שבוע יחל "פסטיבל ימי ענף הזית" שבו בתי בד מזמינים את עם ישראל לחגוג את עונת המסיק. גם בכפרי הדרוזים בגליל יש המשתתפים בפסטיבל. לקראת שבוע ענף עץ הזית ערך הממונה במשרד התיירות על קידום תיירות פנים, אריה צדוק, סיור עיתונאים ובלוגרים להציג את האטרקציות המיוחדות בפסטיבל בפרט, ובכפרי הדרוזים בגליל בכלל.
מעבדות ד"ר דאבור
מפעל קטן למוצרי קוסמטיקה במרכז הכפר בית ג'אן. המוצרים מורכבים בעיקר מעלים של זית, ומשלבים עוד צמחי מרפא מסורתיים עם הידע המדעי המודרני. את המפעל הקים ד"ר זיאד דאבור, אל"מ במילואים, שהיה הרוקח הראשי של צה"ל. כשהשתחרר הקים את המפעל בכפר מגוריו, בעיקר מתוך כוונה למצוא תעסוקה ועבודה לנשים דרוזיות דתיות, שלפי המסורת אינן רשאיות לצאת לעבודה מחוץ לכפר.
ד"ר זיאד רקח משחות ותכשירי לטיפוח העור, והצליח להשיג להם אישורי תקן של משרד הבריאות. מדובר במוצרים מבוססי צמחי מרפא והתוצרת היא קוסמטיקה טבעית. חלק גדול ממרכיבי צמחי המרפא גדלים בחצר ובגינת הבית של המפעל, וחלק אחר מגדלים עבורו שכנות בגינות הפרטיות שלהן. למפעל יש גם מרכז מבקרים שבו אפשר לראות את המוצרים, לקבל הסברים והדרכה מעובדות במפעל, ולקנות מה שרוצים.
את מוצרי מעבדות ד"ר דאבור אפשר לקנות גם בבתי מרקחת טבעיים ברחבי הארץ, וברשת בתי המרקחת של קופת חולים מכבי. המפעל הגדול גם מייצא מוצריו לחו"ל.
עוד פרטים בטל: 4841122-40 com.drdabour.www
הבית העתיק
במרכז הכפר בית ג'אן נמצא מבנה הקרוי "הבית העתיק". זה הבית הראשון של הכפר, ושימש הבסיס להקמת הכפר. לפני כ400 שנה חיו דרוזים בכפר ג'רמק, על הר מירון. שני ציידים מבני הכפר יצאו למסע ציד, ורדפו אחרי ארנבת שראו ממרחק. הארנבת נעלמה מעיניהם בתוך סבך שיחים. אחד מהם נכנס לתוך הסבך במרדף האחרי הארנבת, ומצא שאותם שיחים הגנו על פתח של בית עתיק ובו שני חדרים מקומרים, שמקצתם חצובים בתוך הסלע. הוא שיפץ מעט את הבתים והביא לשם את משפחתו לגור שם. עד מהרה הגיעו עוד חברים מכפר ג'רמק ובנו בתים "חדשים" לידו, וכך נוצר כפר חדש: בית ג'אן.
הבית העתיק שימש למגורים עד לאחרונה. כיום הוא אתר תיירות מענין. יש בו גם בור מים ענק, ששימש להשקות ולהזין מים לבתים רבים בכפר. כשנכנסים רואים שני חדרים עם תקרה של קשתות, הרצפה חצובה בסלע, והקירות הפנימיים חלקם חצובים בסלע וחלקם מלבני סלעים שהונחו שם.
באותה חצר נמצא גם ה"מַנְזוּל" שהיה מעין בית העם ובנין מועצת הכפר. שם התכנסו ראשי הכפר לדיונים פנימיים, ושם נהגו לארח אורחים חשובים. כיום מארחים שם בעיקר תיירים. המדריך הוא בן למשפחת נידאל, שגדל בבית העתיק.
מערת אג'יאל
במרחק הליכה קצר מהבית העתיק, מצאו המקומיים מערה עתיקה. גיל המערה מוערך בכ-1,500 שנה מהתקופה הביזנטית. על קירות המערה מצאו המגלים צלבי עץ מתפוררים, שמעידים שאולי היתה כנסיה בתוך המערה הזו. את הצלבים העבירו לכנסיה אחרת בגליל.
רצפת המערה מוצפת מים גם בימינו. לשם נהגו לבוא נשות הכפר בית ג'אן ובנותיהן כדי לכבס את הבגדים. במשך הזמן הפכה המערה להיות "מרכז השידוכים" של הכפר, כי צעירי הכפר היו באים לשם להסתכל בבנות המקום המכבסות את בגדי משפחתן.
סביב המערה צמחו אגדות מיתולוגיות. אגדה דרוזית עתיקה אומרת שבתוך המערה יש שדים הפעילים בלילה. לכן בלילות לא העז איש להיכנס לתוכה. לפעמים היה נהוג לערוך שם מבחן אומץ לחתנים פוטנציאליים. המועמד להיות חתן היה צריך להוכיח אומץ לב ולהיכנס בלילה לבדו במנהרה, ולתקוע מוט ברזל באחת הפינות. בבוקר היו אבי הכלה ואחיה נכנסים למערה לבדוק אם החתן עמד במשימה. היה שם מקרה של חתן שתקע את המוט בחושך על השרוואל שלו לתוך הרצפה. כאשר קם ללכת הרגיש שמכנסי השרוול שלו תפוסים. הוא היה בטוח ששדים תפסו אותו. צרח בבעתה וניסה להשתחרר עד שנקרעו מכנסיו, והצליח להתרחק מהמוט שתקע, ולצאת מהמערה. הסיפור הזה העצים את את הדימיונות על השדים שבמערה. זמן רב הסתירו מאנשי הכפר שהוא פשוט תקע את המוט על המכנסיים שלו.
שטח המערה כמאתיים מטרים, ולאחרונה נעשו בה עבודות למען תיירים. למדרגות האבן הוצמדו מעקות מברזל, ובקרקעית המערה בנו רציפי עץ להליכה, והתקינו גם תאורה צבעונית. מקום מקסים ומומלץ מאוד לביקור.
לתיאום ביקור יש להתקשר עם סעיד עזי 050-9802457
מרכז "אבו עפיף"
מרכז "אבו עפיף" נמצא במרכז הכפר חורפיש. זה מרכז קולינרי שמציע סיורים והסברים על שמן הזית. אנחנו נמצאים כעת בתקופת המסיק, שבה עושים את השמן בבתי הבד. למשפחת עפיף יש בית בד דורות אחדים, שפועל חודש אחד בלבד בשנה. החודש הנוכחי. במרכז אבו עפיף נקבל הסברים על סוגי שמן זית, על הפקתו, ובעיקר על סוד האיכות הגבוהה של השמן של אבו עפיף. במרכז המבקרים שלהם נקבל גם טעימות של שמנים מסוגים שונים.
את איכות השמנים בודקים לפי אחוז החומציות שלהם. חומציות של יותר מ2% נחשבת לא איכותית ולא בריאה. לכם יש יצרנים שמערבבים סוגי שמנים ואפילו מערבבים שמן עם מים, כדי להגיע לרמה של של 2% בצורה מלאכותית. השמן של אבו לטיף הוא ברמה מעולה של 0.6% חומציות בלבד, ולפעמים אף פחות מזה.
לטיף אבו עפיף הסביר לנו שהזיתים רגישים מאוד לאור ולחום. הם מתחילים להחמיץ לאיטם מיד לאחר שקוטפים אותם מהעץ. ברוב בתי הבד אוספים את הזיתים במסיק, מעמיסים אותם על משאיות, ומביאים לבית הבד כעבור שעות רבות, לפעמים עשר שעות ולפעמים אף למחרת. לא כך בבית הבד של אבו עפיף. הזיתים מגיעים לשם במשלוחים קטנים בתוך שקים וארגזים, בתוך זמן קצר. בדרך כלל בתוך כשעה-שעתיים מהקטיף. זיתים שנקטפו לפני שלוש שעות ויותר אינם מתקבלים בבית הבד שלהם. זה הסוד לאיכות הנדירה של השמן שלהם. הם עובדים רק עם זן של זית סורי גלילי באיכות מעולה.
אבו עפיף כובשים ומכינים גם שמנים מקצח ומשומשום. במקום עורכים גם סדנאות להכנת שמן שומשום ושמן קצח, סדנה להכנסת סבון טבעי משמן זית, וסדנה להכנת כנפה מתוקה. במרכז אבו עפיף יש חנות למכירת שמנים וסבונים מתוצרת בית הבד המשפחתי, וגם מאפים מתוקים כמו כנפה ובקלאווה.
מרכז המבקרים אבו עפיף מציע לא רק שמן לסוגיו, אלא בעיקר חוויה מיוחדת.
לתיאום ביקור: 050-6547638
ואיפה נאכל בטיול
באחד הבתים בכפר חורפיש יש אירוח דרוזי עם ארוחות וסדנאות להכנת מאכלים דרוזיים. המקום מנוהל על ידי איבתיסאם פארס, שמוכרת לחובבי הבישול מתוכניות בישול בטלויזיה ובעתונות הנשים. היא מכינה אוכל דרוזי טיפוסי. ניכר בה שהיא מבשלת באהבה ומארחת בשמחה. היא מסתובבת בין השולחנות, ומוודאת שכולם מרוצים ונהנים. מי שרוצים חוויה מיוחדת יכולים להזמין סדנת בישול, ללמוד ממנה איך לבשל את המאכלים, ולאכול אותם בעצמם בסוף הסדנה.
ברוב המאכלים אין בעיה של כשרות, כי אין בהם בשר. רוב המאכלים שהיא מלמדת להכין מבוססים על ממולאים שונים שבתוכו אורז מבושל ואפוי בצורות שונות. עלי גפן, עלי כרוב מאודה, בתוך תפוחי אדמה, בצל ממולא, ואפילו גזר ממלא.
אביתיסאם אומרת לנו שבקרוב מאוד תקבל גם תעודת כשרות. אין לה בעיות עם בשרים. הבעיה היא רק שהעסק פתוח ועובד גם בשבתות. הפתרון נמצא בכך שאחד המטבחים שבביתה יהיה סגור בשבתות, ורק בו היא תבשל למי שיבקשו מאכלים כשרים.
להזמנות מראש: 050-6917337
בכפר הדרוזי בית ג'אן יש כ250 צימרים לנוחיות הבאים מהמרכז במיוחד לאירועי פסטיבל הזית. פרטים נוספים לחפש בפייסבוק ובגוגל "כפר ביקרתם". הפסטיבל יתקיים בכפרים הדרוזים והצ'רקסים ברחבי הגליל, ויציע פעילויות שונות בין השעות 10-16:00
1-3 בנובמבר בכפרים: מג'אר, ראמה , ג'וליס, ירכא.
נפגשים במסעדת אלאנואר בכפר ראמה, סדנאת מסיק ולאחר מכן סדנאת כבישת זיתים, משם נוסעים ברכבים לבית הבד , הדרכה מקומית בנושא ייצור שמן זית .
לפרטים – מגדי 0528388143
מגאר- הדרכה ואירוח בבית בד, סדנאת כבישת זיתים ומופע פולקלור .
לפרטים : ראיק 054-4619419 : נדא 050-746044
החל מאמצע שבוע הבא, 8-10 בנובמבר, יתקיימו פעילויות בכפרים: ינוח, כסרא סמיע , חורפיש.
בכפר ירכא ייערך סיור חוויתי בבית בד עתיק, שכולל סדנת כבישת זיתים וסדנת מסיק. במהלך הביקור ייערך מופע מוסיקלי אותנטי .
לפרטים : סאלח 054-4420301
בכפר ג'וליס יהיה סיור מודרך במטעי הזיתים , ביקור בבית בד וחווית מסיק עצמי .
לפרטים : נבואני 052-9244817
גם בכפר אבו סנאן ייפתח לקהל מתחם בית בד עם דוכני אוכל וסדנאות כבישה וסבון .
לפרטים : דינה 058-5964002 , ביקי 054-7441838
בכסרא סמיע יתקיים סיור מודרך בבית בד פעיל , סדנאות כבישת זיתים וביקור בבית עתיק .
לפרטים : חמד 054-2460154 , עיסאם 050-6276914
תמונות: יח"ץ הרשות לפיתוח הגליל