בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

איך עובדים על מזמיני מלון באינטרנט

"אתר בוקינג ואתרים אינטרנטיים להזמנות חדרי מלון מטעים את הציבור". כך אומרים ראשי התאחדות המלונות והתאחדות משרדי הנסיעות, שפנו ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להתערב בסוגיה.

כידוע, החוק מחייב את העסקים בישראל להציג מחירים כוללים מע"מ, אבל חברות שפועלות מחוץ לישראל יכולות להתעלם מהחוק הזה. בתי המלון בישראל מכבדים את החוק ומציגים באתרי האינטרנט שלהם את המחיר המעודכן כשהוא כולל מע"מ. לעומתם, אתרי הזמנות OTA האינטרנטיים (Online Travel Agents) כמו בוקינג וטריבגו וטראוולור ודומיהם מקבלים מהמלונות את תעריפי הלינה, ומפרסמים אותם ללא מע"מ, מבלי להבהיר שתעריפים אלה רלבנטיים לבעלי דרכון זר בלבד. צרכנים ישראלים שעושים השוואות מחירים מתרשמים שכביכול זול יותר להזמין לינה באמצעות אתר בוקינג ודומיו לעומת המחיר שהם רואים באתר של המלון שבו בחרו. אבל זה מצג שווא מטעה. האמת היא שהמחיר זהה, אלא שבאתר בוקינג הורידו את עלות המע"מ.

המלונות מפסידים בגלל שהזמנות שהיו מגיעות אליהם ישירות, מתבצעות באתרי OTA, והם נאלצים לשלם להם עמלה גבוהה ולהתחלק איתם בהכנסה מהאורחים. אבל זו הבעיה הקטנה שלהם.

הבעיות הגדולות יותר צצות כאשר אורחים ישראליים שעשו הזמנה בבוקינג מגיעים לדלפק הקבלה במלון, ואז הם נדרשים להוסיף מע"מ כחוק. האורחים מתרעמים ומתווכחים בקול. מקצתם מבטלים את ההזמנה, ורבים כותבים ביקורת שלילית על המלון על לא עוול בכפו. כולם מתחילים את החופשה בעוגמת נפש. זה גורם הפסדים לבתי המלון, שחלקם נאלצים לספוג את עלות המע"מ כדי להרגיע את האורחים שרוצים לבטל ההזמנה. בנוסף לנזק הכספי נגרם למלונות גם נזק תדמיתי.

בעקבות פניה של התאחדות המלונות לרשות לסחר הוגן נבדקה הסוגיה, ולפני שלשה חודשים הרשות הטילה על בוקינג קנס של שניים וחצי מיליון שקלים. למרות זאת נראה שמנהלי בוקינג לכאורה מצפצפים וממשיכים בדרכם. יתירה מזו, הם לא שילמו את הקנס עד היום בבוקר.

כעת, המלונאים וסוכני הנסיעות וארגון אמון הציבור קוראים ליועמ"ש לממשלה להתערב בנושא באופן מיידי בהתאם לסמכותו על פי חוק לשם החזרת אמון הציבור במערכות שלטון החוק.

יצויין שאתרי OTA צברו כוח רב בשוק התיירות. מחקרים שנעשו באמריקה גילו שהם שולטים על שני שלישים משוק ההזמנות למלונות ולטיסות, ורק שליש מההזמנות מתבצעות באמצעות סוכני נסיעות וישירות במלונות. אין בידינו נתונים על המצב בישראל, אך סביר שגם אצלנו המצב דומה.

יהל בן-נר, מנכ"לית התאחדות המלונות בישראל: "משנקבע בצורה ברורה כי חוק הגנת הצרכן חל על אתר Booking, על הרשויות לפעול בצורה חדה וברורה להפסקת הטעייה של הציבור הישראלי. אסור שהכלל לפיו כולם שווים בפני החוק יהפוך לריק מתוכן. אנחנו קוראים ליועמ"ש לממשלה להתערב באופן מיידי ולהורות לבוקינג לחדול מיידית מהפרקטיקה המטעה בה הוא נוקט".

חני סובול, מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל: "חוסר השוויון בפני המחוקק והרגולטור מטריד. לא ייתכן שחקיקה תיאכף באופן בררני ומפלה על עוסקים ישראלים בלבד ותפסח על עוסקים זרים, על אף שאלה פונים לציבור הישראלי, בשפה העברית ומוכרים לו מוצרי נופש בישראל".

רונן רגב כביר, מנכ"ל ארגון אמון הציבור: "אין בכלל ספק שמדובר בהטעיה צרכנית חמורה שפוגעת בצרכנים ובתחרות בענף ובשחקנים השונים בו. אנו בארגון קוראים ליועמ"ש ליטול את ההובלה כיוון שלא נראה שהממונה על הרשות להגנת הצרכן  פועל כפי שהתחייב בתקשורת לעצירת ההטעיה. לא יתכן שהרשות לסחר הגון הטילה קנס על  אתר Booking.com ובכל זאת האתר ממשיך לפעול כרצונו".

תגובת בוקינג:(לעיתון גלובס) "מאחר ורק אזרחי ישראל נדרשים לשלם 17% מע"מ כאשר הם מזמינים מלון בישראל, איננו מציגים את המס הזה באופן אוטומטי כאשר מזמינים מלון בישראל. המחיר הכולל מע"מ אינו רלוונטי לכל הלקוחות המזמינים מלונות בישראל, ובכלל זה מטיילים רבים שאינם אזרחי ישראל. בכל הנכסים בישראל (מלבד אלה באילת הפטורה ממע"מ), אנו מציינים בפני לקוחות בכל שלבי תהליך ההזמנה ובזמן אישורה, כי קיים מע"מ בשיעור 17% לאזרחי ישראל וכי תוספת זו, אינה מופיעה בסכום המוצג באתר".

כדי להבין טוב יותר את ענף אתרי ההזמנות הקישו לכתבה נפרדת עם טיפים צרכניים איך אפשר להוזיל את עלויות הלינות.

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן