בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

אל על רוכשת את ארקיע. אולי.

רעם אדיר מחריד היום את שמי התעופה בישראל: החברות אל על וארקיע חתמו אתמול על מזכר הבנות MOU על מיזוג שתי החברות. למעשה, זה לא מיזוג של שווים, אלא נראה כי אל על בולעת את ארקיע, עם כל מניותיה ומטוסיה. לפי ההבנות, ארקיע תהווה את זרוע התיירות של הקבוצה, וגם תפעל כחברת לואוקוסט של אל על (כמו חברת פליי דובאי בקבוצת אמירייטס).

במסמך ההבנות נקבע שהצדדים צריכים להשלים בדיקות נאותות (Visibility Study) בתוך 30 יום, ולהשלים קבלת אישורים בתוך 30 יום נוספים. בהמשך ההסכם נאמר שהצדדים יתאמצו להשלים את העיסקה בתוך 90 יום, עם אפשרות להארכה לעוד 60 יום. אם לא יעמדו בזה, יבוטל המיזוג.

השלמת העסקה מותנית במספר תנאים המפורטים בסעיף 6 בהסכם:

"(1) השלמת בדיקת הנאותות ההדדית לשביעות רצונם של הצדדים;

(2) קבלת האישורים הנדרשים לאישור העסקה על-ידי הארגונים הרלוונטיים של כל אחד מהצדדים;

(3) התקשרות בהסכם המחייב והסכמים נוספים שיידרשו;

(4) קבלת כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים (בין היתר, אישור הבורסה לניירות ערך, רשות התחרות, משרד האוצר, משרד התחבורה, רשות התעופה האזרחית, מחזיק מניית המדינה המיוחדת בחברה), וכל קבלת אישורים של צדדים שלישים ככל שנדרשים".

במלים "קבלת אישורים רגולטוריים" בסעיף 6.4 הכוונה בעיקר לממונה על הגבלים עסקיים במשרד האוצר, שפסל בשנת 2017 הבנות למיזוג של חברת התעופה ישראייר עם סנדור של אל על. זאת בנימוק של חשש למונופול. אותו חשש קיים גם כעת. אבל יתכן ששר האוצר הנוכחי יבלום את התנגדות הממונה על ההגבלים, אם יחשוב שהמיזוג עשוי להקטין את הסיוע הכספי שאל על דורשת ומקבלת מקופת האוצר.

במלים "הארגונים הרלוונטיים של כל אחד מהצדדים" בסעיף 6.2 הכוונה למשוכת ועד העובדים החזק של אל על, שהצליח להכניס להסכם ההבנות עם ארקיע גם סעיף ווטו של העובדים. המיזוג של מטות שתי החברות יביא לפיטורי עובדים, שכעת עובדים בכפילות בתפקיד דומה באל על ובארקיע. כעת יכול יכול הועד לדרוש (ו"לסחוט") ממהנהלה ממון רב תמורת אישורו לעסקת המיזוג.

בנוסף, לא ברור שהממשלה, ובמיוחד משרד התחבורה והאוצר יאשרו את המיזוג.

העסקה תהיה בשיטת של החלפת מניות. לחברת אל על אין מזומנים בקופתה, ולכן היא תשלם לבעלי ארקיע, משפחת נקש, בהקצאת ניירות ערך ומניות, עדיין לא ברור איזה בדיוק ובאילו סכומים. אל על תקצה לארקיע מושב (Seat) בדירקטוריון אל על. מנית אל על עלתה אתמול ב6.5 אחוזים, ומחזור המסחר היה גבוה מהרגיל ב22%. בנוסף, לארקיע יש מחלקה לשיווק ויצירת חבילות נופש של טיסות עם מלונות בחו"ל, והיא טובה מאל על בתחומי שירותי קרקע לקבוצות.

אחת השאלות המעניינות אותנו היא סוגיית שמירת השבת. בעלי אל על, משפחת רוזנברג, הפסיקו את חילולי השבת בטיסות אל על ובנותיה. כיום ארקיע היא חברת התעופה הישראלית היחידה שטסה גם בשבתות, שמהוות מקור הכנסה דומיננטי בנסיעות "קוויקי" לסופ"שים קצרים בחו"ל. כנראה שהרוזנברגים ירצו שגם ארקיע תחדול לטוס בשבתות, וזה יכול לפגוע באטרקטיביות העסקית שלה.

מנכ"ל אלעל, אביגל שורק, אומר: "אישור מזכר ההבנות יאפשר לנו להתקדם בתהליך ולנסות להגיע להסכם מחייב. הכוונה לשלב את ארקיע במהלך האסטרטגי הכולל שאנחנו מובילים ובו אלעל תהפוך להיות הרבה יותר מחברת תעופה. אלעל צועדת לעידן בו היא תאפשר לכלל הנוסעים אל ישראל ומישראל ליהנות מחבילת תיירות מלאה הכוללת בין השאר: חווית טיסה ברמה גבוהה מאוד, מגוון רחב של בתי מלון ואפשרויות לינה, שירותי קרקע בהם השכרת רכב ואפליקציות לניהול תחבורה ציבורית, מוצרי ביטוח, כרטיסים למגוון אטרקציות ואירועים. כל זה ייעשה במעטפת דיגיטלית מלאה ובמגע האנושי הישראלי החם של אלעל. אני מדגיש כי לאחר החתימה על מזכר ההבנות, דרך ארוכה לפנינו עד להשלמת העסקה ואנו נפעל בשקיפות ובאחריות מול עובדי שתי החברות".

יו"ר ארקיע, גדי טפר, אומר: "החיבור של ארקיע עם אל על הוא חיבור אסטרטגי אשר יאפשר לשתי החברות לנצל טוב יותר את המשאבים המשותפים לשם ביצוע פעילות תעופתית ותיירותית מקצועית תחת מטרייה אחת. ארקיע תמשיך לשמש כחברת תעופה ותשמור על רישיון המפעיל שלה כאשר העסקה עם אל על תעשה בהסכמה יחד עם ההסתדרות בין היתר על מנת להבטיח את עתידם של עובדי ארקיע. בשם ארקיע אנו מודים לאל על על האמון שניתן בנו ומקיווים להשלים את העסקה במהרה לטובת ענף התעופה בישראל".

נציג משפחת נקש בישראל, אבי חורמרו, מוסר: "במשך כ- 16 שנה, יחד עם עובדי החברה המסורים, הצעדנו את ארקיע קדימה ואנו משוכנעים כי החיבור עם אל על יהווה מקפצה להמשך פתוח החברה ועובדיה".

מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל, עוז ברלוביץ, מסרב להתיחס לחדשות המרעישות.

ראוי לציין שהשושבין והשדכן הראשי לעיסקה לא זכה להשתתף בחגיגת הסיום. מזה שנים רבות מכריז מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, שבמדינת ישראל הקטנה אין מקום לשלש חברות תעופה, וראוי למזג ביניהן כדי לחסוך בעלויות ולשפר שירותים לציבור. כעת החזון העסקי של אורי סירקיס מתגשם אצל המתחרים. בקשנו את התיחסותו לחדשות המרעישות, והוא כותב לנו בקיצור: "מיזוג חברות בתעופה הישראלית הינו נחוץ ומבורך".

ניתן לקרוא את הנוסח המלא של מזכר ההבנות בקישור זה בהודעת ששלחה אל על לבורסה לניירות ערך.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן