"המוח שלכם והידיים שלנו זה שילוב מנצח". כך הכריז היום שגריר וייטנאם בישראל, לי דוץ' טרונג, בארוחת צהרים שערך לכארבעים אנשי עסקים ישראלים שעוסקים ביבוא או ביצוא עם וייטנאם. השגריר הוסיף: "אם נחבר 10 מיליון ישראלים עם 100 מיליון וייטנאמים, נקבל פוטנציאל אדיר ברמה עולמית".
נשיא מועדון הדיפלומטים, יצחק אלדן, פתח את הארוע והגיש לשגריר טרונג מגש עם פירות מיובשים לכבוד ט"ו בשבט.
הארוחה שהתקיימה במלון ריץ קרלטון בהרצליה, היתה בטעמים וניחוחות וייטנאמים מסורתיים, וכללה גם דגים מסוגים שונים מתובלים בהרבה שמן, הכל על טהרת הכשרות. ברוב הסלטים היו גם פלחי אפרסק, שזה הפרי המסורתי שהוייטנאמים אוכלים במיוחד בחג הטת שלהם בתקופה זו של השנה.
לבקשת השגריר, כל אחד מהנוכחים הציג את עצמו ואת העסקים שהוא עושה או רוצה לעשות עם וייטנאם.
השגריר טרונג פתח את נאומו בעברית, והפתיע כשאמר "תודה רבה, ושלום לכולם". אח"כ הוסיף באנגלית שזה כל המלים שהוא מכיר בעברית. אבל בהמשך נאומו שמענו אותו משלב עוד מלים בעברית, כמו "ט"ו בשבט" (שבו נערך הארוע). עוזריו מהשגרירות אף הציגו סרטון שבו הוא שותל עץ השבוע, לצד דגלי וייטנאם וישראל.
השגריר טרונג הציג קטעים נבחרים מההיסטוריה של וייטנאם, ותיאר גם את שלבי הקריירה האישית שלו עד שהגיע לכהן כשגריר בישראל.
השגריר: "ממשלת וייטנאם פועלת כל העת לשפר את איכות החיים של האזרחים, ואני רוצה לשפר גם יחסי שתי המדינות, ישראל ווייטנאם. בצעירותי למדנו שאסיה הפסיפיק תהיה בעתיד תהיה מרכז כלכלי עולמי. והנה כיום זה מתגשם לנגד עינינו. בשנת 1976 איחדנו את צפון וייטנאם עם דרום וייטנאם. במשך השנים שחלפו מאז, הכלכלה הווייטנאמית צומחת בקצב מהיר מאוד, וכיום אנחנו בין 20 המדינות עם הכלכלות הטובות ביותר בעולם".
"יש אצלנו הרבה מו"פ, ולכן אנו רוצים שיתופי פעולה עם ישראל שנחשבת מומחית בטכנולוגיות. אנחנו לומדים מהר כמוכם. אצלנו תמצאו כוח עבודה משוכלל ומעולה טכנולוגית, שהוא גם זול מאוד. אנחנו בשגרירות נעזור לכם למצוא אלטרנטיבות לייצור בסין".
השגריר סיכם: "ההזדמנויות העסקיות עבורכם בווייטנאם הולכות וגדלות, ואני מזמין אתכם להשקיע בווייטנאם".
היועץ המסחרי וראש המשרד המסחרי בשגרירות, לה-טאי הואה Le Thai Hoa, גילה שהיצוא והיבוא הווייטנאמי הסתכם בשנת 2023 ב681 מיליארד דולרים. רובו במוצרי אלקטרוניקה, טקסטיל, וחקלאות. רוב הטלפונים של סמסונג (הדרום קוריאנית) מיוצרים למעשה בווייטנאם, במפעלים שבשנת 2023 ייצאו מכשירים ב70 מיליון דולר. היקף הסחר ההדדי עם ישראל הגיע בשנת 2023 ל2.7 מיליארד דולרים. וייטנאם ייבאה מישראל בכמעט 2 מיליארד דולר, בעיקר מוצרי טכנולוגיה ומרכיבים שונים למחשבים. היצוא של וייטנאם לישראל הסתכם בשנה זו בכ631 מיליון דולרים.
בשנה שעברה הסתיים מו"מ על הסכם סחר חופשי בין ישראל לווייטנאם (VIFTA), ובחודש יולי האחרון הגיע לישראל סגן ראש ממשלת וייטנאם לטקס החתימה על טיוטת ההסכם. ממשלת וייטנאם כבר אישרה את הסכם הסחר החופשי, וכעת מחכים לאישור בכנסת ישראל, כדי שגם ראש ממשלת ישראל יאשרר.
השגריר טרונג התייחס גם לתחום התיירות, ואמר שווייטנאם היא יעד מעולה לתיירים מכל העולם, וגם לישראלים.
לדבריו, מרכז וייטנאם הינו יעד מספר אחד בעולם לחגוג ירח דבש. האי פוקוק מהווה יעד לעריכת טקסי חתונה לזוגות מכל העולם, במיוחד מארצות הברית. "השטח שלנו גדול פי 16 משטח ישראל. יש לנו כל סוגי הנופים שתיירים אוהבים וגם אתרי מורשת ותיירות נפלאים". השגריר סיים בהזמנה של הנוכחים לבוא לטייל בווייטנאם, אף שהוא יודע שרובם כבר היו בווייטנאם פעמים אחדות.
השגריר אמר עוד שכיום יכולים יהודים שומרי כשרות ומסורת להסתדר גם בווייטנאם, יותר מבעבר. יש במדינה שלשה בתי חבד, בהאנו, הו-יאן, ובהו צ'י מין סיטי. הם מציעים מטבח קייטרינג ומסעדות כשרות, וגם מוצרי מזון כשרים מתוצרת וייטנאם או מיובאים. יש אפשרויות למשלוח מזון כשר לכל מקום ומלון ברחבי המדינה הענקית. בתי חבד מציעים גם תפילות במנין ושיעורי תורה. בימים מדברים גם על פתיחת בית ספר יהודי בווייטנאם.
והחידוש שלו: בקרוב ייפתח קו טיסות ישירות בין ישראל לווייטנאם. יש כבר חברת תעופה שתפעיל את הקו. רוב העבודה כבר נעשתה, וסידורים אחרונים מתעכבים בגלל המלחמה בעזה. הטיסה הישירה תימשך 10 שעות בלבד.