בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

שֶהֵם מִשְתַחֲוִים לְהֶבֶל וָרִיקיָאוִויק

ריקיאוויק בירת איסלנד חוזרת למפת התיירות הישראלית ובגדול. חברת התעופה איסלנדאייר IcelandAir עומדת לפתוח בקרוב קו ישיר לנתב"ג 3 פעמים בשבוע. טיסת הבכורה תוכננה לשבוע זה, 10 במאי, אך נדחתה ל22 ביוני 2023. יש אומרים שהדחיה נובעת מביקוש נמוך. אבל איסלנד היא יעד תיירותי מעולה, ואם הביקוש נמוך, זה רק בגלל שיווק וקידום לא מוצלחים.

ולראיה, לפני 5 שנים הפעילה חברת התעופה האיסלנדית WOW קו ישיר מנתב"ג לריקיאוויק שזכה להצלחה גדולה. לא רק בגלל שהחברה הציעה טיסות המשך זולות לארה"ב, אלא גם לתיירים סקרנים שרוצים להתנסות במקומות חדשים ומיוחדים. חברת WOW פשטה רגל בתוך שנים מועטות, ובעקבותיה גם התיירות הישראלית לאיסלנד כמעט גוועה. מעט מאוד ישראלים המשיכו להגיע רק בהפלגות נופש בקרוזים, אבל לא בטיסה. חברת התיירות 'גולדן טורס' מציעה בקיץ הקרוב קרוזים כשרים לאיסלנד באוניות של חברת נורביג'ן NCL.

אחרי תשעה באב, בקיץ הקרוב יהיה באיסלנד גם מלון כשר למהדרין גלאט. מדובר במלון רייקיאביק נטורה ספא Natura Spa, ארבעה כוכבים, שחברת התיירות ליבור טורס יחד עם אבי כהן מחברת גאיה טורס יכשירו את המטבח וחדר האוכל בהכשר הרב נחמיה רוטנברג, ותפתח במלון גם בית כנסת. מדובר במבצע מיוחד למען לקוחות ליבור טורס של דוד ועדינה ליבור מישיבת שעלבים. במלון נטורה יש 140 מיטות. בקבוצות ליבור טורס יהיו 100 איש לשבוע. בשלשת השבועות שהם במלון, השבוע הראשון נמכר כולו והשבוע השני נמכר כמעט כולו. יש מקומות פנויים בשבוע השלישי. הטיולים הם באנגלית.

באיסלנד מבקרים כיום כמיליון תיירים בשנה, כמעט כולם רק בעונת התיירות. בעונת הקיץ השמש זורחת כמעט 24 שעות ביממה. בימים אלה של תחילת הקיץ שוקעת השמש באיסלנד בערך ב2 בלילה, וזורחת שוב ב4 בבוקר. בקיץ יש באיסלנד מחסור בזמינות חדרי מלון, לכן רצוי להזמין מלון כחצי שנה מראש. לפעמים נוכל למצא חדר במלון כחודש לפני ההגעה שלנו, אבל זה יהיה במחירים יקרים.

איסלנד היא מדינה קרה וקטנה. חיים בה רק 385,000 תושבים, בערך כמו בחיפה. 3 אנשים לקמ"ר לעומת 300 איש לקמ"ר אצלנו בישראל. בקיץ כאשר אצלנו יש חמסינים, הטמפרטורה באיסלנד היא 10-18 מעלות. מדינה נקיה מאוד ושומרת איכות סביבה וקיימות. כמעט כל החשמל מסופק ע"י תחנות כוח ומים גיאותרמיים מחממים את כל הבתים.

איסלנד מציעה שפע של אטרקציות תיירותיות בטבע. יופיה עוצר נשימה. הכל שם קיצוני. גם הקור וגם החום. אש ומים. הרי געש פעילים וגם קרחונים. אנו יכולים לטייל בהרי געש, מקצתם פעילים ופולטים לאבה. אפשר גם לטפס על קרחוני עד, לראות גייזרים פורצים ממעבה האדמה, מפלים מרהיבים, ולרכב על סוסים איסלנדיים. אחד הדברים המאפיינים את איסלנד הם המון סוסי פרא רועים בשטחים הפתוחים. בקיצור, גן עדן לחובבי טבע.

האטרקציה הגדולה ביותר באיסלנד היא הזוהר הצפוני. בשמי הרקיע מופיעים בלילה אורות בגוונים של ירקרק, ולפעמים גם אדמדם וסגול או כחול. אפילו "וילונות" צהובים מרצדים בשמיים. לפעמים הם כה בהירים עד כדי סינוור. הם נגרמים ממפגש של גזים עשויים חלקיקים טעונים שהגיעו מהשמש. תופעת הטבע הזו נקראת "אורורה" Aurora Borealis  ויש האומרים שהשם הוא מהמילה "אור" בעברית. בזוהר הצפוני באים לצפות גם מי שאינם לומדים ספר הזוהר וקבלה. למעשה ענני האור הצבעוניים מופיעים גם במקומות אחרים באיסלנד, אבל אי אפשר להבחין בהם בגלל זיהום האויר מעל ריקיאוויק.

באיסלנד ישנם הרי געש, מקצתם פעילים וזרמי לבה גולשים מהם במורד. מחזה מרתק. הר הגעש Fagradalsfjall התפרץ בשנת 2021 ושוב בשנת 2022, אך אינו פעיל כרגע. באתר ההתפרצות נוכל לראות תצורות לבה טריות ומכתשים געשיים.

באיסלנד יש גם פארקים לאומיים הראויים לביקורנו. המעניין ביניהם פארק הגייזרים, שבו גייזר אחד מתפרץ מהאדמה מידי דקות אחדות עם כמויות אדירות של מים.  בהמשך כדאי לבקר במפל גולופוס הענק, ואחריו בפארק הלאומי טינגווליר. אטרקציה נוספת היא שייט לצד לוייתנים בחופים המערביים של האי.

איסלנד עשירה מאוד גם בתחום תיירות המרפא והWellness . בוקעים מאדמתה מעיינות תרמיים רבים בדרגום חום ומינרלים שונים זה מזה. מעל חלק מהמעיינות נבנו ברכות אגירה וספא, חלקן פתוחות לאויר. עבור האיסלנדים המקומיים אתרי הספא האלה אינם רק לבריאות אלא גם מקום למפגש חברתי. אנו טובלים לצידם במעיין גיאותרמי, ובאופק אנו רואים את עיר הבירה ריקיאוויק. הגוף שלנו עטוף במים חמימים כמו מי שפיר כאילו חזרנו לרחם אימנו. ריח עדין של גופרית ומינרלים במים מוסיף לתחושת העובריות. הראש שלנו באויר הקר מחוץ למים. אנו נושמים עמוק לריאות את האויר הצונן ואת האדים של ההבל החם שעולה מהבריכה החמימה. בשלווה הכיפית והמפנקת הזו אנו יכולים להבין את "גויי הארצות" המקומיים על "שֶהֵם מִשְתַחַוִים לְהֶבֶל וָרִיקְיָאוִויק".

רוב הבתים בחוות שמחוץ לעיר הינם "בתי עשב" חפורים בתוך האדמה כשרק החלק העליון של הקירות מבצבץ מעל הקרקע, והקירות החיצוניים והגג מכוסים בצמחיה עבה. כך חיו האיסלנדים עד לאחרונה, והם אומרים שזו שיטת הבידוד האופטימלית לאזור הקר הזה. כך חיות פה "משפחות האדמה", שלצערנו "לֹא שָֹם חֶלְקֶנוּ כָּהֶם".

משרד התיירות של איסלנד מציע מבחר טיולים מאורגנים ליום אחד או יותר ביעדים האלה ואחרים. פירוט אנו יכולים למצא באתר VisitIceland.is. אפשר גם לטייל עצמאית. "מעגל הזהב" של הטיולים באיסלנד הוא בכביש הטבעת שמקיף את האי לאורך 1,300 ק"מ. נוסעים לטייל ברכב שכור, ויורדים מהכביש המהיר בתחנות לפי שילוט.

התרבות והאומנות הן חלק מהזהות הלאומית של איסלנד. יש בה הרבה מוזיאונים ואולמות קונצרטים. בריקיאוויק בירת המדינה מתגוררים כמחצית מהתושבים. יש עוד עיירות שבכל אחת מתגוררים תושבים מעטים יחסית, רק מאות או אלפים בודדים.

מעבר לכל יעדי התיירות האלה ואחרים שמציעה איסלנד, עלינו לזכור את הכלל "המסע חשוב יותר מהיעד". באיסלנד הדרך אל היעדים השונים יפה מאין כמוה, וגם היא גורמת הנאה וענין לתיירים.

יהדות באיסלנד

בשנת 2011 החלו להגיע לאיסלנד בחורי ישיבה חבדניקים פעמיים בשנה לנסות לעורר את היהדות. בראשם עמד שליח נודד של חבד, ר' בערל פווזנר, שבא לחגוג את חגי ישראל עם המקומים. לאחר החגים חזר לביתו. לפני כ5 שנים נפתח באיסלנד בית חבד קבוע שמציע לתיירים ישראלים אירוח לשבתות ולתפילות.

השליח, אבי פלדמן, מספר שאיתר באי כבר כ300 יהודים, והוא ממשיך לגלות עוד ועוד. פעמים רבות כשהוא הולך ברחוב בלבוש חסידי ועטור זקן חב"די, פונים אליו עוברים ושבים ואומרים "גם אני יהודי. חשבתי שאני היהודי היחיד באיסלנד". רוב הפעילות של ר' אבי פלדמן, היא עם היהודים המקומיים. הוא מארגן להם אירועים לחגוג יחדיו את חגי ישראל. בבית חב"ד יש גם בית כנסת וספר תורה היחיד באיסלנד, וסביבו הולכת ומתגבשת קהילה יהודית.

לפני כשלש שנים הכירה ממשלת איסלנד בקהילה היהודית, דבר שיש לו השפעה תקציבית ומימונית. בשנה שעברה רכשו חבד מבנה לפתוח בו בית חבד, וכעת המקום נמצא בשיפוצים. לכשיסתיימו השיפוצים והבניה ייפתחו בו גם בית כנסת ומסעדה שישרתו גם תיירים ישראלים. אולי גם מינימרקט כשר.

גם הרבה יהודים דתיים מגיעים לבקר באיסלנד, במיוחד קבוצות מארצות הברית וישראל, וגם מאירופה. השליח הכין רשימה וצילומים של מוצרים כשרים שאפשר להשיג בסופרמרקטים מקומיים. לראות את הרשימה הקישו בקישור זה. לאחרונה החלו לייבא גם בשר כשר, וכעת הוא משווק רק ליהודים מקומיים. הרב פלדמן מבטיח שבקרוב יסופק בשר כשר גם לתיירים.

בטיול הראשון שלי לאיסלנד לפני יותר מחצי יובל שנים פגשתי שם גם יורדים ישראלים שהגיעו לגור שם בעקבות אהבה וזוגיות עם מקומי לא יהודי. אשתו של נשיא איסלנד לשעבר, אולפור רגנר גרימסון. היא דורית מוסאיוף, יהודיה ישראלית לשעבר. גם היא נחשבת חלק מהקהילה היהודית, ומצטרפת לאירועי החגים.

מתברר שיש היסטוריה יהודית גם באיסלנד. המילה "יהודים" באיסלנדית היא Gyðinga קיד'ינגאר, מהשורש של המילה 'אלוקים' שנקראת באיסלנדית גואו Guð .

סיפורי אגדות העם באיסלנד נקראים "סאגה". יש להם גם סאגה עתיקה מימי הביניים שנקראת Gyoinga Saga שפירושה "סיפורם של היהודים", היא מספרת את סיפורו של חג החנוכה כתרגום מקוצר של "ספר המקבים" שלנו.

לפני כ400 שנה תרגמו את התנ"ך מעברית לאיסלנדית, וספר התנ"ך המקורי בעברית נשמר במנזר בכפר הולאר בצפון איסלנד. זה היה אחד העותקים הראשונים של התנ"ך, שהודפס על ידי גוטנברג בשנת 1587. לפני כמאה שנים נשות הכפר הולאר כיבסו בגדים בערוץ הנחל, בתוך סיר כביסה שתחתיו הבעירו אש קטנה. במהלך הכביסה נגמרו העצים במדורה. אחת הנשים אמרה: "במנזר יש ספר ענק בשפה שאיש לא מבין. בטוח שאין מה לעשות איתו!". פסעה הכובסת למנזר, שלפה את ספר התנ"ך הנדיר, וצעדה אתו לעבר הסיר. רגע לפני שזרקה את הספר לאש, ראה אותה אחד הנזירים, והציל את התנ"ך העברי העתיק.

יש תיעוד שכבר במאות 18-19 חיו יהודים באיסלנד. יעקב פרנקו, יהודי יליד הולנד, מונה בשנת 1704 מטעם ממשלת קופנהגן להיות אחראי על המסחר החדש בטבק באיסלנד ואיי פארו. שנים אחדות אח"כ כל יבוא הטבק לאיסלנד היה בידי אברהם קנטור ואברהם לוין, בני עמנו כמובן. יש גם תיעוד שבשנת 1815 עגנה באיסלנד האוניה אולריקה Ulricha, כשעל סיפונה בדים וכובעים שהוזמנו ע"י סוחר טקסטיל יהודי  ששמו ראובן מוזס הנריקס, שהיתה לו חנות בגדים גם באיסלנד. הבנין הגבוה ביותר באיסלנד היה בעל 5 קומות ששימש בנין המשרדים של חברת היבוא והייצוא "נתן ואולסן". בעלי החברה היו פריץ היימן נתן היהודי עם שותפו הדני.

ב1874 ביקר באיסלנד הוגה הדעות הציוני, מקס נורדאו, לרגל חגיגות אלף שנים למדינה. הוא התרשם לרעה משנאת הזרים, ואת כתבת הסיכום שלו סיים במשפט "הייתי מעדיף להיות כלב בבודפשט מאשר מטייל באיסלנד".

בעקבות עליית הנאצים לשלטון בברלין, נטשו יהודים רבים את גרמניה, ומקצתם ברחו גם לאיסלנד. הם נתקלו בגילויי אנטישיות למרות שלפני כן המקומיים לא הכירו יהודים. כאשר דנמרק סגרה שעריה בפני פליטים יהודים בשנת 1938, גם איסלנד נסגרה ליהודים. באותם שנים אף גרשו חלק מהיהודים שהגיעו כפליטים בשנים הקודמות.

אבל במלחמת העולם השניה כוחות בנות הברית הוצבו בשנת 1941, והכוחות כללו גם חיילים יהודים. בעקבותיהם הגיעו גם אזרחים יהודים, ואיסלנד הפכה להיות בית זמני לפליטים. אז נפתחה לראשונה באיסלנד קהילה יהודית קטנה עם 25 חברים. במחנה של הצבא הבריטי היה גם בית כנסת עם ספר תורה. 2,000 חיילים יהודים אמריקאים שירתו בכוחות ארה"ב באיסלנד, ובאחד הבסיסים היה גם בית כנסת עם ספרי תורה ועם רב צבאי

בתחילת שנות החמישים פעלו באיסלנד שני בתי כנסת בריקיאוויק ובקפלאוויק. המניינים היו בעיקר של חיילים, כי בכל המדינה חיו רק 9 תושבים יהודים.

האיסלנדים היו גזענים. הצבא האמריקאי שנחלץ להגן עליהם מהנאצים, והם דרשו מהאמריקאים לא להציב על אדמת איסלנד חיילים כושים או יהודים. דרישה זו נמשכה גם מכוחות נאטו בשנות ה60.

לעומת זאת, לא היה לאיסלנדים בעיה לקלוט באהבה פושע נאצי בשם אוולד מיקסון, שהיה רוצח המונים בשואה. בשנות ה80 פנה מרכז שמעון ויזנטל לממשלת איסלנד בבקשה לפתוח בחקירה על מעללי מיקסון, והאיסלנדים הגיבו בהאשמות ישראל בפשעי מלחמה.

גם כיום נחשבת איסלנד מדינה אנטי ישראלית ופרו פלסטינית. בשנת 2011 עלתה חברת הפרלמנט האיסלנדי על האוניה מרמרה שניסתה להבריח נשק לעזה כדי להרוג ישראלים. תומכת הטרור הזו אף דיברה נגד ישראל וקראה לפרלמנטרים מאיסלנד ומכל העולם לעשות כמוה. איסלנד היתה המדינה האירופית הראשונה שהכירה במדינה הפלסטינית. עיריית ריקיאוויק אף החליטה להחרים סחורות מישראל. בתחרות האירוויזיון לפני 3 שנים הלהקה שייצגה את איסלנד הכריזה על שנאתה לישראל, ובשלב חלוקת הנקודות אף הניפו דגל פלסטין.

האיסלנדים היו חשופים רק לתעמולה פלסטינית שיקרית. אבל בשנים האחרונות שליח חבד ואשתו עורכים גם מסע הסברה על היהדות באוניברסיטאות ואולמות מקומיים, והם רואים התחלה של שינוי ביחס הנגטיבי של המקומיים ליהדות ולישראל.

Photos courtesy of VisitIcelnad

 

 

 

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן