במסגרת המאבק בקורונה בוטלו גם הטיסות לחו"ל, לא מסיבות בריאותיות אלא בגלל "שיוויוניות חברתית" מטופשת. בימים הנוראים התפללנו "אבינו מלכנו, פתח שערי שמיים", ואכן נראה שתפילתנו נענית ממרום. בשבוע הבא עומדת הממשלה לשחרר את ענף התעופה מהסגר הכללי, ולאפשר לנו שוב לטוס לחו"ל. נתב"ג נערך לפתיחה מחדש, וסוכני הנסיעות כבר החלו למכור כרטיסי טיסה.
כאשר נפתחו השמיים בפעם הקודמת בחודש אוגוסט, שמענו על נוסעים שרכשו כרטיסי טיסה אך לא הורשו לעלות למטוס. רובם בגלל חוסר במסמכים, או בגלל אישור רפואי בעברית בלבד, או מסיבות אחרות. בתקופה שבין הסגר בעקבות הגל הראשון לבין הסגר הנוכחי בגל השני, הזדמן לי לטוס פעמים אחדות. לאור ניסיוני אני משתף אתכם בטיפים ועצות שימושיות איך לעבור ביעילות את תהליך הטיסה, בלי חשש שבנתב"ג ישלחו אותנו הביתה, ולחסוך מעצמנו תקלות ועוגמת נפש.
צילום יח"ץ איירבוס
טיפ ראשון- יש לבדוק את הכללים והתקנות
הכללים לגבי טיסות משתנים בקצב מהיר. הבלגן בהוראות אינו רק בישראל, אלא גם במדינות רבות אחרות. מה שהיה נכון במועד רכישת כרטיס הטיסה, אולי אינו בתוקף ביום הטיסה עצמו. הבסיס המשותף הוא מפת התקנות המיוחדות של יאטא COVID-19 Travel Regulations Map שחייבים לקרוא בעיון באתר iatatravelcenter.com.
אבל זה לא מספיק, כי מדינות רבות הוסיפו עוד דרישות ייחודיות. למשל, יוון מגבילה את כמות הישראלים שמותרים להיכנס אליה. תאילנד ועוד מדינות פתוחות לתיירים, אבל מגבילים אותנו לבקר רק באזורים מוגדרים. יש מדינות שבעבר יכולנו להגיע אליהן בלי צורך בויזה, וכיום הן דורשות ויזה מראש.
עלינו לבדוק גם את דרישות הבידוד לישראלים במדינות היעד, ואת דרישות הבידוד לאחר החזרה ארצה. לפעמים הכללים השונים הופכים את הנסיעה ללא כדאית. עדיף לדעת זאת מראש, ולהחליט בהתאם.
כדי לטוס בתקופת הסגר יש צורך באישור מיוחד וחריג מטעם משרד התחבורה. לצורך זה יש למלא טופס ייעודי באתר משרד התחבורה בקישור זה, בצירוף נימוקים ומסמכים רלבנטיים. מי שבקשתו מאושרת, נדרש להציג גם את האישור הזה בדלפק הצ'ק אין.
כאמור, הכללים משתנים לעתים קרובות. הכנה מדוקדקת מראש יכולה לחסוך לנו עוגמת נפש והפתעות, כמו נוסעים ליוון שלא הורשו לעלות לטיסה בגלל שרכשו את הכרטיס לאחר כניסת הסגר לתוקף.
טיפ שני- הצטיידו בהרבה סבלנות בנתב"ג ובנמלי תעופה בחו"ל
תשכחו מההרגל להגיע לשדה התעופה שעתיים או שעה לפני ההמראה. גם כעת אפשר לעשות מראש צ'ק אין באינטרנט, אבל בעידן הקורונה זה לא פוטר אותנו מהצורך להתייצב בדלפקי הצ'ק-אין. רוב חברות התעופה ממליצות להגיע לטרמינל 4 שעות לפני ההמראה. לפי ניסיוני אפשר להסתדר גם בשלוש שעות.
דיילות הקרקע בדלפקים בטרמינל בודקות שהגענו מצויידים בכל המסמכים הנדרשים. במיוחד הן בודקות ביסודיות את תוקף האישור הרפואי על בדיקת קורונה. בנוסף, נידרש למלא טפסים של הצהרת בריאות, וטופס מעקב במדינת היעד, שבו עלינו לכתוב באיזה מלון נתארח בכל יום בתקופת שהותנו ביעד. יש מדינות שדורשות טפסים נוספים.
יש בחו"ל נמלי תעופה שבהן אפשר לעשות בדיקת קורונה בטרמינל. בד"כ התוצאות מתקבלות אחרי שעתיים או יותר, ויש מקומות עם תוצאות אחרי כרבע שעה. אם אנחנו מתכוננים להשתמש בשירות הבדיקות האלה, עלינו להוסיף עוד זמן לשהות שלנו בנמל התעופה.
הדרישות משתנות מטיסה לטיסה, וזה מקשה גם על דיילות הקרקע. עליהן לבדוק ביסודיות את כל הטפסים הנדרשים לכל טיסה. הקפדנות "הייקית" הזו נובעת בגלל שחברות התעופה אחראיות על נוסעיהן, ונדרשות להחזיר ארצה על חשבונן את הנוסע שכניסתו נאסרה בגלל הבירוקרטיה הזו. כל הטררם הבירוקרטי הזה מאריך את זמן שהותנו בשדה התעופה.
ועוד טיפ קטן- הביאו מהבית עט לכתיבה. כשנדרשתי למלא טפסים לפני טיסות בישראייר ובקונטיננטל לא היו בדלפקים מספיק כלי כתיבה לכל העומדים בתור. ההמתנה שאחרים יסיימו כבר עם הטפסים האריכה עוד את הזמן. בטיסות חזור לא היתה בעיה כזו בנמלי התעופה בחו"ל. (וזה גם בריא יותר. לך תדע מי נגע בעט הזה לפניך).
טיפ שלישי- להכין בדיקה רפואית ספציפית כנדרש
כל חברות התעופה מתנות את העליה למטוס בהצגת בדיקת COVID PCR עם תוצאה שלילית לקורונה. חברות התעופה פועלות לפי התקנות במדינות היעד. יש מדינות שדורשות בדיקה שנעשתה עד 48 שעות לפני ההמראה, ויש מדינות שדורשות 72 שעות, ויש הדורשות שבוע. יתכן שאותה חברת תעופה תדרוש מאיתנו בבורדינג בדיקה בת 3 ימים, אבל לטיסה למדינה אחרת זה לא יהיה בתוקף, ולא יעלו אותנו למטוס.
תוצאות הבדיקה חייבות להיות בשפה האנגלית. נוסעים שהביאו אישורים רפואיים בשפה העברית בלבד, לא הורשו לטוס.
לפיכך יש לתכנן גם את הבדיקה הרפואית בהתאמה לטיסה. לברר מראש בתוך כמה זמן לאחר הבדיקה נקבל את האישור הרפואי. לפעמים התוצאה נמסרת אחרי כשבוע. לפי זה ללכת להיבדק באופן שהתוצאות יגיעו ידינו במסגרת הזמן הנדרש על ידי מדינת היעד.
טיפ רביעי- ביטוח נסיעות
עלויות פוליסות הביטוח לנסיעות גדלו מאוד עקב הקורונה, במיוחד לנוסעים מבוגרים ובעלי מחלות כרוניות. יש חברות ביטוח שאינן מבטחות נוסעים מעל גיל 60 או 65. יש חברות ביטוח שהפוליסה שלהן אינה מכסה הוצאות רפואיות הקשורות בקורונה. לכן עלינו לבדוק ביסודיות את נושא הביטוח לפני שמוציאים כסף על כרטיס טיסה.
ישנן חברות תעופה שנותנות לנוסעיהן ביטוח רפואי על הוצאות בגין קורונה, כחלק ממחיר הכרטיס. אני קיבלתי ביטוח קורונה מחברת התעופה וירג'ין אטלנטיק, אחרי שכבר רכשתי בארץ ביטוח נסיעות שכולל גם קורונה. שמעתי שגם חברת התעופה אייר קנדה וחברות אחרות נותנות ביטוח כזה כחלק מכרטיס הטיסה.
אבל יש קץ' בביטוח הזה. ביטוחי הקורונה שנותנות חברות התעופה מכסים אך ורק סיכוני קורונה. הפוליסות שלהן אינן מכסות את כל הסיכונים המוכרים של אישפוז בגין מחלה או שבר בעקבות נפילה, וגם לא אובדן כבודה. לפיכך, אף כאשר חברת התעופה נותנת לנו ביטוח נסיעות, עלינו לרכוש לנסיעה גם פוליסה משלימה.
טיפ חמישי- העזרו בסוכן נסיעות
לפני עידן הקורונה התרגלנו להזמין כרטיסי טיסה ולינות במלונות באמצעות האינטרט, עד כי התחלנו לחשוב שמקצוע סוכן נסיעות נהיה מיותר. כיום אנו מצויים בתקופה מאתגרת בתחום התעופה. הכללים והדרישות כה רבים ומסובכים ולא קל לברר אותם. סוכן נסיעות יודע את רוב התנאים הנדרשים, ואם לא, אז יש לו גישה לברר אותם עבורנו.
יתירה מזו, בתקופה זו מתבטלות הרבה טיסות, או משתנים זמני המראה ונתיבי טיסה. יתכן שמגיע לנו החזר כספי או פיצוי על עיכובים. חברות התעופה והמלונות משתדלים להתחמק מאחריותם להחזיר לנו כסף או לפצות אותנו. לאדם רגיל קשה מאוד להתמודד איתם, אבל סוכן נסיעות יכול להצליח יותר מאיתנו. בנוסף, יש מקרים שבהם חובת ההחזר היא על הסוכן, ואיתו קל יותר לדבר.
טיפ שישי- מסכות פנים
במשך כל הטיסה עלינו לחבוש את מסכת הפנים, חוץ מזמני אכילה ושתיה. לקראת הטיסה יש להצטייד גם בחבילה של מסכות פנים, וגם בכפפות חד פעמיות. רצוי לארוז אותם בתיק היד ולא במזוודה, כי יש נמלי תעופה שבשער העליה למטוס דורשים מאיתנו להראות שיש לנו לפחות 5 מסכות לטיסה. אם אין לנו מסכות זמינות או שיש פחות מחמש, ישלחו אותנו לקנות מסכות בדיוטי פרי, שם הן יקרות מאוד לעומת המחירים בסופרמרקטים בארץ.
לחברות תעופה שונות יש דרישות שונות. הדיילים חייבים ללבוש סרבל סטירילי וגם מִשְקָף מגן לפנים, מעל מסכת הקורונה. יש חברות תעופה שדורשות גם מהנוסעים לחבוש משקף לפנים. חלקן בנוסף למסכה, ואחרות במקום המסכה. עלינו לבדוק מראש את הדרישות הספציפיות של החברה בה אנו מתכוננים לטוס.
חברת וירג'ין אטלנטיק הוסיפה מסכות קורונה לתיק הפינוק לנוסעי מחלקת העסקים. אבל בתקופה זו הדיילות מחלקות את הקיט גם לנוסעי מחלקת תיירים לפי בקשה. יש חברות תעופה שמחלקות לנוסעים גם ערכת הגיינה אישית, כמו בדוגמה של חברת איתיחאד:
טיפ שביעי- הביאו מהבית כריכים וחומרי קריאה
לאחר שסוף סוף נעבור את הצ'ק אין והבידוק הבטחוני וניכנס לטרמינל, נגלה שאין לנו הרבה מה לעשות שם עד העליה למטוס. הטרקלינים בטרמינל בנתב"ג והלאונצ'ים ברוב העולם סגורים בגלל הקורונה. עד 15 לאוקטובר היו סגורים גם רוב המסעדות ובתי הקפה בטרמינלים. האוכל המוגש בטיסות -אם מוגש- אינו בחמגשיות רגילות אלא כריכים בשקיות אטומות. בתקופת הקורונה קשה להשיג אוכל כשר בטיסות בחברות לא ישראליות.
לפיכך לא יהיה לנו מה לאכול ולשתות טרמינל ובטיסה, אלא אם כן נביא מהבית כריכים ותרמוס קפה קטן. (בבידוק הבטחוני אוסרים להכניס נוזלים בכמות יותר מ100 מ"ג).
גם חנויות הדיוטי פרי בנתב"ג מושבתות בתקופת הקורונה, ולא נוכל להעביר בהן את הזמן כהרגלנו. יש להערך לבילוי זמן ארוך בנתב"ג ובשדות תעופה אחרים. הביאו איתכם משחקים לסמרטפון וספרי קריאה. אישית, אני מעדיף את חוברות "דבר מלכות" השבועיות שמחולקות חינם בבתי הכנסת. מומלץ!
טיפ אחרון- מרווח חברתי
הטיסות האחרונות מנתב"ג ליוון ולקרואטיה היו מלאות בנוסעים. אבל טיסות ההמשך בקונקשן לארה"ב ולדובאי כמעט ריקות, ויש בהן הרבה מקום למרחק חברתי. הבלוגר סם צ'וי כותב שבטיסתו מציריך לדובאי היו רק 50 נוסעים על סיפון המטוס.
נסיעה טובה ורק בריאות!