בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

מפגש יהודי נוצרי היסטורי בפורטו

ראשי הקהילות היהודית והקתולית נפגשו בפורטו והכריזו על שיתוף פעולה חברתי, דתי, תרבותי וסוציאלי שמטרתו ליצור דיאלוג בין הקהילות, למגר אנטישמיות, ולקדם מיזמי רווחה ותמיכה הדדית בילדים וקשישים נזקקים. 

כמו כן, הוחלט על הקמת חדר מיוחד במוזיאון היהודי בפורטו ובארמון הקתולי האפיסקופלי, המיועד לקידום והדגשת היחסים המיוחדים בין שתי הקהילות. יש הרואים בהסכמות אלה צעד היסטורי, המשמעותי ביותר בין שתי הקהילות מזה 500 שנה. יוזמות אלה זכו לתמיכה פיננסית ומעשית משגרירות ישראל בפורטוגל, ארגון 'בני ברית' העולמי, הליגה נגד השמצה, ופילנטרופים.

במהלך המפגש ביקר הבישוף של פורטו, מנואל דה סילבה רודריגס לינדה, במוזיאון היהודי בעיר. ארחו אותו נשיא הקהילה היהודית של פורטו, דיאז בן ציון, הממונה על הקשרים הבין-דתיים בקהילה היהודית, גבריאלה קנטגרי, ובכירים נוספים. במפגש השתתפו 20 נציגים בכירים מהקהילה היהודית ומהקהילה הנוצרית.

שתי הקהילות ייסדו את "המיזם הגלובלי בתחומי התרבות והדת" שתוצאתו היא עזרה משותפת לקרנות צדקה, הפקה של ארבעה סרטים וקידום הדדי של המוזיאונים של הקהילות. במהלך היום נפגשו ראשי הקהילות בארמון הקתולי, האפיסקופלי לדיאלוג משותף בחסותו של בישוף פורטו. ראשי הקהילות ביקרו במוזיאון הקאתולי ובמוזיאון היהודי של פורטו, במטרה לקדם את הבנת ההיסטוריה היהודית וחוויות בני הקהילה. האירוע הסתיים בארוחת צהריים משותפת בבית הכנסת 'כדורי – מקור חיים'.

בקהילה היהודית של פורטו יותר מ-400 חברים, שהגיעו מ-30 ארצות. בית הכנסת 'כדורי -מקור חיים' הוא הגדול ביותר בחצי האי האיברי. לקהילה יש  בית דין רבני ומוסדות כשרות, היא מציעה קורסים למורים כיצד להילחם באנטישמיות והיא מספקת מזון לארוחות שבת ל- 11 מדינות. יש לקהילה מוזיאון, בית קולנוע והיא מקיימת שיתופי פעולה עם מוסדות מדינת פורטוגל, עם השגרירות הישראלית, עם ארגון 'בני ברית' העולמי, הליגה נגד השמצה, קרן היסוד, חב"ד וכן עם בישופות פורטו והקהילה המוסלמית בפורטו.

המוזיאון היהודי בפורטו נחנך השנה על ידי נשיא בני ברית העולמי, צ'רלס קאופמן, אשר אמר בנאום הפתיחה:  "מוזיאון יהודי זה ידגיש התעוררות חדשה של חיים יהודיים בפורטוגל. הוא אמור לשמש מגדלור לשאר אירופה, יבשת שמעיבה עליה כיום חשרת אנטישמיות גואה."

לדברי נשיא הקהילה היהודית של פורטו, דיאז בן ציון: "קשה להשיג קשרים חיוביים בין קתולים ליהודים ללא שיתוף פעולה בתחומים חברתיים, תרבותיים ובין דתיים."

גבריאלה קנטגרי, חברת הנהלת הקהילה היהודית, הממונה על הקשרים הבין דתיים, הסבירה על המיזם הגלובלי בתחומי התרבות והדת: "דיאלוג חברתי ותרבותי הינו הכרחי על מנת להשיג סובלנות מלאה בין הכנסייה הרומית הקתולית לבין הקהילות היהודיות, במיוחד בחברות שבהן מוטבעים סטריאוטיפים שליליים, תוך התעלמות למשל מהעובדה שיהודים רבים מתקשים מבחינה כספית".

בישוף פורטו הצהיר: "מיזם זה מהווה היפרדות מעבר של אי הבנות וביטחון בעתיד שמבוצע יד ביד. זה דבר ייחודי בעולם, ממש כפי שפורטו היא ייחודית."

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן