בוייטנאם חגגו אתמול את יום העצמאות ה77, וגם בישראל ציינו אותו. שגרירות וייטנאם בישראל ערכה אמש קבלת פנים חגיגית במרכז סוזן דלל בת"א. באירוע השתתפו עשרות אנשי עסקים ישראלים שעובדים עם וייטנאם, שגרירים של מדינות במזרח אסיה, שגרירי ישראל בוייטנאם בעבר, עובדי השגרירות, וייטנאמים החיים בישראל, ונציגי ממשלת ישראל כיום ובעבר.
בתחילת הטקס הוצג סרטון בשחור לבן שצולם ביום הכרזת העצמאות ע"י הו צ'י מין, נשיאה הראשון של וייטנאם העצמאית.
את הנאום המרכזי נשא שגריר וייטנאם בישראל, לי דוץ טרונג, שפתח את דבריו בברכה בשפה העברית. בדבריו הציג את השינויים המפליגים שעברה וייטנאם ב77 השנים האחרונות בתחום החירות והבטחון האישי, ובמיוחד בתחומי כלכלה. הכלכלה הוייטנאמים צומחת בדהרה בזכות היצוא, ויש בוייטנאם פתיחות להשקעות. וייטנאם מייצאת כבר ל190 מדינות, שישראל היא אחת מהן. התמ"ג מגיע ליותר מ271 מיליארד דולר. התמ"ג לנפש הוא 2,785 דולרים בלבד, ושיעור הצמיחה השנתי הוא כמעט 3%. וייטנאם השכילה להתמקם כחוליה חשובה בשרשרת האספקה העולמית. יש בה הרבה מפעלים שהינם קבלני מישנה של גדולי היצרנים בעולם של סמארטפונים ושל ייצרני נעליים מובילים. וייטנאם נחשבת מדינה מתפתחת. השגריר לי הזמין גם ישראלים לבוא להשקיע בוייטנאם.
השגריר לי דיבר גם על העתיד, וציין שבשנת 2025 (בעוד 3 שנים) תהיה וייטנאם מדינה תעשייתית מפותחת. לדבריו, ממשלת וייטנאם הציבה יעד לשנת המאה לעצמאותה ב2045, להיות מדינה עצמאית לגמרי מבחינה כלכלית. הוא ציטט מדברי הו צ'י מין: "אם אתה רוצה ללכת מהר – לך לבד. אם אתם רוצים ללכת רחוק – לכו יחדיו". בהשראת דברים אלה הוא הביע תקווה שישראל ווייטנאם יגבירו את שיתופי הפעולה יחדיו. והחידוש הגדול- הוא מקווה שבשנת 2023 ייחתם הסכם סחר חופשי עם ישראל. השגריר לי סיים את נאומו במלים "תודה רבה" בעברית, וקצר תשואות מהקהל.
בטקס נכחו גם שר הדתות, מתן כהנא, השרים לשעבר, צחי הנגבי ומתן וילנאי ואחרים. את ממשלת ישראל ייצג בטקס ח"כ אביר קארה. בתחילת דבריו עורר מבוכה ובושה בקרב הישראלים, כאשר הזמין באנגלית עילגת את השגריר לי לרכב איתו על סוסים. הקהל והשגריר לא הבינו על מה הוא מדבר ואיך זה קשור לטקס רשמי. אח"כ החל להקריא נאום ברכה שכנראה נכתב עבורו ע"י אנשי משרד החוץ. אבל הנאום המוצלח לא הצליח לתקן את הרושם המביש של תחילת דבריו.
את הטקס הינחה עמיקם לוי, לשעבר שגריר ישראל בוייטנאם. לאחר הנאומים הרישמיים הוא הזמין את הקהל לטעימת התרבות הוייטנאמית באמצעות תצוגת אופנה, שבה הציגו שמלות אאודיי (Aodai) וייטנאמיות קלאסיות.
בחגיגת העצמאות ה77 לוייטנאם בת"א, הגישו לקהל מטעמים פולקלוריסטים כשרים למהדרין מקייטרינג 'וייט-טעם', שכללו גם כריכים עם עוף ויינות כשרים מיקב רמת הגולן.
אחדים מהאורחים ציינו את תשומת הלב של השגריר החדש לפרטים חשובים כאלה, לעומת שגרירים אחרים שנראים כאילו אינם מתחשבים באורחיהם שומרי הכשרות. היו שציינו בהשתאות כיצד הצליח השגריר החדש להביא לקבלת הפנים שלו אורחים רבים כל כך מהסגל הדיפלומטי המכהן בישראל. ראיתי שם גם את שגרירת נפאל, קאנטה ריזאל, שגרירת תאילנד, פנמבהא צ'נדררמיה, שגריר יפן, ועוד נציגים ממדינות מזרח אסיה.
בקרוב יחגגו הויינאמים את חג הטט (Tết), ואנו תמהים איזה הפתעות מכין לנו השגריר לי טרונג לכבוד ראש השנה שלהם.