בפרשת השבוע כתוב "כִּי ה' אֱלֹוקֶיךָ מְבִיאֲךָ אֶל אֶרֶץ טוֹבָה, אֶרֶץ נַחֲלֵי מָיִם עֲיָנוֹת וּתְהוֹמוֹת יוֹצְאִים בַּבִּקְעָה וּבָהָר". כשקראתי את הפסוק בעבר, גם אני דמיינתי את עמק המעיינות או את שמורת הבניאס. משבגרתי והתחלתי לראות את העולם, הבנתי שהפירוש הויזואלי המובהק לברכה זו הינו הפארק הלאומי פִילִיטְבִּיצֶ'ה Plitvice בקרואטיה.
אגמי פיליטביצ'ה היפים הם חלק מנהר קוֹרָנָה Korana שיורד מההרים אל הים האדריאטי לאורך 150 ק"מ. תנאי הקרקע המיוחדים באזור פיליטביצ'ה גרמו למי הנהר להיקוות לאגמים זה תחת זה, לפני שהם ממשיכים לזרום הלאה.
מבנה הקרקע באזור זה יצר 16 אגמים גדולים ועוד הרבה אגמים קטנים, שבהם זורמים המים מאגם לאגם במפלים מדהימים ביופים. המפל הגדול ביותר הוא בגובה 70 מטר, ונמצא ליד הכניסה. יש גם מפלים בגובה 2-3 מטר בלבד. הרבה מפלים סמוכים זה לזה. מראה מקסים ובלתי רגיל. המפלים בגבהים שונים, ובקרבתם שומעים את שאון המים הנופלים לאגם שבתחתיתם. צבע המים באגמים הוא טורקיז ואמרלד, והם צלולים מאוד. האגם הגדול ביותר הוא אגם קוֹזָ'אק Kozjačka draga.
מסביב לאגמים וליובלים גדל יער עבות. בהליכה בשבילי היער המוצלים אנחנו שומעים שקשוק מים חרישי ביובלים הרבים, עלים מרשרשים ברוח הקלה, וציפורים מצייצות שיר. האויר צח מאוד ומרחיב את הריאות והלב. מהשבילים בחופי האגמים אפשר לראות דגים משייטים במים הצלולים. גם בשמש היוקדת הטמפרטורה קרירה ונעימה בזכות הצל שמטילים עצי היער.
יש בפארק 8 מסלולי הליכה מעגליים לבחירתנו. המסלולים צרים יחסית, והם על האדמה או לחופי האגמים, וחלקם גשרי עץ מעל אגמים מקסימים. אם אנחנו מגיעים לפארק מהכניסה הראשית, נבחר אחד מארבעת המסלולים המסומנים בירוק. אם נכנסים מהכניסה המשנית, נבחר באחד מ4 השבילים המסומנים בצבע כתום. כשאנחנו מטיילים בשבילי הפארק אנו מבינים טוב יותר את משמעות הפסוק "אֶרֶץ טוֹבָה, אֶרֶץ נַחֲלֵי מָיִם עֲיָנוֹת וּתְהוֹמוֹת".
הפארק נראה כמו גן עדן עלי אדמות. זאת למרות שבימי הביניים קראו לאזור הזה "גני השטן", בגלל שפעם היו פה זאבים ודובים שטרפו מטיילים ודייגים. כיום לא נשקפת עוד סכנה למבקרים. אבל יש עדויות נדירות של מבקרים שהבחינו בדוב או בזאב מגיח מהיער ובורח מפניהם.
כרטיס הכניסה כולל גם הפלגה בסירה חשמלית על האגם הגדול Kaluderoval, ונסיעה ברכבת פנורמית. מומלץ להסתכל באינטרנט על מפת הפארק, ולתכנן את המסלול ואת מקומות המנוחה וההתרעננות שלנו. המקומות המתאימים ביותר להפסקת פיקניק ולמנוחה הם Kozjačka draga וביסטרוKupalište Kozjačka draga על שפת אגם קוז'אק, או ברחבת הכניסה לביסטרו קופאלישטה בצד השני של האגם.
מאחורי הקופות בכניסה יש חנות מזכרות. אני ממליץ למי שמגיע עם ילדים לקנות בחנות הזו ספרי תמונות ומפת הפארק מיוחדים לילדים. הילדים יכולים ללמוד מתוכם אקולוגיה תוך כדי טיול בפארק, לזהות סוגי מים, סוגי דגים, פרפרים, לוטרות, לזהות עצים שונים וכיוצא בזה.
הכניסה לפארק מוגבלת ל70 מבקרים בשעה, מסיבות אקולוגיות. אפשר לקנות כרטיסים מראש באינטרנט לפי שעת הכניסה המשוערת, והכרטיסים הנותרים נמכרים בקופה בכניסה לפארק. אני ממליץ לקנות כרטיסים באינטרנט שבועיים מראש, ולהגיע בזמן. אם נגיע לקופה בכניסה כדי לקנות כרטיסים, ייתכן שהכרטיס הזמין הקרוב ביותר יהיה רק לעוד 5 שעות, ועד אז נאלץ להמתין זמן ממושך ברחבת הכניסה או בחניה. או שאפילו לא יהיו עוד כרטיסים לאותו יום.
לדעתי, זה המקום היפה ביותר בקרואטיה, אם לא באירופה כולה. לא בכדי הוא מוכר כאתר מורשת עולמי של אונסקו. הפארק נמצא על אם הדרך הראשית בין זאגרב לספליט. מומלץ מאוד להקדיש יום אחד לביקור במפלי פיליטביצ'ה. ומי שנוסעים ברכב מזגרב לכיוון הים האדריאטי ולספליט, חייבים לעצמם לעבור דרך הפארק הזה.
פארק לאומי קֶרְקָה Krka
במערב קרואטיה ישנו עוד פארק עם "נחלי מים עיינות ותהומות". זה פארק קֶרְקָה ששוכן בחלק מנהר קרקה שעובר דרך שבעה מפלים שנוצרו באופן טבעי, זורמים מעל סלעי גיר ודולומיט. הנהרות קרקה וצ'יקולה נופלים לשבע מדרגות מסלע גיר טרוורטין, ויוצרים בריכות עמוקות לפני שהם זורמים במורד. מפלים אלה נחשבים גם מפלי הסידן פחמתי היפים באירופה.
בפארק קרקה פועלת גם תחנת כוח הידרואלקטרית, שנפתחה בדיוק יומיים לפני שהמדען טלסה פתח את תחנת הכוח ההידרו הראשונה בעולם במפלי הניאגרה. יש בפארק קרקה גם טחנות מים עתיקות מתחילת המאה ה19.
במסלולי פארק קרקה יש 22 תחנות של אתרי טבע והיסטוריה שכדאי לעצור לידם. המפורסם ביותר מבין מפלי קרקה הוא סְקְרָדִינְסְקִי בּוּק Skradinski Buk, שגובהו 45 מטר ורוחבו כמעט 800 מטרים, מה שהופך אותו לאחד המפלים הגדולים באירופה. בביקורי בשמורת קרקה בחול המועד פסח האחרון, השביל המוביל למפל סקרדינסקי היה חסום לשיפוצים. אולי בינתיים הוא נפתח מחדש.
בלב אחד האגמים בקרקה נמצא האי הקטן וִיסוֹבָאק Visovac, שעליו נמצא המנזר הפרנציסקני שנבנה ב1445. יש בו אוסף מימצאים ארכיאולוגיים מעניינים. אפשר להגיע לאי רק בסירות קטנות.
באגם קרקה אפשר גם לשוט בסירה או בקיאק במקומות מוגדרים, ואף לשחות מתחת למפלים. יש לברר בכניסה היכן אזורי הרחצה והשחיה המותרים היום.
קרקה היא בית גידול טבעי של כמעט 1,200 מיני צמחים ו-200 מיני ציפורים. סביב מימי נהר הקרקה ניתן לזהות זוחלים ודו-חיים רבים ושונים, ודגים אנדמיים שאינם חיים בשום מקום אחר בעולם.
פארק קרקה נמצא במרחק כשעת נסיעה מספליט ומזאדאר. 90 ק"מ מספליט. רבים מהציבור הדתי מבלים את החגים בספליט עם חברת התיירות הדתית 'אסיה טרוול'. מנהלי אסיה טרוול מעדיפים לקחת את אורחיהם לפארק קרקה הסמוך לספליט, ולא לפארק פיליטביצ'ה הרחוק וההיפה יותר. הנופים בקרקה מדהימים ביופיים. אבל יש גם מינוס. בחלק האחרון במסלול, בדרך אל חניון האוטובוסים, יש עליה תלולה עם קטעים של מדרגות רבות. בקבוצה שהדרכתי בפסח הייתי צריך לתמוך פיזית באורחות אחדות, ולאחר שמשכתי למעלה חלק מהן, נאלצתי לרדת בחזרה שוב ושוב כדי לתמוך ולמשוך ולדחוף בעליה עוד מבוגרים בקבוצה. הם הגיעו לאוטובוס כשהם מתנשפים כהוגן.
אפשר לקנות כרטיסי כניסה לפארק בשער, אם כי עדיף לקנות אותו באינטרנט באתר Parks Croatia כדי להימנע מהמתנה כשאנו מגיעים.
בקרבת פארק קרקה ישנן מצודות עתיקות מהתקופה הרומית ומבצרים מימי הביניים. בקרבתם גם מתחם מפלי רוֹשְקִי סְלָאפ Roški Slap. אחת התחנות החשובות במסלול ההליכה היא מערת אוזידאנה Ozidana pecina היפהפיה. הוכח שהיא שימשה למגורים בין השנים 5,000 עד 1,500 לפני הספירה. כדאי לבקר גם באתר הארכיאולוגי בּוּרְנוּם Burnum.
אז איזה פארק עדיף לנו, קרקה או פיליטביצ'ה?
- פארק קרקה קרוב יותר לספליט וזאדאר (90 ק"מ), ופארק פיליטביצ'ה קרוב יותר לזאגרב (130 ק"מ).
- פארק פיליטביצ'ה גדול יותר מקרקה. יש בו שבילי הליכה רבים החל מ3 ק"מ ועד 18 ק"מ. בקרקה יש פחות שבילים שאורכם בין 3 ק"מ ל-18 ק"מ.
- פיליטביצ'ה מתאים לבילוי במשך יום שלם, ובפארק קרקה אפשר להסתפק בחצי יום.
- השבילים בקרקה אינם מתאימים לכסאות גלגלים ולעגלות ילדים, בגלל מדרגות עשויות בולי עץ, חול רך, ומשטחים לא אחידים. אם אתם באים עם פעוטות, השאירו את העגלה במכונית, והביאו אותם מנשאי קנגורו. לעומת זאת, חלק מהשבילים בפיליטביצ'ה מתאימים גם לנכים על כסאות גלגלים.
- פיליטביצ'ה עמוס ופופולרי יותר מקרקה. יותר ממיליון מבקרים בו מידי שנה. פארק קרקה פחות עמוס ורגוע יותר, אבל בגלל שהוא גם קטן יותר גם שם אנחנו יכולים להרגיש צפיפות.
- בקרקה יש אזורים שבהם מותר להיכנס למים ולשחות. בפיליטביצ'ה זה אסור בתכלית בכל הפארק.