בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

היסטוריה: אזרבייג'ן תפתח שגרירות בישראל

מדינת אזרבייג'ן עומדת לפתוח שגרירות בישראל. דברנו על זה עם מר רומן גורביץ, ישראלי יליד באקו, שגריר כבוד של הסוכנות היהודית, אחרי שהודעה רשמית נמסרה ע"י הפרלמנט האזרי ביום שישי בצהריים.

לפני כשנה התקשר נשיא המדינה, יצחק הרצוג, לנשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב,לברך אותו ליום הולדתו, והזמינו לבקר בישראל ולפתוח כאן שגרירות. בערב שבת הגיעו התוצאות. אולי השגרירות תיפתח כבר בחודש הקרוב.

פתיחת השגרירות מעוררת ענין רב בגלל שאזרבייג'ן היא מדינה מוסלמית שיעית הראשונה שמכירה בישראל. למעשה, היחסים הדיפלומטיים בין ישראל ואזרבייג'ן כוננו כבר בשנת 1992, כשישראל פתחה שם משרד אינטרסים. לשתי המדינות יש שיתופי פעולה הדוקים מאוד בתחומי כלכלה ובטחון, יותר מהרבה מדינות אחרות שמפעילות שגרירות בישראל.

שיתופי הפעולה הכלכליים הם בתחומים רבים, ובמיוחד בתחום האנרגיה, כי 40% מהדלק שמגיע לישראל מיובא מאזרבייג'ן. אזרבייג'ן נחשבת מדינה יפה ועשירה. לפני 150 שנה גילו באדמתה מצבורי נפט, ואז הגיעו לשם חברות הפקה בינלאומיות וגם משפחת רוטשילד היהודית. ההכנסות מהנפט משמשות גם לפיתוח מואץ של המדינה, וכיום רואים בה מבני פאר מודרניים ומוזיאונים מיוחדים שמשקפים את התרבות המקומית.

רומן גורביץ מציין שבאזרבייג'ן אין אנטישמיות ומעולם לא היתה. המקומיים תמיד נתנו כבוד רב ליהודים, בעיקר בזכות התרומה החשובה של משפחת רוטשילד לכלכלת המדינה ולפיתוחה. רומן מספר שעל מבנים רבים בבאקו שבהם התגוררו יהודים מפורסמים תלויים לוחות זיכרון. למשל, לזכר זוכה פרס נובל הפיזיקאי לב לנדאו, הפרופסור לרפואה סולומון גוסמן ורבים  אחרים. אחד המונצחים החשובים הוא יהודי בשם אלברט אגארונוב. אלברט היה חייל שיריונר שנהרג לפני 30 שנה במלחמת נגורנו קאראבאך הראשונה, שבה התגייסו לצבא גם יהודים רבים כמוהו. אגארונוב נחשב גיבור לאומי באזרבייג'ן, ולזכרו הוקמו אנדרטאות רבות ברחבי המדינה, וגם רחובות ובתי ספר רבים נקראים על שמו.

שיתופי הפעולה בינינו לאזרים הינם גם בתחומי בטחון. לאזרבייג'ן יש גבול משותף עם איראן, והיא מאפשרת לישראל להשתמש בו. לפי פרסומים זרים, ארכיון הגרעין של איראן הובא לישראל דרך אזרבייג'ן. מצד שני, ישראל מוכרת נשק וידע צבאי לאזרביי'גן. לפי פרסומים זרים, לציוד ישראלי יש תרומה מכרעת לנצחון האזרים במלחמת נגורנו קראברך השניה בשנת 2020, שבה הצליחו האזרים להחזיר לשלטונם שטחים אשר כבשו מהם הארמנים במלחמת נגורנו קראבאך הראשונה לפני כשלושים שנה. לכן באזרבייג'ן אוהבים את ישראל ומרגישים אסירי תודה. במצעדי הנצחון בסיום המלחמה האזרים חגגו ברחובות עם דגלי אזרבייג'ן וישראל ודגל טורקיה.

עוד לפני פתיחת שגרירות אזרבייג'ן בישראל, הם פתחו לפני כחצי שנה לשכת תיירות בתל אביב. לפני מגיפה הקורונה ביקרו באזרבייג'ן כמעט 50,000 תיירים ישראלים, והמדינה שואפת לחזור להיקף תנועה זה ואף להגביר אותו. לאחרונה זכתה לשכת התיירות לתגבורת מרשימה באמצעות רומן גורביץ, בעל משרד יחסי ציבור שייעץ גם לניר ברקת ולגורמים פוליטיים בישראל. אזרבייג'ן התברכה גם באתרי מורשת יהודית חשובים. בצפון מזרח המדינה שוכנים שני כפרים ועיירה, קובה ואוג'ור, שכל תושביהם היו יהודים בלבד. חלקם עלו ארצה ובעשורים האחרונים מכרו בתיהם גם ללא-יהודים. אזור יהודי זה ובתי הכנסת המיוחדים בו מעוררים ענין אצל מטיילים דתיים.

מנהלת לשכת התיירות של אזרבייג'ן בישראל, הגברת ג'מילה טליבזאדה

לשכת התיירות של אזרבייג'ן פועלת בנחרצות לקדם את התיירות מישראל בציבור הרחב. אבל לפי התרשמות אישית שלי הם מזלזלים בציבור הדתי ומתעלמים מהתקשורת הדתית.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן