בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

פרנקוניה מזמינה את הישראלים

מנהלת משרד התיירות הגרמני בישראל, הגברת גולדי מילר, ערכה מפגש עתונאים להצגת חבל פרנקוניה בפני ישראלים. למפגש הגיעו במיוחד מגרמניה נציגים מהעיר נירנבר, בירת חבל פרנקוניה, נציגה מנמל התעופה של נירנברג ונציגי תיירות מביירות.

האורחים הציגו מבחר עצום של אפשרויות טיולים ובילויים בחבל פרנקוניה. נופים מהממים, פארקים ירוקים, טירות עתיקות, רחובות שמשמרים אוירת ימי הביניים, פסטיבלי בירה, קונצרטים, מוזיאונים ותרבות מגוונת, והרבה אתרי מורשת עולמית מוכרים על ידי אונסקו.

הסיסמה של חבל פרנקוניה היא "Something for Everyone". ואכן, כל מטייל יכול למצוא באזור דברים ומקומות שמתאימים לתחום התעניינותו. אותנו מעניינים במיוחד ההיבטים היהודיים של החבל.

למטיילים מהציבור הדתי יכול חבל פרנקוניה לעורר עניין רב יותר מאשר לציבור הכללי. לאורך כל המילניום הקודם היו במחוז זה קהילות יהודיות חשובות, בעלות השפעה אדירה על התרבות היהודית בכל אתר ואתר. פעם המרכז היהודי העולמי היה בערי שו"ם, ראשי תיבות של  שפיירא, ורמייזא ומגנצא, שקיימות עד היום בחבל פרנקוניה ונקראות כיום: Speyer, Worms, Mainz. רבינו גרשום "מאור הגולה" חי ופעל במגנצא במאה העשירית. במאה ה12 התקינו גדולי ישראל באזור זה את "תקנות שו"ם" להסדרת ממונות וניהול ענייני ציבור, שמהוים חלק מהפסיקה המחייבת בדיני תורה עד ימינו. הקהילות המפוארות הללו הושמדו בתחילת מסעות הצלב, ונדמה היה שהסתיימה התרבות היהודית הרבנית.

נירנברג ידועה לשימצה בגלל ששם החלו מצעדי הנאצים שהובילו לשואה, ושם גם הסתיימה השואה במשפטי נירנברג לפושעים הנאצים. אבל מעבר לזה פחות ידועה המורשת היהודית החשובה של האזור הזה. מנהל התיירות בעיריית נירנברג, מר יורג הנצ'ל Jorg Hentschel, מציג את הטירה העתיקה החולשת על העיר, את הבתים העתיקים שחלקם עומדים על תילם עוד מימי הביניים, ואת הכיכר המרכזית שפעם שכן בה הגטו היהודי, וכיום זו כיכר השוק.

אותנו מעניינת נירנברג יותר בגלל ששם התגורר גם ר' מרדכי בן הלל אשכנזי, ובמקום זה הוא חיבר את חידושי "המרדכי" שלמדנו בישיבות. (כידוע, "המרדכי" מודפס בגמרות בסוף כל מסכת, אחרי המהרש"א והרי"ף).

המנהיג היהודי מהחשובים ביותר בכל הדורות היה המהר"ם רוטנבורג שנקרא על שם עירו הסמוכה לנירנברג.

כידוע, אחת מהישיבות החשובות בעולם היהודי היתה "הישיבה הַרָמָה פיוּרְדָא". כיום פיורדא נקראת פורט Furth, והיא צמודה לנירנברג. בישיבת פיורדא לימדו גם רבי עקיבא אייגר, הרמח"ל, הבית שמואל, תוספות יום טוב, ואחרים. יש בפורט גם מוזיאון יהודי שמנציח את היהדות בעיר, ובקרבתו גם המקום שעליו עמדה ישיבת פיורדא.

בית הכנסת בעיר פורט

המוזיאון היהודי בפורט

מנהל התיירות של העיר ביירות Bayreuth, פרנק ניקלאס, מציג בגאווה תמונות של בית הכנסת והמקווה הפעילים כיום בביירות. יש שם גם מוזיאון יהודי ומציגים שם גם חלק מהגניזה העצומה שהתגלתה. לדבריו כדאי לבקר גם בבית הקברות היהודי העתיק, כי מהכיתובים על המצבות אפשר ללמוד דברים מאלפים על ההיסטוריה היהודית של ביירות. בביירות יש גם רחובות אחדים שקשורים אלינו, כמו רחוב היהודים, רחוב יעקב הרץ, רחוב וירצבורגר, ורחוב לוי. מאחורי כל רחוב "יהודי" כזה יש סיפור מאלף.

על עוצמת האזור הזה בהיסטוריה היהודית אפשר ללמוד מהעובדה שבפרנקוניה  אנחנו יכולים לראות כיום יותר ממאה בתי קברות יהודיים. החשובים והגדולים שבהם נמצאים באנסבאך ובמברג. גם בעיר וירצבורג יש מוזיאון יהודי מעניין וחשוב ובית קברות עתיק.

רבי בנימין מטודלה מזכיר בספרו מהמאה ה12 את הקהילה היהודית בעיר במברג, ומתאר את "שכונת היהודים" ואת "חצר היהודים" עם בתי הכנסת, המקווה, ובית הקברות שהיה שם בזמנו.

השפעת היהודים על המסחר היתה כה גדולה, עד כי גם סוחרים לא יהודים בעיר שוֹפְּפְלוֹך Schopfloch למדו לדבר ביידיש, וחלק מצאציהם דוברים יידיש ביניהם עד היום.

בחבל פרנקוניה היו הרבה מאוד תלמודי תורה וישיבות, בתי כנסת, מקוואות, ועוד אתרי יהודיים. מקצתם נשמרו עד היום. משרד התיירות משקיע בשיפוץ ושימור אתרים אלה, כדי שיהיה לנו יותר מה לראות שם. בחלק מהערים יש קהילות יהודיות גם כיום עם בתי כנסת פעילים. רוב היהודים שחיים כיום במרחבי חבל פרנקוניה הם יוצאי ברית המועצות לשעבר.

רשת המלונות Maritim מפעילה 33 בתי מלון ברחבי גרמניה רבתי, חלקם גם בפרנקוניה. נציגת מכירות של רשמת המלונות השתתפה במפגש, והבטיחה הנחה של 5% לישראלים שיודיעו בהזמנה מראש שקראו על המלון פה באתר "ותוליכנו לשלום".

במפגש העיתונאים השתתפה גם הגברת סילביה אראיי הופמן Silvia Arai Hoffman, מהנהלת נמל התעופה אלברכט דורר Albrecht Durer בנירברג, שסקרה את האפשרויות הנוחות להגיע מישראל ישירות לנירנברג. היא מדגישה את הנוחות בזמן הקצר מאוד מהנחיתה עד היציאה משערי השדה לאחר איסוף הכבודה. כיום פעולות בקו זה טיסות ישירות של חברת ריינאיר, ובקרוב גם חברת התעופה Corendon תפעיל טיסות ישירות בקו מנתב"ג. אני זכיתי לטוס לנירנברג בטיסה של חברת התעופה Germania (ז"ל), ואני ממליץ אישית לבקר באתרי המורשת היהודית במיוחד ברוטנבורג ובפירט.

עוד על היהדות בחבל פרנקוניה בכתבות בקישורים אלה:

נירנברג במבט יהודי

בעקבות המהר"ם מרוטנבורג

פירוט על טיול יומי בפוּרְט

הצילומים באדיבות Tourist Board of Franconia

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן