שתי תערוכות מקסימות של אומנות ביפן נפתחו בתחילת השבוע במוזיאון טיקוטין בחיפה. האחת- "יפן של דני קרוון", והשניה- "הרף עין", מבחר מיצירות יאסוהירו סוזוקי.
יאסוהירו סוזוקי הוא אומן צעיר ומוכשר שנוהג להעניק זהות חדשה לחפצים שאנו משתמשים בהם ביומיום. ביצירותיו הוא מטשטש את הגבולות בין גוף האדם ובין הטבע. ביציר "ג'ונגל הגלובוס" אנו רואים צילום וידיאו של קרוסלה כדורית מסתובבת על צירה בחושך, ובתוכה משתעשעים ילדים.
קורות הקרוסלה נראים כמו קוי אורך ורוחב על הגלובוס, ודמויות הילדים נראים בו כמו היבשות בעולם. השילוב של הקרוסלה והילדים נראים כמו עולם ומלואו. יצירה זו זכתה בפרסים בינלאומיים יוקרתיים, והעניקה ליאסוהירו הכרה עולמית.
ביצירה אחרת רואים מעין ספר גדול שמונח על הרצפה, ומקרן וידאו בתקרה מקרין על דפי הספר תנועה של גלי ים. הגלים נעים משדרת אל קצות הדפים שמייצגים את החוף.
בחדר הסמוך מוצגת היצירה הראשית "עלים ממצמצים". על הרצפה מפוזרים מאות ניירות גזורים בצורה של עלה, שעל צידו אחד מודפסת עין פקוחה, ועל צידו השני עין עצומה. במרכז החדר ניצב מעין גזע של עץ צבוע לבן. בתוך החלל יש מפוח, ובצידיו חריצים ופתחים. המבקרים מוזמנים לאסוף עלי נייר מהרצפה, ולהכניסם לתוך החריצים בגזע. המפוח מעיף אותם למעלה לכיוון התקרה, וממנה הם נושרים לרצפה. בנשירתם האיטית הם מסתובבים פנים ואחור, ונראים כמו עיניים ממצמצות.
באולם אחר במוזיאון טיקוטין מוצגים דגמים וצילומים של אומנות סביבתית שיצר דני קרוון באתרים שונים ביפן. על פני מרחבים גדולים בתוככי יערות וגנים הוא הקים אלמנטים של שערים ושבילים ומעברי מים שמתכתבים עם החלל ועם אור השמש והצל. יחדיו הם יוצרים יחסי גומלין מעניינים עם הטבע ועונות השנה ברוח התרבות היפנית. בפילוסופיה היפנית מגולם היקום בצורות של עיגול משולש ומרובע, ודני קרוון משתמש בהם ביצירותיו אלה.
כדי ליהנות מהיצירות לא מספיק לצפות בהן כמו בתצוגה במוזיאון טיקוטין, אלא עדיף לחוות אותן בשיטוט בין האלמנטים ובתוכם. כך הופכים גם המבקרים להיות חלק מהיצירה האומנותית. היצירות מורכבות לא רק מהאלמטים שבנה דני קרוון, אלא גם מהריק שביניהם. אי אפשר לעקור מוצגים אלה ממקומם ולהביאם לתערוכות, לכן במוזיאון מוצגים רק המודלים שלהם ותמונות רבות.
באחת היצירות, "בראשית", שנבנתה באי קיושו, נכנסים המבקרים אל מנהרה עשויה מעץ ופלדה באורך 24 מטר, שנצבת כמו גשר מעל מדרון ההר. המנהרה אפילה, והאור החזק בקצה שלה מזמין אותנו לצעוד פנימה אל האור שבקצה המנהרה שמסתיימת בקיר זכוכית שקופה שממנה רואים את הנוף בעמק קירישימה. על הזכוכית השקופה צרוב בעברית הפסוק "בראשית ברא אלוקים את השמים ואת הארץ", שנראה כאילו הוא צרוב בשמיים.
מוזיאון טיקוטין מתמקד באומנות יפנית, והאוצרת היא ד"ר אתי גלס גיסיס. המוזיאון מהווה מרכז להפצת תרבות יפן ולהבנתה ולטיפוח הידידות בין העם היפני לעם ישראל. מנהל מוזיאוני חיפה, יותם יקיר, מספר שלקראת פתיחת התערוכות החדשות נערך שיפוץ יסודי במוזיאון טיקוטין, שבמסגרתו גם נחשפה מחדש רצפת השיש המפורסמת של המוזיאון. בשנים האחרונות ראינו את הרצפה הזו מכוסה בפרקט עץ.
התערוכה תנעל ב 23 לאפריל 2021.