בחומש "במדבר" אנו קוראים על "וַיִסְעוּ…וַיַחָנוּ". גם אנחנו, היוצאים לטיולים ונופש בתקופה זו, חייבים לתכנן את ה"ויחנו" הפרטי שלנו גם מבחינת שמירת שבת במלונות בחו"ל. הנה כמה בעיות ופתרונות:

  • נסיעה במעלית- אם אנחנו יודעים מראש נצטרך ללון במלון גם בשבת, כדאי לבקש חדר בקומה נמוכה, כי נעדיף להשתמש במדרגות, שהרי בשבת לא נוכל להשתמש במעליות. אם נשכח לעשות זאת מראש, תמיד אפשר לגשת בערב שבת לדלפק הקבלה ולבקש להחליף חדר. לרוב יעתרו לבקשתנו בלי בעיות.
  • הדלקת נרות שבת- ספרדים נוהגים להדליק נרות שבת בחדר בו ישנים, ואשכנזים בחדר בו אוכלים. ברוב בתי המלון יש בחדרים גלאי אש ועשן שמפעילים אזעקה וספרינקלים, שהפעלתם עלולה לעורר בעיות וקנסות. בחדר האוכל לא יאפשרו לנו להדליק נרות. הרב עובדיה יוסף זצ"ל פסק שכשאין אפשרות להדליק נרות אפשר להדליק את אור החשמל ולכוון עליו במקום נרות שבת (יחוה דעת ה/כד). במכון 'צומת' מייצרים זוג נרות שבת שמופעלים ע"י סוללה. הנרות מאירים בפס ליבון במשך כשעתיים, כמו נרות שבת רגילים. הרב רוזן פסק שאפשר לברך עליהם כמו על נרות רגילים, כי בתוך הנורות הקטנות יש ליבון באש.

  • דלת כניסה אלקטרונית- בבתי מלון רבים דלת הכניסה הראשית נפתחת ע"י גלאי-נפח שמזהה אדם מתקרב. בשבתות עלינו לחפש דלת כניסה צדדית שמופעלת ידנית.
  • פתיחת דלת החדר– ברוב המלונות נפתחות הדלתות בעזרת כרטיס אלקטרוני. רצוי לבחור מלון שבדלתותיו יש גם מפתח רגיל, ולבקש כזה לקראת שבת. במלונות פאר כבר אין מנעולים רגילים עם מפתח, אלא כרטיסים אלקטרוניים בלבד. על זה אפשר להתגבר כך: לפני כניסת השבת אני תולש כמה דפי נייר טואלט מהשירותים, ודוחס אותם לתוך החריץ במשקוף באופן שלשונית המנעול לא תוכל להיכנס לתוכו. כך הדלת נפתחת בעזרת הידית בלבד. (לא לשכוח להוציאם במוצ"ש!). טריק נוסף: להדביק על צד הדלת כמה פלסטרים, באופן שלא מאפשר ללשונית לצאת ממקומה. מניסיון, זה פתרון פחות טוב, כי לפעמים הפלסטרים משתחררים מעצמם אחרי כמה שעות.

  • יש שיטה נוספת: קושרים חוט חזק לידית בצד הפנימי של הדלת, מורידים אותו לרצפה, ומשחילים את החוט מתחת לדלת לכיוון המסדרון שיבלוט רק קצת, וסוגרים את הדלת. כאשר חוזרים לחדר מושכים את החוט מתחת הדלת, שמוריד את הידית מבפנים, ואפשר להיכנס. אף פעם לא הצלחתי להשתמש בפטנט הזה משום ששכחתי לארוז בארץ חוט מתאים. יש יהודי שפיתח מכשיר בשם "שאבעס KEY" שמבוסס על שיטת החוט הזו, ובימים אלה האו מנסה לגייס באמצעות הדסטארט מימון לייצור המוני. פרטים ביוטיוב https://www.youtube.com/watch?v=kgn26FbR7bk
  • מים חמים– כשאנחנו משתמשים במים חמים במלון, אנחנו מפעילים את התנור במרתף שמחמם את המים שנכנסים למערכת במקום המים שהוצאנו. הפתרון- לא מתקלחים בשבת.
  • חיישינן לחיישנים– יש מלונות שבחדריהם יש חיישן אלקטרוני שמדליק את האור והמזגן בכניסתנו לחדר, ומכבה אותם בצאתנו. לפעמים גם הברז בחדר האמבטיה והדחת השירותים מופעלים בחיישן. הפתרון- לבקש לשלוח לחדרנו איש תחזוקה לנטרל את החיישנים. קראתי שהרב ישראל רוזן פסק שאין חילול שבת בחיישנים שמגבירים את עוצמת הזרם הקיים ולא פותחים מעגל חדש, ולכן מותר שימוש בחיישנים שמדליקים נורות לד LED (לא ליבון) ומזגנים מסוג אינוורטר. אני לא מבין באלקטרוניקה אז לפני שבת אני נוהג לכסות את החיישן במגבת קטנה או לעטוף אותו בגרב משומשת. בחיישנים השטוחים החדישים אני מדביק פלסטר על העדשה.
  • גוי של שבת- כשאנחנו רוצים לכבות את האור בחדר או להדליק את המזגן, אפשר לרמוז לחדרנית במשפטים כמו "חם לי מאוד", או "אנחנו לא מצליחים להירדם בגלל האור". לא כל דבר מותר להגיד לגוי בשבת, וכדאי ללמוד הלכות "אמירה לגוי" לפני הנסיעה.
  • פינוי חדרים- במלונות יש לפנות את החדרים עד הצהריים. אורחים שלא נשארים ללון גם במוצאי שבת נדרשים לפנות את החדר במהלך השבת. יש לתאם זאת מראש עם מנהל המלון. כאשר המלון לא עמוס בהזמנות, כנראה יאפשרו לנו להישאר למוצ"ש. אולי ידרשו מאיתנו תוספת תשלום קטנה או מחיר מלא ללילה נוסף. בכל מקרה יאפשרו לנו לשהות בלובי של המלון עד ליציאת השבת. אסור לארוז המזוודות במהלך השבת, בגלל הכנה משבת לחול. יש לארוז לפני כניסת השבת.

הערה: הכותב אינו רב ואינו פוסק. רק מצביע על שאלות הלכתיות. כל קורא יתייעץ עם הרב שלו.

 

כל הזכויות שמורות לאתר ותוליכנו לשלום

One thought on “איך לשמור שבת גם במלון בחו"ל”

כתיבת תגובה

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן