מדריכי טיולים בחו"ל מבקשים לעגן את שכרם ותנאי עבודתם בהסכם קיבוצי מול המעסיקים. הבקשה הועלתה בפגישת עבודה של ארלה סמואל, יו"ר הארגון הישראלי למדריכי טיולים בחו"ל, עם טלי לאופר, מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות בישראל.

למדריכי הטיולים בחו"ל אין תעסוקה מאז חדלו טיולי הקבוצות בגלל משבר הקורונה. גם לפני כן מצבם לא היה מהמשופרים. חברות התיירות נוהגות לשלם להם שכר יומי זעום. לפי תחשיביהם, כאשר מחלקים את השכר היומי למספר שעות העבודה בפועל, מתקבלת תוצאה נמוכה משכר המינימום.

עיקר הכנסותיהם מגיעות מטיפים של המטיילים. הפיצוי הממשלתי לעצמאים שנפגעו מהקורונה מחושב רק לפי ההכנסות המוצהרות בדו"ח השנתי שלהם ושל חברות התיירות למס הכנסה, ולפיכך אפילו בפיצוי הם מקופחים.

לעומת המצב העגום של מדריכי הטיולים בחו"ל, טוב יותר מצבם של מורי הדרך בישראל. לאגודת מורי הדרך יש הסכם עבודה קיבוצי מסודר עם לשכת מארגני תיירות נכנסת בישראל ומשרד החינוך.

יו"ר ארגון מדריכי הטיולים בחו"ל, ארלה סמואל, מבקש להתחיל במו"מ לקראת הסכם דומה מול חברות התיירות שמאוגדות בהתאחדות משרדי הנסיעות.

בישראל ההיצע של מדריכים לטיולים בחו"ל גדול מהביקוש, וחברות התיירות מנצלות זאת. הן מתייחסות למדריכים כקבלני מישנה עצמאיים. כאשר אין טיול – אין כסף. גם כאשר יש טיולים, אין תגמול על שעות נוספות, פדיון ימי מחלה, וכדומה. זאת, למרות החלטת בית משפט שקבע שבין המדריכים לחברות התיירות יש יחסי עובד-מעביד, שמזכים את המדריכים גם בתנאים סוציאליים כמו של שכירים.

בעבר היו שיתופי פעולה אד-הוק של ארגון המדריכים עם התאחדות הסוכנים בפרויקטים כמו ההפגנות לפתיחת השמיים ולפיצויים לבעלי עסקים קטנים. כעת מבקשים ראשי ארגון המדריכים להעמיק ולמסד את היחסים הטובים עם סוכני התיירות. לשם כך נפגשו השבוע עם טלי לאופר לדון בנקודות שונות.

דוברת התאחדות סוכני הנסיעות אומרת שסוגית ההסכם הקיבוצי היתה רק אחד מהנושאים הרבים שעלו בפגישה השבוע, שהתנהלה ברוח טובה וחברית. טלי לאופר הבטיחה להביא את הנושאים שביקשו המדריכים לדיון של הנהלת ההתאחדות, והחלטות ההנהלה יוצגו בפגישה נוספת שהיא תזמן עם ארגון מדריכי הטיולים.

למדריכי הטיולים בחו"ל יש תחזית עגומה על העתיד הקרוב שלאחר פתיחת השמיים. לאחר עידן הקורונה יֵצאו בתחילה רק מעט טיולים מאורגנים לחו"ל. כללי התו הסגול והריחוק החברתי יחייבו צמצום כמות הנוסעים בכל אוטובוס, והקטנת גודל קבוצות המטיילים. דבר זה יקטין במקביל את רווחי חברות התיירות, וניתן לצפות שהן ינסו לחסוך בהוצאותיהן, גם בהכבדה על ספקיהן השונים לרבות מדריכי הטיולים. יתירה מזאת, הטיפים למדריכים מחושבים בד"כ לפי 5$ לנוסע ליום. כאשר מספר המטיילים בקבוצה קטן, פוחתת גם ההכנסה מהטיפים. מדריכי הטיולים היו הראשונים לסבול ממשבר התיירות, ונראה שיהיו האחרונים להתאושש ממנו.

(גילוי נאות: הכותב הוא גם חבר ארגון מדריכי טיולים בחו"ל)

 

One thought on “האם מדריכי הטיולים יזכו לשכר מינימום?”
  1. לחברי מדריכי הטיולים בחו"ל, ולכל העוסקים בתיירות יוצאת,
    אני מורת דרך בחו"ל משנת 1996. מנסיוני הרב אני מסכימה בהחלט לכל מה שכותב יו"ר ארגון מדריכי הטיולים בחו"ל, ארל'ה סמואל.
    מה שקורה בתחום השכר למי שמדריך בחו"ל, הוא ממש מבייש! השכר נמוך מאד גם בהשוואה לשכר מורי הדרך בארץ, לדגמא. אין אפשרות לשאת ולתת אודות השכר. הטיפ הוא רק המלצה של החברה. בפועל המטיילים משאירים הרבה פחות, אם בכלל. הטיפ לא כלול לנוסע במחיר הטיול, כמו בתיירות נכנסת. משום מה, חברות התיירות מעדיפות שלא לכלול את הטיפ למדריך במחיר הטיול.
    יש ממש צורך לעגן את שכר המדריך לחו"ל בהסכם מכובד עם התאחדות סוכני הנסיעות, כך שיאפשר למדריך שכר מכובד, ולסוכן הוצאה שתותיר לו רווח מהטיול.
    ממליצה מאד לכלול את הטיפ למדריך במחיר הטיול, כמו שאר הטיפים לנותני השירותים בחו"ל.
    מה שנותר לי הוא, לאחל לכולם בריאות טובה, ועונת טיולים מבורכת!

כתיבת תגובה

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן