כל חולה סוכרת מופנה אל תזונאית או דיאטנית שמרכיבה לו דיאטה דלת סוכר ופחממות, (וגם דלת טעם ודלת הנאה). כל חולי הסוכרת מקבלים הנחיות אכילה דומות מאוד. לאחרונה מתברר שהנחיות הדיאטה הנפוצות אינן מתאימות בהכרח לכל אחד.

מחקר של הפרופסורים ערן סגל וערן אלינב ממכון ויצמן גילה שתגובת הסוכר בדם למזונות שונים שאנו אוכלים הינה פרסונלית, ויכולה להיות שונה מאוד בין שני אנשים גם אם הם אוכלים אותו מזון בדיוק. החוקרים חיברו מד סוכר רציף ל800 נבדקים, ובדקו את תגובת הסוכר שלהם לכ-60,000 ארוחות, לרבות מזונות בדיקה זהים שנאכלו באותם זמנים, ובדקו את עליית הסוכר בדמם. התוצאות היו שונות מאדם לאדם. לדוגמה, שני אנשים שאכלו תפוח- אצל אחד עלית הסוכר היתה נמוכה מאוד, ואילו אצל השני הייתה קפיצה ברמת הסוכר.

המחקר גילה עוד דברים מדהימים ומפתיעים שיכולים לעורר ענין אישי רב אצל כל חולה סוכרת. אצל משתתפים רבים זינקו רמות הסוכר בדם לאחר צריכת מנה סטנדרטית של גלוקוז, אך אצל רבים אחרים זינקו רמות אלה דווקא לאחר אכילת לחם לבן ולא גלוקוז. אצל אישה אחת שסבלה מהשמנת יתר, גילו שהסוכר בדם שלה קופץ דוקא לאחר אכילת… עגבניות.  אצל נבדקים רבים התגלה שבננות גרמו לעליית סוכר יותר מאשר עוגות מתוקות. מחקר מאוחר יותר שהתמקד בסוגי לחם, גילה שיש סוכרתיים רבים שלחם מחיטה מלאה מקפיץ את רמות הסוכר שלהם יותר מלחם לבן רגיל. הדיאטנית טובה קראוזה אומרת: "גיליתי שגלידת שוקולד מעלה אצלי את הסוכר פחות מבננה". והיא לא המופתעת היחידה. כל אחד מהנחקרים הופתע לגלות שיש סוגי מזון שהוא חשב שמזיקים לו, אבל הם טובים לבריאותו, וכן להיפך. מדהים!

על בסיס הממצאים הללו פיתחו החוקרים אלגוריתם המאפשר לחזות בצורה מדוייקת את תגובת הסוכר האישית של כל אדם למזונות שונים שהוא אוכל. זאת על סמך הנתונים האישיים שלו לרבות הרכב חיידקי המעי שנלמד באמצעות ריצוף גנטי של אותם חיידקים. בשפה פשוטה: כמו שלכל אחד מאיתנו יש טביעת אצבע שונה, כך יש לנו גם פרופיל גנטי שונה של חיידקי המעי. המסקנה היא שהמלצות תזונה צריכות להיות מותאמות לכל אדם בנפרד. כי מה שטוב לאחד אינו מתאים גם לאחרים.

בסוף 2015 הוקמה חברת הסטארטאפ DayTwo שמיישמת בפועל את תוצאות המחקרים התיאורטיים, ומשמישה אותם עבור כל אדם בצורה מעשית. זאת במטרה לאפשר לכל אדם לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם. את החברה הקימו מריוס נכט ויובל אופק יחד עם ליהיא סגל שמנהלת אותה. לליהיא וליובל יש ניסיון עשיר בהקמת חברות סטרטאפ בתחומי הבריאות. בחברת DayTwo פיתחו את האלגוריתם שמאפשר חיזוי אישי של תגובת הסוכר בדם לכל סוג מזון לכל אדם באופן אישי.

מסבירה ליהיא סגל, מנכ"לית DayTwo: "המשתמשים נרשמים באתר שלנו וממלאים שאלון אישי, לאחר ההרשמה נשלחת אליהם ערכה לאיסוף דגימת צואה. הדגימה נשלחת למעבדה מיוחדת שלנו שמרצפת את הDNA  של החיידקים שנמצאים במעי של כל נבדק. הבדיקות נמשכות שבועות אחדים. כשמגיעות התוצאות מהמעבדה מזינים אותן יחד עם שאר הפרטים האישים של כל אחד, לתוך האלגוריתם שיודע לחזות בצורה מדויקת את תגובת הסוכר האישית של כל אחד, ואז מתרגם את התוצאות ל…תכל'ס: המלצות תזונה אישיות הניתנות באמצעות אפלקיציה בטלפון הנייד. הוא מנבא את רמת העליה של הסוכר בדם של כל אחד מאיתנו כתגובה לכל סוג מזון".

"בנוסף, האפליקציה ממליצה על תזונה אישית מה לא לאכול ומה כן לאכול, מה טוב לך ומה רע לך, באילו כמויות ובאיזה הרכבים. למשל, אנו יכולים לומר לך שספגטי ברוטב בולונז לא טוב לך אבל ספגטי ברוטב שמנת כן טוב לך".

ליהיא בעצמה הופתעה לגלות שסלט ירקות רגיל מקפיץ את רמות הסוכר בדמה. באמצעות האפליקציה היא למדה שהיא לא חייבת להפסיק לאכול סלט, אלא פשוט להוסיף לסלט חלבונים (יוגורט או שקדים) או רטבים מיוחדים, ואז עליית הסוכר תהיה מתונה יותר.

ליהיא סגל מדגישה שהאפליקציה מיועדת לא רק לחולי סוכרת, אלא גם למחלות מטבוליות אחרות כמו השמנת יתר, וכדומה. כשמגיעים למסיבה או למסעדה אפשר להכניס לאפליקציה שאלה על כל מנה שמוצעת, והמחשבון באפליקציה מחשב את תגובת הסוכר הצפויה, ומציע גם שילובים למנה כדי למתן את עלית הסוכר. על אותה מנה יקבל כל אדם תשובה שונה, בהתאם לפרמטרים האישים שלו, וביניהם הקוד הגנטי של חיידקי המעי האישיים שלו.

האפליקציה החדשה של DayTwo כבר מעוררת ענין בעולם הרפואה והתרופות. כידוע, השמנת יתר וסוכרת נחשבות מגיפה עולמית, שרבים מחפשים להתמודד איתה.  תאגיד התרופות והקוסמטיקה הענק "ג'ונסון את ג'ונסון" חתם איתם על הסכם לשיתוף פעולה למימון המשך המחקר, אך בצורה רחבה הרבה יותר.

הפרויקט צעיר מאוד ועדיין נצא בחיתוליו. בישראל החלה המכירה לפני שנה, ובארצות הברית קצת אחרינו. עדיין אין להם אישורים של משרד הבריאות או של FDA , אבל "אנחנו עובדים על זה" אומרת ליהיא סגל. היא נותנת שמות וטלפונים של משתמשים ותיקים. דיברתי עם שניים מהם והם משבחים את האפליקציה וממליצים עליה.

מחיר המוצר הוא 1,350 שקלים. בהחלט לא זול, אבל אם זה מסייע אז זה שווה כל גרוש. קופות החולים כמו גם רופאי סוכרת בכירים בוחנים אף הם את המוצר, במטרה לאפשר את השימוש בו ללקוחותיהם.

 

22 thoughts on “אפליקציה חדשנית לטיפול בסוכרת”
  1. מעוניינת לרכוש הערכה.
    עושה דיאטה כבר ארבע שנים,תקועה,עולה לעיתים קרובות חרף שמירה.
    גם בעלי מעוניין ,חולה סכרת שלא מצליח לייצב את הסוכר חרף שמירה על תזונה מתאימה.
    בכבוד ובברכה

  2. שלום אני בת 50 עם סוכרת גובלית מטופלת הגלוקומין אמא חד הורית מאוד מעוניינת בדיאטת שלכם כדי לא להתקדם במחלה …בגנטיקה הסבים שלי אבא ואחי היו חולים בסכרת ואני לא רוצה להגיע לשם . מאחר ואני גם מגדלת ילד לבד רוצה להיות בריאה בשבילו ובשבילי אשמח אם תחזרו אלי בהקדם . ניסתי לקבל את הערכה דרך האפליקציה אך לא מצליחה . מאוד חשוב לי .תודה .

להגיב על אברהם נדיה לבטל

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן