בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

המדינות הלטביות בולטות לטובה בתיירות יהודית

"ממשלת ליטא השקיעה הרבה מאוד בשימור ובשיחזור של מבני בתי כנסת וישיבות ששרידיהם נותרו לאחר השואה". כך הכריזה היום שגרירת ליטא בישראל, לינה אנטנביץ' lina Antanvicien, בפתח קמפיין לקידום טיולי מורשת יהודית במדינות הבלטיות. הקמפיין הושק במסיבת עיתונאים דתיים וסוכני נסיעות.

השגרירה אנטנביץ' אמרה כי רבים מגיבורי התרבות היהודית והישראלית היו ליטאים, ומנתה שורה ארוכה של שמות כמו הרב קוק, הגר"א, החזון איש, ר' חיים מוולוז'ין, משה ארנס, אבא אבן, שמעון פרס, וגם סופרים עבריים כמו אברהם מאפו והמשוררת לאה גולדברג, ועוד. לדבריה, אפילו הזמר ליאונרד כהן נולד בוילנה. השגרירה ציינה עוד כי לפני השואה חיו בליטא כ200,000 יהודים, ורק 13,000 מהם שרדו את השואה. "זה אסון נוראי לעם היהודי, וגם טרגדיה למדינה שלנו" אמרה השגרירה. היא הזמינה את הקהל לבקר באתרי מורשת יהודית מחודשים בליטא ובלטביה, וסיימה את נאומה בעברית "מחכים אותכם בליטא". הקהל הגיב בתשואות.

שגרירות לטביה שלחה למפגש את הנספחת המסחרית, אירינה בוינצ'יק, שנשאה נאום בעברית רהוטה. היא אמרה שממשלתה רואה חשיבות בקשרים בין אנשים מישראל ומלטביה, כי התיירות מישראל חשובה להם מבחינה כלכלית. בלטביה פעלו בתי כנסת רבים, וחלק מהעתיקים שביניהם שופצו על ידי משרד התיירות המקומי. היא הזמינה את הישראלים לבקר באתרי היהדות, והוסיפה שמשרד התיירות דאג גם לפתרונות לאוכל כשר לתיירים דתיים, וגם שהמלונות בלטביה זולים יחסית, למרות שהינם מפוארים מאוד.

את הנאום המרכזי נשאה ויליה מלינהאוסקייט Vilija Malinauskaite מסוכנות הנסיעות הלטבית Travel Deli. בתחילת דבריה התייחסה לדברי הדוברות הקודמות, והוסיפה: "כל מה ששמעתם קודם הוא נכון, אבל אנחנו לא קוראים לזה 'מורשת יהודית' אלא 'מורשת ליטאית' כי זו מורשת גם שלנו". ויליה סיפרה שהיא הרכיבה מסלול לטיול של שבוע באתרים יהודיים בליטא ובלטביה ובאסטוניה, עם מדריכים דוברי עברית ועם אוכל כשר. 11 טיולים כאלה מתוכננים החל מהחודש הבא ועד סוף הקיץ.

מועדי הסיורים באתרים יהודיים והמסלול

היא הציגה מצגת מקסימה של תמונות מחלק מהאתרים היהודיים ובתי הכנסת ובתי הקברות היהודיים שכלולים במסלול, ותיארה מה רואים בכל תחנה. המסלול עובר בעיירות יהודיות (שטייטל) ובישיבות הרשומות בהיסטוריה כמו פונבי'ז, טלז, סלובודקה, שנוסדו בליטא ונסגרו בגלל השואה, ונפתחו מחדש במדינת ישראל.

מדריך הטיולים הותיק, עקיבא סלע, סיפר על המסע הגדול שהוא מפיק בחברת "טיולי גשר" בעקבות שחרית חייו של הראי"ה קוק.

הרב שמעון קוטנובסקי מהקהילה הקטנה בעיירת הקייט יורמלה שליד ריגה, סיפר על פתיחת בית הכנסת בעיירתו ועל תוכניותיו לפתוח שם בקיץ הבא גם מקווה ומטבח כשר לשירותי קייטרינג, ואולי אף להכשיר מטבח באחד ממלונות היוקרה ביורמלה.

משרדי התיירות במדינות הבלטיות ראויות לשבח על החשיבות שהם מייחסים לאתרי מורשת יהודית ולשיפוצם. אומנם הם עושים זאת לא לשם שמיים, אלא כדי לגרום לציבור הדתי לבוא לבקר שם, ואכן נראה שטיול לליטא וללטביה יכול להיות מעניין מאוד.

בצילום הכותרת: ציון קבר הגאון מוילנה

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן