בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

צדיק כ[מוא"ז] תמר יפרח

משרד התיירות רואה בהגדלת התיירות לים המלח חלק מחזון "המוצר הדרומי", שממתג את הנגב והערבה כיעד לתיירות מדברית. בשנים האחרונות פיתח משרד התיירות את האזור בין עין בוקק וחמי זוהר לים המלח, והקים שם תשתיות תיירותיות ברמה בינלאומית. בין היתר, משרד התיירות והמועצה האזורית תמר בנו גם טיילת חדשה ומשודרגת, שיפצו חופי רחצה ופתחו גם חוף נפרד לאוכלוסייה הדתית.

במסגרת המיתוג החלו בקמפיין הסברה שמיועד גם לציבור הדתי, כיון שמשפחות דתיות מרבות לטייל במרחבי ישראל, יותר ממשפחות חילוניות. משרד התיירות והמועצה האזורית תמר ערכו השבוע סיור לעיתונאים דתיים, להציג מה יש להם להציע לציבור הדתי.

כיום, אזור המועצה האזורית תמר הינו מדברי, אבל בימי בראשית זה היה אזור פורח ומשגשג. כתוב בתורה "וַיַּרְא אֶת כָּל כִּכַּר הַיַּרְדֵּן כִּי כּוּלָה מַשְׁקֶה, לִפְנֵי שַׁחֵת ה' אֶת סְדֹום וְאֶת עֲמֹרָה כְּגַן ה' כְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בֹּאֲכָה צוֹעַר" (בראשית יג/10). בימי אברהם אבינו שכנו באזור הזה חמש "ערי הכיכר"- סדום, עמורה, אדמה, צבויים וצוער. כיום ישנם במועצה האזורית תמר 6 ישובים, אך אף אחד מהם אינו נושא את שם אחת מערי הכיכר, כי מקומן המדויק לא ידוע. חוץ מהעיר צוער, אליה נסו לוט ובנותיו, שלפי מפת מידבא העתיקה ממוקמת בצד המזרחי של ים המלח. באזור זה לא נערכו חפירות ארכיאולוגיות לחיפוש ערי הכיכר. הדבר היחיד שבכל זאת נשאר מאז הוא האקלים המדברי הלוהט, ככתוב "וַיַּשְׁקֵף עַל פְּנֵי סְדוֹם וַעֲמוֹרָה וְעַל כָּל פְּנֵי אֶרֶץ הַכִּיכָּר, וַיַּרְא וְהִנֵּה עָלָה קִיטוֹר הָאָרֶץ כְּקִיטוֹר הַכִּבְשָׁן" (בראשית יט/16).

כאן פרצה מלחמת ארבעת המלכים הנזכרת התורה בספר בראשית. ארבעה מלכי מסופוטמיה עשו ברית לתקוף את 5 המלכים ששלטו באזור, ולקחו בשבי רבים מתושבי סדום, ביניהם גם לוט בן אחי אברם. כאשר הדבר נודע לאברם אבינו, הוא ארגן כח קומנדו להתקפת פתע לילית, שהביס את לוחמי ארבעת המלכים ושחרר את שבויי המלחמה, ביניהם גם לוט.

הסיפור התנ"כי המפורסם ביותר על האזור הזה הוא החרבת סדום ועמורה בגלל חטאי תושביהן. "וה' הִמְטִיר עַל סְדוֹם וְעַל עֲמוֹרָה גָּפְרִית וָאֵשׁ מִן הַשָּׁמָיִם, וַיַּהֲפוֹךְ אֶת הֶעָרִים וְאֵת כָּל הַכִּיכָּר. וַיָּאִיצוּ הַמַּלְאָכִים בְּלוֹט לֵאמֹר: קוּם קַח אֶת אִשְׁתְּךָ וְאֶת שְׁתֵּי בְנֹתֶיךָ  פֶּן תִּסָּפֶה בַּעֲו‍ֹן הָעִיר. וַתַּבֵּט אִשְׁתּוֹ מֵאַחֲרָיו, וַתְּהִי נְצִיב מֶלַח" (בראשית כט/24).

על אחד הרכסים שמעל לכביש 90 ניצב סלע גדול מאוד, שבזוית מיוחדת נראה כמו דמות של אשה. לכן ניתן לו השם "אשת לוט". מומלץ לטייל באזור הזה עם ספר תנ"ך ביד. טיול משפחתי כאן הוא גם הדמנות ללמד את ילדינו את סיפורי המקרא, וגם עקרונות של מוסר וצדק משפטי "הַאַף תִּסְפֶּה צַדִּיק עִם רָשָׁע?".

מלונות ים המלח

לאזור ים המלח יש היסטוריה של אירוח בסטייל מפנק. כתוב בתורה שכאשר אברם אבינו חזר מהמלחמה, יצאו לקראתו מלך סדום ומלכיצדק מלך שלם (ירושלים) עם אוכל וכיבוד. "וּמַלְכִּי-צֶדֶק מֶלֶךְ שָׁלֵם הוֹצִיא לֶחֶם וָיָיִן וְהוּא כֹהֵן לְאֵל עֶלְיוֹן. וַיְבָרְכֵהוּ וַיֹּאמַר בָּרוּךְ אַבְרָם לְאֵל עֶלְיוֹן קוֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ" (בראשית יד/18). מורשת האירוח המכובדת נשמרת עד ימינו במלונות ים המלח ובצימרים הפרטיים באזור. לאחרונה פרסם משרד התיירות מכרזים להקמת עוד אלפי חדרי לינה נוספים ומלונות חדשים שיגדילו את ההיצע, ויביאו להוזלת מחירים. מלונות ים המלח נהנים מהתפוסות הגבוהות ביותר בישראל, עם ממוצע של 70% בשנה.

"כשמסתכלים על מפת הארץ, רואים במרכזה את אזור ים המלח", אומרת עפרה גזית, דוברת המועצה האזורית. "ים המלח מהווה אטרקציה הן לתיירות פנים, והן לתיירות נכנסת. ענף האירוח והתיירות הוא מרכיב חשוב מאוד בתעסוקה המקומית, והחקלאות עמדה רק במקום השני. בתקופת הקורונה סבלה התיירות ממשבר קשה, ולכן החקלאות עברה להיות מקור הפרנסה הראשי. כעת, עם שוך המגפה, אנחנו פועלים להחזיר את המצב לקדמותו".

בשנים האחרונות פיתח משרד התיירות את האזור, והקים תשתיות תיירותיות ברמה בינלאומית. באזור ים המלח יש כ4,000 חדרי מלון ב14 מלונות. אודי זיכרמן, מנכ"ל איגוד מלונות ים המלח, אומר: "13 מהמלונות מחולקים לאזור עין בוקק בצפון, ולאזור נוה זוהר בדרום. בנוסף להם, יש גם מלון יחיד בקיבוץ עין גדי. בתחילת מגפת הקורונה נסגרו כל המלונות, ולאחרונה נפתחו 11 מהם. שניים עדיין סגורים, ואחד בשלבי שיפוצים. כיום כל האורחים הם ישראלים. תמיד היינו מבוססים בעיקר על תיירות פנים, לכן סבלנו פחות ממלונות בירושלים ובטבריה שמתבססים על תיירות נכנסת מחו"ל".

לפני מגפת הקורונה, כרבע מהתיירות במלונות ים המלח היתה מבוססת על תיירות מרפא. קופות החולים וביטוחי הבריאות בגרמניה ובצרפת מממנים לחולי פסוריאזיס טיפולים במי ים המלח. אורחים אלה מגיעים למשך חודש או 3 שבועות, ונחשבים בעיני המלונאים כמו קבוצה של 30 איש שבאה ללילה אחד. רבים מתיירי המרפא מגיעים גם מרוסיה, על חשבונם הפרטי.

הפגישה עם מר זיכרמן התקיימה בארוחת צהריים במלון לוט. האוכל מעולה וטעים מאוד. המלון לא גדול, והוא מפואר ברמה של 5 כוכבים. הלובי וחדר האוכל והחוף הצמוד נראו מלאים באורחים, למרות הקורונה. מגרש החניה היה מלא וצפוף. בכניסה ללובי ולכל מתקני המלון התבקשנו להציג תג ירוק. פעמים אחדות נתבקשנו בנימוס לעטות המסכה גם על האף. זה דבר שמציק לי אישית, כי המסכה על האף ממלאת לי את המשקפיים באדים. אך התרשמתי לטובה מההקפדה של צוות המלון על כללי הבריאות. זה מעניק לאורחים כמוני תחושה של בטחון, למרות המטרד האישי הקטן.

אודי זיכרמן מדגיש שחדרי האוכל בכל המלונות כשרים בפיקח הרבנות המקומית. במלונות יש אפשרות גם להזמין מראש מזון גלאט בכשרות למהדרין. בין המלונות בעין בוקק נמצא גם קניון מפואר עם מותגים ברמה הגבוהה. הקניון הזה סגור בשבתות, ובעליו אדם חרדי.

משרד התיירות ממשיך ופועל כדי למצות את הפוטנציאל התיירותי והכלכלי של האזור. בין היתר הוקמו סוללות חוליות למנוע ממי ים המלח מלהציף את המלונות, וזאת במקביל לעבודות קציר מלח שצפויות להתבצע על ידי מפעלי ים המלח. אודי זיכרמן מספר על תוכניות להכפיל את היצע חדרי המלונות בים המלח. בעשור הקרוב הוא מתכנן לבנות ולפתוח עוד 11 בתי מלון חדשים שבהם יהיו עוד 4,000 מיטות. בנוסף, מתוכננים לחופי ים המלח גם מרכז קונגרסים, מתקן ספא גדול, ומתחם חניון קאראוונים.

חאן עין גדי

אבל אין הכרח ללון רק במלונות פאר יקרים. בכניסה לקיבוץ עין גדי שוכן "חאן עין גדי" שמציע לינה במחירים עממיים. פעם היו שם לולים לתרנגולי הודו. הלולים פורקו, ועל רצפות הבטון של הלולים הנטושים מציעים לנו כיום אפשרויות שונות ללינה. בחאן יש משטח להקמת אוהלים פרטיים שנביא מהבית. יש שם שירותים ציבוריים ומקלחות, ברזי מים לשתיה ולרחצה, ושקעים חשמליים לחיבור תאורה ואיוורור בתוך האוהלים. המחיר רק 70 שקלים ללילה. בנוסף, יש בחאן גם אזור של אוהלים משפחתיים ממוזגים, שבהם יכולים ללון 5 אנשים על מזרונים שמונחים על הרצפה. כך נראית שורות האוהלים מבחוץ:

וכך נראה אוהל משפחתי מבפנים:

המחיר לאוהל כזה ללילה רק 500 שקלים, לא משנה כמה אנשים לנים בו.

בנוסף, האטרקציה המיוחדת של החאן היא מיניוואנים טרנספורטר צבעוניים, שהיו מקובלים על ילדי הפרחים בשנות ה60. המיניוואנים הוסבו למעין צימרים, ואינם במצב נסיעה.

בעלי החאן הסירו את המושבים, ובמקומם הכניסו מיטה זוגית ושתי כורסאות. הוסיפו מזגן ווילונות, וגם הגה לקישוט בלבד. ליד הכניסה למכונית הציבו פינת ישיבה ועישון נוספת. המחיר לזוג רק 585 שקלים ללילה.

   

קאתי ברקאי, מבעלי החאן, מדווחת לנו שמתחם המיניוואן זוכה להצלחה גדולה. כל המיניוואנים זמן רב מראש, ועד חודש אוקטובר אין לה מיניוואן פנוי. לכן מי שמתכננים טיול לחול המועד סוכות תשפ"ב, כדאי שיזדרזו להזמין מקום כבר מעכשיו.

האירוח בחאן אינו כולל ארוחת בוקר. יש שם מסעדה חלבית שבה אפשר להזמין אוכל לפי התפריט. קאתי אומרת שכל המוצרים במסעדה כשרים, אך אין לה תעודת כשרות בגלל שמקום פועל גם בשבתות. המסעדה רחבת ידיים. בכניסה יש בר ומטבח, ועל שטח גדול פזורים שולחנות וכסאות. אין קירות למסעדה, והיא פתוחה לחלל הפתוח. הנוף הנשקף ממנה פסטורלי ומהמם. בכיוון מזרח מתפרסים מולינו ים המלח והרי מואב, ומהצד המערבי נשקפים מורדות הרי יהודה. עיצוב המסעדה מזכיר לי מערבונים ישנים. אני יושב במסעדה, לוגם קפה קר, מביט בנוף, כאשר איוושה קלה של בריזה עולה מכיוון ים המלח ומלטפת את הפנים. חסר לי רק איזה קאובוי שיגיע על סוס להשלים את אווירת השלווה והדממה.

"גם נופשים דתיים מגיעים לכאן בהמוניהם" אומרת קאתי ברקאי. "האורחים מביאים עימם אוכל, ויכולים להכינו ולהגישו כטוב בעיניהם. יש בחאן מקררים גדולים לאיחסון האוכל שלכם, ושני מטבחים לבישול ואפיה. רבים מביאים גם פלטת שבת". בתוך הקיבוץ יש מרכולית שבה אפשר לקנות מצרכי מזון. יש רשות להדליק מנגלים בשטח החאן, ובמסעדת המקום אף מוכרים פחמים ומנגלים וציוד נילווה.

בשולי קיבוץ עין גדי יש בית מלון עם בית כנסת, שם מתפללים בשבתות גם מי שאינם אורחי המלון. לפעמים מגיעות לחאן עין גדי קבוצות של משפחות דתיות שמארגנות מנין, ואף מביאות עימן ספר תורה. מנהלי החאן מקצים להם אזור מיוחד לתפילה בפאתי המסעדה הגדולה.

יש גם מה לראות בחאן עין גדי. "זה המקום הכי טוב לראות את הזריחה מעל הרי אדום וים המלח" אומרת קאתי בגאווה. עפרה גזית ממליצה לנו לסייר רגלית בשבילי הקיבוץ, כי כל שטח הקיבוץ הוא גם גן בוטני, שבתוכו פזורים בתי החברים. באזור הצחיח הזה גדלים יותר מאלף סוגי צמחים, רובם הובאו ממדגסקר בעלת האקלים הדומה. ראיתי שם גם עצי באובב גדולים, שהזכירו לי את הספר 'הנסיך הקטן'. בעונה זו פורחים שם צמחי האדומיום, ומקשטים את צידי השבילים בקיבוץ בצבעים אדום ולבן.

בקיבוץ עין גדי המופרט פועלים כל מיני מיזמים תיירות פרטיים שמשתפים פעולה ביניהם. יש יזמים שמציעים לנו סלסלות פיקניק לפי הזמנה אישית מראש. יש סדנאות יוגה בטבע, יש סדנת אינדיגו, וגם משחקיה לילדים עם סדנאות שונות. במסעדה של חאן עין גדי נוכל לקבל פרטים על כל סוגי הדברים שאפשר להזמין ולקנות מחברי הקיבוץ העצמאיים. פרטים והזמנות בטלפון: 050-923-0555.

בעין גדי בעין תמר ובנאות המדבר יש גם צימרים לאירוח. בשנים האחרונות מתפתחת מגמת תיירות חדשה- לינות שטח בקארוואנים. אנשים שוכרים קאראוון ממונע או נגרר, ומעמידים אותם בשטח ללינת לילה וכבסיס לטיולי כוכב על אופניים או רגלית. אין באזור חניון קארוואנים מסודר, לכן חונים בכל מיני מקומות בשטח.

"בוקר אחד בחול המועד פסח אני מגיע לכניסה לנחל לוט, ומגלה שמאתמול קמה פה שכונה דתית של קאראוונים" אומר ברק הורביץ, מדריך טיולים מנאות הכיכר. התברר שקבוצה גדולה של משפחות בוגרי שבט בני עקיבא ומתפללי בית כנסת בגבעת שמואל שכרו עשרות קאראוונים והגיעו לטיול משותף במדבר יהודה.

אטרקציות תיירותיות

בחוף ים המלח הוקמה טיילת חדשה ומשודרגת. שופצו 15 חופי רחצה שבהם הוקמו סככות הצללה, ברזיות, מקלחות, מתקני ספורט ושעשועים לרווחת הציבור. עפרה גזית מציינת שהמועצה האזורית תמר מפעילה את חופי הרחצה ללא תשלום. "התשלום היחיד שלכם יהיה על הפנגו בחניה" מתבדחת עפרה.

בין היתר הוקם גם חוף נפרד לאוכלוסייה הדתית, מדרום למלון 'הרודס' במתחם נוה זוהר. הלכנו לראותו. החוף מטופח מאוד ונקי. מחיצות עץ גבוהות מפרידות בין האזורים הנפרדים לנשים ולגברים, החל מהכניסה בחניה, לאורך כ200 מטר עד לתוך מי הים. בחוף יש סככות צל, ברזי מים לשתיה, ועמדות מקלחת לשטיפת הגוף. כסאות נוח ושמשיות אישיות מושכרות בתשלום.

רוב הנופשים באזור ים המלח מעדיפים חופשה בסגנון "בטן-גב" ליד ברכת מלון או בחוף הים הצמוד למלון. למי שמחפשים גם קצת "אקשן", יש מבחר אפשרויות לטיולים ולאטרקציות תיירותיות. מול מלון דוד נמצא נחל בוקק, שמתאים לטיול רגלי למשפחות. מסלולי הליכה נוספים לטיולים באזור הם נחל דוד, נחל ערוגות, מצדה, ועוד. אבל חשוב לדעת שהקיץ מתאים פחות למסעות רגליים בשמש הקופחת ובחמסינים של ים המלח.

שפע של בילויים אפשר למצוא באתר מוא"ז תמר: https://deadsea.co.il/. מביניהן, האטרקציה שעליה אני ממליץ במיוחד היא טיול ג'יפים בכיכר הירדן ובעמק השידים. מדריך הטיולים ברק הורביץ מנאות הכיכר לקח אותנו לסיור מרגש בג'יפ שלו בעל 8 מקומות. רק נסיעה בג'יפ 4X4 מאפשרת לנו לחוות נוף פראי בצורה חיה, ולהגיע בדרכים מפותלות למקומות מרהיבים שלא מגיעים אליהם ברכב פרטי או באוטובוס תיירים. יצאנו מאזור המלונות דרומה בכביש 90, וירדנו לשביל עפר בנחל לוט. ממנו המשכנו לנחל פרצים. בקילומטרים הראשונים רואים קצת צמחיה ירוקה, אך ככל שנכנסים פנימה למישור עמיעז, השטח נהיה מישורי ויבש לגמרי מצמחיה.

מהמישור נכנסים אל נחל סדום, בואכה הר סדום. הדרך עוברת בשבילים המתפתלים בין החווארים שיוצרים בשטח צורות מפתיעות ומעניינות. פני הקרקע וצלעי החווארים הגבוהים, העשויים משקעים גיריים לבנים. שם יכולים אנו להבין את הסברו של האבן עזרא למה נקרא ים המלח גם בשם "עמק השִֹדִים"? כי "שידים" זה מהשורש סיד, ככתוב "וְשַׂדְתָּ אוֹתָם בַּשִּׂיד" (דברים כז/4).

פסגת הר סדום היא הנמוכה ביותר בעולם, מינוס 200 מטר. בפסגת ההר יש עמדת תצפית עוצרת נשימה על דרום ים המלח, ועל הרי אדום ומואב שמולנו. כל זה מלווה בהסברים מרתקים של המדריך ברק. חוויה בלתי נשכחת בסיור כזה של שעתיים עולה כאלף שקלים לכל המשפחה (עד 8 נוסעים). לפרטים והזמנות: 052-8666062 או באתר www.deasea.tours

 

 

 

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן