יש האומרים שהכפר אֶלָה Ella בסרילנקה הוא מהמקומות היפים ביותר על כדור הארץ. ישראלים רבים מגיעים לחופי סרילנקה לגלישת גלים. מזג האויר בחופים חם מאוד בד"כ, ולכן רבים מהם נוסעים גם אל ההרים הקרירים יותר. הכפר אלה נמצא במורדות הר גבוה, מוקף בג'ונגלים, עם מפלי מים עוצמתיים, וחוות לגידול תה.
הכפר אֵלָה הוא אחד המקומות האהובים עלי בסרילנקה. זהו גן עדן לתרמילאים, עם בתי קפה מגניבים, בוטיקים, אכסניות, מוזיקה ובילויים ליליים. הכפר ההררי אלה מציע לנו להירגע בטבע במזג אויר נפלא וקריר, וליהנות מנופים מהממים. יש בו מבחר אפשרויות בילוי, אך הבילוי החביב עלי ביותר זה פשוט לשבת במרפסת הצימר על כסא נוח או ערסל, ולהתבונן בנופים מסביב. בשעות הערב נוהגים התיירים להיכנס לאחד מבתי הקפה הרבים, ולהתרועע עם תיירים אחרים ולהחליף חוויות ומידע.
מסע ברכבת
אֶלָה מספק הנאה עוד לפני שמגיעים אליו. יש באמריקה פתגם "הצלחה אינה היעד, אלא הדרך אליו". הדרך המקובלת להגיע לאלה היא ברכבת מהעיר קָנְדִי בנסיעה שנחשבת מהיפות בעולם. הנופים בחלונות הרכבת מרהיבים ומרתקים. הנסיעה מקנדי לאלה אורכת כ7 שעות.
אם כבר הגעתם לאלה בדרך אחרת ובכל זאת רוצים ליהנות מנסיעה ברכבת המיוחדת, אני ממליץ לקנות כרטיס מאלה לחֲפּוּטָלֶה (Haputale) ובחזרה. רק שעה אחת לכל כיוון.
טיפ: כדאי להזמין מראש כרטיס 'שמור' שיבטיח לנו מקום ישיבה. לא חשוב באיזו מחלקה ובאיזה מחיר, אבל שיהיה 'שמור'. הנסיעה בקו זה מאוד פופולרית, ולעתים הרכבת מתמלאת בנוסעים שעומדים ויושבים על רצפת הקרון.
סלע אלה Ella Rock
אחת מנקודות התצפית היפות ביותר בסרילנקה היא על פסגת סלע אלה. אני ממליץ לצאת אליו מוקדם לפנות בוקר כדי לראות ממנו את הזריחה המקסימה, שצובעת את העמק הירוק בגוונים של כתום. היתרון הוא לא רק במראות היפים, אלא גם במזג האויר הפחות חם מאשר בצהריים. ההליכה יכולה להימשך אף 3 שעות. כשמגיעים אל פסגת הסלע, אנשים יושבים עליו ולא רוצים לעזוב. הישארו שם כמה שתרצו, אבל הקפידו לחזור לֶאָלה אחר הצהריים, ולא להיתקע שם בחושך אחרי השקיעה.
איך מגיעים? הולכים לאורך פסי הרכבת מהתחנה של אלה, ואחרי כחצי שעה מגיעים לתחנת קיטללה. ממשיכים עוד כ10 דקות הליכה עד שמבחינים בשלט " km/h15". כאן עלינו לעזוב את המסילה ולפנות שמאלה בתוך שיחי התה אל מעלה הגבעה.
הר אדם הקטן Little Adams Peak
הסרילנקים מאמינים שכאשר אדם וחווה גורשו מגן העדן, הם הקב"ה הושיב אותם באי סרילנקה. ואכן זה משתקף גם בשם 'סרילנקה' שמשמעותו "אי נהדר".
כתוב בתורה שתיבת נח נחתה על הר אררט. לפי אגדה מקומית, הר אררט המקראי הוא הר אדם פיק. במאה הקודמת מצאו בעיר הסמוכה פּוֹלוֹנָארוּוָה (Polonnaruwa) עצמות של אדם קדמון ניאנדרטלי, והסרילנקים מיהרו לחגוג שזה מוכיח שהעולם התחיל באי שלהם.
פסגת אדם הקטן נמצאת ממזרח לכפר אלה, מול סלע אלה, וגובהה 1,141 מטר. מהפסגה מתגלה נוף מדהים של מורדות ההרים. חגיגה של ממש לאנשי האינסטגרם. לפעמים שורר שם ערפל, אבל הוא קצר מועד. אלה עננים נמוכים שיורדים על ההר במהלך נדידתם. אם זה קורה גם לכם, חכו רבע שעה, והכל יתבהר.
הטיול לפסגת הר אדם הקטן פופולרי יותר מטיולי הזריחה לסלע אלה, בגלל שהדרך קצרה יותר, כשעה הליכה לכל כיוון, ופחות קשה ותלולה. השביל הרשמי המסומן מתחיל במרחק כעשר דקות הליכה ממרכז אלה. קל לזהות את תחילתו, בגלל שתמיד חונים שם נהגי טוק טוק הממתינים לתיירים שהתעייפו ברדתם מהפסגה.
מפלי רַאוָונָה
זה מפל המים הרחב ביותר בסרילנקה נמצא בצד הכביש בנסיעה של כעשר דקות דרומית מאלה. הרבה מקומיים ותיירים נעצרים שם להביט במפלים הגבוהים. הנוף עוצר נשימה. יש שם קטעים שבהם ניתזים רסיסי מים וטיפות מהמפל. שמרעננים את האוויר בקרירותם. אבל אל תתקרבו יותר מידי. הזרם שם חזק מאוד ועלול לסחוף אתכם במורד. מניסיון מר.
לא רק התיירים סקרנים לראות את מפלי ראוונה. גם קופים מגיעים לכאן לראות בני אדם. הם שקטים ופחות אגרסיביים מקופים שראיתי במקומות אחרים בסרילנקה.
בקרבת המפלים יש מתחם אומגה Flying Ravana שמאפשר לנו "לטוס" מעל צמרות העצים בגובה 80 מטר ובמהירות 80 קמ"ש. חוויה מיוחדת למי שמחפשים אדרנלין והרפתקאות.
המפל הסודי
במרחק של עוד כחמש דקות נסיעה ממפלי ראוונה נמצא המפל הסודי. הוא נקרא "הסודי" בגלל שהוא קצת מרוחק מהכביש הראשי. יש לרדת למפל במדרגות. בקצה המפל יש שתי בריכות שמתאימות לטבילה ולרחצה. הבריכה הימנית גדולה ופופולרית, ולכן אני העדפתי להיכנס לבריכה השמאלית הקטנה יותר, אך גם אינטימית.
מפלי דִיָאלוּמָה
המפל הזה גרם לי לשמוט לסתות בתדהמה. המים נופלים בו מגובה 220 מטר, גבוה יותר ממגדלי עזריאלי. זה המפל השני בגודלו בסרילנקה, במרחק כ30 ק"מ מאלה, על נהר אוּיָה. בחלקו העליון נוצרו בריכות טבעיות אחדות שתענוג לטבול בתוכן.
איך מגיעים? נוסעים טוק טוק מאלה אל הכפר קוֹסְלַנְדָה, הקרוב לחלק התחתון של המפל, או לכפר פּוּנַגָלָה ליד החלק העליון. בשניהם צריכים לעבור בשביל יפהפה בתוך הג'ונגל כדי להגיע למפל.
גשר 9 הקשתות
גשר באורך כ90 מטר וגובה כ25 מטר, שעליו מסילת הברזל. מבנה הגשר מרהיב, במיוחד כשהוא משתלב בנוף הכללי של גבעות ירוקות בתוך יער טרופי. כדאי לבוא לראותו במיוחד כאשר חולפת עליו רכבת. רק 5 רכבות ביום. בררו לו"ז הרכבת. לפעמים יורד ענן של ערפל לתוך הבקעה שבה ניצב הגשר, ומעניק לו הוד מסתורין.
איך מגיעים? בכביש הראשי של הכפר, ליד קפה 'עדן', יוצא שביל שיורד אל הגשר, ואל נקודת תצפית עליו. שביל זה חוצה יער במבוק. אם אתם רוצים לחוות את הגשר גם בנסיעה עליו, קנו כרטיס הלוך חזור לדמודרה.
טיפ: דיוק הרכבות בסרילנקה גרוע אף מזה של רכבת ישראל, ויתכן שתצטרכו לחכות כדי לראות רכבת עוברת על המסילה. אבל שווה את ההמתנה.
מטעי ומפעלי תה
הכפר אלה שוכן בהרים במרכז של מטעי תה מקסימים. התה הוא ענף היצוא הגדול ביותר של סרילנקה. הוא נקרא 'תה ציילון' משום שבתקופת בכיבוש הבריטי הם החליפו את שם האי ל'צֵיילוֹן'. כאשר האי זכה בעצמאות, מיהרו להחזיר את שמו המקורי- סרילנקה. מעניין לסייר במטעים ולראות את קוטפות התה בעבודתן, ואח"כ לבקר במפעל תה, לראות את תהליכי המיון והייצור. זו גם הזדמנות לטעום תה בטעמים מיוחדים שאינם מוכרים בישראל.
בהרים סביב אֶלָה יש לא מעט מפעלי תה. רוב התיירים הולכים למפעל Uva Halpewatte, שהוא הקרוב ביותר לכפר, או למטעי 'ליפטון' שתוצרתם מוכרת גם בישראל. אני ממליץ להרחיק קצת ולנסוע ל"אחוזת רוטשילד", בגלל ההקשר היהודי שלה.
המקומיים אומרים בגאווה שהתה הציילוני הוא "מתנת סרילנקה לַעולם". אבל למעשה, מי שהעניק את המתנה הזו לציילון עצמה, היו אחים יהודיים, מוריס, גבריאל וסלומון ממשפחת וורמס (de Worms). הם היו בני דודים של משפחת רוטשילד. לפני כמאתיים שנה איתרו כאן האחים וורמס קרקע חקלאית טובה לגידולי קפה. שתלו מטעי קפה, ולמטעים שלהם קראו "אחוזת רוטשילד". אבל כעבור כעשור מגיפת שידפון שיבשה את הגידולים. לכן עקרו את המטעים, ושתלו במקומם שתילי תה שהביאו מסין. יבולי התה שלהם הצליחו מאוד. את התה האיכותי של ציילון החלו לשווק בכל אירופה, ועד היום אזרחי סרילנקה מוקירים את תרומת היהודים לכלכלת ארצם.
גם אחוזת רוטשילד הולאמה ע"י ממשלת סרילנקה, כמו כל האחוזות וחוות התה הפרטיות. אבל הם השאירו את השלטים של הבעלים הקודמים, ואפילו חידשו חלק מהם. קרוב לכניסה לאחוזת רוטשילד יש מרכז מבקרים ומסעדה, עם חנות מזכרות.
השוק
באלה פועל שוק פירות וירקות מלא בכל טוב, טעים ובריא. מוצעים בו כ-80 סוגים של מאכלים צמחוניים. השוק הצבעוני הזה הוא בעיקר אטרקציה תיירותית, אבל עבורנו, השומרים כשרות, הוא ביקור הכרחי להצטיידות באוכל. הפירות הפופולריים ביותר שכדאי לנסות כאן הם: ת'מבילי (סוג של קוקוס), נמינם, בננות אדומות, עץ הלחם (דומה לג'ק פרי), פפאיה, רמבוטן, נמייה, ג'מבול ועוד.
בכל יום רביעי מתקיים לפנה"צ גם שוק קטן Ella Super עם דוכני בגדים ומזכרות, ברחוב פסארה.
בית חבד
כאשר הכפר אֶלָה נהיה אטרקציה שמושכת גם ישראלים, אין להתפלא שנפתח בית חבד גם כאן. השליח, הרב יוסף יצחק אברביה, מעביר פעם בשבוע שיעור תניא, והרבה שיחות אישית על ספל קפה. הוא מדווח שבכל בוקר מתקיים מנין עם כ30 איש, ובשבתות מגיעים כ170 יהודים לתפילת קבלת שבת ולסעודה.
בערב שבת, לפני אמירת "ברכו", אומרים האשכנזים קטע מהזוהר: "כְּגַוְנָא דְאִנּוּן מִתְיַחֲדִין לְעֵלָּא בְּאֶחָד…". בתרגום לעברית: "כמו שהמידות העליונות מתאחדות למעלה ב"אחד", כך גם השבת מתאחדת למטה בסוד ה"אחד". בבית חבד באלה מקבל הפסוק משמעות מיוחדת כאשר אנו מתאחדים "לְעֵלָּא בְּאֶחָד". הפסוק המתאים ביותר לבית חבד באלה הוא הפסוק האחרון "וְכֻלְּהוֹן מִתְעַטְּרִין בְּנִשְׁמָתִין חַדְתִּין כְּדֵין שֵׁירוּתָא דִצְלוֹתָא. לְבָרְכָא לָהּ בְּחֶדְוָה בִּנְהִירוּ דְּאַנְפִּין" [וכולם מתעטרים בנשמות חדשות, בזמן התחלת התפילה, לברך את השבת בשמחה ובמאור פנים]. מאז שזכיתי לומר את התפילה הזו בפרשנות ובכוונה מיוחדת בבית חבד באלה, אני נזכר ומתרגש מחדש בכל שבת גם בבית הכנסת שלי במושב חמד.
בית חבד שוכן בתוך היער. מגיעים אליו בשביל צר שיוצא מהרחוב הראשי ליד המסעדה צִ'יל Chill, החביבה במיוחד על צעירים ישראלים.
המלון המקומי שבו מתארחים רוב הישראלים הוא O2, במרחק קצר מבית חבד. המטיילים הישראלים נשארים באלה 4 ימים בממוצע. הרב אברביה מוסיף שעד כה הגיעו אליו בעיקר תרמילאים צעירים, אבל בשבועות האחרונים הוא מזהה מגמה גם של מטיילים ישראלים מבוגרים.