במרכז הארץ, בין נתניה לחדרה, ישנו אזור ירוק עם מרחבי טבע. כולנו חולפים על פניו בנסיעותינו, אבל רק מעטים טורחים לעצור ולטייל בו. היתרון הגדול של עמק חפר הוא קרבתו למרכז הארץ. פחות משעה נסיעה מתל אביב או מחיפה. אבל מתברר שזה גם החיסרון הגדול שלו. רבים מאיתנו חושבים "עמק חפר זה קל"ב, ויהיו לי הרבה הזדמנויות לקפוץ לבקר שם. אם כבר יוצאים לטיול משפחתי אז כדאי להרחיק לגליל או לנגב".
מתברר שיש הרבה מה לראות בעמק חפר- צמחיה מלבלבת, שדות מוריקים, פרדסים ומטעים, חופים לבנים, נחל אלכסנדר שחוצה את העמק, ומבחר גדול של ציפורים ובעלי חיים. יש בעמק חפר גם לא מעט צימרים, גלריות אומנות, בתי קפה ומסעדות, אתרי תיירות ואטרקציות, שיכולים להוות מסלולים לטיול של יום שלם. עד לאחרונה לא היה קשר ביניהם.
ראשת המועצה האזורית החדשה, גלית שאול, החליטה לקדם את התיירות בעמק חפר. היא הקימה במועצה מחלקה לעידוד תיירות, ולאיגוד משאבים בפרסום משותף לבעלי עסקי תיירות. המועצה הדפיסה מדריך לעסקי תיירות ופנאי, ומשווקת בצורה מרוכזת את האתרים והעסקים השונים. גלית שאול ועוזריה מציעים לבעלי עסקים מקומיים לפתוח 'מרכז מבקרים' בעסק שלהם. במסגרת מאמצי השיווק והפרסום הם מזמינים גם אנשי תקשורת לראות ולחוות את מגוון האפשרויות בעמק חפר, ולדווח על כך לציבור. הזדמן לי להצטרף למשלחת של בלוגרים מקבוצת אכב"י (איגוד כתבי הבלוגים בישראל) שסיירה בעמק חפר.
המארח שלנו היה מנהל מחלקת התיירות במועצה האזורית, יוסי רור. הוא מסביר שהמועצה רואה חשיבות לקדם את תחום התיירות להנאת הציבור, וכמנוף כלכלי לתושבי המועצה. "אנחנו הריאה הירוקה שקרובה גם לתל אביב וגם לחיפה".
הנה דוגמאות של חלק קטן משפע האטרקציות התיירותיות שראינו בסיור, ויש עוד רבות שלא ראינו.
אגמון חפר
האטרקציה התיירותית הגדולה ביותר שתהיה בעמק חפר הוא אגמון חפר. הוא נראה כמו "האח הקטן" של אגמון החולה. הוא קרוב מאוד לנתניה ולתל אביב, לעומת עמק החולה באצבע הגליל, ומציע יתרונות ומראות דומים מאוד אבל "מתחת לאף".
בריכות הדגים של קיבוץ עין החורש ננטשו לפני שנים, והמועצה האזורית החלה לפני כשנתיים להפוך אותן לפארק צפרות שנמצא עדיין בבניה. הסירו את המחיצות בין בריכות הדגים ויצרו בריכה אחת גדולה מאוד. הזרימו לתוכה מים מנחל אלכסנדר וממקורות אחרים. עד מהרה הגיעו גם הציפורים הנודדות. הציפורים שנודדות בסתיו מאירופה לאפריקה, ובאביב נודדות חזרה לאירופה, עוצרות גם באגמון חפר. ראינו שם גם ציפורים כמו מגלן, בירכיות, וצבים רכים, שהפכו את האגמון לבית הקבע שלהן.
המקום נהיה אטרקציה לחובבי טבע. מסביב לאגמון נסללו שבילי הליכה ואופניים. לאורכם בנו גם סככות מיוחדות שדפנותיהן הפונות לאגם סגורות, מלבד חריצים וחרירים שמאפשרים לצפות בציפורים מקרוב, מבלי שאלה יראו את בני האדם ויחששו מאיתנו. יש שם גם מעט ספסלי ישיבה ומנוחה, וסככת תצפית על גבעה באחת מפינות האגמון.
כאמור, האגמון עדיין לא הושלם כאתר תיירות וטרם נפתח רישמית לציבור הרחב, אבל כל אחד יכול להגיע כבר עכשיו ליהנות מהטבע הירוק ומבעלי הכנף באגמון. בואו ותוכלו להתגאות שהייתם מהראשונים לגלות את פארק הצפרות הזה. מומלץ ביותר.
כדי להגיע יש להקיש בוויז "אגמון חפר".
"גינת אוכל" משק הלברכט
את הטיול לעמק חפר כדאי לפתוח ב"גינת האוכל" במושב ביתן אהרון. אם רוצים ליהנות מארוחת בוקר בשלווה נעימה ולחוש את הטבע כמו מושבניקים, זה המקום! תמר הלברכט הקימה מתחם מקסים בפרדס קלמנטינות במשק של הוריה. דיללו חלק מעצי הקלמנטינות והאבוקדו, וביניהם הציבו שולחנות אוכל וספסלים בצל עצי צאלון, שפורחים בתקופה זו בצבעי כתום ואדום. היא מגדלת שם ירקות אורגניים שמהם מכינים אוכל טרי לאורחים. גינת אוכל משק הלברכט היא משק חקלאי חינוכי תיירותי במטרה להכיר לקהילה את מקור המזון שאנו אוכלים ולעודד אותם לגדל ולצרוך ירקות ותוצרת מקומית. הרעיון של תמר: "לקטוף מהעץ או מהשיח, ולאכול פה". למשל, שליפת הגזר מהאדמה היא חוויה בלתי נשכחת לילדים ולמבוגרים.
בנוסף, יש שם הדרכה לגידול עצמי של תבלינים וירקות בגינה הפרטית של כל אחד. גם עירוניים שאין להם גינה יכולים לקחת מכאן את "הירוק" אליהם הביתה, וללמוד לגדל ירקות בעציצים ובאדניות במרפסת או על גג הבית. במשק הלברכט מציעים פעילות חוויתית של קטיף, ואפשר להזמין שם סלסלת פיקניק ולסעוד בגינה מתחת לעצי הפרי.
יש שם גם פינת חי, שבה עורכים סיורים מודרכים לילדים בתוך לולי תרנגולות, דיר כבשים, ומכוורת דבורים. לאורחים שמזמינים חביתה לארוחתם, היא מציעה ללכת ללול ולהביא למטבח ביצי חופש טריות שהתרנגולות הטילו בשעה האחרונה. חוויה מדהימה. יש שם גם הרצאות על תזונה בריאה דרך גינון ובישול, שבמהלכה גם קוטפים ירקות ותבלינים במקום, מבשלים אותם במקום, ונחשפים לטעמים וריחות שלא מהעולם הזה. משפחה יכולה לבלות שם לפחות חצי יום.
מעבר לפרטים ראוי לציין את האווירה הנעימה והשקט הפסטורלי שבמקום. בריזה חלשה של איוושת רוח מנשבת בצל העצים, ערסלים בין העצים והספסלים, משחקי יצירה לילדים, ולמען הפעוטות יש גם ארגזי חול ומתקני שעשועים. המקום מרגיע מאוד, ומהווה מעין "מקלט" לברוח אליו מלחצי היומיום בעיר. 'גינת האוכל' נמצאת קרוב מאוד לכביש החוף בפניה למושב ביתן אהרון, בתחילת דרך הבאר. להזמנות: 054-2000635
חוות סיקורה Seakura
בחוות סיקורה מגדלים אצות שנחשבות האוכל הבריא והמזין ביותר. לאחרונה פתחו שם מרכז מבקרים שמציע מסע מרתק למעמקי הים התיכון, ולצפות בשילוב של חקלאות אקולוגית וטכנולוגית מתקדמת. הסיסמה של החווה היא "אני ואצה נשנה את העולם".
רקע: אוכלסיית העולם הולכת וגדלה ויש צורך להאכיל את כולם, אבל מקורות המזון הבריא אינם גדלים במקביל. זיהום האויר והים מרעילים את מקורות המזון שלנו מן החי ומן הדגה. הפתרון הוא חזרה אל החוליה הראשונה בשרשרת המזון האבולוציונית- האצות.
המוטו של בעל החווה, יוסי קרטה, מבוסס על המדרש בספר קהלת רבה (ט): "בשעה שברא הקב"ה את האדם הראשון, נטלו והחזירו על כל אילני גן עדן ואמר לו: ראה מעשיי כמה נאים ומשובחים הם! וכל מה שבראתי – בשבילך בראתי. תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי. שאם קלקלת, אין מי שיתקן אחריך".
ומוסיף יוסי: "החזון שלי הוא לקחת את הטכנולוגיה הזו ולהעביר לכל העולם. לחופי אפריקה אפשר לגדל מחצית מתצרוכת המזון של אירופה".
בחוות סיקורה מגדלים חסת ים עשירה בחלבונים ונקיה מזיהומים. מי הים נשאבים מהחוף הסמוך אל בריכה ענקית, שם הם עוברים סינון קפדני ממתכות כבדות ומחומרי הדברה ורעלים, ומשם מוזרמים לבריכות אקולוגיות לגידול האצות. שטחי בריכות הגידול מכוסים ברשתות מטעמי כשרות, כדי שחרקים לא יוכלו להתקרב להיכנס למי הבריכות. בתחקיר שנערך בערוץ 2 בטלויזיה בדקו את כל האצות המשווקות בארץ, ורק האצות של חוות סיוקרה נמצאו נקיות לגמרי מרעלן בשם ארסן.
חסת הים יכולה להפוך כל סלט או תבשיל או מאפה לחגיגה קולינרית. בחוות סיקורה מתמקדים בשני סוגי אצות מאקרו: אצת ה"אולווה" היא ירוקה בעלת טעם אוממי (הטעם החמישי) ומשתלבת במתכונים רבים. האצה האדומה נקראת "גרצילריה" ומתאימה להעשרת הטעם והצבע של מנות רבות. בתחום הקונדיטוריה משתמשים בה כתחליף בריא לג'ולטין וכחומר מסמיך.
במרכז המבקרים החדש מציגים חמישה סרטונים מעניינים לילדים ולמבוגרים, וגם בריכה קטנה לגידול אצות, והדגמות של שלבים וסוגים שונים אצות.
יש שם גם טעימות של אצות, לפעמים גם דוגמאות של סלטים ומאפים עם אצות. במרכז המבקרים נמצאת גם חנות המפעל. הסיור נמשך כשעה וחצי. בחוות סיקורה מאמינים שניתן לשמור את בריאות האדם ובריאות כדור הארץ גם יחד, כי גידול האצות על היבשה מצמצם את זיהום הים.
להרשמה לסיור התקשרו 5921*. הכניסה לחווה מכביש החוף, פונים ימינה בשביל גישה כמאה מטר אחרי הגשר שמעל נחל אלכסנדר.
נחל אלכסנדר
אתר התיירות המוכר ביותר בעמק חפר הוא 'מזח הצבים' בנחל אלכסנדר. לאחרונה המקום השתנה מאוד לטובה וגם לרעה.
לטובה- המועצה הקימה שם שם פארק עם מדשאה גדולה ופינות ישיבה ושולחנות לפיקניקים. בנוסף, בנו שם מגדל תצפית על הנחל, ועל כל הסביבה. הנוף מדהים.
לרעה- הנחל נהיה מזוהם מיום ליום. הפלסטינים באזור שכם מזרימים לנחל אלכסנדר את הביוב שלהם ואת הפסולת התעשייתית, וגם את המוחל של פסולת הזיתים בתהליך יצירת השמן. פעם נהגנו לשוט בסירות משוטים ובקיאקים במי הנחל, ואף להתרחץ במימיו עם בגדי ים. כיום זה כבר לא אפשרי בגלל הביוב והאשפה של הערבים. בשבוע שעבר אף נסגר החוף היפה של בית ינאי בגלל הזיהום הזה. אוכלסיית הדגים ובעלי הכנף שחיים בנחל אלכסנדר הולכת ומתמעטת. כיום נשארו רק מעט צבים גדולים רכי שיריון.
האיחוד האירופי מימן בעבר הקמת מכון טיהור שפכים באזור שבשליטת הפלסטינים, אך הם מעדיפים לעקוף אותו ולחבל בטבע ובאקויפר החוף שלנו. כעת מנסים להקים מכון מט"ש חדש על גדות הנחל בסמוך לישוב יד חנה, בגבול עם הרש"פ. העלות המשוערת 300 מיליון שקלים, שטרם נמצא לה מימון.
מכל מקום, נחל אלכסנדר היפהפה מתאים וראוי לטיול ולביקור באזור זה של פארק הצבים. רק אל תאכילו את הצבים בעצמכם. עובדי הפארק עושים זאת במקצועיות ובדאגה לבריאות הצבים שנותרו.
סדנת סיור וציור
רונן עמית מציע סדנה של כשעתיים שבמהלכה הוא לוקח את המטיילים לסיור מודרך בנופים של עמק חפר. עוצרים באחת התחנות שם הוא מלמד עקרונות בציור שמן ואקריל, פורס כן ציור לכל אחד מהמשתתפים, מציע להם להתרכז במבט כלשהו בנוף מולם, ולצייר אותו לפי העקרונות שלימד. כל אחד חוזר מהסיור עם ציור שצייר בעצמו, ומתאים לתלות בסלון הבית. הופתעתי לראות איזה ציורים יפים ציירו בנות בסיור שלו. אפילו הן לא האמינו שיצליחו לצייר כך אחרי הרצאה של חצי שעה וליווי של עוד שעה וחצי.
מתאים מאוד למשפחות שמגיעות לנופש באחד הצימרים בעמק, ואף לקבוצות גדולות יותר. יש לו עד 60 כני ציור. מתאים גם כמתנת יומולדת למבוגרים.
להזמנת סדנאות 050-5207020
מוזיאון האופניים
מוזיאון האופניים שנמצא בלב מושב חרב לאת הוא היחיד מסוגו בכל המזרח התיכון. בעל המוזיאון, אלון וולף, שיפץ לול ישן במשק שלו. שם הוא מציג סוגים רבים של אופניים, ובאחד החדרים הוא מתקן ומשפץ אופניים. מוצגים שם גם אופניים עתיקים מאוד מהאוסף הפרטי שלו.
בנוסף, אלון מפעיל גם שירותי השכרת אופניים לרכיבת שטח. אפשר לשכור אופניים במוזיאון, והשירות כולל גם הבאת אופניים אל נקודות שונות ברחבי עמק חפר. טיול האופניים הפופולרי ביותר שהוא מציע זה מסביב לאגמון חפר, וגם לשם הוא מביא את האופניים לפי הזמנה.
המוזיאון מציע מגוון מסלולים. החל ממסלול של כשעה מסביב לאגמון חפר, המשך במסלול של כשעתיים לאורך גדות נחל אלכסנדר, והמשך במסלול ארוך של 3 שעות מאגמון חפר עד שפך נחל אלכסנדר לים, ובחזרה.
לפרטים נוספים: 050-9199866
גלריה זוזו
בעמק חפר פועלות שבע גלריות לאומנות, והגדולה שבהן היא "זוּזוּ". היא שוכנת בקומה השניה של משרדי חברת צל"ע (ציוד לעבודות עפר) באזור התעשיה של עמק חפר. תמי סואז, אשתו של בעל העסק המשפחתי, פתחה שם גלריה לאומנות.
"כשעשיתי תערוכות של יצירות שלי בגלריות בתל אביב, נדרשתי לשלם על מקום לתצוגה" מספרת תמי. "החלטתי לפתוח מקום שבו לא לוקחים כסף מאומנים מוכשרים. אני רוצה להנגיש אומנות טובה לעמק חפר".
לדבריה, אנשים עוצרים בגלריה בדרכם לים או לקניות בסופרמרקט הקרוב. גם מתל אביב באים חובבי אומנות במיוחד לראות את התצוגות בגלריה. תלמידי בתי ספר וכיתות גני ילדים בעמק חפר מגיעים ללמוד על אומנות. התערוכות משתנות בתדירות גבוהה. ביום שביקרנו שם התקיימו תערוכות של אומנים בני משפחות חללי צה"ל, שיצירותיהם נותנות ביטוי לנופלים.
הכתובת: רחוב גשר העץ 46. יש לתאם מראש ביקור בטלפון 054-4278951
מוזיאון "מִשְמַרִאשוֹנִים"
בקיבוץ משמר השרון ביקרנו במוזיאון לתולדות הקיבוץ וההתישבות. המוזיאון שוכן במבנה ששימש מקלחות משותפות של הקיבוץ באמצע המאה הקודמת. עד היום רואים על הדלתות שלטים שעליהם כתוב "בחורות" ושלט "בחורים". משעשע!
במוזיאון אפשר לראות מגוון של כלי עבודה שבהם השתמשו בקיבוץ, לצד סירנה שהופעלה להתראה על התקרבות מסתננים ואויבים. במקום היה גם סליק נשק, שאליו אפשר לרדת ולראות נשקים ישנים ומכשירים לאיפוס כוונות נשקים ולייצור נשקים, וגם ארונות לשמירת תחמושת כדורים. בחוץ רואים גם עמדת שמירה מהתקופה שלפני הקמת המדינה, עם חרירי ירי.
במוזיאון אפשר לשמוע הסברים על תולדות הקיבוץ, על ערביי הסביבה, ויש בו גם סרטוני הדרכה.
להזמנת ביקור 050-8728972
קולינריה: בירה אלכסנדר
אין תיירות בלי קולינריה של אוכל טוב ושתיה. באזור התעשיה חפר נמצאת חברת "בירה אלכסנדר". זו מבשלת בוטיק שמייצרת בירה ישראלית מעולה שזכתה בפרסים בינלאומיים. המנכ"ל אורי שגיא הוא חובב בירה ותיק, שלא היה מרוצה מהאיכות של הבירה המקומית והמיובאת. "רציתי שבישראל תהיה בירה מעולה כמו בחו"ל" הוא אומר. בשנת 2000 הוא הקים את מבשלת הבירה. כיון שבישראל לא מגדלים לתת, שהוא מרכיב מרכזי בבירה, הוא מייבא את חומרי הגלם ומוסיף להם גרעיני חיטה שצומחים בישראל. כך נוצרה בירה מקורית מחיטה ישראלית.
מידי שנה מתקיימת בעולם אולימפיאדה של בירות. באולימפיאדה זו מתמודדים מידי שנה כ200 יצרני בירות, ורק שלשה מהם זוכים בגביע זהב או כסף או ארד. בשנת 2013 העז אורי לגשת לתחרות עם הבירה שלו, וזכה במקום הראשון בעולם. מאז מידי שנה בירה אלכסנדר זוכה בגביעים על איכות עולמית. סוד ההצלחה של בירה אלכסנדר הוא איכות המים. בבירה אלכסנדר מזקקים לגמרי את המים, ולאחר מכן מוסיפים להם מינרלים שונים לפי נוסחאות סודיות שפיתח אורי שגיא.
'בירה אלכסנדר' מייצרים כיום תשעה סוגי בירות. מידי שנה מפתחים סוג חדש בכמות מוגבלת, ובמהלך השנה שלאחריה מייצרים ומשווקים אותו. כל הבירות שלהם כשרות בשגחת הרב יוסי קרסיק, רב עמק חפר.
את הבירה הכשרה ביותר בעיניי הם ייצרו לפני שנתיים, בתקופה של בלוני הנפץ ותבערה שהתעופפו מרצועת עזה ושרפו שדות בישובים ישראלים סמוכים. אורי שגיא נסע לאזור עוטף עזה ורכש מהחקלאים את כל החיטה שלא עלתה באש המחבלים מעזה, וייצר ממנה בירה. הכמות היתה מוגבלת, וכל הבקבוקים של הבירה המיוחדת הזו נחטפו. את כל הרווחים ממנה העביר כתרומה לחקלאים בישובי עוטף עזה. ציונות במיטבה. שאפו!
לאחרונה חברת בירה אלכסנדר עברה למשכנה החדש באזור התעשיה עמק חפר, ושם פתחו גם מרכז מבקרים. שם אנחנו שומעים על ההיסטוריה של הבירה, על ההבדלים בין בירה תעשייתית לבירה בוטיק, ועל החזון היחודי של בירה אלכסנדר. עורכים סיור בשלבי הייצור של הבירה, ומקנחים בטעימות של בירה.
הסיור מתחיל ב"חדר לֶתֶת" שם גורסים את הלתת המיובא ואת גרעיני החיטה הישראלית. משם עוברים למיכל בְּרוּהָאוּז שבו עוברים הגרעינים השרייה במים חמים, ומשם למיכל שבו מוסיפים כשות וחומרים משמרים.
משם ממשיכים למיכלי תסיסה גדולים. כל מיכל יכול להכיל 6,000 ליטר. בנוסף, יש שם גם חביות עץ ליישון הבירה.
במבשלת בירה אלכסנדר מייצרים כמיליון וחצי בקבוקים לשנה, רובם לייצוא וחלק משווק בישראל ברשת השופרסל ובחנויות יין ושיכר מובחרות.
הכתובת: צבי הנחל 13. לתאום ביקור: 074-7034094
יקב אלכסנדר
במושב בית יצחק נמצא יקב בוטיק משפחתי כשר למהדרין, שנחשב אחד מהבולטים והמובילים בארץ. בתחרות היין הבינלאומית Terravino הוכתר היקב הזה בתואר "יקב הבוטיק הישראלי הטוב ביותר".
היקב נקרא על שם אלכסנדר שלום, אביו של היינן בעל היקב, יורם שלום. יורם ספג את האהבה לייצור יין מאביו, אך רוב שנותיו עסק בטלויזיה ולא ביין. בשנת 1996 הקים את היקב הזה. הייחוד של יקב אלכסנדר הוא שילוב מיוחד של שיטות ייצור יין מסורתיות עם טכנולוגיות חדישות ביותר. התוצאה היא יינות באיכות גבוהה מאוד שזכו להכרה בינלאומית ופרסים רבים.
ביקב הוקם מרכז מבקרים עם מרפסת שמשקיפה אל הכרם. במרכז המבקרים שומעים הסברים על תהליך ייצור היין, זנים של גפנים וסוגי יין שמייצרים מכל אחד. ההרצאה מלווה בטעימות יינות. יורם שלום מדבר על היין באהבה ותשוקה, ועיניו נוצצות מהתלהבות כשהוא מתאר את הכרמים והחביות. התרגשותו האותנטית סוחפת גם את המבקרים. אח"כ יורדים למרתף לראות את החביות שבתוכן מתיישן היין.
עולים בחזרה למרכז המבקרים, שם אפשר גם לרכוש בקבוקי יין ושמן. מרכז המבקרים הזה נהיה מקום מפגש לחובבי יין שבאים להפגש ולשוחח על התחביב המשותף. לעתים נערכים שם גם אירועי בוטיק מיוחדים בתחומי היין.
לתיאום ביקור והדרכה 09-8822956
שורשים וכנפיים, כפר הראה
אם פתחנו סקירה זו בארוחת בוקר במשק הלברכט, ראוי לסיים את הטיול שלנו בסיור בין ערביים קסום בכפר הראה ובעמק חפר כולו.
מורת הדרך טל קלאר עורכת סיורי 'שורשים וכנפיים'. הסיור מתחיל בחצר ביתה בכפר הראה שם שותים יחד תה צמחים, ופוגשים את אביה שהוא מראשוני הילדים שנולדו בכפר הראה. הוא מספר חוויות וסיפורים מרגשים מתקופת ההתישבות בצעירותו, תוך שהוא מתבל סיפוריו בהרבה הומור.
ממשיכים בנסיעה לאנדרטת המצור בגבעת חיים. שם שומעים את הסיפור על המצור של הבריטים בשנת 1945 על הקיבוץ. הבריטים דרשו להיכנס לקיבוץ לחפש ולתפוס את מבצעי הפעולה של ההגנה בגבעת אולגה. בקיבוץ סרבו לפתוח לבריטים את השער. מפקדי ההגנה אספו אלפי מתנדבים שהתרכזו בקיבוץ עין החורש הסמוך. המתנדבים שלא היו חמושים החלו לצעוד רגלית לכיוון גבעת חיים. הבריטים פתחו באש על היהודים הלא חמושים, ורצחו 8 מהם ופצעו 42. בגבעת חיים הוקמה אנדרטה עליה חרותים שמות ההרוגים. ליד האנדרטה מספרת טל קלאר את ההתרחשויות.
הסיור שלה ממשיך לאגמון חפר לצפות בציפורים עם השקיעה. יש לה גם מסלולים בהתאמה אישית, וגם מסלולים הכוללים את מוזיאון טריזין בגבעת חיים. הסיורים מתאימים מאוד למשפחות, לקבוצות קטנות כמו חברי בית כנסת, כיתות לימוד, שבטי בני עקיבא, ימי גיבוש לועדי עובדים וכדומה. טל קלאר עורכת גם תוכנית מיוחדת לבנות מצוות ואימהותיהן.
הזמנות ותאומים בטלפון 052-5308019
לסיכום, אלה רק דוגמיות בודדות מתוך שפע של 78 אתרים בפרוספקט של המועצה האזורית עמק חפר. ספרתי. הם מתאימים לטיול משפחתי של יום אחד, או אף טיול של חצי יום שבו מבקרים רק באתר אחד או שניים. את היתר אפשר להשלים בטיולים הבאים.
צילומים: יוסי סויבה Yossi Souva ©️ ליאור אבולעפיה, ויעקב מאור