בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

הַאִם Costa כּוּסְתָה בְּאַנְטִישֵמִיוּת?

שלושה קרוזים כשרים הסתבכו בחודש שעבר, והפלגות הנופש הפכו ל'עוגמת נוֹפֶש'. כל התקלות קרו בחברת הקרוזים קוסטה Costa. חקרנו מה קרה בקרוזים אלה, ומה עוד עלול לקרות בענף הקרוזים הכשרים.

תחילה, יש להבהיר מה זה "קרוז כשר"? על כל אונית פאר שמובילה יותר מ2,000 נוסעים יש חדר אוכל גדול, ועוד "מסעדות נושא" אחדות עבור כמאה סועדים בלבד. "מסעדת נושא" מגישה בתשלום ארוחות בנושאים כמו אוכל הודי, מקסיקני, צרפתי, מאכלי ים, וכן הלאה. בקרוז כשר, מוקצית אחת המסעדות האלה למען קבוצת שומרי הכשרות, והמטבח הצמוד עובר הכשרה.

מסעדה ראשית על אוניה של קוסטה

בחודש יולי האחרון הפליגו מברצלונה שני קרוזים כשרים שהופעלו בשותפות חברת 'כושר קרוזס' הירושלמית, בבעלות מיכאל טשידלר, והחברה האמריקאית Destinations 613, בבעלות יוסי זבלוקי. הנוסעים קיבלו אוכל ברמה נמוכה מזו שהובטח להם. קרוז כשר נוסף בתפעול חברת 'דוד קרוז', בבעלות לוי יצחק יפרח, בוטל ברגע האחרון בגלל בעיות כשרות.

מה קרה שם?

ובכן, לפני חודשים רבים נחתם הסכם בין חברות התיירות כושר קרוז Destinations 613, ובין הסניף של חברת קוסטה בברזיל, על הפלגות קבוצות של שומרי כשרות על האוניה טוסקנה. להסכם זה צורף נספח עם דרישות של חברת "משמרת הכשרות", שמיכאל שכר את שירותיה. "משמרת הכשרות" זו חברה שמתמחה בארגון כשרות לאירועים גדולים במקומות מרוחקים. היא הוקמה ע"י 4 רבנים ידועים מהמגזר שלנו. (הרב חיים מרקוביץ, הרב אברהם דרעי, והרב מאיר בראל, והרב אורי איינהורן). מפקח הכשרות בהפלגות אלה היה הרב דרעי.

מיכאל טשידלר מספר ש10 ימים לפני ההפלגה הוא מקבל מקוסטה אימייל: "לא מילאתם את כל 50 החדרים שהזמנתם בחוזה, אז לא תקבלו אוכל כשר. אנחנו פטורים מההתחייבויות שלנו, בגלל שאתם לא עמדתם בשלכם".

מיכאל לא התרגש, כי גם בעבר חברות השייט לא הקפידו על מפעילי קרוזים כשרים שלא עמדו במכסת המינימום לנוסעים. הוא היה בטוח שיימצא פתרון, ולכן הוא לא שיתף את לקוחותיו במשבר, ולא הציע להם אפשרות לבטל את השתתפותם.

יומיים לפני ההפלגה, קוסטה שלחו מאחורי גבו של מיכאל אימייל לכל לקוחותיו, והודיעו להם "בהפלגה זו לא יהיה אוכל כשר, ולא יהיו גם כלי אוכל כשרים. אסור לכם ולנציגיכם להיכנס למטבח האוניה". לכן אחדים מהנרשמים ביטלו את הגעתם לנמל המוצא בברצלונה.

מספר מיכאל: "הגעתי לאוניה עם הצוות שלי. הופתעתי מקבלת הפנים הנעימה של מנהל המלונאות והשף. חשבתי שהכל הסתדר. אבל אז מנהל המזון אומר לי "לא ניתן לך כלום. לא תקבל תנור במטבח כמו שהזמנת, ואסור לך ולרב שלך להיכנס למטבח שלי".

החל ויכוח, ואמרתי להם: תפסיקו להגיד כל הזמן מה "לא", ותגידו לי מה "כן"?

השיבו: "אם יש לך עוף כשר, תביא לנו, אנחנו נבשל אותו עם העוף שלנו, וכך תוכל להגיש עוף כשר".

הרב דרעי שמע זאת, והודיע מיד: "אני מבטל את תעודת הכשרות, ויורד מהאוניה".

התכנסת ישיבת חירום שבה החלה מהומה בטלפונים בין צרפת וישראל. לאחר הרבה דיונים, התקבלה פשרה שהציע הרב איינהורן: התעודה של "משמרת הכשרות" מבוטלת, אבל אם הרב דרעי יצליח למצוא פתרונות להכשיר, הוא יכשיר את המזון באופן אישי ולא בשם "משמרת הכשרות".

בדיעבד נמצאה דרך. צוות המטבח היו נחמדים, ונתנו לרב דרעי להיכנס למטבח, למרות הנחיות מההנהלה הראשית שלהם. צוות המשגיחים עבדו קשה מאוד לעומת המקובל בקרוזים. השף התנגד להעלות לאוניה את הסירים וכלי האוכל הכשרים כפי שסוכם מראש. לכן ספָּק של מיכאל במרסיי שלח לאוניה משאית מלאה בכלים חד פעמיים. ארוחות הבוקר הוגשו בצלחות חד פעמיות מקרטון, והחביתות בתבניות אלומיניום.

ארוחות הערב הבשריות לא היו מגוונות, והוגשו לשולחנות במגשי אלומיניום לצלחות חד פעמיות. מבחר הקינוחים היה דל מאוד, והסתכם במוס שוקולד ועוגת מוס. אחד הנוסעים כתב לי בווצאפ שהוא הרגיש "כמו במחנה קיץ של בני עקיבא, רק בלי גרגרי חול בצלחת".

לא יעלה על הדעת שנוסע שמשלם כ30,000 שקלים לחדר זוגי בהפלגת נופש, יאכל בצלחות נייר חד פעמיות, ויוצע לו תפריט לא מגוון, ולפעמים גם לא מתובל. אחדים מנוסעי הקרוזים האלה מתארגנים להגיש תביעה משפטית נגד קוסטה, שאותה הם מאשימים באנטישמיות. אחד הנוסעים שחזר ממורמר מהקרוז הזה כתב לי: "אם קוסטה היו מעיזים להתנהג כך למוסלמים אוכלי חלאל, היו שורפים להם את האוניה".

מיכאל טשידלר ויוסי זבלוקי הזמינו את הקרוז דרך הסניף של קוסטה בברזיל. כידוע, נשיא ברזיל האנטישמי הכריז לאחרונה שחיילי צה"ל בעזה הם כמו נאצים. יתכן שעובדי קוסטה בברזיל קלטו את "רוח המפקד" האנטישמיות, והחליטו להתיישר בהתאם. מיכאל טוען שזו אינה אנטישמיות, אבל אני מתרשם שהוא בדעת מיעוט במחלוקת הזו. אפילו שותפו, יוסי, אמר לתקשורת באמריקה שזו אנטישמיות.

"מסעדת נושא" כשרה על סיפון אוניה של קוסטה

בעיה דומה התעוררה בחודש יולי בקרוז כשר נוסף על אוניה של קוסטה. בתחילת שנת 2024 נחתם הסכם בין חברת התיירות הירושלמית 'דוד קרוז', שעובדת עם קוסטה כבר עשר שנים. הוסכם על הפעלת קרוז כשר-גלאט, בפיקוח הרב שלמה יפרח מצרפת, על האוניה פורטונה. 10 ימים לפני מועד העליה לסיפון (אֶמְבָּרְקִינְג), הודיעו קוסטה לבעל החברה, לוי יצחק יפרח, שלא יספקו ללקוחותיו אוכל כשר כמוסכם. התירוץ שלהם היה "הבאתָּ פחות ממאה נוסעים, לא תקבל כשר".

לוי יצחק נלחץ מאוד, וטס מיד למטה הראשי של חברת קוסטה באיטליה. הוא הסביר להם את הנזק האדיר שנגרם ללקוחותיו וגם למוניטין של חברת קוסטה. הוא גילה שם שאין עם מי לדבר. מספר לוי יצחק: "היה לנו קשה, אבל כיבדתי את ההחלטה של קוסטה. בחוזה איתם אכן מופיע סעיף קטן על  Special food & beverage service רק ליותר ממאה נוסעים. אבל אף פעם לא הקפידו על זה. בחודש הקודם, יוני, הפעלתי קרוז כשר עם 42 נוסעים בלבד, ללא בעיות. זכותם לרצות לממש הסעיף הזה, אבל לאפשר לנו זמן להתארגנות. לא לבטל 10 ימים לפני ההפלגה, כאשר נוסעים רבים כבר קנו כרטיסים בתנאי של כשרות. זה לא יעלה על הדעת. לא מקובל בעולם העסקים".

וכך, שבוע לפני הפלגת הנופש נאלץ לוי יצחק לבטל את הקרוז הכשר, ולהחזיר ללקוחותיו את כל הכסף ששילמו. הוא ביקש מחברת קוסטה להחזיר לו את תשלומי המקדמות שהעביר להם, הם סרבו בתחילה, ולבסוף גם סוגיה זו נפתרה.

מכל מקום, נראה שחברת קוסטה מתנכלת ללקוחותיה היהודים הדתיים, ופתחה חזית נגדנו. איך ולמה זה קורה, ולמה דוקא עכשיו? הייתכן שחברת הספנות קוסטה משייטת על גלים של אנטישמיות, כפי שאומרים נוסעיה?

ההסבר הראשוני של הנוסעים ושל חלק ממפעילי הקרוזים הכשרים היא שיש כאן אנטישמיות ואנטי ישראליות. יוסי זבלוקי הכריז זאת לתקשורת האמריקאית. מצד שני, לוי יצחק גורס שאין אנטישמיות בהנהלה הראשית של החברה, .

הרב אורי איינהורן מציע הסבר אחר: "כאשר אתה עוזר למלא אוניה – מחזרים אחריך. כאשר האוניה מלאה – מצפצפים עליך. בשנים קודמות, כאשר התפוסה הממוצעת באוניות היתה 60-80 אחוזים, חברות הקרוזים חיזרו אחרי כל סוכן שיכול להזמין 10-20 חדרים, ומי שיכול למלא 100-200 חדרים היה מקבל מהם עד חצי המלכות. זו הסיבה שבעבר הם נענו ברצון לדרישות שלנו לקבל מסעדה ומטבח כשרים, ולהקצות לנו אולם לתפילה ולשיעורי תורה. אבל בקיץ הנוכחי התפוסה הממוצעת בקרוזים היא 90 אחוז פלוס, וחברות השייט אינן צריכות אותנו כמו בעבר".

אבל זה עדיין לא מסביר מדוע קוסטה הודיעו למפעילי הכשרות רק זמן קצר לפני מועד ההפלגות, במקום להותיר להם חודשים להתארגנות לגזירה החדשה.

אם אכן מדובר בתופעה של אנטישמיות, אנו מופתעים לגלות זאת דוקא בחברה בבעלות יהודית. כידוע, חברת קוסטה נרכשה על ידי חברת השייט קרניבל, שהקים תדי אריסון ז"ל, וכיום מנהל אותה בנו מיקי אריסון. (אחותו, שרי אריסון, היא בעלת בנק הפועלים בישראל). תדי אריסון היה יהודי מסורתי, שבכל שבת נהג להתפלל בבית כנסת רפורמי במיאמי.

בינתיים, לוי יצחק ממשיך במשא ומתן עם הנהלת קוסטה ומאמין שיש פתרונות לעבוד יחדיו. ולראיה, הוא מוציא עוד שני קרוזים כשרים במהלך חודש אוגוסט, לוי יצחק אופטימי שהם יתנהלו כמתוכנן, בגלל שבכל אחד מהם ישתתפו יותר מ100 נוסעים. הוא מקווה שקוסטה לא ימציאו אמתלה חדשה כדי להתנכל ליהודים שומרי כשרות.

לחברת קוסטה יש נציגות GSA בישראל, חברת מֶדְקְרוּזֶס בפ"ת. מנהלת מדקרוזס, רונית איפרגן, שמעה על התקלות האלה לראשונה רק ממני. שאלתיה איך חברה מכובדת כמו קוסטה מעזה להפר הסכמים חתומים?

רונית: "אני עובדת שנים מול המשרד באיטליה, ושם אין לי שום בעיות. לא יודעת למה מיכאל הזמין בסניף של קוסטה בברזיל. אולי הציעו לו אותו קרוז בפחות כמה דולרים".

בתחקיר במסגרת כתבה זו הגעתי עד לנשיא חברת קוסטה, מָרְיוֹ זָנֶטִי Mario Zanetti, שהיפנה אותי לקצין העיתונות של החברה, שכותב: "אנו מכירים את דרישות הכשרות ותמכנו בהן בהצלחה על ספינות קוסטה בעבר ונמשיך לעשות זאת גם בעתיד. למרבה הצער, במקרה זה, חברת התיירות לא עמדה בסף ההזמנות המינימלי הנדרש לספק ארוחות כשרות. דרישות אלו מבטיחות את הכנת ההפעלה המתאימה למילוי בקשות ארוחות המיוחדות, כפי שנעשה הקיץ לשתי קבוצות נוספות של כשרות שהורכבו על ידי סוכני תיירות אחרים שעמדו בתנאים הנדרשים ללא תקלה".

שאלתי את קוסטה מדוע הודיעו לחברות ולנוסעים רק ברגע האחרון שלא יהיה אוכל כשר? תשובתו:  "קוסטה הודיעה לסוכן הנסיעות זמן רב מראש שאם הסיור לא יעמוד במינימום ההזמנות הנדרש של חדרים, לא נוכל לספק ארוחות כשרות. בעוד שאיננו יכולים לשער מדוע סוכן הנסיעות לא הודיע לקבוצת התיירים על המצב, כאשר האורחים הגיעו לספינה ולמדנו שהם לא קיבלו הודעה מסוכן הנסיעות, יצרנו קשר ישיר עם האורחים והעברנו להם את המידע באופן מיידי". (הערת המחבר: זה שקר).

שאלה: האם אתם מתכננים לפצות נוסעים בקרוזים הכשרים? תשובת קוסטה: "לא. הדבר לא נגרם בשל תקלה בשירותי החברה, אלא אך ורק בשל ניהול כושל של סוכן הנסיעות. זה לא יותר מאשר ניסיון של סוכן הנסיעות להעביר את האשמה עם האשמות שקריות ומכפישות כלפי קוסטה".

בתגובת החברה נכתב גם שקוסטה מחסלת את הקשרים עם סוכן הנסיעות יוסי זבלוקי. כלומר, מחרימים את חברת התיירות Destinations 613. בארצות הברית מתארגן בימים אלה חרם של צרכנים יהודים נגד חברת קוסטה שכותרתו "Stay Off".

מאי קמ"ל? כבדהו וחשדהו!

לפני כל קרוז כשר עלינו לבדוק ביסודיות איזו חברת קרוזים, מי נותן הכשרות, ואיזה ניסיון יש לו בקרוזים.

כאשר ישעיהו הנביא כותב על אכזבה עמוקה מציפיות, הוא מתאר זאת בפסוק "וַיְקַו לַעֲשׂוֹת עֲנָבִים, וַיַּעַשׂ בְּאֻשִׁים" (ישעיה ה/ב). פסוק זה מתאר בדייקנות את החוויה הקולינרית שהיתה החודש בקרוזים הכשרים על סיפוני חברת קוסטה. מה יקרה בקרוזים הכשרים הבאים? נבדוק ונדווח.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן