בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

תערוכות חדשות בגן הבוטני בירושלים

בגן הבוטני בגבעת רם בירושלים יפתחו בחופשת החנוכה שתי תערוכות: 'אורות החורף' ו'לראות את הבלתי נראה'.

אורות החורף

על עצי הגן הבוטני ועל שיחיו ובשביליו נתלו המון נורות ופרוג'קטורים שמשתרגים בין הענפים במיגוון גדלים וצבעים. כשנשוטט ברחבי הגן בשעות החשיכה נהיה מוקפים במראות מדהימים ביופים. נרגיש כמו מרחפים בתוך חלום צבעוני עליז. כידוע, חג החנוכה נקרא גם "חג האורים", והשם הדתי הזה מקבל משמעות מוחשית בתוך הגן הבוטני.

תערוכת SEEING THE INVISIBLE

בתערוכת 'לראות את הבלתי נראה' מוצגות יצירות אומנות מיוחדות שנוצרו בטכנולוגיה של מציאות רבודה AR. היצירות הוירטואליות האלה מוצבות ב13 מקומות ברחבי הגן, כשכל אחת במרחב בקוטר של כעשרה מטרים. אבל כשאנו חולפים לידן אינני יכולים להבחין בהן בשטח. אפשר לראותן ולחוות אותן רק בטלפון הנייד ובטבלט, באמצעות אפליקציה מיוחדת. על המסך אנו רואים מעין פסלים שכאילו עומדים על הדשא בקרבתנו, ואנחנו יכולים להשתלב בהם. "להיכנס" לתוכם, ולראות את האנשים והילדים שמבקרים איתנו.

דוגמאות: היצירה "כלוב הזהב" של האומן היפני אַיי וֵויוֵוי (מעניין אם שמו ניתן לו ע"י הורים דוברי יידיש). ביצירה זו רואים כלוב זהב גדול ניצב על הדשא. אנו מוזמנים "להיכנס" לתוכו דרך שערים מסתובבים, לפסוע בין תאיו, ולראות מבעד הסורגים המוזהבים את הגן ואת חברינו האמיתיים שעומדים ומסתובבים במדשאה. העבודה נותנת לנו תחושה של אסיר בכלא או של ציפור לכודה בכלוב.

הכלוב המקורי היה אמיתי, והוצב בסנטרל פארק בניו יורק בשנת 2017 במסגרת מסע הסברה עולמי לנושא הגירה. האמן המיר את העבודה הפיזית לטכנולוגיה של מציאות רבודה שניתן להציבה בכל מקום וסביבה. האמן מסביר שיצירה זו מבטאת את העובדה שאנחנו חיים חיי נוחות שמפרידים אותנו מהסביבה של אנשים אחרים, ואנחנו נוטים להתעלם מבעיותיהם.

יצירה זו היא אחת מ13 עבודות אומנות וירטואליות של יוצרים מהעולם. בין האומנים המציגים יש גם שני יוצרים ישראלים. סיגלית לנדאו העמידה נציב מלח וירטואלי בגובה שתי קומות על מדשאה אחרת בגן. המבקרים יכולים לראותו רק על מסך הטלפון, להקיף אותו, וגם להיכנס לתוך מערה וירטואלית שבתוכו, ולחוש את המחנק הקלסטרופובי בפנים.

כך זה נראה במסך הטלפון. במציאות אין כלום על הדשא.

רוב העבודות הן סטטיות, ויש גם יצירות דינמיות. למשל, האומן הישראלי אורי גרש "שתל" בגן שיחים ופרחים. כאשר אנחנו מתקרבים לשיח ופוגעים בו עם גופנו, עלי הכותרת של הפרחים ניתקים מהפרח ומעופפים בסלואו מושן. חלק מעלי הכותרת הופכים במעופם להיות פרפרים.

ביצירה מקסימה אחרת רואים פסנתר כנף וירטואלי עומד על הדשא, וסביבו מעופפות ציפורים כחולות. אחדות מהם נוחתות לרגע על הקלידים, וכך יוצרים מנגינה יפה.

האוצרים של התערוכה הם טל הרינג והדס מאור. כל היצירות עוסקות בנושאים הקשורים לטבע, סביבה, קיימות, והמפגש בין העולם הפיזי והדיגיטלי. תערוכה זו מוצגת בימים אלה במקביל גם ב12 גנים בוטניים ברחבי העולם.

בנוסף, בגן הבוטני פועל בימים אלה גם "שוק אירופי" עם דוכני מזון ושתיה, וגם פינות יצירה לילדים.

לאחר שהשתתפתי בהשקה מוקדמת של התערוכות לעיתונאים, אני ממליץ לבוא לגן הבוטני בשעות אחר הצהריים או לפנות ערב, כדי לצוד שתי ציפורים (תערוכות) במכה אחת. בשעות האור לבקר בתערוכה הוירטואלית, ולאחר שקיעת השמש להשקר בתערוכת אורות החורף.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן