טיסה ראשונה של חברת הלואוקוסט האיסלנדית WOW יצאה היום מנתב"ג לרקיאוויק. לדעתנו מדובר בארוע היסטורי בתעופה הישראלית. אפשר שבעתיד היום הזה ייזכר כמו היום שבו המריאה מישראל הטיסה הראשונה של איזיג'ט ללונדון. זאת בגלל המחירים הנמוכים מאוד של WOW.
כרטיס טיסה לארצות הברית עם עצירת ביניים באיסלנד עולה החל מ120$ בלבד. אומנם כמות הכרטיסים הזולים האלה מוגבלת, וגם לא לכל היעדים של החברה בארה"ב וקנדה, אבל התעריף הזול הזה הוא כמעט עשירית (!!!) ממחיר כרטיס טיסה של אל-על לארה"ב. לא פחות. מעתה במחיר של כרטיס יחיד בחברת תעופה סדירה, נוכל לקחת איתנו את כל המשפחה ועוד יישאר לנו עודף.
מדובר במהפכה של ממש שחורגת אל מעבר לחברת התעופה האיסלנדית הקטנה. WOW יוצרת היום מציאות חדשה, והחברות הסדירות הגדולות כמו אל-על וקונטיננטל לא יוכלו להישאר אדישות. במוקדם או במאוחר הן יאלצו להתאים עצמן למצב החדש ולהוריד מחירים ולנקוט פעולות שיווקיות שונות כדי לשמור על קהל הלקוחות. כולנו נרוויח ממה שהחל הבוקר, אפילו אם לא נטוס בWOW.
זמן הטיסה מישראל לאיסלנד הוא כשבע שעות, והחברה מבטיחה שזמן ההמתנה לטיסת המשך לאמריקה לא יהיה יותר משעתיים. בקו לישראל תפעיל WOW את המטוס החדש ביותר שלה, מדגם איירבוס A321 שקיבלה לפני חודשיים בלבד. דנדש!
למי שרוצה לטייל באיסלנד בלי טיסת המשך, מחיר הכרטיס יהיה החל מ70$. וואו אייר תציע לנוסעים הישראלים 3 סוגי כרטיסים: Basic, Plus, Biz. "וואו בייסיק" כולל טיסה בלבד. ב"וואו פלוס" יש תוספת מזוודת טרולי, מזוודה 20 ק"ג לבטן המטוס, ובחירת מושב מועדף. "וואו ביז" כולל את הנ"ל בתוספת ארוחה בטיסה, מושב מועדף ומרווח יותר, עדיפות בעליה למטוס, וביטוח הגנה מפני ביטול טיסה.
לרגל טיסת הבכורה הגיעה לישראל משלחת רמת דרג מהתיירות האיסלנדית.
מנהלת הפרויקטים של WOW, פורה ביארנדוטיר, אומרת שהקו לישראל הוא הראשון של WOW מחוץ לאירופה וצפון אמריקה, ולכן היא וראשי החברה עוקבים בזהירות אחרי התפתחות העסקית. הצלחתו או כישלונו ישפיעו על מדיניות היעדים החדשים של WOW בעולם, שזה תחום אחריותה.
סקולי מוגנסן, מנכ"ל, בעלים ומייסד WOW: "אני שמח על פתיחת הקו הסדיר שלנו לת"א. מעכשיו גם הנוסעים הישראלים יוכלו ליהנות מהתעריפים הזולים והמשתלמים ביותר לאיסלנד, ארה"ב וקנדה. במקביל תיירים רבים וחדשים יגיעו לבקר בישראל, דבר שכבר בא לידי ביטוי בהזמנות לטיסותינו. ברצוני להודות לשר התיירות יריב לוין ואנשי משרדו על שיתוף הפעולה המוערך".
ראש המשלחת, תרטורלייפור תור ג'ונסון מארגון "איסלנדסטופה", אומר שרבים מהנוסעים לאמריקה עם WOW נשארים לטייל באיסלנד יום או יומיים, ורק מעטים אינם יוצאים משדה התעופה של רקיאוויק. הוא מציין שאיסלנד הקטנה היא גדולה מאוד בעולם התעופה, בגלל שנמל התעופה הבינלאומי שלה מדורג במקום השישי באירופה בכמות הטיסות לארה"ב.
לדבריו, התיירות היא אחת משלושת התחומים שעליהם מבוססת הכלכלה האיסלנדית, לצד דייג ואנרגיה. לאיסלנד מגיעים יותר משני מיליון תיירים בשנה, על אוכלוסיה מקומית של 320,000 נפש בלבד. גם ישראלים רבים גילו לאחרונה את איסלנד כיעד תיירותי בזכות אתרי הטבע המיוחדים במינם. לדבריו, ישראלים מטיילים באיסלנד 6 ימים בממוצע, לעומת הגרמנים שנשארים בממוצע 10 ימים, והאמריקאים שמטיילים בה 3 ימים.
בתשובה לשאלתנו אומר ג'ונסון שאין אתרים יהודיים באיסלנד. אומנם אפשר לראות מגני-דוד במקומות רבים, אבל באיסלנד הם אינם סמל יהודי אלא סתם סמל גרפי. למעשה איסלנד היא המדינה היחידה באירופה שאין בה בית כנסת פעיל או שרידי בית כנסת, ואפילו בית חב"ד אין שם. היה פעם בית כנסת קטן בבסיס הצבאי של נאטו בקפלוויק, אך הוא נסגר כאשר נסגר הבסיס. כ200 משפחות יהודיות חיות באיסלנד אך הן לא מאוגדות במסגרת קהילה יהודית.
לעומת זאת, קל לשמור כשרות באיסלנד, כי המאכל העיקרי הוא דג סלמון מעושן שמוכר ככשר. יש שם שפע של ירקות ופירות, ורוב המוצרים בסופרמרקטים מיובאים מארה"ב, ועל חלק מהם אפשר למצא אישור OU .
במשלחת של התיירות מאיסלנד השתתפו גם נציגי חברת התעופה Icelandair. הסמנכ"ל לאזור אסיה, מר ארסאל ארדרסון, הציג את החברה. לדבריו, איסלנדאיר היא מחברות התעופה העתיקות בעולם, וקיימת כבר כ80 שנה. עדיין אין להם טיסות ישירות מישראל לאיסלנד, אבל הם מטיסים לאיסלנד ישראלים רבים מנמלי תעופה שונים ברחבי אירופה. יש להם נציגות מקומית גם בישראל בראשות דן דנציגר ורחל מור, שעושים חייל במכירות. לאור ההצלחה עם הישראלים שוקלת הנהלת החברה לפתוח קו ישיר לישראל.
ארדרסון מזמין ישראלים לבקר באיסלנד, ומדגיש שהיא אוהדת ונוחה לישראלים. באיסלנד אין עוינות לישראל וליהודים, ואין שום גילויי אנטישמיות כמו הBDS והפגנות פרו-פלסטיניות.