בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

הכנסת מנסה "להנחית" את מחירי הטיסות לאומן ברה"ש

בכנסת שוקלים אפשרות להפקיע ממשרד התחבורה את הטיפול במדיניות התמחור של אל-על ולהעבירו למשרד ראש הממשלה, ולמשרד האוצר ברשות להגבלים עסקיים. רעיונות אלה עלו היום בדיון מתוח וסוער של הועדה לצדק חלוקתי בכנסת, שעסק בנושא המחירים הגבוהים של כרטיסי הטיסה לאומן. זה היה דיון שני של הוועדה באותו נושא.

יו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר אמר בפתח הדיון: "לקראת ראש השנה אל-על מקפיצים מחירים לאומן בצורה לא פרופורציונלית, ומנצלים לרעה את המונופול מתוך רצון להרוויח על גב הציבור שרוצה להגיע לאומן. חברות התעופה גוזרות קופון על חשבון הנוסעים, והמחירים בכלל לא הגיוניים. חברת אל על מנצלת את זה שהיא חברה ישראלית. היא יודעת שאנחנו לקוח שבוי, ומנצלת את זה לרעה מתוך רצון להרוויח הרבה כסף על הגב של הציבור הישראלי. אם זו הגישה שלה אולי כדאי לנו לעשות פעולות שישנו את המבנה הארגוני שלה".

"מדיניות שר התחבורה היא לפתוח השמיים לכל המעוניין, אבל בקו לאומן זה לא המצב". הוסיף ח"כ זוהר. "יש מעין מונופול של חברות תעופה שהתארגן נגד הציבור. מחיר הטיסות הממוצע מישראל לקייב במשך רוב ימות השנה הוא 250$, אבל לפני ראש השנה המחיר קופץ ל800$. זו עליה של יותר מ300% שאינה מתקבלת על הדעת".

נציג אל על, שלמה זעפרני, אמר בדיון: "אין מונופול. המחיר המינימלי לכרטיס במשך השנה הוא 280 דולר. בראש השנה אנחנו מפסידים בגלל שהמטוס חוזר ריק. אני מזכיר שאנחנו מבטלים טיסות בקווים אחרים. אנחנו יורדים בסדר גודל של 70%. אין ניסיון לגזור רווחים, אתם לא מכירים את העלויות".

חה"כ מיקי זוהר קטע את נציג אל על ואמר: "גם אם נקבל את דבריך, אז אולי יש הצדקה להכפיל את המחיר ל500$, אבל לא ל800$".

אחד הנוכחים הפריך את טיעוני נציג אל על ואמר שבראש השנה האחרון ראה שלשה מטוסי אל-על חונים על הקרקע בנמל התעופה של קייב במשך כל החג, והם חזרו ארצה מלאים רק במוצאי החג. זאת בניגוד לדברים שאמר נציג אל על. שלמה זעפרני הצטדק והסביר שהמטוסים הללו טסו מישראל פעמיים באותו יום, ובפעם הראשונה אכן חזרו ריקים.

נציגת הרשות להגנת הצרכן: "הרשות לא רואה כאן ניצול צרכנים אלא זה נכנס אצלנו בהגדרה של סחר לא הוגן. יש כאן מחאה ציבורית אבל בעיננו עליית מחירים בקווים לאומן אינה שונה מעליות מחירים בעונות שיא בחברות אחריות, ולכן לא מצאנו הצדקה להתערב ספציפית בעניין הזה. זה לא ניצול מצוקה בעינינו. אנחנו בוחנים את זה בפרמטרים כלכליים"

נציג רשות שדות התעופה, שי ירדני, אמר שיש 11 חברות תעופה בקו, ולא יכול להיות מונופול בכמות כזו. אורחים ומוזמנים בקהל קטעו אותו בקריאות ביניים שהוא מטייח עובדות. לטענתם, לפחות 3 חברות –אל על, סאן דור, וישראייר- הן למעשה חברה אחת ובנותיה, וגם חברת ארקיע קשורה אליהן ומתיישרת לפי המחירים הגבוהים שקובעת אל על. לדבריהם, גם חלק מחברות התעופה האוקראיניות שטסות בקו קשורות זו בזו ומעלות מחירים לפי תעריפי אל-על.

בשלב זה של הדיון, כאשר נוצר רושם שנציגי אל-על ורש"ת כאילו מנסים להטעות את חברי הכנסת במידע שגוי, התחמם מאוד הדיון, וחברי הכנסת תקפו מילולית חלק מהאנשים שהוזמנו לועדה.

יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, אמר לנציג רשות שדות התעופה: "אנחנו חושבים שיש פה קרטל של חברות תעופה, ואתם הרש"ת לא עושים את העבודה שלכם לטפל בזה. אז בשביל מה צריך אתכם?".

ח"כ זוהר תקף את נציג אל-על ואמר: "אם לא תשנו את הגישה אתם עלולים להפסיד. אתם חברה ציבורית ששייכת למדינת ישראל, ולא לאיזה טייקון. אתם תחת רשות החברות הממשלתיות".

ח"כ מיקי זוהר סיכם את הדיון: "אנשים שנוסעים לאומן, יסעו בכל מקרה ובכל מצב, בשל המנהג הדתי ולא בגלל רצון לנסוע לנופש. חברת אל על בוחרת להקפיץ את מחירי הטיסות דווקא בראש השנה, ועל גב החסידים לממן את אל על להמשך השנה, וחברות התעופה האחרות מחקות אותה. אנחנו רואים בחומרה רבה את תשובת הרשות להגנת הצרכן שלא טיפלה בנושא מעולם וכעת מביאה לדיון מסקנות שגויות שאין להם שום קשר למציאות.

הוועדה תפנה לראש הממשלה ולשר התחבורה ותדרוש להעביר את סוגיית הטיסות לאומן למשרד ראש הממשלה על מנת שיבדוק את העניין ויסיק מסקנות. הוועדה תפנה לממונה על ההגבלים העסקיים לקבל את חוות דעתו בענין".

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן