השבוע נפתחה במוזיאון חצר הישוב הישן תערוכה חדשה "סיפורם של זקני ירושלים בין 1840-1948", שמתעדת את הווי החיים של אנשי הישוב הירושלמי הישן. המוצגים מקימים לתחיה סיפורים על בעליהם, על נישואין ולידה, התמודדות יומיומית עם קשיי החיים ברובע היהודי העתיק, והסתפקות במועט ואמונה תמימה בהשם.
לכבוד חג החנוכה הכינו תצוגה ייחודית של אוסף חנוכיות מקוריות, סביבונים ועוד. מוצגים שם חנוכיית "בצלאל" שניתנה ליחיא יהוד שעבד כסופר סת"ם ב'בצלאל' על ידי אמני בצלאל זאב רבן וגור אריה; חנוכיה עשויה קופסה שהכילה סיגריות למכירה; מנורה עשויה חרוזים משנת 1896 שהכינה כלה לחתנה; חנוכיה עשויה מקופסת קק"ל; מנורת חנוכה של יהושע כהן שהיה בשבי הירדני עם אביו במלחמת העצמאות ועוד.
המוזיאון שוכן במבנה היסטורי בן 500 שנה ברובע היהודי בירושלים, שבו פעלו שני בתי כנסת עתיקים. האחד ביכנ"ס ספרדי על שם האר"י שנולד בבית זה. בית כנסת זה נסגר בעקבות מאורעות 1936. השני בית הכנסת האשכנזי "אור החיים" על שם ר' חיים בן עטר שהקים במבנה זה את ישיבת "כנסת ישראל". בבית זה התגוררו משפחות רבות, ביניהן גם משפחת הרב אברהם וינגרטן, שהיה "נשיא יהודי ירושלים".
בכל אחד מחדרי הבית הגדול התגוררה משפחה אחרת. בחדרים מוצגים רהיטים שהיו בשימוש הדיירים בתחית המאה הקודמת רואים שם מיטות למבוגרים וילדים ועריסות לתינוקות. בחדר אחר רואים מטבח עם סירים ותנורים וכלי אוכל מלפני הקמת המדינה.
בחצר המשותפת רואים כלים ששימשו את נשות הבית לכביסה וייבוש בגדים. באחד החדרים הגדולים שיחזרו בית כנסת עם הריהוט האופייני לבתי תפילה של העדה הספרדית בשלהי המאה ה19.
בחדרים אחדים בקומה השניה מוצגת גם תערוכת בעלי מלאכה בה מוצגים כלי עבודה של אומנים שונים.
במוזיאון מוצגת גם תערוכה "להיות ילד בארץ ישראל". על הקירות ובוטרינות מוצגים משחקי לוח כמו מונופול, עם שמות של ישובים כמו שכם, תל חי, מטולה, ועוד ישובים יהודים מתחילת המאה הקודמת.
כל המשחקים במקום עוצבו כדי לטעת ציונות בלב הילדים של אז. בזמנים ההם לא קנו לילדים צעצועים, ואת משחקיהם היו עושים בעצמם. כדורגל היו עושים מסמרטוטים, עפיפפונים (טיארות) עשו מגיליונות עיתונים ישנים. הילדים שיחקו ב'סוס ארוך', 'חמור חדש בא לארץ ישראל', 'מכתבים לפוסטה', והבנות אהבו משחקי קלאס. ילדינו יגלו ענין רב במשחקים האלה, ואצל המבקרים המבוגרים זה מעורר נוסטלגיה נעימה ודביקה. מראים שם גם משחקי רחוב כמו 'דוּדֶס' ו'גלגלון'.
בין האולמות והחדרים מסתובבים גם שחקנים בתלבושות מהימים ההם, והם מציגים לאורחים מונולוגים מהימים ההם, באינטראקטיביות עם המבקרים.
המוזיאון מציע סיורים תיאטרליים בנושאים שונים כמו סליחות, נשים ברובע היהודי, מטעמי המטבח ועוד. בחג החנוכה יערכו גם סיורים תיאטרליים לעת ערב בסמטאות הרובע היהודי בעקבות האור. על מאבק בין קנאים ומתונים בימים ההם ובזמן הזה, על גבורת האזרחים והלוחמים במלחמת העצמאות, על חנוכיות מיוחדות, ועו
בנוסף, בחופשת החנוכה יפעילו במוזיאון פעילויות יצירה שקשורים לחג, כמו יצירת סביבונים וכמו הכנסת דמי חנוכה לקופות קרן קיימת ישנות.
ביקור במוזיאון בחופשת החנוכה מתאים מאוד למשפחות שמעוניינות בטיול ערכי לילדים ובתחושות דז'ה וו להורים.
איך מגיעים?
אחרי שער יפו פונים ימינה לרחוב הפטריארכיה הארמנית, ולאחר כ200 מטר פונים שמאלה לסמטת רחוב סנט ג'ורג'. לאחר כ150 מטר מתחלף שם הרחוב לאור החיים, שהמוזיאון נמצא בתחילתו מצד ימין.