טיסת יונייטד במוצאי יום כיפור מניוארק לנתב"ג תמריא באיחור של כשעה לבקשת נוסעים דתיים.
נוסעת שרכשה כרטיס לטיסה הזו, גילתה באיחור שזמן ההמראה המתוכנן (ETD) הוא בשעה שמונה וחמש דקות בערב. היא לא תוכל להגיע לטיסה בגלל שיום כיפור מסתיים בניו יורק בשעה שבע וחצי. היא פנתה להנהלת החברה, ולמרבה ההפתעה התיחסו אליה ברצינות, ואף הסכימו לאחר את הטיסה כדי שהיא ואחרים יספיקו להגיע אליה.
אומנם זה מקרה פרטי, אבל חדי העין מבחינים שזה חלק ממגמה חדשה ומבורכת בחברת יונייטד וברוב חברות התעופה. המקרה זה הוא בבחינת "יוצא מן הכלל שבא ללמד על הכלל". בשנתיים האחרונות אנחנו נתקלים בענף התעופה ביותר ויותר מקרים של פתיחות ליהדות, ויחס חיובי יותר לנוסעים חרדים ולצרכינו.
הותיקים שבינינו עוד זוכרים שעובדי אל על, שהפגינו בנתב"ג נגד ההחלטה לא לטוס בשבתות, חסמו את דרכם של נוסעים חרדים, וקראו קריאות אנטישמיות. המעורים בתעופה יודעים שבסלנג הפרטי של הדיילים וצוותי האויר יש כינוי גנאי לחרדים. בינם לבין עצמם הם קוראים לנו בבוז "סַקְמָלִים" , כמו שהגויים קראו לנו "זִ'יד". (מקור המילה "סקמל" זה הקוד SKML להזמנות של מנות מזון גלאט, ראשי תיבות של Special Kosher MeaL).
בעבר הורגלנו ליחס לא נעים, שבמקרים חריגים היה כמעט על גבול האנטישמיות. אבל משהו הולך ומשתנה לנגד עינינו בשנים האחרונות. חברת אל על מינתה סמנכ"ל דתי. המנכ"ל גונן אוסישקין מתחשב יותר בחברי קבוצת חו"ל מהודר, ובתפקידו הקודם גילה נדיבות רבה ומתן-בסדר בטיפוליו בבקשות של ארגוני חסד להעברת חולים. מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, ידוע בגישתו האוהדת לציבור הדתי. הוא שינה זמנים ואפילו נתיבי טיסה לפי צרכים מיוחדים של נוסעים דתיים. ועכשיו גם חברת תעופה זרה, יונייטד, מוכנה לשנות זמן המראה, כדי לא לחלל קדושת יום כיפור. אלה דברים בבחינת "שלא שיערום אבותינו". אשרינו שזכינו לראותם.