הממשלה אינה מטפלת ברצינות במשבר בענף התיירות. זו המסקנה המתבקשת מדיון מהיר שהתקיים היום בועדת הכלכלה של הכנסת בנושא קריסת סוכני נסיעות ונותני שירותי תיירות חוץ.
ראש ועדת הכלכלכה, ח"כ יעקב מרגי, סקר את המשבר בתיירות, שמכניסה 8 מיליארד שקלים לקופת המדינה. "עלינו לחזק עשרות אלפי עובדי תיירות למיניהם שאיבדו עבודתם, אבל אנחנו לא רואים אופק. הממשלה מתנהלת מעכשיו לעכשיו, ואין יד מתכננת של כל הזרועות כדי לצמצם המכות מהמשבר הזה. המגבלות החדשות מכניסות את ענף התיירות למשבר עמוק יותר מהגל הראשון. עלינו לדעת מה הממשלה מכינה לענף הזה? מה הלאה? חייבים ליצור משאב אדיר שיודעים איך לנצל זאת. אם הוא קיים אנחנו לא רואים אותו".
חבר הכנסת ניר ברקת, שהיה מועמד לתפקדי שר האוצר, אמר "מדיניות האוצר כשלה בסדרה של החלטות שגויות. התמיכה הממשלתית היא בשיעור פחות מחצי אחוז מהתל"ג, לעומת מדינות אחרות שהקצו 2-3 אחוז מהתל"ג להצלת עסקים".
בנוסף, חה"כ ברקת אמר שצריך להעביר תמיכה ישירה לחשבונות הפרטיים של בעלי עסקי תיירות, ולא באמצעות הבנקים. "הבנקים לקחו את הכסף של ערבות המדינה להלוואות, אבל הם נותנים הלוואות רק לעסקים חזקים, ולא לעסקים קטנים שזקוקים יותר לכסף הזה". בנוסף, הוא אמר שיש שגיאה ניהולית בהחלטה לתת מענק על החזרת עובדים מחל"מ, כי היא מקפחת עסקים שלא שלחו עובדיהם לחל"ת.
"לא מאוחר מידי להציל את הענף והכלכלה, וזאת בתנאי שיהיה שינוי בחשיבה. אני אעזור לגבש תוכנית חדשה בימים הקרובים" סיכם ניר ברקת.
נציג סוכני הנסיעות, קובי קרני, התלונן שהמתווה של הממשלה אינו מתאים לענף הנסיעות. הממשלה מציעה מענקים רק לעסקים עם מחזור של יותר מ20 מיליון שקלים בשנה, אבל כמחצית ממשרדי הנסיעות הם עסקים קטנים עם מחזור קטן יותר, ולכן אינם זכאים כרגע לתמיכה. "אנחנו מרגישים כאילו הממשלה אומרת לנו: לא רוצים אתכם. תסגרו את העסק".
קובי קרני שיתף את המשתתפים במצוקה האישית שלו: "בעסק שלי יש 250 עובדים רובם בחל"ת. ההוצאות שלנו 5-6 מיליון בחודש. כל חודש אני מפסיד 500-800 אלף שקל. אולי הייתי סוגר את העסק, אבל איני יכול. הממשלה מאפשרת לחברות התעופה עוד 90 יום להחזיר כספים על ביטולי טיסה, וזה מחייב אותי להשאיר בעבודה עוד 10 עובדים. אנחנו רוצים לדעת לאן אנחנו הולכים. איננו יכולים להשקיע עוד מאות אלפים שקלים בחודש".
ראש לשכת תיירות נכנסת, יוסי פתאל, התרעם ש"למשרד האוצר אין מושג מה לעשות. הם לא יודעים לנהל משברים". לדבריו, כשיש כשל מערכתי כזה, האוצר לא יסייע. האוצר הבטיח לנו 15 מיליון שקלים, אבל אפילו זה לא הגיע. "הבעיה היא לא המשבר הכלכלי אלא הניהול שלו", אומר פתאל, "הם אומרים שהמתווה של הפעימות מתאים לכולם. אבל זה לא מתאים לנו. הם משתמשים במשבר לקידום רעיונות שלהם". פתאל סים את סקירתו בדימוי ציורי- "אנחנו במלחמת הישרדות כלכלית. אנחנו חיילים שחוטפים אש בגב מחיילינו במשרד האוצר".
ח"כ מיקי מזרחי אמר שאם שר התיירות מודיע שהמועד של ראשון לאוגוסט איננו רלבנטי עוד לפתיחת השמיים, זה מעיד שאין לממשלה תוכנית סדורה. "80 מדינות כבר פתחו שעריהן, הבה נלמד מהן איך הן עשו זאת".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) אמר שיש לחלק את התיירות למגזרים, ובכל אחד לטפל בצורה ייחודית. למשל, תיירות רפואית אפשר להמשיך להפעיל גם בתרופה זו. כמו כן, במקום לסגור את כל טבריה צריך היה לסגור רק שני רחובות בלבד, ואת השאר להשאיר פתוחים. אבל המדינה מתנהלת לא נכון, לדעתו.
אתי צור משירות התעסוקה אמרה שרשומים אצלם 10,012 עובדי תיירות לשעבר. בימים אלה הם בונים עבור מדריכי הטיולים תוכנית הסבה להוראת גיאוגרפיה בבתי ספר תיכון. בשלב ראשון יעברו 200 מורי דרך את ההסבה זו.
נציג מורי הדרך, אליהו מילוא, הזהיר שלאחר ששירות התעסוקה יכשיר את מורי הדרך למקצועות אחרים, לא יהיה מי שיפעיל את ענף התיירות לאחר סיום המשבר.
חה"כ בועז טופרובסקי אמר "למשרד האוצר יש פרטים על מקדמות מס שהעביר כל עסק וכל אזרח. זה מעיד על היקף צפוי של חלק מהכנסותיו. אני מציע שהאוצר יתן מענק לכל אחד בגובה המקדמות של שנה שעברה".
ח"כ יצחק פינדרוב הציע לפתור את בתי המלון מתשלומי שכר דירה ומשכנתא כאשר הם סגורים.
משרדי הממשלה שהוזמנו לדיון בועדת הכלכלה שלחו פקידים זוטרים שהתגלו במחדליהם ובדבריהם המביכים. מנכ"ל משרד התיירות שהוזמן לדיון העדיף לא להופיע, ושלח את הסמנכ"ל פיני שיף להופיע במקומו בדיון באמצעות זום בלבד. ראש הועדה הביע כעס על הזלזול הזה בועדה ועל חדלונו של משרד התיירות. הוא שלח לשר התיירות איום מרומז: "יהיו זמנים שהמשרד שלכם יצטרך את הועדה הזו, ולא נשכח את מי שלא מצא לנכון להשתתף היום אפילו בזום".
פיני שיף אמר שלמשרד התיירות היתה תוכנית לפתיחת השמים וליציאה מהמשבר, אבל הגל השני של הקרונה שיבש את התוכנית הזו. ראש הועדה ביקש לקבל את פרטי התוכנית הזו, ופיני שיף השיב ”אני מציע שתזמינו את המשנה לראש המל"ל להציג את זה".
כל חברי הכנסת התקוממו על ההתחמקות זו. ח"כ מיקי מזרחי קרא ”מה אתם נותנים, לעזאזל? זה רק סיפורים".
ואז נציג משרד התיירות עבר לטקטיקה אחרת של תירוצים ברמה של 'הגננת, זה לא אני. הוא אשם'. לטענתו, "במשרד האוצר אין תוכנית לענף התיירות. שר התיירות התחייב לנסות לסייע מול האוצר, אבל אין לנו יכולת לייצר".
חה"כ מרגי השיב לו: "הפצע מדמם, אב העורקים חתוך ואתה אומר לי "לנסות לסייע"?! זה נראה לי שאתם חסרי אונים מול האטימות של האוצר. השר ומנכ"ל התיירות צריכים להשתולל ולהשמיע זעקה, אבל לא שומעים אתכם".
מטעם משרד האוצר הופיע בדיון עמרי בן חורין, שאמר באמצעות הזום: ”אנחנו מסתכלים קדימה ורואים פתיחת השמים לטיסות נכנסות ויצאות. אבל הדברים משתנים בקצב מהיר. כרגע צריכים לבחור במסלול אחר, יותר עמום ממה שחשבנו. אמרנו שנפתח הכל בראשון לאוגוסט, אבל בגלל הגל השני זה נדחה. זה נכון לכל המשק, ולא רק לענף התיירות. נכון שברמה הפרקטית זה לא נותן מענה מלא".
בנושא ההלוואות אמר נציג האוצר כי המלונות קבלו הכי הרבה. הוא חלק על דברי ניר ברקת וקובי קרני ואמר שסוכני נסיעות קבלו יותר מ74% מהבקשות להלוואת אושרו. הוא התחייב להיטיב עם עסקים קטנים בתיירות, ולהציע הלוואות בערבות מדינה גם לעסקים עם מחזור של 10 מיליון שקלים.
ראש הועדה דרש מפקיד האוצר "תאמר לי מה אתה הולך לעשות? האם יש תוכנית יעודית שלא במסגרת ארנונה וחל"ת?". לאחר שהתברר שאין לאוצר תשובה על שאלה בסיסית זו, אמר מרגי ואיים: "הדיון הבא פה יהיה על אישור חוק התעופה. אתייעץ ואבדוק אם הממשלה הזו ראויה שאעביר להם את חוק התעופה". (בסוף האו אישר את החוק כעבור שעה)ץ
ראש הועדה, ח"כ מרגי, סיכם את הדיון באומרו "הממשלה משדרת שאין שילוב ידיים ואין עבודה מתכללת. אין תהליך מקצועי יעיל לקבלת החלטות. נדרשת תוכנית ארוכת טווח. שמענו על הארכת חל"ת. נזמן לדיון מיוחד את שר האוצר, ואדרוש שכל שרי הממשלה יתנו דיווח איך הם מתנהלים במשבר הקורונה ואיזה תוכנית הגישו לאוצר".