חברת התעופה אל-על הודיעה היום לבורסה על רכישת חברת התעופה ישראייר. הרכישה היא באמצעות חברת הבת סאן דור. המשמעות היא מיזוג של חברות התעופה סאן דור עם ישראייר.
הדירקטוריון של אל-על אישר היום (2/7) עסקה של רכישת ישראייר מבעליה חברת אי.די.בי תיירות תמורת 24 מיליון דולר בתוספת 25% ממניות סאן דור. בכך הופכת ישראייר להיות חברת בת של סאן דור. סאן דור עצמה תהא מעכשיו חברה בת של אל על בבעלות משותפת של 75% בידי אל על, ו25% בידי אי.די.בי תיירות, הבעלים של ישראייר לפני המיזוג.
אתר "חדשות התיירות" מדווח שבעיסקה זו אמורה להיכלל גם חברת 'דיזנהאוז תיירות נכנסת', אך לא חברת 'דיזנהאוז תיירות יוצאת' שבבעלות קבוצת BTC.
ביצוע העיסקה אינו כה פשוט כי במסגרת העסקה צריכה ישראייר למכור את מטוסיה לצד שלישי, ולחכור אותם בחזרה בעסקת SLB, שזה ראשי תיבות של .Sale and Lease Back.
בנוסף, להשלמת העיסקה עדיין יש לעבור כמה שלבים ומכשולים:
א- העסקה טעונה אישור של רשות ההגבלים העסקיים.
ב- נדרשת הסכמת הטייסים של ישראייר שיצטרכו לחתום על הסכם קיבוצי חדש.
ג- שההון העצמי של ישראייר לא יפחת מ7 מיליון דולר ביום העסקה.
ד- השלמת החכרה מטוסי ישראייר לצד שלישי, כאמור לעיל.
כנראה יעבור זמן מה עד שהמיזוג החדש יתבצע בפועל. אבל כאשר הוא יושלם יהיו לעסקה השפעות מרחיקות לכת על ענף התעופה הישראלי.
מנכ"ל אל על, דוד מימון, אומר: "העסקה מהווה נדבך חשוב ביישום האסטרטגיה ארוכת הטווח של אל על להרחבה וגיוון של סל השירותים והמוצרים שמציעה החברה. העיסקה, תאפשר לנו להגדיל את ההכנסות של הקבוצה כולה ולהאיץ את צמיחת החברה תוך הגדלת היקפי הפעילות "
להערכתי, כאשר דוד מימון מדבר על "האסטרטגיה ארוכת הטווח" ועל "גיוון של סל השירותים והמוצרים שמציעה החברה" הוא מתכוון לתחרות של אל על מול חברות הלואוקוסט. לצורך זה הקימה אל על בעבר את חברת UP. אבל הוצאות UP עדיין גבוהות יותר מהוצאות חברות לואוקוסט, משום שהיא משתמשת בתשתית יקרה של מטוסי אל על ובצוותי אויר של אל על. אולי בעקבות המיזוג החדש תוכל אל על להפעיל טיסות לואוקוסט ריווחיות יותר, ואפשר שזו מטרת העיסקה שעליה דיווחו היום לבורסה.