ועדת החוקה של הכנסת קיימה היום דיון בהצעות החוק הממשלתית והפרטית לפיהן ניתן יהיה להכריז על "איים תיירותיים". לפי הצעת החוק הממשלתית תוסמך הממשלה להכריז על העיר אילת, ועל אזור עין בוקק וחמי זוהר (אזור המלונות בים המלח) כעל "אזור תיירות מיוחד". הכניסה לאזור כזה תותנה, ככלל, בהצגת תוצאת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה לכל היותר 48 שעות טרם הכניסה לאזור או אישור החלמה, ותתאפשר באזור פתיחת מלונות ומתן השירותים בהם. בהצעת החוק הפרטית של חה"כ איתן גינזבורג וקבוצת ח"כים מוצע באופן כללי יותר כי כל אזור העומד בקריטריונים שפורטו בהצעה יוגדר כ"אזור תיירות ירוק" ואין הגבלה רק לאזור אילת ואזור המלונות בים המלח.
על פי המתווה המוצע בהצעת החוק הממשלתית, בשלב מאוחר יותר, באופן הדרגתי ובהתאם לרמת התחלואה, תהיה אפשרות לפתוח גם עסקים נוספים באותם אזורים שישרתו את האורחים של מתקני האירוח, וזאת מכוח התקנות ל"חוק הקורונה הגדול", או בהתאם למתווה הארצי של פתיחת עסקים לציבור. במקביל, מוצע כי דרכי הגישה לאזורים אלה יהיו בפיקוח באופן אשר יאפשר בקרה אפקטיבית ככל הניתן, במטרה לשמור על אותם אזורים כאזורים "סטריליים", תוך שמירה על רמת התחלואה הנמוכה בהם.
תושבי האזור, תושבי היישובים הסמוכים והנסמכים על השירותים החיוניים הניתנים באזור, העובדים באזור וסוגי אנשים נוספים כפי שנקבע בהצעת החוק יהיו זכאים לקבל בדיקה מהירה ובלא תשלום בכניסה לאזור, והממשלה תהיה רשאית לקבוע פטור מבדיקת קורונה, או ביצוע בדיקת קורונה בתדירות שונה לאותם אנשים, והכול בתנאי שמערך בדיקות כזה יועמד בסמוך לכניסה לאזור התיירות המיוחד.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר פנה למשרד הבריאות בדרישה להשתמש בכלי של "תעודת מחלים" כתנאי להקלות: "יש לכם כלי של בדיקות ו"אישור החלמה" שהוא דבר אינדיבידואלי וזה חייב לבוא לביטוי בחקיקה. תצאו מהקופסה של דיוני הקבינט הבלתי נגמרים. יש למעלה מ-300,000 איש ועוד עשרות אלפים בסקרים הסרולוגיים, שכחתם שלחוק קוראים "חוק הסמכויות" שההחלטה בסוף היא שלכם עם בקרה שלנו".
סגן שר הבריאות יואב קיש: "בשביל שמדינת ישראל תוכל להתמודד בהצלחה עם הקורונה היא חייבת לדעת להתמודד דיפרנציאלית. יש פה כלי נוסף שמאפשר להגדיר איים ירוקים. אנחנו רוצים לאפשר למקומות לקבל את תיירות הפנים ואנחנו צריכים את הכלי הזה. המהות העיקרית היא שהחוק נותן אפשרות לחייב אנשים לבדיקה לפני כניסה לאזור מסוים שזה כלי שלא קיים היום. אם המקומות לא יהיו ירוקים זה לא יהיה רלוונטי.
לדרישת חברי הוועדה לפתוח מסעדות ואטרקציות הגיב: "יש לנו את הכלים לכך אך הנושא יידון ויוחלט ברגע שבו יוחלט על פתיחת אי ירוק. אנחנו רוצים שלב ראשון מאוד מצומצם. זה 60% מלינות הישראלים בתיירות".
בהתייחסו למערכת לבדיקות מהירות אמר כי: "יש זמינות לספק 100,000 ערכות לבדיקות מהירות. את נושא עלות הבדיקה יש לפתור ולא אמרתי שמשרד הבריאות יממן זאת. משרד הבריאות יקצה את המכשירים והבדיקות ואם ישתמשו בכל המלאי נצטרך לקנות ולנהל את המלאי. השאיפה היא בדיקות PCR לתיירים שיערכו בבית".
בהתייחסו לדרישת יו"ר הוועדה ל"תעודת מחלים" אמר כי "היא תצא בקרוב ותאפשר הקלות בבידוד ועוד. יהיה לחץ מאוד גדול לצרף מקומות נוספים לאירוע הזה אבל אם הוא ייפרץ זה לא יהיה. אנחנו לא מתכוונים לשחרר את כול עולם התיירות היום. חייבים להתחיל עם מקומות מוגדרים וספציפיים".
שרת התיירות אורית פרקש הכהן סיכמה: "הגענו להחלטה לא פשוטה והיינו צריכים לקבל החלטה לא מושלמת. מבחינת השלבים ליציאה, ענף התיירות ובתי המלון נמצא הרחק בשלב הרביעי, כאשר חייבים לעבור שבועיים בין כל שלב. נכנסתי לתפקיד בהבנה שאם לא תקודם יוזמה יצירתית הדבר הזה ייקח חודש לפחות. רציתי חוק מסגרת ללא שמות ערים ספציפיות אלא לפי קריטריונים והיה ויכוח קשה, אך החוק נותן מענה לכ-60% ממספרי הלינות במדינת ישראל".