חברת 'גלובל כנפיים' רוכשת כמחצית מחברת התעופה הקפריסאית TUS Airways. כך הודיע היום לבורסה בתל אביב רונן ציוני, מנכ"ל 'כנפיים אחזקות', חברת האם המחזיקה גם ב'גלובל כנפיים'. ההודעה לבורסה מסתיימת בהסתייגות "אין כל ודאות כי ייחתמו הסכמים מחייבים בקשר עם העסקה ו/או כי הסכמים אלו, ככל וייחתמו, יושלמו ויוצאו אל הפועל".
מכל מקום, גלובל כנפיים תזרים לTUS חמישה מיליון דולרים, במקביל להשקעה של עוד 4 מיליון דולר מצד הבעלים הנוכחי, 9 מיליון הדולרים נועדו לפיתוח פעילות ותפעול. לאחר השלמת ההשקעה תקבל גלובל כנפיים 49.9% מהמניות של TUS, והשאר יישארו בידי הבעלים הנוכחי, קנט וולי (Kenneth Woolley), שהוא גם אחד מבעלי המניות של חברת התעופה האמריקאית איסטרן Eastern. בעלת המניות הראשית של גלובל כנפיים היא אשת העסקים תמי מוזס בורוביץ, שהיתה בעבר גם בעלת השליטה בחברת התעופה אל על. לאחרונה גם התמודדה ללא הצלחה על רכישת חברת התעופה ישראייר.
חברת TUS רכשה 2 מטוסי איירבוס 320-200 שהינם בשלבי קליטה, והיא שוקלת להגדיל עוד את צי מטוסיה. TUS בוחנת אפשרות לחכור מגלובל כנפיים גם 2 מטוסי איירבוס 330 רחבי גוף.
ההודעה הדרמטית גרמה לראשי ענף התעופה בישראל "להדק חגורות" מחשש לטלטלה סוערת וכיסי אויר. ככל הנראה עומדת TUS להציג תחרות קשה מול חברות התעופה הישראליות, והיא תהיה מסוגלת להציע כרטיסי טיסה זולים יותר בקוים לאירופה. חברות התעופה הישראליות נכנסו היום ל"כוננות ספיגה", אבל לציבור הנוסעים הישראלי ולמשרדי הנסיעות המהלך הזה ישתלם.
לTUS יש יתרונות על ארקיע ואל על בהיותה חברת תעופה אירופית בעלת רישיון AOC (Air Operator Certificate), שפועלת במסגרת הסכמי תעופה של האיחוד האירופי. הרגולציה האירופית מקנה לה אפשרות לטוס מכל נמל תעופה באירופה עם עדיפות בקבלת סלוטים בנמלי תעופה באירופה. כחברה אירופאית היא פטורה מדרישות הבטחון הקפדניות והיקרות שחברות ישראליות חייבות לעמוד בהן. לכן הוצאות התפעול של TUS בקוים מתנב"ג לאירופה יהיו זולות יותר מאלה של אל על וארקיע. מצד שני, הוצאות התקורה של TUS ומצבת כח האדם שלה קטנים יותר מאל על וארקיע. TUS מתכוננת להשתמש בשירותי התעופה ובשירותי הקרקע של חברת גלובל כנפיים בנתב"ג. לאור ההוצאות הנמוכות נראה שTUS תוכל להציע לנו כרטיסי טיסה במחירים נמוכים יותר מהמחירים המינימליים של חברות התעופה הישראליות. בכירי הענף תוהים האם TUS תפעל במתכונת חברת לואוקוסט כמו וויזאייר ההונגרית? או במתכונת חברת תעופה רגילה בשיטת Legacy? או שילוב של שניהם, כמו שעשתה בעבר אל על עם חברת הבת UP?
תהיות נוספות ישנן לגבי היעדים שתציע חברת TUS לנוסעים הישראלים. לפי שמועות, תפעיל חברת TUS קוים מלרנקה ומנתב"ג אל איי יוון, מדינות הבלקן, מדינות אירופאיות אחרות כמו סלובקיה וקרואטיה, וקו למרוקו. המטוסים רחבי הגוף מדגם איירבוס 330 משמשים בד"כ לטיסות ארוכות, ורבים בישראל תוהים האם TUS מתכוננת לטוס גם לארצות הברית, או למדינות בדרום אמריקה, או למזרח הרחוק?
בין השמועות שמסתובבות בענף שמענו גם שTUS מתכוננים להגדיל את הצי שלהם ל15 מטוסים. כלומר, היא תהיה חברת תעופה משמעותית וגדולה יותר מארקיע וישראייר, וכשליש מגודל הצי של אל על. נציגי TUS אינם מוכנים לאשר שמועה זו, אך גם אינם מכחישים אותה.
העסקה אינה סגורה סופית והרמטית. מההודעה לבורסה ניתן להבין להבין שגלובל ליסינג קבלה מהפיקוח האוירי רק הוראה "רשאי להתיישר" (Position and Hold) אבל לא "רשאי להמריא" (Clear to Takeoff). החברה מציינת שעדיין לא השלימה בדיקות נאותות וVisibly Study, ועדיין לא קבלה "אישורים מצדדים שלישיים" (מה זה? הייתכן שזה "פתח מילוט"?).
TUS היא חברת תעופה צעירה שהוקמה בקפריסין בשנת 2016 ע"י הטייס ואיש העסקים הישראלי, מיקי ויינשטיין. הבעלות על החברה התחלפה פעמים אחדות. החברה הקפריסאית הפעילה קוים לקפריסין וליוון גם מנתב"ג ומשדה התעופה בחיפה, ובזכותה הוא נהיה נמל תעופה בינלאומי. בתחילה השתמשה במטוסי בוכנה קטנים, ובהמשך התבססה על מטוסי סילון מדגמים של פוקר70 ופוקר 100. בשנת 2018 היא הטיסה כ200,000 נוסעים ישראלים. עם תחילת הקורונה היא הפסיקה לטוס, ובישראל נפוצו שמועות שהיא חדלה להתקיים. אנשיה בישראל הכחישו וטענו שזה "פייק ניוז", ועכשיו מתברר שהם צדקו.
מטוס ישן של TUS בחניה ליד הטרמינל בנמל התעופה הבינלאומי של חיפה
סידני סלסקי, מנכ"ל גלובל כנפיים מסר "אנו מאמינים בשותפות עם מר קנט וולי (Kenneth Woolley), אדם עתיר ידע וניסיון בעולם התעופה על מנת להפעיל מחדש את חברת התעופה TUS, כחברת תעופה צעירה, יעילה, דינמית וחדשנית, שלה רישיון מפעיל תעופתי באירופה, דבר שיאפשר לה להתפתח הן בתוך אירופה והן ביעדים מרוחקים נוספים. הניסיון המוכח של שני הצדדים, והתנאים הייחודיים בתעשיית התעופה, יאפשרו לשותפים לממש את הפוטנציאל הגלום בחברת התעופה TUS. עסקה זו משתלבת היטב באסטרטגיה של החברה להפוך לשחקן גלובלי, תוך כדי מתן פתרונות למטוסים שבבעלות החברה, ותוך ניצול ההזדמנויות העסקיות שיש בעולם התעופה וניצול הסינרגיה עם פעילות החכרת המטוסים של החברה".