בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

שגריר קזחסטן: בקרוב נוסיף טיסה שבועית שלישית לקזחסטן

בתחילת חודש ספטמבר נפתח קו טיסה ישיר מנתב"ג לקזחסטן. חברת התעופה אייר אסטנה מפעילה שתי טיסות שבועיות, בימים ראשון וחמישי. מחיר הטיסה רק 600 דולר הלוך וחזור. מעניין לבדוק איך מתנהל הקו החדש הזה, ואיך הוא משפיע על התיירות בין המדינות.

הקו הישיר הזה הוא הפרויקט הראשי וה"בייבי" שהעסיק בשנים האחרונות את שגריר קזחסטן בישראל, סטיבלדי בורשקוב Satybaldy Burshakov, שסוף סוף מאמציו נשאו פרי. הוא אומר שקו הטיסה החדש מפתיע לטובה. "רוב הטיסות המריאו בתפוסה של 90%, והטיסה הפחות מלאה היתה בתפוסה של 70%, שזה נחשב טיסה מלאה בחברות תעופה אחרות".

השגריר בורשקוב מוסיף: "כמחצית מהנוסעים הם אנשי עסקים, ורוב השאר הם ישראלים שנוסעים לבקר את בני משפחותיהם בקזחסטן, או קזחים שנוסעים לבקר משפחותיהם ונכדיהם שעלו ארצה. בשלב זה רק מעט תיירים ישראלים, אבל אנחנו עובדים להגדיל את מספרם. לאור ההצלחה המסחרית של הקו הישיר, שוקלים אצלנו להגדיל את ההיצע לשלש טיסות שבועיות".

בציבור הדתי ידועה קזחסטן בעיקר בזכות הקבר של רבי לוי יצחק שניאורסון, אביו של הרבי מלובביץ', רבי מנחם מנדל שניאורסון זצ"ל, ודודה של המשוררת זלדה. רבי לוי יצחק כיהן כרב הראשי של יקטרינוסלב (כיום דנייפרופטרובסק) באוקראינה משנת 1909 עד 1939. הוא הפיץ את תורת החסידות ולימד תורה ויהדות בניגוד לאיסורים של השלטון הקומוניסטי. לכן הרוסים עצרו אותו, ובית משפט גזר עליו גירוש מהעיר. הוא נשלח לגלות בעיר צ'יאלי שבקזחסטן, שם שהה 4 שנים. כאשר הוא חלה בגלל הקור העז, העבירו אותו לעיר הבירה אלמטי. אחרי חודשים אחדים נפטר מהמחלות בשנת 1944 ונקבר באלמטי.

מידי שנה נערכת ליד קברו הילולה לזכרו ביום פטירתו, כ' אב' בהשתתפות מאות חסידי חבד מישראל ומארה"ב. היו שנים שהם היוו את רוב היהודים שמגיעים לאלמטי. השגריר בורשטקוב אומר שבשנים האחרונות רואים בארצו יותר תיירים ישראלים גם באתרים כלליים.

שאלה: מה אתרי התיירות החשובים שיש לקזחסטן להציע לנו?

השגריר בורשקוב: "קזחסטן היא מדינה ענקית, הגדולה ביותר באסיה. יש בה הרבה סוגים של נופים. מצד אחד הרים מושלגים, ומנגד מדבריות וערבות.

 

יש שפע מסלולים לטרק רגלי או למסלולי רכיבה על סוסים בנופים המרהיבים. יש בה גם הרבה שמורות טבע שמושכות תיירים ומקומיים בגלל בעלי חיים בסכנת הכחדה, כמו נמר השלג, ציפורי פלמינגו ורודים ועוד. הפארק הלאומי אילה אלטאו (Ile-Alatau) ושמורת הטבע בוראביי Burabay הם מהיפים בעולם.

אני ממליץ לכם לטייל גם באגם קיינדי Kaindy ואגם קולסיי Kolsay. במערב המדינה יש גם מדבריות כמו בוזיירה Bozzhyra והצוקים היפים של קניון צ'ארין Charyn.

יש לנו גם מסלולים ג'יפים לנסיעות שטח, ואתרי סקי ברמה בינלאומית. אל תפספסו את אחד המופעים של מאלפי נשרים ועיטים. חובבי היסטוריה יוכלו לראות אצלנו הרבה אתרים ארכיאולוגיים, כמו למשל חורבות העיר האבודה של סוואראן (" (Sauran.

שאלה: והאם יש אצלכם גם אתרי מורשת יהודית?

"בין האטרקציות התיירותיות הרבות יש אצלנו גם אתרי מורשת יהודית. הידוע הוא "קבר שניאורסון" באלמטי. יש 9 בתי כנסת בקזחסטן. ביניהם בית כנסת מפואר בבירה אסטנה, ובית כנסת גם באלמטי".

שאלה: כמה תיירים ישראלים ולא-ישראלים מבקרים בקזחסטן מידי שנה?

השגריר: "בשנת 2022 הגיעו כמיליון תיירים מכל העולם. בקיץ של 2023 שעדיין לא הסתיים, הגיעו כבר 1.4 מיליון. אנחנו לא יודעים כמה מהם ישראלים, כי אצלנו לא מקובל לחלק אורחים לפי מוצא".

ש: מה ההסבר שלך לעליה הדרמטית?

ת: "הקלות והנוחות להגיע אלינו. השנה פתחנו קוי טיסה ישירים לא רק לישראל, אלא גם לרוסיה, לאיחוד האמירויות, ליפן, לעומאן, לגיאורגיה, ועוד. נוכחנו שזה משפיע על הרצון לבקר אותנו".

ש: ומה הדרישות שלכם לויזה?

ת: "בעלי דרכון ישראלי פטורים מויזה לביקור של עד 14 יום. יש עוד מדינות פטורות מויזה, ויש מדינות שחייבות. למשל עם סין יש לנו הסכם הדדי של פטור מויזה בכניסה לשתי המדינות. אבל מדינת ישראל דורשת ויזה מאזרחי קזחסטן הרוצים לבקר בה. אחד הדברים שאני עובד עליהם בתקופה זו הוא ביטול הצורך בויזה לכניסה של קזחים לישראל".

ש: האם אתם פועלים למען התיירים הישראלים?

ת: "השנה התחלנו במבצע גדול לקידום התיירות מישראל. נראה לי שרוב התיירנים המקצועיים כבר יודעים עלינו ועל היתרונות שלנו. הציבור הישראלי הרחב יודע פחות, ואני והצוות שלי עובדים על זה.

בחודש נובמבר יתקיים בתל אביב מפגש עם משקיעים ישראלים שיוצעו להם אפשרויות עסקיות בקזחסן. זה יהיה מפגש המשך למפגש מוצלח מאוד שעשינו בזום למשקיעים ישראלים לפני חודשים אחדים. ההשקעות של הישראלים בקזחסטן מסתכמות עד כה בכ60 מיליון דולר, והפוטנציאל העסקי גדול מאוד. אנו רוצים להרחיבו".

בכל שנה אנו רואים ביריד IMTM בתל אביב את הדוכן המיוחד של קזחסטן בתוך 'יורט' (אוהל נוודים מסורתי). השגריר אומר שביריד הקרוב בחודש פברואר 2024 הדוכן יהיה גדול יותר מהרגיל. צוות שגרירות קזחסטן מתכננים סיורים לעיתונאים ולבלוגרים ישראלים שיפיצו ברבים את האטרקציות התיירותיות של קזחסטן, וישפיעו על ישראלים לבקר שם.

השגריר בורשקוב: "חברת התעופה אייר אסטנה משתלבת במאמצי השיווק והקידום. הם כבר ארגנו סיור לימודי לסוכני נסיעות, כדי שידעו מה הם יכולים להציע ללקוחותיהם. בימים אלה הם עובדים גם על סיורי עיתונאים, במטרה להביא לידיעת הציבור הישראלי את האטרקציות התיירותיות של קזחסטן".

ש: מתי?

"בקרוב"

השגריר בורשקוב מבקש להדגיש המטוסים של חברת התעופה אייר אסטנה הינם חדישים ונוחים, והשירות בטיסה הוא מעולה.

ש: כמה יהודים קזחים יש?

ת: "הרב הראשי של קזחסטן, ישעיה כהן, אומר שבקזחסטן חיים כעת כ5,000 יהודים. יותר מ10,000 קזחים עלו לישראל בשנות ה90 עם קריסת בריה"מ, והם שומרים על קשר עם המולדת. קזחסטן תמיד היתה טובה ליהודים. לכן בתקופת השואה נמלטו אלינו המוני פליטים יהודים שברחו מהנאצים, וקלטנו אותם באהבה. לאחר מלחמת העולם רובם חזרו לארצותיהם או עלו לישראל, ורק מעט מהם נשארו והתארגנו במסגרת של הקהילה היהודית המקומית".

מה מצב הכלכלה שלכם ומצב הסחר הבילטרלי עם ישראל?

"התל"ג שלנו הוא 197 מיליארד דולרים. הסחר עם מדינת ישראל בשנת 2022 הסתכם בכ900 מיליון דולר. אנו מייצאים לישראל בעיקר חיטה ונפט, ומייבאים מישראל טכנולוגיה, פרחים, פירות, ותוצרת חקלאית למינה. אני תולה תקוות בקו הישיר החדש שיביא לעליה בהיקף הסחר, כי לאנשי העסקים משתי המדינות יהיה קל יותר להגיע זה לזה ולעשות עוד עסקים".

השגריר בורשקוב דובר גם קצת עברית. לא שוטפת, אבל הרבה יותר מרוב השגרירים האחרים המשרתים בישראל. הוא משלב בשיחתנו גם מלים וברכות בשפה העברית. מאחורי המלים העבריות שבפיו הוא משדר מסר של תשומת לב אמפטית ורצון להשתלב ולהתחבב עלינו. הלוואי וגם אחרים ישכילו לנהוג כמוהו.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן