היום יוצאת מנמל חיפה הפלגת הבכורה של אוניית השייט הישראלית 'קראון איריס' Crown Iris. זו אוניית הנופש הגדולה והחדישה בישראל. היא תשיט 2,000 נוסעים, ב750 חדרים. אורכה 216 מטר, ומשקלה כ41 אלף טון. בעולם הקרוזים היא נחשבת אוניה בינונית, אך בישראל היא הגדולה ביותר מסוגה.
קראון איריס עוגנת בחיפה. צילום גיאודרונס
חברת מנו ספנות רכשה את האוניה מחברת השייט העולמית נורביג'ן. האוניה עברה שיפוץ יסודי כדי להתאימה לציבור הישראלי במסגרת זו הוחלף הריהוט בכל הקבינות למיטות וכיורים ושירותים בעיצוב מותאם לטעם הישראלי. קראון איריס מתוכננת לשוט בין נמלי מזרח הים התיכון, בהפלגות בין 3 לילות ועד 12 יום.
בתחילת השבוע נערך סיור היכרות לעיתונאים וסוכני נסיעות על סיפון האוניה. מנהל השיווק, גיל חשמונאי, סקר בפנינו את החידושים בעיצוב ובבניה של האוניה. ראינו עליה חדרים מסוגים שונים החל מחדרים פנימיים, המשך בחדרים חיצוניים עם חלון, וכלה בסוויטות. יש שם סוויטה רגילה, סוויטה עם מרפסת, סוויטות פרימיום, וסוויטה נשיאותית. בחדרים רגילים שאינם סוויטות אין שם מרפסות (חדר בלקוני).
באוניה יש 5 מסעדות. בסיור העיתונאים הזמינו אותנו לארוחת ערב בכל מסעדה שנבחר. האוכל היה מעולה ובשפע. חשוב לציין שזו האוניה היחידה בעולם שכל האוכל שמוגש בה הוא כשר. אין לנו צורך להזמין חמגשיות, או לבדוק את התנורים במטבחים. גם כלי ההגשה כשרים, ומעולם לא אכלו בהם טריפות וחזיר.
על תעודת הכשרות חתום הרב יצחק דיין מג'נבה. בפועל, ההשגחה על האוניה קראון איריס נעשית על ידי ברוך אליהו, משגיח כשרות ותיק בתחום הספנות. צוות האוניה קוראים לו ה"רַבָּיי".
הקראון איריס היא גם האוניה היחידה בעולם שבה יש בית כנסת קבוע. לא איזה חדרון צדדי שהוסב לשעות אחדות לצורך תפילה. המיקום שלו מרכזי מאוד בקומה החמישית. יש בו כ50 כסאות למתפללים. בארון הקודש יש שני ספרי תורה ספרדיים. בארון הספרים ראיתי סידורים וחומשים גם בנוסח אשכנז וספרד ועדות מזרח, שמתאימים גם למתפללים אשכנזים. התפלאתי שאין עזרת נשים בבית הכנסת. "אין צורך בעזרת נשים" אומר ברוך אליהו, "כי נשים אינן מגיעות לתפילה אפילו לא בשבתות". אבל במקרים נדירים שמגיעות נשים, הוא מותח וילון שמפריד את הצד השמאלי של בית הכנסת.
"קצין הדת" של האוניה, ברוך אליהו, ליד ארון הקודש הפתוח
נראה לי שבית הכנסת על הקראון איריס שימש בעבר ספריה של האוניה כשהיתה בבעלות נורביג'ן. חברת מנו השקיעה כל כך הרבה בשיפוץ ועיצוב מחדש, וחבל שלא השקיעה עוד מעט גם בבית הכנסת. "ארון הקודש" שם הוא למעשה חלק מארון הספרים, שהוציאו ממנו כמה מדפים. אין דלתות אטומות ואין פרוכת. "תהיה פרוכת בקרוב" מתחייב המשגיח ברוך אליהו. מצד שני, אסור לנו להתלונן, כי רק חברת מנו טרחה להקדיש מקום קבוע לבית הכנסת. אין דבר כזה בשום חברת שייט אחרת בעולם הגדול.
על האוניה יש עוד שטחים ציבוריים: יש שם אולם מופעים גדול, אולמות אירועים לחגיגות פרטיות, מועדון לילה, וכמובן, קזינו. יש שם גם מתחם דיוטי פרי, סיפוני שיזוף, חדרי ספא, חדר כושר ומועדון ילדים. בקומה העליונה יש שתי בריכות שחייה וג'קוזי. במסגרת השיפוץ, בנו עוד קומה שממנה יורדת מגלשת מים אל אחת הבריכות. לחובבי הליכה יש גם מסלול הליכה מעגלי באורך חצי קילומטר.
צילום: מיכה ריבקין
היתרון הגדול ביותר של הקראון איריס נעוץ בעובדה שנמל הבית שלה הוא חיפה. כל ההפלגות לחו"ל יוצאות מנמל חיפה. זה משחרר אותנו מהטרחה ומההוצאות על טיסה לברצלונה או למיאמי, וגם לשכור חדרי מלון שם לפני ואחרי ההפלגה. חסכון כספי משמעותי מאוד.
אבל היה חסר לי משהו בסיור העיתונאים על האוניה- מזוזות. אוניית נופש היא מעין "מלון צף", ובכל מלון בישראל יש מזוזות על דלתות החדרים. על האוניה קראון איריס ראיתי מזוזה רק על דלת בית הכנסת. מנו ספנות השקיעו כל כך הרבה על שיפוצים, אז למה חסכו דוקא במזוזות על דלתות החדרים? מחברת שייט ייחודית ישראלית-יהודית אפשר לצפות לבדל ולייחד את עצמה גם במזוזות, לפחות בכניסות לשטחים הציבוריים.
במנו ספנות צופים כי ה"קראון איריס" תאפשר להגיע לקהל חדש ורחב יותר. לדברי מורן מנו, סמנכ"ל מנו ספנות, "קראון איריס תציע לקהל לקוחותינו מוצר חדש, ייחודי ואטרקטיבי. כמו כן, היא תקבע סטנדרטים חדשים בתחום שיט התענוגות בישראל. אני סמוך ובטוח כי צפויה לאורחינו חוויה יוצאת דופן".
מנו ספנות עוסקת בתחומי הובלה ימית בינלאומית של מטענים, והיא נציגה של חברת הענק היפנית K-Line מקבוצת Kawasaki. תחום הפלגות הנופש הוא רק עיסוק צדדי וקטן בחברת הענק הזו. החברה הוקמה ע"י משה מנו. משפחתו עסקה בתחום הימאות עוד בסלוניקי, משם עלו ארצה בשנות ה30. כיום מנהל את החברה הבן, מורן מנו. האם, איריס מנו, מנהלת את תחום הקרוזים. לחברת מנו היו עוד 5 אוניות נופש, וכולן נקראות על שם הגברת איריס מנו. כך האוניה החדשה 'קראון איריס', האוניה הקודמת 'גולדן איריס' שיצאה משירות בשנה שעברה, ולפניה האוניות הישנות 'רויאל איריס' והאוניה 'איריס'.
איריס מנו, מנהלת הקרוזים, נשיא החברה משה מנו, ובנם הסמנכ"ל מורן מנו
השקת האוניה קראון איריס מהווה אבן דרך היסטורית בתולדות הימאות הישראלית. אומנם היא לא מגיעה לרמת הפאר ושפע האטרקציות והגודל שמציעות חברות שייט עולמיות כמו רויאל קריביאן ונורביג'ן או קוסטה, אבל במושגים ישראליים היא מהווה את השיא שיש לנו.
תתחדשו, משפחת מנו. תתחדשי, מדינת ישראל.