קוראינו שבילו את חג הפסח במלונות בחו"ל נתקלו בתורים ארוכים מאוד בנתב"ג לפני הצ'ק אין ובמהלך הבידוק הבטחוני. רשות שדות התעופה המליצה לנוסעים להגיע לשדה התעופה 4 שעות לפני ההמראה, בשיטת נקדימון בן גוריון, במקום רק שעתיים וחצי כמקובל.
התורים המייגעים נובעים מגידול בביקושים מצד נוסעים רבים, ומצמצום בהיצע הטיפול בנוסעים. רוב העובדים הזוטרים בענפי התיירות והתעופה פוטרו בתחילת הקורונה, וכעת מתקשה רשות שדות התעופה לגייס בודקים בטחוניים. בנוסף, חלק מדלפקי הצ'ק אין בטרמינל 3 נתפסו על ידי מתחם בדיקות הקורונה לנוסעים השבים ארצה.
נתב"ג עמוס מאוד, אך מצבנו עדיין טוב לעומת שדות תעופה אחרים בעולם. למשל, בנמל סכיפהול באמסטרדם הודיעו בשבוע שעבר לנוסעים לא להגיע בכלל, בגלל התורים הבלתי אפשריים. גם ברוב שדות התעופה בארה"ב יש תורים כמו אצלנו ואיחורים רבים בהמראות. זאת בגלל מחסור בטייסים שחייבים לעבור הסמכה מחדש לאחר שלא טסו במשך שנתיים במגיפת הקורונה. תורים ארוכים יש לא רק ביציאה מישראל, אלא גם בכניסה למדינות רבות, לפני עמדות ביקורת הגבולות. במיוחד בכניסה לארה"ב.
לאחרונה יש בנתב"ג תורים ארוכים מאוד לפני עמדות הבידוק הבטחוני ולפני דלפקי הצ'ק אין. עם התקרב שיא עונת התיירות, כנראה המצב יחמיר. לנוסעים מתמידים יש שיטות להקל על ההמתנה, ולא לעמוד בתורים המייגעים עם שאר הנוסעים. הנה טיפים לשיטות לקיצור התורים:
1. עמדות W
הליך מקוצר של צ'ק אין יכולים לעשות מי שטסים עם כבודת יד בלבד, ואינם מביאים מזוודה גדולה להכניס לבטן המטוס. עלינו לעשות תחילה צ'ק אין מראש בבית באמצעות האינטרנט. כשאנו מגיעים לאולם היוצאים בנתב"ג, לא צריך ללכת לעמדות הצ'ק האין ולעמוד בתור. אלא הולכים ישירות למתחם W, שנמצא מאחורי עמדת המודיעין במרכז האולם. על עמוד הבטון יש שלט מואר גדול עם האות W בצבע סגול.
שם יש 2 דלפקים שבהם עלינו להראות לדיילות הקרקע את אישור הצ'ק אין שבצענו מראש. בד"כ אין שם תור, ובפעמים היחידות שראיתי תור באזור W, עמדו לפניי פחות מעשרה נוסעים. משם אנו ממשיכים ישירות לעמדות הבידוק הבטחוני ובדיקת הדרכונים. לא נעמדים בכלל בתור הארוך בדרך לצ'ק אין.
באזור הבידוק הבטחוני ומכונות השיקוף יש תור, אבל בד"כ הוא זורם מהר יחסית. בימים אלה הנהלת נתב"ג מגייסת עוד אנשי בטחון כדי לאייש את כל המכונות והעמדות, ואז התהליך יהיה מהיר עוד יותר מאשר כיום.
אחרי הבידוק הבטחוני עוברים לאולם ביקורת הגבולות. בעלי דרכונים ביומטריים יכולים לגשת לעמדות הממוחשבות בצד, ולעשות בעצמם את הליך ביקורת הגבולות בצורה ממוחשבת מהירה וקלה. בעלי דרכונים ישנים חייבים להתייצב בעמדות משטרת הגבולות במרכז האולם, ושם יש תורים לא גדולים.
בשיטה הזו אפשר להגיע אל אזור הדיוטי פרי בתוך רבע שעה מהכניסה לטרמינל, במקום שעה או שעתיים למי שנאלץ לעבור את המסלול הרגיל.
את הטופסולוגיה של טופס נוסע ומסמכי הקורונה לפי דרישות המדינה שאליה אנו טסים, ייבדקו הדיילות בשער העליה למטוס.
2. Global Entry
לטסים לארה"ב יש אפשרות לכניסה מזורזת באמצעות הצטרפות לתוכנית Global Entry שהנהיג המשרד לבטחון פנים בארה"ב. כולנו מכירים את התורים הארוכים מאוד לפני עמדות ביקורת הגבולות בכניסה לארה"ב. אבל כיום אפשר לעקוף אותם באמצעות תוכנית זו. ניגשים לעמדת "קיוסק" של Global Entry, שם אנחנו מכניסים את כרטיס החבר, עושים סריקת אצבע, מניחים את הדרכון לצילום כמו בעמדות בישראל, וממלאים הצהרת מכס דיגיטלית קצרה. התהליך הזה אורך דקות ספורות, ומיד אח"כ אפשר ללכת למסוע המזוודות, לקחת את הכבודה ולצאת מהטרמינל.
את התהליך המקוצר הזה יכולים לעבור רק חברים בתוכנית. יש להרשם מראש, ולמלא בקשה מקוונת באתר המכס והגבולות האמריקאי CBP. הם עורכים בדיקת רקע, ואם הם מאשרים אותנו, עלינו לעבור גם ריאיון אישי, וצילום בטכנולוגיית השוואת פנים.
עד לאחרונה האפשרות הזו היתה קיימת רק לבעלי דרכון אמריקאי ורק ב75 נמלי תעופה נבחרים בכניסה לארה"ב, אבל בשנתיים האחרונות הורחבה התוכנית גם לבעלי דרכון ישראלי ודרכונים זרים אחרים. כיום התוכנית פועלת כמעט בכל נמלי התעופה הבינלאומיים באמריקה, וגם במספר נמלי תעופה באירופה.
ההצטרפות כחברים עולה 100$ והיא בתוקף ל5 שנים. בעלי כרטיסי אשראי זהב ופלטינום בבנקים אמריקאים מקבלים את החברות בחינם.
החברות בGlobal Entry כוללת גם חברות ב TSA PreCheck שלהלן.
3. TSA PreCheck
אפשר לעבור את הבדיקה הביטחונית בלמעלה מ-200 שדות תעופה בארה"ב ואירופה במהירות ובקלות, במסלול מיוחד לחברי תכנית TSA. במסלול הזה לחברי התוכנית אנו לא נדרשים להסיר נעליים, חגורות ומעילים. בנוסף, מכשירים אלקטרוניים ונוזלים יוכלו להישאר בתיק האישי. גם חברת התעופה אל על הצטרפה בסוף השנה שעברה לתוכנית זו עבור נוסעיה.
התוכנית כרוכה בדמי הרשמה לא גבוהים, ובעלי כרטיסי אשראי פרימיום בבנקים אמריקאים מקבלים אותה חינם עם כרטיס האשראי. המצטרפים לתוכנית TSA מקבלים מספר נוסע (KTN) אותו יש להזין בעת ביצוע הזמנה חדשה, עדכון הזמנה קיימת, או במעמד הצ'ק אין.
4. תוכנית Clear
תוכנית מהירה דומה שבה נשמר המידע הביומטרי שלנו (טביעת אצבע וסריקת קשתית). חברי קליר אינם נדרשים לעמוד אפילו בתורים הקצרים של TSA. הם הולכים למכונה בתוך הטרמינל שנקראת 'קיוסק', שנועדה לאשר את זהותם. אח"כ נציג של קליר מלווה את הנוסע אל ראש התור של TSA PreCheck לצ'ק אין ובידוק סופר מהיר. המינוס- התוכנית מופעלת רק ב42 שדות תעופה בתוך ארה"ב.
5. שירותי קונסייג'
יש בנתב"ג חברות שמציעות שירותי VIP לאנשים אמידים ולאדמו"רים, שבמסגרתם נציג שלהם לוקח את המזוודות והדרכון שלנו, ועומד במקומנו בתורים לצ'ק אין ולבידוק הבטחוני הראשוני. זה שירות לא זול, אבל בימים עמוסים בטירוף זה כדאי. משחרר לחלוטים מהצפיפות ומהעצבים.
6. טרקלין פתאל
בפאתי טרמינל 1 בנתב"ג פועל גם שירות "סופר VIP" של רשת מלונות פתאל, שמציעה ללקוחותיה אזור המתנה נוח מאוד כמו בטרקלין, עם כורסאות ישיבה נוחות. בצידי הטרקלין יש עמדות של בידוק בטחוני ושל משטרת הגבולות. דייל של החברה עושה צ'ק אין ומחתים הדרכון, ונהג של החברה לוקח את המזוודות שלנו הישר אל יציאת הצ'ק אין. כעשרים דקות לפני ההמראה לוקחים אותנו במכונית מרצדס מפוארת הישר אל המדרגות בקצה השרוול ליד דלת המטוס. שירות מעולה, אבל העלות יקרה מהמחיר של רוב כרטיסי הטיסה הטרנסאטלנטיים.
7. שטיקים
אנו מכירים עוד שיטות לקיצור תורים בנמלי תעופה, אבל לא אחשוף אותם בגלל שרובם אינם מוסריים לטעמי. אבל אני מרגיש צורך להזהיר מפני שיטה מכוערת במיוחד של התחזות לנכים. יש נוסעים ונוסעות שמגיעים לנתב"ג ומבקשים כסא גלגלים וליווי. דייל מוביל אותם בתור עוקף עד לשער העליה למטוס. יש גם נוסעים שמגיעים לטיסה עם מקל הליכה של הוריהם, ומציגים צליעה כדי לעקוף את התור. התופעה המכוערת הזו נהיה נפוצה יותר מידי, וכיום המאבטחים הסמויים בתוך הטרמינל הונחו לזהות את "הארטיסטים" האלה. מי שנראה קם מכסא הגלגלים, או שנראה מניח את מקל ההליכה והולך במרץ לחנות הדיוטי פרי, נלקח לבדיקה בחדר צדדי. שם מעכבים אותו עד העליה למטוס, ומוציאים לו את הנשמה. במקרים נדירים נותנים גם דו"ח על התחזות ועל השגת דבר במרמה. אל תעשו זאת!
נסיעה טובה וקלילה