חברת התעופה הקפריסאית TUS Airways פתחה קו תעופה חדש מלרנקה שבקפריסין, אל יואנינה ביוון. יואנינה נמצאת במרחק 450 ק"מ מאתונה. היא נחשבת בירת מחוז אפירוס בצפון יוון.

מחוז אפירוס ידוע בנופיו המרהיבים, ומסלולי הליכה יפים, מסלולי ג'יפים, ומסלולי רכיבת אופני הרים שמושכים ספורטאים מיוון ומכל העולם. אפירוס נחשבת גם מקום מועדף להתחיל טיולים ברחבי יוון והבלקן. אבל מעבר לאטרקציות התיירותיות שמענינות תיירים לא יהודים, יכולה יואנינה לעור ענין מיוחד אצל יהודים וישראלים.

ליואנינה יש גם חשיבות במורשת היהודית. שם נמצא אחד מבתי הכנסת היחידים בעולם שבו עדיין מתפללים בנוסח הרוֹמַנְיוֹטֶס. הרומניוטים הראשונים היו עבדים מארץ יהודה שהוגלו מירושלים לרומי לאחר חורבן בית המקדש, והצליחו לברוח בדרך משוביהם. האוניות מיפו לרומי הפליגו אז עם קשר עין לקו החוף בגלל אילוצי ניווט. חלק מהעבדים היהודים שהובלו לרומי בספינות, קפצו מהן בלב ים והגיעו בשחיה אל חופי יוון. ביבשה הם התקבצו לקהילות, ושימרו נוסח תפילה מיוחד, שלדבריהם הוא הנוסח הארץ ישראלי הקדום ביותר. הוא שונה במקצת מסידור התפילה שלנו. למשל, תפילת "כל נדרי" שלהם נאמרת בעברית ולא בארמית. בתפילת "על הניסים" בחנוכה הם אומרים "כשעמדה מלכות יוון…" ובסידורים שלהם לא כתוב "הרשעה". ועוד הבדלים כיוצא בזה. יש להם גם פיוטים ייחודיים וניגוני תפילה מקסימים.

הרומניוטים פרו ורבו, והנוסח שלהם שלט ברוב שטחי יוון והבלקן. בעקבות גירוש יהודי ספרד הגיעו יהודים ספרדים רבים גם ליוון, ובהדרגה השתלט שם "נוסח ספרד"  ודחק את "נוסח רומניוטס". ערב השואה היו בעולם וביוון רק מעט קהילות ששימרו את נוסח התפילה הרומניוטי, אך רובן הושמדו בשואה.

ביואנינה עדיין עומד על תילו ומתפקד בית הכנסת היחיד שבו מתפללים מזה כמאתיים שנה מידי שבת וחג בנוסח הרומניוטים. כיום ישנם בעולם עוד שלשה בתי כנסת שהוקמו על ידי ניצולי שואה בני הקהילה הרומניוטס, ומשמרים את נוסח התפילה המיוחד. בית כנסת נוסף נמצא בירושלים, בשכונת אוהל משה, עוד בית כנסת רומניוטי נמצא בניו יורק, ואחר בקהילת קונסטנצה ברומניה.

חברת TUS מציעה לנו טיסה מנתב"ג ללרנקה, ומשם להמשיך ליואנינה בטיסת המשך בקו החדש שנחנך כעת. זמן ההמתנה לקונקשן בלרקנה יהיה כשעה ועשרים דקות בלבד. הטיסות ליואנינה יופעלו פעמיים בשבוע, בימי שני ושישי. מעתה כשיהיה קל יותר לישראלים להגיע ליואנינה, סביר שנראה גם תנועה של תיירות דתית לבית הכנסת ולעיר.

חברת התעופה TUS מחברת את קפריסין עם המדינות השכנות, בעיקר עם יוון וישראל. צי המטוסים שלה כולל 6 מטוסי סילון בגודל בינוני, שמכילים 80 עד מאה מקומות. המטוסים מסוג פוקר 70 ופוקר 100. הגודל הקטן יחסית מאפשר למטוסים אלה לנחות גם בשדות תעופה מישניים וקטנים, כמו שדה התעופה של חיפה, שבו פעלה החברה בעבר.

כתיבת תגובה

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
דילוג לתוכן