שגריר קזחסטן בישראל שתל היום שני עצי ברוש בפארק חסידי אומות העולם בראשון לציון.
בטקס צנוע שנערך במקום אמר השגריר סאטיבאלטי בורשאקוב Satybaldy Burshakov: "בתקופת השואה נמלטו עשרות אלפי יהודים מאירופה לקזחסטן, וכך ניצלו חייהם. בקזחסטן היתה קהילה יהודית פעילה במשך מאות שנים שקלטה את הפליטים והעניקה להם בית חם, עבודה, יחס טוב. זאת באישור ממשלת קזחסטן, בתקופה שמדינות אחרות סירבו לתת מקלט ליהודים. היהודים שנקלטו בהצלחה השתלבו בכלכלה המקומית ותרמו רבות לשגשוג המדינה".
"גם כיום היהודים חיים בקזחסטן בביטחון ושלווה. יש אצלנו בתי כנסת רבים, ובעיר הבירה פועל מרכז תרבות יהודית בשם 'מצווה'. גם בחג החנוכה הקרוב יציבו חנוכיה גדולה במרכז עיר הבירה, כמו שעושים בקזחסטן מזה שנים".
בטקס השתתף גם השגריר המיועד של ישראל לקזחסטן, אדוין יאבו גלוסמן, שדיבר על 30 שנות יחסים טובים של ישראל וקזחסטן. "אני צופה גם עתיד מזהיר להמשך שיתופי פעולה בין שתי המדינות" אמר השגריר. ראש עיריית ראשון לציון לא טרח להשתתף בטקס, למרות שהיה מתוכנן להיות אורח הכבוד. הוא שלח את אחד מסגניו ואת מנהלת קשרי החוץ לייצג אותו.
לאחר נאומי הברכה הוסר הלוט מעל שלט שעליו כתוב "עצים אלה נטעו בעיר ראשון לציון ע"י שגרירות רפובליקת קזחסטן והנהלת העיר ראשון לציון לציון 30 שנה לעצמאות רפובליקת קזחסטן והיחסים הדיפלומטיים בין רפובליקת קזחסטן למדינת ישראל. במהלכם סיפקה קזחסטן מקלט לאלפי יהודים במהלך מלחמת העולם השניה".
אח"כ שתלו השגריר הקזחי ואורחיו שני עצים בפארק.
העיתוי של הטקס נקבע בגלל שבשבוע הבא, באחד לדצמבר, מציינים בקזחסטן את "יום הנשיא הראשון", שזו המקבילה שלהם ליום העצמאות שלנו. הנשיא הראשון הוא נורסולטן אבישולי נזרבייב, ששלט ברפובליקה שלטון ללא מיצרים במשך 30 שנה, עד שפרש במפתיע לפני כשנתיים. לזכותו נזקף היחס הטוב ליהודים לעומת המצב במדינות מוסלמיות אחרות. בשנת 2012 החלה בקזחסטן מסורת חדשה של "יום הנשיא", שבו הם חוגגים את עלייתו לשלטון. כאשר הוכתר נשיא חדש, שינו את שם החג ל"יום הנשיא הראשון". בקזחסטן יש פולחן אישיות, ודמותו מופיעה על פסלים ומונומנטים בכל מקום, וגם על שטרי הכסף. לפני שנתיים החליפו את שם עיר הבירה אסטנה, שנקראת כיום נורסולטן, על שמו.
נורסולטן נזרבייב נחשב אחד מעשירי תבל, והונו הפרטי נאמד בכשבעה מיליארד דולר. המדינה משגשגת בזכות מרבצי נפט ומחצבים, אך רוב תושביה חיים בעוני. אוכלוסייתה מונה כ19 מיליון נפש, ושטחה גדול פי 100 משטח מדינת ישראל. בקזחסטן יש נופים מגוונים מאוד, וניתן למצוא בה הרים מושלגים לצד מישורים, וקניונים לצד מדבריות וערבות.
אבל ענף התיירות נראה צנוע וקטן יחסית לפוטנציאל התיירותי האדיר שיש למדינה להציע.
למרות זאת התיירות מישראל בולטת לטובה בקזחסטן. זאת בשל העובדה ששם קבור הרב לוי יצחק שניאורסון, אביו של הרבי מלובביץ'. הוא היה הרב הראשי בעיר יקטרינוסלב באוקראינה, והמשיך להפיץ תורה למרות האיסור של השלטון הקומוניסטי. הוא נעצר ועונה בעוון לימוד תורה, ובית המשפט גזר עליו גלות בקזחסטן, שהיתה אז מקום גלות למתנגדי המשטר. ארבע שנים גלה בעיר צ'ילי בקזחסטן, ולאחר שחרורו לא חזר לאוקראינה, אלא עבר לעיר הבירה אלמה אטה לכהן ברבנות. הוא נפטר שם בכ' באב ה'תש"ד (1944). בשנות ה70 הורה בנו, הרבי מלובביץ , לבנות "אוהל" מכובד מעל קברו. האוהל הזה מהווה מוקד משיכה לתיירים יהודיים, ואלפים באים מידי שנה לפקוד אותו.
חברת התעופה ישראייר הפעילה קו טיסות ישירות לקזחסטן לפני הקורונה, ויש לצפות שהם יחדשו אותו כשיבשילו התנאים.
במערכת העיתון אנו מתכוננים לבקר בקזחסטן כדי לסקור ולכתוב כתבה על האטרקציות התיירותיות במדינה, ועל אתרי מורשת יהודית שלה.