אם אבותינו היו יוצאים ממצרים רק לחופשה, כנראה שמשה רבנו לא היה אומר "בנערינו ובזקנינו נלך, בבנינו ובבנותינו". כי טיול בחו"ל עם ילדים קטנים איננו חופשה. הם נלחצים מהשינויים בשיגרה, ואז מלחיצים גם אותנו. אנחנו רוצים להרחיב אופקים לילדינו, אבל הם מגיבים בכפיות טובה. יותר מידי פעמים נשמע "אמא, משעמם לי", ו"רוצים כבר הביתה". מצד שני, החופשה המשפחתית נצרבת בזיכרון הילדים כזמן איכות עם ההורים, וחוויה יוצאת דופן של התרגשות וגיבוש משפחתי. המקומות החדשים מטפחים אצלם את יצר הסקרנות ורוח ההרפתקנות, וישפיעו גם על הלמידה בעתיד.
הנה כמה רעיונות שיכולים לתרום להצלחת טיול משפחתי בחו"ל:
תוכנית- אפשר לצמצם את עוגמת הנפש ואפילו לבנות טיול מוצלח בעזרת תיכנון מתאים, ברוח הפתגם "חנוך לנער על פי… דרכון". ילדים אינם מתרשמים כמונו ממוזיאונים לאומנות. בתי קברות יהודיים עתיקים, נוף מהמם, ומרכזי קניות מפוארים. לפיכך עלינו לתכנן טיול עם דברים שילדים אוהבים, כמו שלג, לונה פארק, יורודיסני, לגולנד, פרק מים, קרקסים, גני חיות, וכדומה. אם מתכננים מסע קניות, יש לשלב בו חנויות צעצועים גדולות. רצוי שאתרי הטיול יהיו בהשפעת ספרי הילדים שלהם. הם יהיו סקרנים לראות איפה הסתובבה היידי בת ההרים, והיכן גרים המומינים, האריה המכונף מוונציה, בילבי, מלכת השלג, דרקולה וכדומה.
כדאי לשתף גם את הילדים בהכנות לטיול. לעודד אותם לקרא באינטרנט על המקומות שנבקר. לגלוש איתם לפני הטיול בGoogle Maps ובStreet Viewer, ולתת לכל ילד לבחור בעצמו משהו מתוך אפשרויות שאנחנו בחרנו מראש. כאשר הילדים שותפים בתכנון, הם יקטרו פחות אחר כך. כדאי גם ללמד את הילדים כמה מלים בשפת המדינה שבה נבקר. החיוכים שהם יקבלו מהמקומיים יעוררו בהם גאווה, ויעודדו אותם להשקיע יותר בשיעורי אנגלית בבית הספר.
לא כדאי לדחוס הרבה אתרים ובילויים מידי יום. למרות הכיף, זה מלחיץ את הילדים. הם זקוקים לזמן לעכל ולקלוט חוויות ומראות חדשים. לכן בטיול עם ילדים מומלץ להרבות בעצירות בחניונים בצדי הדרכים ולאפשר לילדים לחלץ עצמות ולרוץ. באפליקציה של 'וויז' יש אפשרות להוסיף במפות גם סימון של גני שעשועים.
מומלץ לתת מראש לכל ילד אחריות על תחום מסוים במהלך הטיול. למשל, ילד אחד יהיה אחראי על הדיסקים והמוזיקה שנשמע בטיול, אחר יהיה אחראי על משחקים לדרך וכולי.
אוכל- ילדים רעבים הם חסרי סבלנות. כשהבטן מציקה להם, הם יציקו גם לנו. לכן רצוי להקפיד על ארוחות מסודרות בכל ימי הטיול, וגם לארוז כריכים וחטיפים שיהיו בהישג יד כל הזמן. הטיול בחו"ל יכול להיות הזדמנות ללמד את הילדים על מגבלות כשרות ועל טלטול בשבתות. נושאים שבארץ מתקבלים בטבעיות כמובן מאיליו.
נסיעות- רצוי להימנע מנסיעות ארוכות במכונית. זה מכביד על הילדים ומשעמם אותם. כדאי להטעין מראש את הסמארטפון או הטאבלט שלנו במשחקים לילדים ובסרטונים שירתקו אותם במהלך הנסיעות. נסיעות ארוכות עדיף לתכנן לשעות שבהן הילדים ישנים ממילא. חשוב לקבוע מראש מי יושב היכן במכונית, כדי לחסוך חלק מהמריבות שיצוצו ביניהם במהלך הנסיעות.
מומלץ לעודד את הילדים לכתוב "יומן מסע" שבו יתעדו את מה שהם רואים ומרגישים בחו"ל. לצייד כל ילד בשקית שבה יאסוף מזכרות מהטיול, כמו כרטיסי כניסה לאתרים, פרוספקטים, ואפילו צדפים ואבנים קטנות. ההתרכזות שלהם בכתיבה ובמחשבות מה הם יכתבו ביומן, תקטין את רגעי השעמום שגורמים לחיכוכים, וגם תשפר את כישורי הביטוי והצמיחה האישית.
לינה- לילדים קשה יותר מאיתנו להסתגל ללינה במיטה אחרת מידי לילה. לפיכך עדיף לתכנן "טיול כוכב" שבו נחזור מידי ערב לישון באותו מקום. זה נותן לילדי מעין "תחושה ביתית", ומקטין את החרדה התת-הכרתית שלהם מהשינויים. לנו זה חוסך גם את אריזת המזוודות מחדש מידי בוקר.
ילדים עלולים ללכת לאיבוד. רצוי להצמיד לכל ילד צמיד או שרשרת או תג-שם כמו של מזוודה, ולכתוב את שמו, השם שלנו, ומספר הטלפון שלנו. לפני שיוצאים מהארץ יש להכין את הילדים למקרה כזה, וללמד אותם לא להתרחק מהמקום שבו ראו לאחרונה את אבא ואמא. ללמד אותם לפנות לעזרה רק מנשים עם ילדים או משוטרים או לובשי מדים אחרים. להיזהר מזרים!
יש חברות תיירות שמציעות "טיולי משפחות" שנועדו לפתור את הבעיות הצפויות עם ילדים בחו"ל. הן מציעות אטרקציות לילדים לאורך המסלול. בבדיקה שערכנו התברר שאפשר למצא באינטרנט עוד הרבה אפשרויות לילדים, שאינן מוצעות בטיולי משפחות (אולי בגלל שאינן מקבלות קומיסיון). עלינו לברר מראש איזה גילאים של ילדים משפחות אחרות יהיו בקבוצה, באופן שיתאים לילדים שלנו.
ואחרי שנחזור ארצה עם הילדים, מגיע גם לנו לצאת לחופשה.
כל הזכויות שמורת לאתר ותוליכנו לשלום