אתר האינטרנט AirBnb מחולל מהפיכה עולמית בענף התיירות. בעבר נהגנו ללון בחו"ל במלונות וצימרים, או אצל חברים וקרובי משפחה. כיום יש אפשרויות חדשות. אתר AirBnb מדווח שבקיץ הנוכחי נרשמו כ50,000 הזמנות של ישראלים במערב אירופה בלבד, לא כולל מרכז ומזרח אירופה, ארה"ב וכל העולם.

לפני כחודש, ידיד שמתפלל איתי עמד לצאת לטיול בשטרסבורג עם אשתו וילדיו. הוא התגאה שהצליח להשיג כרטיסי טיסה זולים במחיר 320$ בלבד, אבל קיטר על מחירי המלונות. שני חדרים הזולים ביותר שמצא באינטרנט עולים כ3,000 יורו לשבוע. אילו היה יודע מראש שזה יהיה כה יקר, לא היה קונה כרטיסי טיסה.

שאלתי אותו כמה זה עולה בAirBnb, והוא לא הבין על מה אני מדבר. במוצ"ש הוא ואשתו באו אלינו, וביחד מצאנו בAirBnb דירת 3 חדרים במרחק 200 מטר מהמלון, במחיר 750 יורו לשבוע. בתחילה אשתו הסתייגה: "עזוב! לא מתאים לי שמישהו זר יסתובב לידינו בבית, ויחלוק איתנו מטבח ושירותים. במלון אני יודעת מה לצפות". אבל החיסכון של אלפיים יורו שכנע אותם.

כשחזרו מהטיול היא אמרה לי תודה. "היה כיף! היינו לבד בדירה. החדרים היו מרווחים יותר ממלונות. עמד לרשותי מטבח, והילדים שיחקו בצעצועים ובפלייסטיישן של ילדי המארחים. מעכשיו- רק AirBnb".

AirBnb זה אתר אינטרנט שמתווך בין תיירים ובין בעלי בתים לצורך שכירות קצרת מועד. ההרשמה והחיפוש באתר הינם בחינם. השימוש באתר פשוט מאוד. עלינו להירשם, למלא בטופס מה היעד, מתי, ומספר המיטות. האתר יציג לנו שפע של דירות או חדרים במחירים זולים יותר מהמלונות. האתר יעזור לנו לסנן את שפע ההצעות לפי מחירים, אזורים, וסוג הנכס- חדר, או דירה, או וילה. אפשר למצוא באתר כל סוגי המגורים, החל ממזרון מתנפח על הרצפה, המשך בחדר משותף בדירת סטודנטים או חדר אחד בבית שבחדריו האחרים מתגוררים בעלי הבית, ועד דירה שלמה פנויה או בתים פרטיים. האתר גובה מאיתנו עמלה של 6-10% מדמי האירוח, בנוסף לעוד 3% שהם גובים מהמארח.

בנוסף על המחיר יש עוד יתרונות: המארחים יעזרו לנו להסתדר בארצם, וימליצו על מסלולי טיול, אתרים מעניינים, גני שעשועים לילדים ועוד. הם ידריכו אותנו היכן נמצאים מסעדות כשרות, בית כנסת, וכדומה. מארחת לא-יהודיה אף לקחה את אשתי לסופרמרקט מקומי, והראתה לה את המדפים עם המוצרים הכשרים. השיטה הזו מאפשרת לנו גם לחוש את הווי החיים המקומי האותנטי.

כאשר אני מספר לידידיי על הכסף שחסכתי באמצעות AirBnb, אני נתקל בכל מיני שאלות חשדניות כמו: אולי זה תרגיל "עוקץ"? מה יקרה אם המשכיר הוא רמאי שיקח את הכסף ולא יתן לי לגור אצלו?

ובכן, המשכיר לא יכול לקחת את הכסף שלנו, כי בAirBnb אנחנו מוגנים. לא משלמים ישירות למשכיר. התשלום נעשה בכרטיס אשראי לאתר AirBnb, שיעביר את הכסף למשכירים רק למחרת יום כניסתנו לדירה, ורק אם לא נגיש תלונה או התנגדות. אם יש בעיה, אנחנו יכולים לבטל את העיסקה לפני שהכסף הועבר אליו. פעם שכרתי דירה באמסטרדם, אבל כשהגענו גיליתי שהיא נמצאת בקומה רביעית בלי מעלית, וצריך לטפס 60 מדרגות צרות להגיע אליה. הודעתי לAirBnb על ביטול ההזמנה, והם מצאו לי מיד דירה אחרת באותו אזור ובאותו מחיר.

החסרונות: לפעמים אין פרטיות כי בעלי הבית נשארים בחדרים אחרים בדירה, ואנחנו נאלצים ללכת על קצות האצבעות. מי שלא רוצים להתנגב במגבות של זרים, יצטרכו לארוז במזוודה גם מגבות ומצעים. נצטרך לסדר ולנקות בעצמנו את החדר. נופשים דתיים לא יכולים להשתמש בכלי אוכל במטבח הלא-כשר. כשרוצים להתפלל בבוקר, לא נעים להניח תפילין בחדר שבו תלוי צלב על הקיר.

ליד מחירי החדרים יתכן שנראה סימנים. הנה מקרא של המשמעות שלהם:

ברק– רישום והזמנה מהירים שזוכים לאישור מיידי (או סירוב מיידי).

כוכבים– הדירוג הממוצע שנתנו שוכרים קודמים שהשתמשו בדירה זו.

מדליה– משכיר בעל ניסיון רב שאפשר לסמוך עליו בזכות ביקורות נלהבות רבות שכתבו עליו. אם אין מדליה, עלינו לטרוח ולבדוק בעצמנו את כל הביקורות על המשכיר, אם יש לו בכלל.

מזוודה– משכירים גם לאנשי עסקים.

דוגמה של הצעת יחידת דיור נפרדת ליחיד במושב חמד ב35$ ללילה בלבד

       

הנה טיפים להפקת המירב מ AirBnb:

  • רצוי "לבנות קרדיט" בפרופיל שלנו באתר AirBnb. הנכסים הכי טובים בעיר מבוקשים מאוד, ובעליהם יכולים להרשות לעצמם להיות בררנים, ולא לאשר הזמנה שלנו. כאשר יש להם אפשרויות לבחור בין המעונינים, כמובן שהם יעדיפו שוכר שיש עליו ביקורות חיוביות, מאשר שוכר חדש כמונו שאין עליו ביקורת בכלל (קל וחומר ביקורת שלילית). כאשר הבנתי שקשה לי לקבל דירות במרכז העיר וליד אתרי תיירות, פיצלתי את השהות שלי בכל דירת AirBnb ליומיים, כדי לאסוף פידבקים וביקורות חיוביות מהמשכירים. מאז שצברתי 5 פידבקים ממליצים, פתאום קל לי יותר להשיג דירות מבוקשות.
  • ברישום ל AirBnb ניצור לעצמנו פרופיל אטרקטיבי שיעשה רושם טוב. נשים תמונה מכובדת שלנו, רצוי עם חיוך, בגדים נקים ומסודרים, ולא רק צילום הפרצוף שלנו. (בפרופיל האישי שלי הצטלמתי מחייך מאוזן לאוזן ומושיט זר פרחים לכיוון המצלמה). נוסיף קישורים לדף הפייסבוק והטוויטר שלנו. ככל שנצטייר בעיני המשכירים כאנשים לגיטימיים ונורמטיביים יותר, יגדלו סיכויינו להשיג נכסים טובים. אם נשים תמונה לא סימפטית עם רקע מלוכלך, או אם נחסוך מהם מידע, זה עלול לעורר חשד שיגרום לא להשכיר לנו דירה.
  • האתר מאפשר לנו להתכתב עם המארחים ולשאול כל מה שמענין אותנו. מומלץ לנצל זאת, ולא להסתפק בתיאורים ובתמונות של הדירה. כדאי לברר אם יש בדירה חיבור לאינטרנט, טלויזיה, מזגנים, והאם היא מתאימה גם לילדים קטנים. רצוי לספר מראש למשכירים על ציפיותינו, ולשאול מה הדרישות שלהם מאיתנו.
  • עלינו לבדוק את הביקורות שכתבו שוכרים שהתארחו בבית הזה, ולבחור בהתאם.
  • עלינו לבדוק דירוג הכוכבים שהעניקו משתמשים קודמים בדירה, ולא רק לטקסט שכתבו. יש תיירים שלא נעים להם "ללכלך" על המארחים, ותחושתם האמיתית מסתתרת בניקוד שהעניקו.
  • רצוי להעדיף משכירים מנוסים שיש עליהם הרבה ביקורות, ולהיזהר מ"טירונים" עם מעט דירוגים. משכירים חסרי ניסיון באירוח יתגלחו על הזקן שלנו. מאידך, נעדכן את המארחים שאנו משתמשים חדשים באתר, כדי שאם נשאל שאלות רבות, לא יתייחסו אלינו כאל נודניקים.
  • עלינו לברר גם את המיקום, ולא לסמוך בזה על המשכירים. לפעמים המשכיר כותב שהדירה "במרחק הליכה" ממרכז העיר, וכשמגיעים לשם מתברר שמדובר בהליכה של חצי שעה. נבדוק באינטרנט את איכות השכונה, והאם מסוכן להסתובב בה בלילות, והמרחק לתחנות רכבת תחתית ואוטובוסים.
  • נשמרו לעצמנו את מספר הטלפון הנייד של המשכיר. יכולות להיות המון סיבות שנזדקק לעזרתו המיידית, כמו- הלכנו לאיבוד בעיר, לא מוצאים את המפתח, איפה השלט של המזגן/הטלויזיה וכן הלאה.
  • אם אנו מתכננים לשהות בדירה גם בשבתות, עלינו לוודא קומת הדירה, כיוון שלא נוכל לעלות במעלית. רצוי לברר אם יש בדירה תאורה שנדלקת ע"י חיישנים.
  • כדאי לנסות לברר גם בגוגל ובפייסבוק מיהו המשכיר. הרי לא נרצה לגור אצל אנטישמים ושונאי ישראל.
  • באתר AirBnb יש גם קטגוריה "יהודית", דירות עם מטבח כשר. אולם ההיצע דל מאוד, וכמעט כל הדירות האלה נמצאות בברוקלין.
  • לא להתפתות לשלם ישירות למשכיר שמציע לנו הנחות אם נעקוף את האתר. 'תחמן' כזה עלול לסדר גם אותנו.
  • באתר AirBnb אפשר לבטל הזמנה לפני הכניסה לדירה.
  • ואחרון- לא לשכוח לכתוב ביקורת פידבק לאחר שעזבנו את הדירה. לא לחשוש לציין פגמים או בעיות אם נתקלנו בהם בדירה. הפידבקים האלה הם הבסיס החשוב של כל פרויקט ה AirBnb.

Airbnb מציעים יותר מ־2 מיליון דירות וחדרים ב191 מדינות בעולם וב34 אלף ערים. שמשרתות יותר מ־60 מיליון איש שכרו לינות ב AirBnb בשנה שעברה, מתוכם כ50,000 ישראלים. כמו כל הצלחה באינטרנט, גם ל Airbnbצצו מתחרים. מביניהם יש לציין את אתר OneFineStay שמשדרג את השירות. הוא אינו מסתמך רק על מה שהמשכירים כותבים באינטרנט, אלא נציגיו בודקים פיזית ומסננים בקפידה כל הצעה. המומחים שלהם מתאימים לכל אחד את הדירה המתאימה ביותר לצרכיו. אומנם ההרשמה לאתר זה כרוכה בתשלום, אבל התמורה מוצדקת.

AirBnb לבעלי נכסים שרוצים להשכירם

כל אחד יכול להיות מלונאי קטן בעזרת AirBnb ולהרוויח הכנסה צדדית מביתו. אפילו סטודנט שמתגורר בדירה שכורה. למשל, שמוליק מאֶפְרת לומד באוניברסיטת תל אביב, ושכר חדר בדירה עם עוד שני סטודנטים. אחד מהשותפים נאלץ לעזוב באמצע השנה, וחלקו בשכר הדירה נפל על שותפיו. באמצע שנת הלימודים קשה למצוא שוכר לחדר בדירה מאוכלסת. "פרסמתי ביד2 ואף אחד לא התקשר. בייאושי פרסמתי גם בAirBnb, ואז התחילו להגיע תיירים מידי פעם. שש לינות כאלה מממנות את כל שכר הדירה החודשי שלנו, וכמעט בכל חודש יש לנו יותר מזה".

קבוצת משתמשי AirBnb נוספת היא ישראלים שמממנים את חופשתם בחו"ל ע"י השכרת דירתם בארץ לתקופת הטיול. בכסף זה הם שוכרים דירה אחרת בחו"ל באמצעות AirBnb.

קבוצות המשכירים הגדולות הן בעלי צימרים, וקבוצת "הקן שהתרוקן". מדובר במבוגרים שגידלו משפחה בדירה מרווחת, והילדים התחתנו ועזבו את הבית. באמצעות AirBnb יכולים ההורים להשכיר מידי פעם לתיירים אחד מחדרי הילדים, ולהרוויח הכנסה צדדית נוספת על כספי הפנסיה. בנוסף, חייהם מעניינים יותר כשפוגשים תיירים עם סיפורי מסע מרתקים. גם ההתעסקות עם האירוח וסידור החדר נותנת טעם לחייהם.

מנהל AirBnb בישראל, אמרי גלאי, אומר שכ13 אלף ישראלים כבר מפרסמים דירותיהם באתר. השבוע ראינו באתר רק 306 דירות פנויות בישראל, 27 מהן בהתנחלויות. כנראה השאר תפוסות או אינן זמינות עוד להשכרה. במשרד התיירות מעריכים שכ5% מתוך לינות התיירים היו בדירות AirBnb. אילת צורף, מומחית לכלכלה שיתופית, אומרת שיש לפחות דירת AirBnb אחת ברוב הבתים בקו החוף בת"א ובבתים מול חומות ירושלים. השוק הזה מגלגל מיליוני דולרים.

כאמור, כמעט כל אחד מאיתנו יכול להפוך את ביתו ל"מלון". החל מחדר פנוי בבית, ועד השכרת בית שלם. זה רלבנטי אפילו למושבניקים ולמי שגרים בהתנחלויות, כי יש תיירים שמחפשים דוקא מקומות שבהם יוכלו "לחיות כמו מקומי". בבתי המלון הם לא יוכלו לחוש את הווי החיים בישראל.

ההרשמה לאתר היא בחינם, והעלאת דף פרופיל פשוטה מאוד. השוכרים אינם משלמים ישירות למשכירים, אלא ל,AirBnb שמעבירים את הכסף למשכירים בניכוי עמלה של 3%. זאת בתנאי שאין תלונות מהשוכרים.

למשכירים ב AirBnbהומצאה אפילו מילה משלהם והם נקראים "סאבלטים", מהמקור באנגלית SubLet  שפירושו בעברית " השכרת מישנה". בחו"ל ידועה תופעה של בעלי עסקים ששוכרים כמה דירות ומשכירים אותן באמצעות AirBnb, כאשר ניהול הנכס והקשרים נעשה באמצעות חברת תוכנה מתל אביב ושולחת זרועותיה לכל העולם.

היחס שלנו אל השוכרים והמזמינים צריך להיות "כבדהו וחשדהו". ידועים מקרים נדירים של פרחחים ששוכרים דירה כדי לערוך בה מסיבות פרועות, מסיבת סמים, רעש לשכנים, תפיסת חניות קבועות וכדומה. ידועים מקרים של שוכרים שגרמו נזקים לדירה ולריהוט, וגם כאלה שגנבו ציורים או בקבוקי משקה או כלי אוכל. לפיכך לא נאשר הזמנה לפני קריאה יסודית של הביקורות בפרופיל של השוכר. אם הוא חדש ואין עליו שום פידבק – אני הייתי נזהר ומעדיף לא להשכיר לו בכלל, מאשר להשכיר ואחר כך להצטער.

      

מי רוצה לראות במצב כזה את הדירה שהשכיר דרך AirBnb?

אם כי מי שלא נזהר וניזוק, זכאי להגנה בביטוח של AirBnb שנקרא Airbnb Host Guarantee. ב AirBnb יש ביטוח עד מיליון דולר על שריפה ונזקים שהאורחים עלולים לגרום למבנה ולריהוט. אבל הביטוח הזה אינו מכסה תכשיטים, כלי כסף ויצירות אומנות. לכן מומלץ להעביר אותם למקום בטוח, ואולי גם לעשות ביטוח נפרד לתקופה ההשכרה.

טיפים לניצול יעיל של הטרנד הזה:

  • חשוב להציג את הנכס שלנו בתמונות יפות ומושכות. גם תמונות המטבח וחדר האמבטיה, והנוף שנשקף מהחלון.
  • כדאי לגרום לאורחים להיות מרוצים מהדירה ומהאירוח האישי שלנו. מיקום המודעה שלנו באתר נקבע לפי דירוג ככל שנציג תמונות רבות ומפתות יותר, נזכה לפניות רבות יותר.שנותנים האורחים. ככל שהביקורות עלינו יהיו טובות יותר ורבות יותר, כך המיקום שלנו באתר יהיה גבוה יותר.
  • כדאי לצ'פר את אורחינו בפינוקים מעל ומעבר לדרישות AirBnb. דוגמאות: אם אנחנו נשארים בבית, כדאי להציע להם ארוחות בוקר, ולעשות להם סיור ראשוני בעיר. אם אנחנו עוזבים, נשאיר להם בכתב הוראות הפעלה של המזגנים ומכונת הכביסה ומכשיר קפה. רצוי להשאיר גם מפה של האזור, ולסמן בה מקומות השווים ביקור, ותחנות אוטובוס ורכבת. אפשר להשאיר גם חטיפים, פרחים, וכדומה. אני מכיר משכירה שמשאירה לאורחיה מצעים ומגבות חדשים ארוזים בניילון. מחוות כאלה ישפיעו לטובה על הביקורת שהאורחים יכתבו עלינו.
  • רובנו לא יודעים כמה כסף לבקש עבור השכרת הנכס שלנו. לפיכך מומלץ לגלוש בAirBnb כדי להשוות מחירים של נכסים דומים באזור שלנו, ולהציע מחיר שיתחרה בהם. גם אחרי שקבענו את המחיר, רצוי לעשות ניסוי וטעייה. להעלות ולהוריד המחיר מידי פעם, כדי לגלות אם זה אכן המחיר האופטימלי שיביא לנו הכי הרבה מתעניינים.
  • כל אחד חושש להכניס לביתו זרים שעלולים לגרום נזקים או לגנוב רכוש. אנחנו מוגנים!

המלונאים מתנגדים ל AirBnb שגוזלת חלק מפרנסתם. הם דורשים משר התיירות להשית על בעלי הדירות מסים ורגולציות דומות לאלה שהם נדרשים לעמוד בהם. לדבריהם הטרנד הזה יוצר תחרות בלתי הוגנת, מאחר שמשכירי AirBnb אינם משלמים מסים, ואין להם הוצאות על כוח אדם ומשגיחי כשרות ורגולציה.

בכל העולם נלחמים המלונאים נגד AirBnb ויש מקומות שבהם ניצחו בקרב. בניו-יורק ובסן-פרנסיסקו נחקקו חוקים נגד AirBnb, וקנסות מוטלים על המשכירים. בברלין ובלונדון נדרשים המשכירים לרשום את בתיהם בעיריה, והם מוגבלים להשכירם רק עד 90 יום בשנה. בפריז גובה העיריה מס-תיירות דרך האתר.

ובישראל? שר התיירות, יריב לוין, אינו מתערב בינתיים בכוחות השוק החופשי. השר לוין מודאג ממחסור חמור במקומות לינה ומהמחירים הגבוהים של המלונות. פעילות AirBnb תואמת את המדיניות של השר להגדיל את היצע הלינות לתיירים. לאחרונה העבירו המלונאים את זירת המאבק לרשות המסים ולעיריות, בדרישה שהם יאכפו את חוקי המס ורישוי עסקים. אז בינתיים השוק חופשי, אבל כדאי לעמוד על המשמר.

בחודשיים האחרונים רשויות המסים "התלבשו" על השוק המתפתח של דירות Airbnb. הם מתחזים לתיירים, ואח"כ מגיעים לדירה לביקורת פתע לבדוק דיווח על ההכנסה.  גורם ברשות המסים טוען "מדובר בבית-מלון לכל דבר ועניין. מדובר בדירות המוצעות להשכרות יומיות כמו בית-מלון, רובן לתיירים מחו"ל. ברמה העקרונית, ההשכרות האלה, פטורות ממע"מ, כמו בתי-מלון, כאשר הן מושכרות לתושבי חוץ. מצד שני, מבחינת חוקי המס, במס-הכנסה הן לא נחשבות לנכסים להשכרה למגורים, שזכאים ל-10% מס או לפטור. היות שזאת השכרה עסקית, צריך לשלם על הכנסתה את המס השולי, בניכוי כל ההוצאות הנדרשות". כלומר, על-פי פרשנות זו, המס שיוטל על בעלי דירות אלה יכול לעמוד על סכומים של בין 10% לכ-50% מס.

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: ״לאור תנופת התיירות הנכנסת לישראל ולאור העדר היצע של חדרי מלון, בדגש על מלונות עממיים, משרד התיירות רואה חשיבות רבה בקיומם של חדרי ה-AIRBNB, אשר תורמים להגברת התחרות ולהוזלת מחיר הנופש. משרד התיירות מנהל הידברות עם רשות המיסים בנוגע ליצירת מנגנון הסדר מיסוי מקל שיאפשר פעילות מסודרת של השכרת הדירות לתיירים.״

אם יהיו התפתחויות והסכמות בין שר התיירות לשר האוצר, נדווח.

כתיבת תגובה

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן