תשומת הלב הציבורית מוקדשת בימים אלה לענף התיירות, בזכות מאבק ציבורי שמארגנת התאחדות סוכני הנסיעות בישראל עם גופים נוספים. שיא המאבק בינתיים היה אתמול בהפגנת ענק מול הכנסת ומשרד האוצר. בעוד זעקת סוכני הנסיעות בישראל נשמעת ויש בממשלה נכונות לחפש פתרונות למצוקתם, יש קבוצה של סוכני נסיעות בחו"ל שבינתיים מתעלמים מהם לחלוטין.
בין התיירים הרבים שהגיעו לישראל בשנים האחרונות יש רבים שרכשו כרטיסי טיסה וחדרי מלון מסוכני נסיעות בארה"ב. אחד מהם, ר' שמואל קרביצקי, מחברי הקבוצה הישראלית חו"ל מהודר, מתלונן על כפיות טובה: "במשך שנים אנחנו דואגים לאינטרסים של מדינת ישראל ופועלים להביא תיירות לישראל. מדובר על קהילות ענקיות של צלבנים שאנו הרגלנו אותם לנסוע לישראל, ואנחנו מכניסים באמצעותם מיליארדים לקופת המדינה. בנוסף, יש את הקהילות החרדיות הענקיות והמודרניות שאנחנו מכניסים לישראל. כעת אנחנו יושבים בבית כבר ארבעה חודשים ולא מכניסים דולר אחד לפרנסת ביתנו".
למשרד הנסיעות Sky2000 שבבעלותו יש חלק לא מבוטל בכמות התיירים והישראלים לשעבר שהגיעו לישראל בשנים האחרונות. מר קרביצקי מתראיין כנציג של משרדי נסיעות בצפון אמריקה שמפרנסים אלפי עובדים, ויש להם תחושה של נטישה מצד המדינה.
אני שואל אותו- הרי אתם לא ישראלים ולא משלמים מס הכנסה בישראל, אז מה אתה מצפה מממשלת ישראל בתקופה קשה זו? הרי אין כסף לתת לכל סוכנים הישראלים, אז מה אתה וחבריך מצפים מאיתנו?
"אנחנו לא מבקשים כסף" מסביר שמוליק. "אנחנו מבקשים רק שלא יפריעו לנו לעבוד. אנו רוצים שבישראל יפתחו את השמיים. כך אנחנו נוכל לחזור לעסקים כדי למכור כרטיסי טיסה ולינות בבתי מלון. נסתדר בעצמנו. זו המומחיות שלנו".
"ומה יקרה אז?" אני שואל, "הרי יש חשש שאתם תשלחו לישראל גם חולים ונשאים שרוצים לחסוך הוצאות אישפוזים יקרים בבתי חולים באמריקה, ולכן יבואו ליהנות על חשבוננו משירותי הבריאות המעולים בישראל, ובאותה הזדמנות יגרמו להתפשטות המגיפה אצלנו". יש לו תשובה על כך.
שר התיירות, אסף זמיר, הכריז אתמול על הקמת 'שולחן עגול' להכנת מתווה לפתיחת השמיים יחד עם משרדי הבריאות והתחבורה ובשיתוף עם נציגי ענף התיירות. שמוליק קרביצקי מציע כמה רעיונות שראויים לחשיבה ולבדיקה של חברי צוות השולחן העגול.
שמוליק קרביצקי: "יש הרבה אמריקאים שחלו בקורונה, אושפזו בבתי חולים, והבריאו. הם מחוסנים וכבר לא יכולים לחלות שוב ולהדביק אחרים. יש להם אישורים רפואיים על כך. הם רוצים לטוס לבקר בישראל, אבל הקונסוליה הישראלית בניו יורק מונעת מהם לעלות על מטוס לישראל. זה לא מוצדק".
שנית, יש בעיות גם לבני זוג של ישראלים לשעבר, שהקונסוליה מונעת גם מהם לטוס לישראל. זאת בניגוד מפורש להנחיות שכתובות באתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה.
שלישית, יש בארה"ב גם אלפי סטודנטים ובחורי ישיבות ותלמידות אולפנות שלומדים בישראל. שנת הלימודים עומדת להיפתח בעוד כחודשיים, הם יושבים על מזוודות בבתיהם בארה"ב כבר מעכשיו, ואינם יודעים מה יעלה בגורלם. רבים מהם כבר ויתרו על לימודים בישראל ונרשמו לאוניברסיטאות וישיבות באמריקה. המגמה הזו עלולה להתגבר. "מדובר בנזק של אלפי כרטיסי טיסה לסוכני הנסיעות וחברות התעופה באופן פרטי, ובאופן כללי הפסד של עשרות מיליוני דולרים למערכת החינוך בישראל ולאוצר המדינה שלא יזכה להכנסות מהקניות וההוצאות של הסטודנטים ובחורי הישיבות במשק הישראלי".
והוא מעלה עוד קושיא: לפי המתפרסם בעיתונים על מטה המאבק בקורונה נוצר רושם שזה מאבק בין שני שחקנים בלבד- משרד הבריאות ומשרד האוצר. אבל מדיניות של סגירת השמיים לתיירים נוגעת גם לפעילות ולאינטרסים של משרדי התיירות, התחבורה, הכלכלה, התפוצות, הרווחה, החינוך, ומשרד הפנים. קולם לא נשמע בדיונים, ואפילו "שפתיה אינן נעות". שמוליק קרביצקי טוען "למעשה זה לא משחק של אחד מול אחד, אלא של שבעה מול אחד. אז למה השחקנים האחרים אינם עולים על המגרש?…"
יש לו גם הצעה לפתרון: לפתוח את השמיים בהדרגה ובמיגבלות הגיוניות של בריאות. הוא מזכיר שישנן בעולם מדינות שפתחו בשדות התעופה עמדות בדיקה רפואית לגילוי קורונה. המבקשים לטוס משלמים עבור בדיקה מהירה, ובתוך 6 שעות מקבלים אישור בריאות. הוא שואל מדוע מדינת ישראל אינה פועלת כמו אוקראינה וטורקיה ומדינות נוספות שנחשבות פחות מפותחות מישראל?
בינתיים הוא מקדים נעשה לנשמע. במשרדו פועלים במרץ להחליף (rebooking) כרטיסי טיסות של אל-על שבוטלו, אף ללקוחות שקנו כרטיסי טיסה ממשרדי נסיעות אחרים. מעט פרטים בסרטון בלינק זה
לתשומת לב אסף זמיר וחברי צוות השולחן העגול. האם ישכילו לקיים את הפסוק "אסף אלוקים את חרפתי" (בראשית ל/כג) ?