בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

משלחת תיירנים מאזרבייג'ן הגיעה לישראל

משלחת גדולה של אנשי תיירות בכירים נמצאת בישראל בימים אלה לצורך מפגשי B2B עם תיירנים ישראלים. בראש המשלחת נציגי משרד התיירות האזרי, ורוב חבריה הם בעיקר מלונאים נציגי מוזיאונים ואטרקציות, ומנהל המוזיאון היהודי.

משלחת התיירנים מאזרבייג'ן שהגיעו אמש לתל אביב

אמש נערך במלון הילטון בת"א מפגש Experience Azerbaijan  שנועד להגביר את המודעות לאזרבייג'ן כיעד תיירותי גם לשוק הישראלי.

ראשון הדוברים היה השגריר החדש של אזרבייג'ן בישראל, מוכתאר ממדוב, שברך את הנוכחים וסיפר שהוא הצטרף לאחרונה לביקורים המדיניים של נשיא המדינה יצחק הרצוג ושר החוץ אלי כהן שהגיעו לפגישות עבודה בבאקו בירת אזרבייג'ן. השגריר גילה שתחום התיירות היה אחד הנושאים החשובים שעלו בכל השיחות, בנוסף לנושאים בטחוניים וכלכליים. לדבריו, ארבעת הטיסות שבהן טס מישראל ואליה היו מלאות בנוסעים, ומזה הוא למד על הצלחת התיירות. "התיירות תקרב עוד את שתי המדינות" אמר השגריר מוכתאר. "כל תייר שחוזר לארצו לאחר שראה את יתרונות אזרבייג'ן, הופך להיות מעין שגריר הסברה שלנו. גם התיירים הישראלים שמספרם הולך וגדל חוזרים עמוסים סיפורים טובים לחלק עם מקורביהם"

מנהל לשכת התיירות של אזרבייג'ן, פואד נאג'ייב (Fuad Naghiyev), הכריז: "ישראל הינה מדינת מפתח חשובה באזרבייג'ן בתחומי כלכלה ותיירות. אנו ממשיכים בטיפוח הקשרים העסקיים החזקים המסמלים את הידידות ההולכת ומעמיקה בין שתי האומות שלנו. המחויבות הבלתי מעורערת שלנו טמונה בחיזוקה של התיירות ובחינת עוד אפשרויות לשיתוף פעולה. המטרה שלנו היא להגביר חילופי התיירות והתרבות, ולקדם  את הפוטנציאל התיירותי של אזרבייג'ן ושל ישראל". הוא סיים ברכתו בהזמנה לנוכחים לבוא לאזרבייג'ן כדי לחוות בעצמם את מידת הכנסת האורחים החמה.

האורח הנכבד ביותר במשלחת היה סמנכ"ל משרד התיירות של אזרבייג'ן, בחרוז אזגרוב (Bahruz Asgarov). שטרח לבוא בעצמו לישראל לכבוד הארוע. הוא הציג בשמחה נתונים סטטיסטיים לפיהם התיירות מישראל לארצו מתאוששת ממשבר הקורונה בקצב מהיר יותר מאשר ממדינות אחרות. לפני הקורונה הגיעו בשנת 2019 יותר מ47,000 תיירים מישראל. ברבעון הראשון של 2023 נחתו בבאקו 8,611 מטיילים ישראלים, שמשקפים תנועה כמעט זהה לתקופה המקבילה לפני הקורונה.

הוא ציין שזו סדנת התיירות הראשונה שעורכת אזרבייג'ן בישראל, ושמשרדו פתח בתל אביב לשכת תיירות שהיתה הראשונה מחוץ לבאקו (בינתיים פתחו בעוד מדינות). הוא הסביר שעובדות אלה ממחישות את החשיבות של הישראלים בעיניו ובעיני ממשלת אזרבייג'ן. הוא הזכיר גם אתרי מורשת יהודית בצפון אזרבייג'ן שמשרדו משקיע בפיתוחם למען תיירים יהודים. יש שם עיירה וכפרים שכל תושביהם יהודים בלבד, עם בתי כנסת, ישיבות, ומוסדות רווחה יהודים. העיירה גובה Guba והעיר האדומה Qırmızı Qəsəbə מסקרנות כל תייר יהודי.

בתי העיר האדומה (למעלה), ובית הכנסת הגדול של קובה (למטה)

 

בהמשך אמר עוד שלאזרבייג'ן יש עוד המון מה להציע לכל סוג של תייר שמתעניין בכל תחום. יש באזרבייג'ן נופים מסוגים שונים ואטרקציות תיירותיות גם לחובבי ספורט ואקסטרים. חובבי היסטוריה ואדרכילות יתמוגגו במסגדים ובארמונות העתיקים והחדישים, יש גם סיורים מיוחדים לחובבי קולינריה, סקי, נוף הררי, כרמי יין ויקבים, ועוד. הוא סיים נאומו בהזמנת הקהל לבוא ולהתנסות בעצמם במה שיש לאזרבייג'ן להציע.

אחריו עלתה לדוכן הנואמים העוזרת שלו, פידאן אחונדזדה (Fidan Akhundzade), שמנהלת מטורקיה את התיירות האזורית מישראל ומדינות בריה"מ לשעבר. היא הציגה מצגת מקסימה של נופים מפתים ואתרי תיירות בכל רחבי אזרבייג'ן, עם דגש על באקו וארמונותיה העתיקים והיפים. סקרה גם את מרכז הייבר אלייב המודרני עם המוזיאונים שבו, ואת בנייני הלהבה שמפארים את קו הרקיע של העיר. היא תיארה עוד אטרציות תיירותיות כמו רכיבה על סוסים. באזרבייג'ן פיתחו מאוד את תיירות המרפא, והקימו שם בריכות על מעיינות מינרליים חמים ומערות מלח. הציגה גם את היקבים ואת אתרי הסקי. פידאן הציגה גם את התשתית העיסקית לכנסים ותערוכות, וסיפרה על מרכזי קונגרסים מודרניים ועל 50 מלונות מודרניים ברחבי המדינה. לדבריה, באזרבייג'ן פועלים גם מלונות פאר במסגרת 14 רשתות בינלאומיות. לקראת סיום המצגת הזכירה בקיצור ובדרך אגב גם את האטרקציות היהודיות של העיר האדומה.

הבנתי שהמצגת הזו הוכנה למען קהל יעד של תיירים מכל העולם, ולאו דוקא למשוך מטיילים ישראלים. כי אילו היו מכוונים אותה לישראלים, היה עליהם להבליט את אתרי המורשת היהודית סמוך לתחילת המצגת, ולהקדיש לה יותר משיקופית אחת ומשפט אחד בלבד.

הנואם האחרון היה נציג חברת התעופה הלאומית של אזרבייג'ן, (AZAL= Azerbaijan Air Lines), מר צ'ינגיז מורסלוב (Chingiz Mursalov) הציג את חברת התעופה כמודרנית ביותר. לחברה יש צי של 29 מטוסים שטסים למגוון גדול של יעדים באירופה ובאסיה. ישראל היא אחד היעדים הקצרים של AZAL, הטיסה מנתב"ג לבאקו נמשכת רק 3 שעות וחמש דקות, והטיסה חזור נמשכת כשלוש שעות וחצי בלבד. כיום הם מפעילים 5 טיסות שבועיות, אך בהמשך הקיץ יעברו לטיסה יומית. עלינו לדעת שגם חברת התעופה ישראיר מפעילה 3 טיסות שבועיות לבאקו בימים שני רביעי ושישי. מר צ'ינגיז הציג בגאווה פרסים בינלאומיים מטעם SKYTRAX  שבהן זכתה חברת התעופה AZAL.

לאחר שלב הנאומים הוזמנו כל האורחים האזרים לצילום קבוצתי על הבמה, והוקראו בשמותיהם זה אחר זה. הופתענו לגלות ביניהם גם את מנהל המוזיאון היהודי בגובה, איגור שאולוב. לא הבנו למה לא נתנו גם לו לדבר ולהציג את המוזיאון שלו שאמור לעניין מטיילים ישראלים. הופתענו גם שנציגת לשכת התיירות של אזרבייג'ן בישראל, ג'מילה טאליבזדה, שהפיקה את המפגש והסדנה, לא הוזמנה לשאת דברים מול המיקרופון. בתקופה הקצרה שג'מילה נמצאת בישראל היא הצליחה להתחבב על הכל, ואף עוסקת בלימוד עברית. יש לה חלק חשוב בהצלחות התיירות הישראלית לבאקו בשנה האחרונה.

משמאל לימין: בחרוז אזגרוב, ג'מילה טליבזאדה, פואד נג'ייב, והשגריר מוכתאר ממדוב (צילום רפי דלויה)

משם עברנו לאולם סמוך למפגשי נטוורקינג אישים בין מלונאים וספקי שירותי קרקע באזרבייג'ן ובין סיטונאי תיירות ישראלים. יש לקוות שהמפגשים אלה יניבו גם עיסקאות וטיולים. על אחד מקירות  הסדנה הוצגה תערוכת צילומים של אזרבייג'ן מבעד לעדשות של צלמים ישראלים.

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן