חברת התעופה אמיראטס Emirates פותחת השבוע חברה-בת בישראל, בדיוק כאשר ממשלת ישראל סוגרת את השמיים. הדבר מראה על התייחסות רצינית לשוק התיירות הישראלי.
רוב חברות התעופה הזרות פועלות בישראל באמצעות נציגים מקומיים שנקראים GSA (ראשי תיבות של General Sales Agent). הגדולות שבהן- OpenSky בבעלות אפרים פורטיס, וחברת 'טל תעופה' בבעלות גדעון טהלר, שכל אחת מייצגת מספר חברות תעופה. ככל הידוע לנו, GSA רבים חיזרו אחר אמיראטס לקבל את הנציגות, אבל החברה החליטה לפתוח בישראל סניף משלה. כך פועלות בישראל גם חברות התעופה יונייטד, אתיופיאן, קתאי, בריטיש, טורקיש, וקבוצת לופטהנזה.
לצעד המסחרי החדש של אמיראטס יש נפקא-מינה גדול לישראלים. מעתה תהיה חברת אמיראטס כפופה לחוק הישראלי. מדובר ב"חוק טיבי" שקובע תנאי פיצויים נוחים על איחורים וביטולי טיסות, ועל חוק הגנת הצרכן שמאפשר ביטול עסקאות בתוך 14 יום. כך יוכלו לקוחות ישראלים של אמיראטס לפתור בעיות במהירות ובקלות יחסית לחברות תעופה זרות שפועלות באמצעות נציג מקומי. במיוחד חברות הלואוקוסט הידועות בהתחמקויות מלקוחות שנפגעו.
להערכתי, לפתיחת הסניף בישראל תהיה השפעה דרמטית על שוק התעופה הישראלי. אפשר להבין שאמיראטס מעוניינת להשתלב לא רק בקו לדובאי, אלא גם בטיסות קונקשן למזרח אסיה עם חניית ביניים בדובאי. מדובר בפלח שוק גדול שחברות התעופה הזרות הדומיננטיות בו הן קתאי, טורקיש, וג'ורדיניאן, וכמובן גם חברת אל על. לא קל יהיה לאמיראטס להאבק על מכירות בקוים האלה אם היא תפעל בישראל באמצעות אחת מחברות הGSA הגדולות. כל אחת מהן מייצגת גם חברות תעופה אחרות שטסות למזרח, והן נמצאות במצב של ניגוד אינטרסים. זה ההסבר שלי לפתיחת החברה-בת של אמריאטס בישראל.
מכל מקום, אנחנו –הנוסעים- נרויח מהתחרות שתכניס אמיראטס לשוק התעופה הישראלי. יהיה לנו שמח ומעניין. בדיוק בימים שבהם ממשלת ישראל סוגרת את השמיים, מראה לנו אמיראטס אור בהיר יותר בקצה המנהרה לכשיפתחו השמיים מחדש.