בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

קק"ל מנגישה את הטבע גם לנכים

קרן קימת לישראל פועלת לאפשר גם לאנשים עם מוגבלות לנוע ולבלות בנוחות ובבטחה ביערותיה, בפארקים ובחניונים השונים. לאחרונה הכשירה קק"ל הכשירה עוד מקומות שעומדים בדרישות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות נגישות לאתר.

בית הכנסת הקדום במעון- לפני כ-1,500 שנה עמדו במקום הזה יהודי העיירה מעון וחנכו את בית הכנסת. זה לא היה יישוב של עם עצמאי, ביזנטיון הנוצרית משלה אז בארץ. ובכל זאת, יהודי מעון, כמו יהודי הארץ כולה, לא ויתרו על עצמאותם הרוחנית. כלי הביטוי החשוב ביותר לעצמאות הרוחנית היה בית הכנסת, שהותיר אחריו את רצפת הפסיפס המפוארת. בית הכנסת התגלה בשנת 1957, במהלך סלילת כביש הגישה לקיבוץ ניר עוז. בנוסף, התגלו במקום בור מים ומקווה. קק"ל שיקמה  את רצפת בית הכנסת והשיבה אותה למקומה המקורי. הירידה מהחניה אל בית הכנסת הונגשה ע"י שביל עץ 'צף' אשר עובר בתוך עצי בוסתן וצברים. בצמוד לבית הכנסת ישנו חניון קטן ומוצל ע"י עצי אשל, עם מספר ספסלי פיקניק נגישים , ברזיה וחניה נגישה.

פארק הירדן- פארק הירדן שוכן מצפון לכנרת, בצד אפיקו המזרחי של הירדן. גדות ערוץ הנהר והאפיקים המשניים שעוברים בפארק מכוסים בסבך צפוף של צמחייה, בעיקר של קנה מצוי ועצי ערבה. בפארק יש מדשאות רחבות ידיים, שולחנות בצל עצי אקליפטוס, מסלולי טיול ומתקני שעשועים. קרן קימת לישראל, בשיתוף הביטוח הלאומי, החברה הכלכלית גולן, חמ"ת ובסיוע עמותת נגישות ישראל, השקיעה בפארק תשומת לב מיוחדת לתחום הנגישות, ונסללו בו 750 מטר של שבילים נגישים עם ספסלי ישיבה. מנקודות תצפית נגישות אפשר לצפות בירדן, או לבלות באזור עין משפע הנובע למרגלות היישוב הקדום בית צידה. בפארק יש עמדות פיקניק ובהן חניות נכים, עמדות מנגלים וברזיות נגישות ושלושה מבני שירותים נגישים.

 בפארק קיימים מספר מוקדים שבהם קק"ל הכשירה שבילי הליכה מותאמים לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים ולאנשים עם לקות ראיה ועיוורון:  באזור הדייג קיים שביל נגיש באורך של כ-200 מטר בצמוד לנחל הזורם ואמת המים הקדומה, ולאורכו  פינות ספסלים נגישים ומוצלים. בקרבת עץ השקמה הגדול קיים שביל באורך של כ-100 מטר, המגיע עד לשקמה ולרחבת הישיבה הנגישה מתחת לעץ.  באזור עיינות מישפע קיים שביל המגיע מחניון הפיקניק הנגיש, דרך הגשר מעל המים, ועד לרחבת מרפסת המשקיפה אל גוף המים, הצמחייה והדגים. לאורך השביל, ספסלי ישיבה מותאמים ונגישים, פינת פיקניק נגישה מעל בריכות השכשוך, וירידה עד לקו המים עם רחבת מנוחה וספסל. השביל הנגיש – שביל הליכה נגיש באורך של כ- 1.5 ק"מ בתוך שטח של טבע ומים זורמים (הירדן) בתוך סבכי קנים , אמת מים,  ומוקדי ענין הפעילים גם ביום וגם בלילה. השביל מיועד : לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים, עגלות ילדים, לאנשים עם צרכים מיוחדים ,כבדי ראיה וכבדי שמיעה.

פארק אדמית- פארק אדמית שוכן בקצה המצוק התלול המשקיף על חוף הגליל המערבי. קק"ל פיתחה את הפארק, שתלה ערוגות צמחי תבלין ועצי בוסתן ובנתה חניונים ופינות לפיקניק. בלב הפארק יש חניון ובו שולחנות נגישים, ברזיה ושירותים נגישים. במקום יש שביל הליכה נגיש בנוף הגליל המערבי ותצפיות לים התיכון השביל כולל חניות, שירותים, ספסלים, בתי אחיזה בחלק מהשביל, ורחבות תצפית לנוף.

חורבת תנשמת- אתר חורבת תנשמת, הנגיש לכיסאות גלגלים וללקויי ראייה, נמצא בפארק יער שהם. היער המשתרע על פני כ-2,000 דונם, ממזרח לשֹהם. היער שהיה מוזנח, הפך ליער קהילתי פורח.  קרן קימת לישראל, המועצה המקומית ותושבי שׂהם פועלים יחד לטיפוחו של פארק היער כמרכז טיילות ובילוי בחיק הטבע. היער מתפרש על פני גבעות נמוכות ובהן טרסות עתיקות ועצי בוסתן, ויש בו חניונים לפיקניק, שבילי טיול ברגל ובאופניים ואתרים ארכיאולוגיים. בחורף ובאביב הוא נצבע בפריחה מרהיבה של כלניות, רקפות ושאר פרחים ססגוניים.

הביקור באתר כולו ובאזור העתיקות נגיש ומאפשר ביקור לכולם. עבור כבדי ראייה מוצבת במקום מערכת מסבירן קולי נגיש עם פישוט לשוני ומערכת מובנת של step hear, המאפשרת מתן מידע קולי לאנשים לפי בחירתם. מטרת המערכת מתן הכוונה לאדם עם לקות ראייה לגבי מקום הימצאותו והסבר על האתר. בנוסף באתר יש חנייה מונגשת ושביל הליכה, כיתת לימוד ותצפית על הכניסה.

אילנות- גן בוטני יערני ומרכז מבקרים שזכה  בפרס נגישות ישראל.  באזור יש שילוט המסביר על סוגי העצים, בנוסף קיימת מערכת מסבירן להתמצאות עבור אנשים עם לקויות ראייה, המאפשרת להם לקבל מידע קולי אודות המקום. בגן הבוטני קיים מבוך מונגש מעצים המדמה גזע של עץ. במקום מרכז מבקרים המשלב את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום, ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת במינה. מרכז המבקרים כולל סרט נגיש עם כתוביות אודות היער לאנשים עם לקות שמיעה, חידון טריוויה, תחנות אינטראקטיביות בנושא ייעור בישראל, יערות העולם סודות העץ וחוויה של סיור אופניים במציאות רבודה, שמונגשת גם לאנשים המתניידים בכיסאות גלגלים.

באתר ניתן למצוא: 2.5 ק"מ של שבילים נגישים ברמה גבוהה בתוך היער המאפשרים למבקרים הנאה מריאה ירוקה ומרכזית במרכז המדינה ותנועה נוחה בכסא גלגלים או בעגלת תינוק, חניית נכים נגישה, שולחנות פיקניק, ספסלים, ברזיות ושירותים נגישים,.

אנדרטת חץ שחור- האנדרטה משקיפה על עזה ומחזירה אותנו אל מורשת הקרב של הצנחנים ואל ימי פעולות התגמול של שנות החמישים. סמוך לאנדרטה הציבה קק"ל חניון עם שולחנות פיקניק. בשנה שעברה האתר עבר שדרוג במסגרתו האתר הונגש באופן מלא החל מהחניות דרך הגישה לאנדרטה ובית שביתת הנשק, ספסלים, שולחנות, ברזיות ושירותים נגישים.

אתר בית אשל- מצפה בית אשל נבנה עם חצר מוקפת חומה, בדומה לתבנית של היישובים תל חי, כנרת ובן שמן. לאחר שנים ארוכות, בהן עמד המצפה הרוס ושומם, הוא שוחזר על ידי קרן קימת לישראל, ולאחרונה הוכרז כאתר מורשת לאומי. בין השאר שוחזרו בתי האבן, מגדל המים והבונקרים, והשילוט כולל טקסטים ותצלומים. כל אלו יוצרים תמונה היסטורית מרגשת של אותם ימים רחוקים ומביאים את תולדותיו הקצרות והסוערות של היישוב הקטן, שתרם תרומה אדירה לראשית ההיאחזות היהודית בנגב.

המבקרים בבית אשל יכולים להנות מטיול בין המבנים ההיסטוריים והעתיקות. האתר מישורי ולכן מאפשר התניידות גם בכיסאות גלגלים. מלבד מערכת השבילים, עמדות ההסבר והאתר עצמו, הנגישה קק"ל את החניה, שולחנות הפיקניק השירותים וברזיה. כמו כן, ברחבי האתר מוצעים ספסלי ישיבה נגישים המאפשרים מנוחה לאלו הזקוקים לכך.

מירב דוידיאן, ממונת נגישות בקק"ל, אומרת: ״במשך שנים ארוכות אנו משקיעים מאמצים ומשאבים רבים בכדי לאפשר לאנשים עם מוגבלות לבלות, לטייל וליהנות ביערות, בפארקים ובחניונים, שהוכשרו במיוחד לשם כך, תוך התחשבות בצורכיהם הבטיחותיים והתפקודיים. הכל למען הפיכת הטבע לנגיש לכל אדם. תכנון נגיש בשטח הפתוח שונה מתכנון אורבני, אנו רוצים שאנשים עם מוגבלות יחוו את השטח הפתוח והמרחבים ויחד עם זאת שהאתר קולט הקהל יהיה נגיש עבורם."

צילומים: מיכאל חורי, אלבטרוס, ג'וני, כאמל עליאן, וארכיון קק"ל

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן