בחג החנוכה תפעיל חברת התעופה אייר סיישל 10 טיסות בשבוע. כך הודיע סמנכ"ל חברת התעופה אייר סיישל, צ'רלס ג'ונסון. כיום מפעילה החברה 4 טיסות שבועיות בקו לישראל, והחל מחודש דצמבר הם עוברים ל5 טיסות שבועיות.
מדובר בשינוי מטאורי במושגים של חברת תעופה קטנה. אייר סיישל חנכה את הקו לישראל בדיוק לפני שנה (פחות יומיים), והפעילה טיסה שבועית אחת בימי רביעי. לקראת הקיץ הוסיפו עוד טיסה שבועית בימי ראשון. חברת 'טל תעופה' שהיתה נציגת אייר סיישל בישראל (GSA) דיווחו אז שתפוסת המושבים היתה "כמקובל בקוים חדשים". במלים אחרות- "ככה ככה. לא משהו". המטוסים לא היו מלאים.
מטוס אייר סיישל הראשון שנחת בנתב"ג
בתחילת משבר הקורונה גם אייר סיישל הפסיקה לטוס לישראל. לאחרונה חידשו את הקו עם שתי טיסות שבועיות. ההצלחה המסחרית היא מעל המשוער, ולכן אייר סיישל מגדילים כעת ל5 טיסות שבועיות. וכאמור, בחופשת חג החנוכה מגדילים ל10 טיסות.
איי סיישל המדהימים נעדרו ממפת התיירות הישראלית, כנראה בגלל המרחק הרב. עד הטיסות הישירות של אייר סיישל, ישראלים הגיעו בטיסות של טורקיש או של אייר אתיופיה. טיסות הקונקשן ארכו יותר מ10 שעות עם חניית ביניים באיסטנבול או באדיס אבבה. טירחה רבה מידי. "קיצרנו את הדרך" אומר ג'ונסון, "הטיסות הישירות מת"א של אייר סיישל נמשכות רק 6 שעות ועשרים דקות".
איי סיישל נהיו לאחרונה להיט בשוק התיירות הישראלי בזכות היותם נקיים מקורונה, וגם בזכות צ'רלס ג'ונסון. נראה שמגיפת הקורונה פסחה על סיישל. בשבת האחרונה קראתי בעיתון המקומי שבכל השבוע שעבר התגלו שם 4 מקרים בלבד של קורונה. מתחילת המגיפה נדבקו במחלה 166 איש, אף אחד לא מת מהנגיף, וכמעט כולם שוחררו מאישפוז. זאת בהשוואה לישראל שבה התגלו בשבוע שעבר 10,128 מקרים חדשים, ומספר הנדבקים מתחילה המגיפה הוא 331,000. יותר מ2,800 ישראלים מתו מהקורונה עד כה.
בחודשים האחרונים הגיע צ'רלס ג'ונסון לישראל פעמים אחדות לטפל בחידוש הטיסות. הוא דרש ממשרד הבריאות שלנו לוותר על חובת הבידוד לישראלים השבים מסיישל, בזכות נתוני הקורונה המעולים בארצו. הוא נדרש להציג אישורים והוכחות, ואחרי דיונים ארוכים בקשתו נענתה. הוא פנה גם למשרד התחבורה והשיג סלוטים טובים. כאשר חזרה מדינת ישראל להיות ירוקה, הוא דרש מהרשויות בסיישל להקל על תנאי הכניסה לישראלים, ולבסוף נענה. כך נפתחה הדרך לחידוש הטיסות של אייר סיישל לתל אביב.
אבל אפילו צ'רלס לא ציפה לכזה "בום!". "ניסיתי להעריך את הביקוש הצפוי" מספר צ'רלס, "והתלבטתי בין טיסה שבועית אחת או שתיים. להפתעתי, הכרטיסים לשתי הטיסות הראשונות נחטפו ואזלו בתוך שעתיים בלבד. שיאי המכירות נשברים מידי שבוע". הוא לא לקח בחשבון שאין מדינות נוספות שפתוחות לישראלים, כמו שהוא הצליח לארגן בארצו.
לדבריו, בשנת 2019 הגיעו מישראל 5,000 תיירים לסיישל. בחודש דצמבר הקרוב לבדו צפויים להגיע יותר מ5,000 ישראלים (גם בטיסות של ארקיע).
השבוע יצאה בסיישל תקנה חדשה להקל על ישראלים, שגם בה היה מעורב צ'רלס ג'ונסון. תקנות הקורונה בסיישל מחלקות את התיירים לשלש קטגוריות לפי מדינות המוצא. כל התיירים נדרשים להציג תוצאות בדיקת קורונה לפני ההמראה. הקטגוריה השלישית מתייחסת לבאים ממדינות ספציפיות, ולאחר הנחיתה הם נדרשים לבידוד של יומיים במלון, וביום השלישי לעשות בדיקת קורונה נוספת, ואז הם חופשיים לטייל. אזרחי מדינות בקטגוריה השניה חופשיים לטייל, אבל נדרשים לעשות בדיקת קורונה ביום השישי להגעתם לסיישל. תיירים ממדינות בקטגוריה הראשונה משוחררים מכל בדיקה ומגבלה. הקטגוריה הראשונה כוללת כיום רק מדינה אחת: ישראל.
מה צפוי עוד להתחדש בקו לישראל?
צ'רלס: "אנחנו מעוניינים לטוס מעל סעודיה. זה יקצר את זמן הטיסה במקצת, אך לא בצורה משמעותית. אבל היתרון של טיסה בשמי סעודיה יהיה בנתיבי הטיסה החסכוניים יותר עבורנו". הסבר: הנתיב בשימוש כיום עובר מעל ים סוף בגובה 20,000 רגל, והמשך השיוט בגובה 35,000 רגל. צריכת הדלק בשיוט ברום זה קטנה יותר. אם וכאשר יורשו מטוסי אייר סיישל לטוס מעל סעודיה, יוכלו לטפס לגובה 35 כבר לאחר ההמראה מנתב"ג. זה יחסוך עלויות הדלק, יאפשר להעלות עוד נוסעים, להוזיל קצת את מחירי כרטיסי הטיסה, וגם להגדיל את הריווחיות של איי סיישל.
חידוש נוסף צפוי בעוד כחודש, כאשר גם ישראלים יוכלו לטוס דרך סיישל גם למאוריציוס ולמלדיביים.
הפגישה עם צ'רלס ג'ונסון נערכת בדיוק ביום ההולדת שלו, וזה הוביל אותנו לשיחה גם על גיל והזדקנות. הוא מציין בחיוך שאייר סיישל היא מחברות התעופה "הזקנות" ביותר באפריקה (נוסדה ב 1952), והיא בעלת צי המטוסים הצעיר ביותר באפריקה. צ'רלס עצמו נמצא היום "במקום טוב באמצע".
לחברת אייר סיישל יש שני מטוסי איירבוס A320neo, אחד מהם בן שנה וחצי ואחד בן חצי שנה. אלה המטוסים הפועלים בקו לישראל. היעד הארוך ביותר שלהם הוא לתל אביב. הטיסות הבינלאומיות האחרות הן ליוהנסבורג, דובאי, מומביי, מאוריציוס, והאיים המלדיביים. בנוסף לטיסות הסדירות, מפעילה אייר סיישל טיסות צ'רטר למדגסקר.
בצי המטוסים גם 5 מטוסי DHC-6 Twin Otter קטנים עם 17 מושבים, שמיועדים לטיסות פנים בין האיים.
משלחת העיתונאים מישראל לאחר הנחיתה במטוס אוטר הקטן
אייר סיישל מטיסה כחצי מיליון נוסעים בשנה. רובם בטיסות פנימיות בין האיים במטוסים קטנים יותר. בשיא עונת התיירות יש 15 טיסות יומיות לאי פרלין, וגם טיסות צ'רטר לאיים אחרים.