בפרשת השבוע שלנו שואל פרעה את משה "מי ומי ההולכים?". כנראה שפרעה לא התעניין ברשימה שמית מפורטת, אלא במידע כללי על הרכב אנושי של היוצאים. נוסעים יחידים או טיולי משפחות, גברים בלבד או גם נשים, צעירים או בני גיל הזהב? כמות משוערת, היעדים שלהם, כמה כבר נרשמו למסע, וכדומה.

משה עונה לפרעה: "בנערינו ובזקנינו נלך, בבנינו ובבנותינו". במלים אחרות: כולם רוצים לצאת.

במערכת האתר 'ותוליכנו לשלום' שאלות כאלה מעסיקות גם אותנו לגבי ענף התיירות הדתית בשנת 2024. הפנינו אותן למומחים ולמנוסים שבין סיטונאי התיירות הדתית, והם (לפי סדר האלף-בית): אסיה טרוול- בנימין ניאזוב. גולדן טורס- יהושע וידהורן. ג'נסיס- דוד דנה. טיולי גשר- יאיר אשר. לאש תיירות- אורן לאש. מגה- אבי סמנון. מיקוד טורס- מנחם ידווב. קשרי תעופה- מוטי זלוטניק. שיינפלד תיירות- ישראל שיינפלד. תור פלוס- יעקב כהן.

רובם מעריכים שבשנת 2024 יהיה ביקוש גדול לנסיעות מהציבור הדתי, בעיקר לטיולי משפחות וטיולי קבוצות מאורגנות. הסיטונאים מזהים רצון להתאוורר מאווירה הקשה של המלחמה. כמו קפיץ שנדרך בלחץ, ורוצה להשתחרר בבת אחת. "כאשר יענו אותו, כן ירבה וכן יפרוץ".

ישראל שיינפלד מחברת שיינפלד תיירות אומר לנו: "אחרי המלחמה תהיה דרישה ענקית. אנשים ירצו לצאת בהמוניהם".

גם יהושע וידהורן, הבעלים של חברת גולדן טורס, אומר: "לפי התחושה שלי, שברגע שתהיה רגיעה, תהיה התנפלות מכל הצדדים. אנשים להוטים לצאת. אנשים אומרים לי: 'תרשום אותי'. אני אומר: 'עדיין אין לי הפלגות'. אז הם משיבים: 'תרשום בכל זאת".

חלק מהסיטונאים פחות אופטימיים. יאיר אשר, מנכ"ל טיולי גשר, אומר: "השאלה הגדולה היא האם תפרוץ מלחמה גם בלבנון? בהנחה שלא, אז אני אופטימי שיתחיל להשתחרר לקראת חודש מאי. הקיץ יהיה די בסדר, אבל לא מטורף".

גם זיו טור מ'נופש כשר' מעריך שבקיץ נראה התנפלות על חופשות בחו"ל, אבל לדעתו זה יהיה בגלל שההיצע השנה יהיה קטן לעומת שנים רגילות. גם הביקוש יקטן, אבל ההיצע הקטן מאוד יתקשה לעמוד בו. להערכתו בפסח יתחיל ביקוש מצד משפחות, ובקיץ יטוסו הרבה מבוגרים. זיו אירגן קבוצה גדולה לחופשת סקי בחג החנוכה, "אבל 80% מהקבוצה גויסו למילואים, וחופשת הסקי בוטלה. עכשיו מתחילה התעוררות כאשר מילואימניקים משתחררים, ורוצים להגיע לאתרי סקי עד פברואר".

גם אורן לאש ממקד את הביקוש בעיקר במבוגרים. "יש ביקוש כבר היום בעיקר מהגיל השלישי המשווע להתאוורר עם בני גילם, הלחץ על החברה הישראלית אדיר בייחוד על הסבים והסבתות ששומרים על הנכדים כשהבנים במילואים".

מוטי זלוטניק מעריך ששנת התיירות הישראלית 2024 תחל רק אחרי פסח "במקרה הטוב".

לעומתם, ר' בנימין ניאזוב, מנכ"ל אסיה טרוול, מגלה: "עד עכשיו לא היתה אצלנו שום פעילות, כי הציבור שלנו כולו במילואים, או בני משפחתו הקרובים במילואים. לפיכך ברור שהשנה לא תהיה כמו השנים הקודמות. רק עכשיו, כשמתחילים לשחרר יחידות מילואים בעזה, אצלנו מתחיל להתעורר השוק, אבל בינתיים חלש מאוד".

גם דוד דנה, מנהל מכירות לשוק הדתי בג'נסיס, נשמע מסויג. "הציבור הדתי בהמתנה כי לכל משפחה יש ילדים או אחיינים בעזה. לכן השוק הדתי תלוי בשחרור מהמילואים. אם תסתיים המלחמה ויתחילו להשתחרר בעוד חודש, נראה פיצוץ. הכל רוצים לצאת, אבל כולם בהמתנה. יש המון התעניינות אבל רק מעט הזמנות. אצלנו, יחס ההמרה בין השואלים לבין הסוגרים הזמנה קטן מהרגיל".

אבי סמנון חושף: "רק עכשיו מתחילה התעוררות, אבל זה רחוק מאוד ממה שאנו רגילים בתקופה זו. יש התעניינות אבל אין הזמנות. אני חושש לשנת 2024 לא רק בגלל המלחמה שתסתיים, אלא גם בגלל המצב הכלכלי של אזרחי ישראל שיידרשו לממן את המלחמה במסים חדשים".

חשש מקנסות ביטול

המצב הנוכחי בשוק הדתי מזכיר את שירו של מאיר אריאל: "עת השתחררתי הרופאים המליצו לי ביקור בנמל התעופה, לראות מטוס ממריא דרך דמעה שקופה". למרות הרצון העז לנפוש בחו"ל, רק מעטים מתרגמים אותו הלכה למעשה, ומזמינים כרטיסים. מתברר שהרוב מעדיפים להמתין בחשש, משתי סיבות. האחת- לא נעים לחגוג ולהתהולל בחו"ל כאשר בנינו או שכנינו ביישוב או בבית הכנסת נמצאים במילואים ומסכנים את חייהם. השניה- חשש שנאלץ לבטל את הנופש או הטיול בגלל המלחמה, ונאבד את הכסף ששילמנו לחברת התיירות.

ישראל שיינפלד מכיר את הדילמה ואת הפתרון. "אנשים מוכנים להזמין כבר עכשיו בחברות תיירות גדולות, שבתקופת הקורונה החזירו ללקוחותיהם כספים ששילמו עבור חופשה שבוטלה".

יש להבין: כספי המקדמות שאנו משלמים לתיירנים לא נשארים בחשבונות הבנק שלהם. התיירנים משתמשים בכספי המקדמות שלנו לשלם מקדמות לחברות תעופה ולמלונות בחו"ל. כך היה גם בתקופת הקורונה. כאשר הסיטונאים ביקשו החזרים, המלונות סרבו ולא השיבו לטלפונים, וחלק מחברות הצ'רטרים אף פשטו רגל. לא היה לתיירנים מקור כספי להחזרים ללקוחות. כידוע, יש חברות תיירות שהחזירו את כל המקדמות או נתנו זיכויים לחופשות עתידיות. אבל ישנם רבים בציבור הדתי שקבלו עד היום החזר חלקי בלבד או לא זכו לקבל החזר בכלל.

גם יהושע וידהורן מציע בשנת 2024 ביטוח ביטול חינם. "כדי להרגיע החששות, אנחנו פותחים מבצע מיוחד של פטור מדמי ביטול עד 95 יום לפני השייט. צריך רק להשאיר מקדמה, ואם תבטל תקבל מלוא כספך בחזרה או דמי זיכוי לקרוז הבא". הוא מסביר: "נכון לעכשיו, בגלל הביקוש הדל יש מחירים נוחים של טיסות ושל קרוזים. אבל מחירי הטיסות יעלו מאוד כשתתחיל ההתנפלות. לדוגמה, כרטיס טיסה לברצלונה שממנה יוצאות הרבה הפלגות, עולה כ400$. אני צופה שבביקוש הגדול בקיץ הוא יעלה סביב 1000$. אני יכול לכרטס כעת באל על, ולקבל החזר כספי בניכוי דמי רישום של כ30$. אני מוכן לממן החזר כספי מלא ללקוח על חשבוני, ולשמור את הזיכוי שאקבל מאל על, לצורך טיסות בעתיד של לקוחות אחרים".

נופשוני פסח

אנו נמצאים באמצע "עונת הקניידלאך". כך קוראים בענף התיירות הדתית לתקופה שבין חנוכה ובין ראש חודש ניסן, שבה דתיים רבים מזמינים נופש לפסח במלונות בארץ או בחו"ל. שאלנו את המומחים איך נראית אצלם עונת הקניידלאך הנוכחית בצל המלחמה?

יעקב כהן מתור פלוס מתמקד במלונות בחו"ל בגלל שרוב המלונות בישראל מלאים כיום במפונים, ואין לדעת מתי יחזרו לבתיהם והמלונות יהיה זמינים שוב. "אנו מארגנים נופש פסח בכרתים ובברצלונה. כמעט כל החדרים בברצלונה כבר הוזמנו על ידי יהודים מחו"ל, וגם המלון בכרתים הולך ומתמלא. וזה עוד לפני שהתחלנו לפרסם".

בנימין ניאזוב: "ברור שפסח השנה לא יהיה כמו השנים הקודמות. המכירות מתחילות להתעורר אבל זה עדיין חלש. יש לנו יעד אחד קבוע בגיאורגיה בעיירה שקליטי. הסיכויים הטובים מעוררים לנו גם קשיים לוגיסטיים. עלינו להיערך מראש לקנות מזון כשר לפסח, ולשנע אותו למלון מכל מיני מקומות באירופה ומישראל. קשה לי לעשות זאת כאשר אינני יודע כמה סועדים יתארחו אצלנו. איננו יודעים כמה להזמין, וזו הבעיה שלי כרגע. אבל השם יעזור ונתמודד גם עם זה".

ישראל שיינפלד: ”ההרשמה לפסח החלה והיא מתקדמת יפה".

יאיר אשר: "פסח יהיה השנה בעצלתיים, ורק חברות מעטות יצליחו להוציא".

מנחם ידווב, מנכ"ל מיקוד טורס: "השנה אנחנו עושים פסח רק בישראל. אני מאמין שהציבור הדתי ירצו לצאת בפסח, ולכן סגרנו 3 מלונות בבלעדיות רק ללקוחותינו. עד עתה היה רדום, אבל כעת מתחילות תגובות יפות".

דוד דנה: "השנה אנחנו עושים פסח בחו"ל רק במלון אחד, פלאדיום ברודוס. מארגנים פסח גם בשני מלונות באילת ובמלון אחד בירושלים".

אורן לאש יפעיל בפסח שני מלונות, בירושלים ובנתניה.

מפת היעדים

שאלנו את הסיטונאים בשוק הדתי אם הם רואים שינויים ומגמות חדשות ביעדים המבוקשים על ידי הציבור הדתי לקראת עונת הקיץ?

מתברר שהכל רואים שינויים כמעט מהפכניים.

יאיר אשר: "מפת היעדים לשנת 2024 משתנה לנגד עינינו. טורקיה ואולי גם מרוקו יימחקו ממפת היעדים. הביקושים למערב אירופה יקטנו בגלל גילויי האנטישמיות. לעומת זאת, הביקושים למזרח אירופה יגדלו על חשבון מערב אירופה. ארה"ב תמשיך להיות יעד מועדף, וגם הביקושים למזרח הרחוק יגדלו על חשבון מערב אירופה".

מוטי זלוטניק מנכ"ל קשרי תעופה: "לא יטיילו עוד בדרום אפריקה ובטורקיה. במערב אירופה יהיה חלש, במיוחד בפריז ובלונדון. בלונדון בגלל שהיא מוצפת מוסלמים, ופריז בגלל האולימפיאדה שתגרום למחירים גבוהים במלונות ובשירותי תיירות".

דוד דנה: "הציבור שלנו אינם אוהבים תומכי חמאס. לכן ביטלנו את כל הטיולים לטורקיה ולמרוקו, ואת הטיולים לדובאי צמצמנו. במערב אירופה אנו רואים שאנשים מעדיפים יותר מבעבר לצאת לטיול בקבוצות מאורגנות, ופחות הזמנות לטיולים עצמאיים (F.I.T). יש חששות מהתגברות האנטישמיות באירופה, ואנשים מעדיפים שמישהו אחר ידאג למלונות ויעדים בטוחים".

רק אבי סמנון אינו מזהה שינויים בינתיים. "לציבור שומרי המסורת אנו מציעים כל שנה יעדים של הולנד, בלגיה, יער שחור וצרפת, ואינני רואה ירידה ביעדים האלה".

גם יעקב כהן מזהה דחיה של ישראלים מאירופה, אבל לא אצל לקוחותיו בחו"ל. "בקיץ אנחנו מתכננים נופשונים בשווייץ ובפורטוגל. יהודי התפוצות למדו כבר לחיות עם אנטישמיות, אז היעדים נשארים כרגיל".

יהושע וידהורן: "שייט שונה מטיול מאורגן רגיל, כי אין אזהרות מסע על קרוזים. כל האוניות אמריקאיות ובטוחות מטרור והפגנות תומכי חמאס. לפיכך אני חושב שענף הקרוזים הכשרים כמעט לא ייפגע בקיץ והיעדים יישארו כרגיל.

היעדים של גולדן טורס לשנה זו: ביולי קרוז מברצלונה על האוניה המפוארת אסקס של חיברת נורביג'ן. באוגוסט אחרי תשעה באב מרומא לונציה. בנובמבר מסאותהמפטון לליסבון. והחידוש הגדול- מליסבון לאיים הקנריים 13 לילות.

עם זאת, אני מזהה מגמה חדשה. אנו רגילים שנרשמים זוג או משפחה מורחבת, או 2-3 זוגות של חברים. כיום אנו נתקלים ביותר קבוצות של 10-20 זוגות, שנרשמים יחדיו כל השבט או מתפללי אותו בית כנסת".

גולדן טורס פיתחו השנה מוצר חדש: עד כה קרוז כשר היה "הכל כלול". המחיר כלל טיסות, מלונות, וסיורים עם מדריכים ישראלים בנמלים שבהם עוגנת האוניה, וכמובן כרטיס הפלגה ואוכל כשר עם שף ישראלי ומשגיח כשרות. מעתה מציעים גולדן טורס גם "קרוז לייט". משלמים רק על התא באוניה ועל האוכל הכשר, ולא משלמים על הטיסות והמלונות ועל סיורי החוף. כל אחד יכול לקנות טיסה בעצמו, ולהשאר בנמל היעד כמה זמן שהוא רוצה.

נתי בלוך, מנכ"ל גולדן טורס, קורא בתורה בחאן יונס מהספר של החברה

בחרנו לסיים דוקא עם גולדן טורס, בגלל הזיקה הייחודית שלהם למלחמה. לפני כשנה סיים יהושע וידהורן כתיבת ספר תורה קטן, שמאז הועלה לאוניות קרוזים ולספינות נהר שעליהן קבוצות דתיות של גולדן טורס. היום ספר התורה התיירותי הזה נמצא בחאן יונס. מנכ"ל גולדן טורס, נתי בלוך, גויס למילואים בתחילת המלחמה, ובחזרה מחופשתו הראשונה הביא את הספר לחזית. בשני וחמישי ובשבתות קוראים בו ביחידה של נתי, ולאחר מכן הרב החטיבתי לוקח אותו ליחידות אחרות בגזרה. נתי אומר שזה מעלה את המוראל, ומכניס אנרגיות לחיילים. וכך גם ענף התיירות הדתית תורם לחיזוק הלוחמים בחזית.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן