בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

כנס גדול בלטביה לציון 30 שנה לBaltic Way

כנס גדול לציון 30 שנה ליוזמת "הדרך הבלטית" "Baltic Way" יתקיים בשבוע הבא בריגה, בירת לטביה. בכנס ישתתפו גם נשיא לטביה, אגליס לויטס, ושרי החוץ והתרבות של לטביה. לצידם גם שרי החוץ של אוסטוניה, וראש הממשלה לשעבר, אלכסנדראס אביסעלה. עוד ישתתפו בכנס שגרירת לטביה בישראל, אליטה גבלה, ומשלחת ישראלית.

ה"Baltic Way" היתה ההפגנה ההמונית הלא-אלימה הגדולה ביותר בעולם, וכנראה גם האפקטיבית ביותר. משתתפי ההפגנה מחו נגד השלטון הקומוניסטי בארצותיהם, ודרשו חופש וחרות. כשני מיליון איש עמדו לצידי דרכים אוחזים יד ביד, ויוצרים שרשרת אנושית באורך מצטבר של 675 ק"מ, ומתפרסת על שלוש המדינות הבלטיות, לטביה, אסטוניה, וליטא. השרשרת האנושית עברה בשלש ערי הבירה- וילנה, ריגה, וטאלין.

צילום: ויקיפדיה

Photo: © Vitalijs Stipnieks

הפגנת "Baltic Way" התקיימה ביום 23 לאוגוסט 1989. התאריך הזה נבחר בקפידה, בגלל שזה היה בדיוק יום היובל 50 שנה לחתימת הסכם ריבנטרופ-מולוטוב. בהסכם זה היה נספח סודי על חלוקת אירופה המזרחית בין רוסיה לגרמניה, שהעניק לרוסיה את השליטה במדינות לטביה, אסטוניה, ליטא, בסרביה, וחלקים מפינלנד. הרוסים הכניסו את צבאם למדינות אלה, והשתלטו בכוח על המדינות. תושביהן נאנקו שנים תחת השלטון הסובייטי, והסבל והלחץ גרמו להם להפגין את מצוקתם קבל עם ועולם. התוצאה הראשונית של ההפגנה היתה שנשיא רוסיה הודה בפעם הראשונה בקיומו של הנספח הסודי.

המפגינים הקפידו לשמור על החוקים, ולהימנע מכל אלימות ומחסימת כבישים. השלטון במוסקבה רצה למנוע את ההפגנה, אך לשוטרים ולחיילים לא היה שום עילה משפטית לעצור את המפגינים או לפזר אותם.

בשרשרת האנושית הזו השתתפו גם שני ישראלים. הגברת אוסנת פייבוש, תושבת חיפה, לקחה את נכדה, סמי וולק, לטיול שורשים בריגה. כאשר שהו בריגה, שמעה מחברות ילדות שלה על ה"Baltic Way", והחליטה להצטרף למפגינים. כאן היא נראית בהפגנה:

בנוסף, גם לא מעט מהיהודים שהשתתפו בשרשרת האנושית עלו ארצה לאחר נפילת ברית המועצות. בדיוק לפני שנה, ב23 באוגוסט, השתתף ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, במפגש פסגה של ראשי הממשלות הבלטיות, שבהן נערכה ההפגנה 29 שנים לפני כן.

צילום: לע"מ

יש היסטוריונים שאומרים שה"Baltic Way" היתה אחד הגורמים שהאיצו את קריסת השלטון הסובייטי שנתיים לאחר ההפגנה. זה היה אחד המקרים הנדירים שהאזרחים ראו שהשלטון שלהם אינו כל יכול, ועומד חסר אונים מול הפגנה לא אלימה. בימי סטאלין זה לא היה יכול לקרות.

אנדרטה שהוקמה באסטוניה לכבוד השרשרת שחיברה בין 3 הבירות,

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן