כולנו גדלנו על "סיפורי חלם", וצחקנו בלעג מתנשא על תמימותם וטפשותם של אנשי העיר הזו. הסיפורים על חלם משעשעים ברמה החיצונית, וברובד עמוק יותר נותנים לנו תחושת בטחון של חשיבות עצמית וחוכמה.
רובנו חושבים שסיפורי חלם הם אגדות שאין אמת מאחוריהן. אבל מתברר שיש מקום כזה במציאות. חוקר תפוצות ישראל, העיתונאי ר' יצחק כרמלי, חיפש את העיירה חלם, ומצא אותה. העיר חלם שוכנת על גדות נהר בוג טובלת וסובבת בירוק עד, ביערות שמסביב לחלם גדלים פירות יער למינהם, בתוך העיר יש עצי דובדבן תפוחי עץ ועוד מיני פרי. פסטורליה נעימה, שאינה קשורה לבדיחות.
לכבוד חודש אדר, אנו מביאים את סיפור מסעו שאינו מצחיק:
זה היה אחד המסעות היותר מעניינים, יצאתי אל חלם האגדית לבדוק האם הסיפורים על חכמי חלם נכונים, או שאינם נכונים? מי בכלל המציא את את הסיפורים האלו? וכבר אמר מי שאמר, שבכל סיפור יש בו מעט מן האמת.
מקובל, כי האגדות נכרכו סביב תושבי העיירה הממוקמת מדרום מזרח לוורשה על גבול אוקראינה, ע"י המשכילים שהוציאו שם רע על תושביה החרדים. מי שחקר וניסה לפצח מה עומד מאחורי עלילת הסיפורים על תושביה היהודיים של חלם, הוא פרופסור דב נוי המנוח שעסק בתיעוד סיפורים עממיים. גם הוא לא מצא הסבר המאמת את מקור הסיפורים.
אל העיר האגדית יצאנו מלווים בספר "חכמי חלם״, הוא זה שליווה אותנו, כך מצאנו את מרבית המקומות עליהם סובב הספר. כך למשל, פגשנו את בית הכנסת משם הושלך הרב מהגג עם החתול הטורדן, כך גם מצאנו את באר המים שם נתפש הירח, ועוד רבות מהמעשיות המשעשעות.
הצלחנו לאתר לא מעט בתים יהודיים, זיהיתי אותם לפי מרפסות הסוכה. מצאנו גם את בית הכנסת היחיד של חלם. קל לזהות אותו במרכז העיירה לפי לוחות הברית שמוצבות על הגג מעל הכניסה.
אבל כאן מסתיים הזיכרון. כשנכנסים פנימה רואים שהגויים המקומיים הפכו את המקום לבית מרזח עלוב. כך זה נראה מבפנים:
ושלא יהיה ספק, המתקן הצמוד לקיר איננו דוכן החזן, אלא מכונת משחקים והימורים. כאילו המחשה לסקנדל הציבורי השבוע על האנטישמיות של הפולנים. כואב הלב!…
בעיר יש גם מוזיאון, שבתוכו מוצג גם אוסף יודאייקה, בין פוחלצי חיות ופרפרים מיובשים.
עוד אתר בחלם הקשור ליהדות הוא מערכת מחילות תת קרקעית העוברת מתחת לעיר באורך מאות מטרים, לשם הצליחו מספר יהודים להימלט בתקופת השואה. יש את החלק העצוב והפחות מוכר: השמדתם של יהודי חלם ע"י הצורר הנאצי ימ"ש. איתרנו מצבות שבורות ומנותצות שהיו מושלכות בשטח מה שהיה פעם בית העלמין.
פחות ידוע שבין רבני הקהילה היהודית של חלם היו גם אחדים מגדולי ישראל והחסידות. בין רבני הקהילה היו גם מפרשי התלמוד המהרש"א והמהרש"ל. כך גם המקובל ר' אליהו בעל שם, ר' נטע שפירא זצ"ל שימשו גם הם כרבנים בחלם.