בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

תערוג נפשי על EPIC

חברת השייט נורווג'ין NCL הכריזה השבוע שבחודש נובמבר הקרוב תגיע לישראל אניית הדגל שלה נורווג'ין אֶפִּיק Norwegian Epic , לקחת ישראלים לקרוזים לקפריסין יוון ואיטליה. ההכרזה מעוררת כבר כעת סקרנות והתרגשות בענף הקרוזים הישראלי בכלל, ובציבור הדתי בפרט.

בציבור הרחב מתרגשים בגלל שזו האוניה הגדולה ביותר בין אוניות הקרוזים שיפליגו השנה מנמל חיפה. יש בה 18 קומות עם יכולת לארח 4,100 נוסעים. זאת לעומת האוניות האחרות שיפליגו מחיפה שמכילות כ2,500 נוסעים, כי רוב חברות השייט הבינלאומיות שולחות לישראל את האוניות הישנות שלהן.

בציבור הדתי מתרגשים גם מהעובדה שזו האוניה הזרה היחידה שתהיה עליה גם מסעדה כשרה. חברת NCL סגרה את אחת ממסעדות הנושא על האוניה רק למען שומרי כשרות, והואילה להכשיר את המטבח הצמוד. לצורך זה יצרה חברת נורביג'ן העולמית שיתוף פעולה עם סוכנות השייט הגדולה בישראל, 'גולדן טורס', שתנהל את תחום הכשרות בהפלגות. לכל שייט כשר מצטרף גם מנהל האופרציה הכשרה של גולדן טורס, שלום ברוט מיקיר, שמעניק לנוסעים חוויה קולינרית של אוכל גורמה בניחוח בינלאומי.

לקראת הגעת האוניה 'אֶפִּיק' לישראל, יצאתי להפלגת מבחן כדי להכין אתכם למה לצפות כשתהיו עליה.

סגן נשיא אזורי לפיתוח עסקי ישראל בNCL, ניק וילקינסון, אומר שהשוק הישראלי חשוב מאוד לחברת נורביג'ן משום שאנחנו היינו בין עשרת השווקים הגדולים של החברה ברחבי העולם לפני הקורונה. לכן בהנהלת NCL אוהבים את הציבור הישראלי. לדבריו, הם בחרו להביא לישראל את האוניה EPIC, בגלל שנוכחו שהיא חביבה במיוחד על ישראלים שכבר הפליגו עליה בים התיכון, בהפלגות שיצאו מברצלונה או מרומא.

למעשה, לא ממש רומא, כי רומא אינה שוכנת לחוף ימים. עיר הנמל הקרובה נמצאת כ80 ק"מ מצפון מערב לרומא, במרחק של יותר משעת נסיעה, ושמה Civitavecchia (צִ'יוִיטַוֶוקְיָה). נאמר מעתה "שִיוִיתִּי[וֶוקְיָה] לְנֶגְדִי תָמִיד".

כשהושקה Epic בשנת 2009 היא היתה ספינת השייט השלישית בגודלה בעולם. ספינת התענוגות הושוותה לבילוי ללאס וגאס. בקומה השישית יש קזינו גדול לחובבי הימורים, וכמו בלאס ווגאס גם באוניה יש שפע של בידור ואווירת מסיבות.

מידי ערב הצגה בסגנון ברודווי בתיאטרון הגדול בקומה 6, ובנוסף לזה גם הופעות של להקות ונגנים בברים הרבים שעל האוניה.

האוניה מפוארת מאוד. שטיחים מקיר לקיר בכל מקום ובמסדרונות,

נברשות קריסטל ענקיות שמתפרסות על 3 קומות, שטחים ציבוריים מרווחים מאוד, ופינות ישיבה רבות, שרובן עם ריפודי עור יוקרתי.

חדרי המגורים נמצאים בקומות 8 עד 13, ומחולקים לשלש רמות- חדר פנימי, חדר עם מרפסת, וסוויטות.

חדר מרפסת "בלקוני" טיפוסי (למעלה), והמרפסת בחדרי על האוניה (למטה)

בקומה ה15 נמצא פארק המים, עם 5 בריכות שחיה, אחת מהן עם מגלשת מים מתפתלת ועם מגלשת אבובים. לצידן בריכות ג'קוזי קטנות. בלילות מוקרנים סרטים על מסך ענק מול הבריכות, והנוסעים יכולים לצפות בהם גם בעמידה במים.

המתחם מוקף מעקה שקוף ולידו מיטות שיזוף. בשולי הקומה יש מזנון ושולחנות אוכל, ובמרכז בימה עליה מופיעים זמרות או רקדנים, וגם מדריכי כושר למבוגרים. אפילו אולם באולינג בנו על האוניה.

בקומה 14 יש מכון כושר גדול מאוד עם מכשירים משוכללים. בהמשך נמצא אגף סאונה, ואגף של טיפולי יופי ומסאג'ים. בהמשך הקומה יש מועדון ילדים, שבו חדרים ומשחקים מותאמים לגילאים שונים. בכל כיתה כזו יש מטפלת מקצועית שיודעת להעסיק ולהפעיל את הילדים לפי רמתם. כל שעלינו לעשות זה להביא את הילדים ולהפקיד אותם בידי המטפלת, וללכת בלי דאגה להנות מהאפשרויות הרבות על האוניה.

עם כל אלה ועוד אטרקציות, ה'אפיק' נראית בעיניי כמו ריזורט צף מפואר משולב בלונה פארק.

אין רגע דל ומשעמם על האוניה, וגם לא מחוץ לאוניה. מידי בוקר עוגנת האוניה בעיר נמל אחרת, ושם יורדים לסיורי חוף. לנוסעים מוצעים מבחר גדול של סיורים במחיר 100$ בממוצע. חברת 'גולדן טורס' מציעה סיורי חוף מיוחדים עם מדריכים ישראלים, שבהם מבקרים גם באתרי מורשת יהודית. כל זוג נוסעים מקבלים במתנה גם תיק צד של גולדן טורס שלתוכו מכניסים לאחר ארוחת הבוקר כריכים ושתיה, כי בד"כ לא נמצא בעיר הנמל מסעדה כשרה לארוחת הצהריים. מי שנשאר באוניה לנוח או להשתעשע במתקניה, זוכה גם לארוחת צהריים דשנה.

בעל חברת 'גולדן טורס', יהושע וידהורן (מימין), בסיור חוף לנאפולי וסורנטו עם לקוחות מרוצים

סיור חוף בבית הכנסת הגדול ברומא

שער בית הקברות היהודי העתיק בפיזה

אחד המרכיבים החשובים ביותר בקרוזים הוא תחום הקולינריה וההסעדה, שבו פתחנו כתבה זו. ברחבי האוניה יש 16 מסעדות, חלקן בחינם וחלקן מסעדות בתשלום שמתמחות בנושאים כמו אוכל סיני, איטלקי, הודי, וכדומה. במזנונים יש שפע של סוגי מאכלים בכמויות עצומות. זה נרמז אפילו בגמרא שנכתבה יותר מאלף שנים לפני השקת האוניה אפיק. במסכת סוכה דף מ' דנים בסוגיית קדושת שביעית. בין הדברים האסורים לשימוש בפירות שביעית מונה הגמרא: ״ולא לעשות ממנה אפיק[EPIC]טויזין״. ורש״י מפרש: "אפיקטויזין: נוטריקון- אפיק טפי זון (בעברית: הוציאו יותר מזון), מזון האוכל יותר מידי".

ואכן, באוניות הקרוזים יש יותר מידי אוכל, בכמויות ללא הגבלה, ובמגוון עצום. הבעיה היא שאנחנו, הנוסעים הדתיים, איננו יכולים ליהנות מהשפע הזה. מגבלות הכשרות עושות אותנו… "חפים משפע".

המזנון במסעדת בופה (לא כשרה) בקומה ה15

חברות הקרוזים מציעות לשומרי כשרות פתרונות של מנות בחמגשיות מופשרות ומחוממות, ועם סכו"ם חד פעמי מפלסטיק, כמו במטוסים. אולי זה מתאים לטיסות של שעות אחדות, אבל לא להפלגה של שבוע ויותר, כאשר הגסטרונומיה היא חלק מחווית השייט. ה'אפיק' היא האוניה הזרה היחידה בין האוניות שמפליגות לישראל, שמאפשרת לגולדן טורס להכשיר אגף באחד ממטבחיה, ולבשל אוכל טרי לכל ארוחה. בהפלגות לחיפה וממנה הם יסגרו אחת ממסעדות הנושא, ויהפכוה למסעדה כשרה.

המסעדה הכשרה על הEPIC

האוכל במסעדה הכשרה מוגש בצלחות חרסינה בכלים נפרדים לחלבי ובשרי וסכו"ם מוכסף. ההבדל בין אכילה בכלי אוכל מהודרים ובין אכילה מחמגשיות וסכו"ם פלסטיק, משפיע מאוד על ההנאה מהקרוז. כמו ההבדל בין אכילת מנת-קרב בתוך הטנק בשטח אימונים, ובין "ארוחת שחיתות" חגיגית בחדר אוכל קצינים בבסיס.

פגשתי בבית הכנסת על האוניה נוסע שהגיע עצמאית, והזמין אוכל כשר רגיל. הוא הראה לי איך נראות מנות כשרות מופשרות שהוא קיבל:

לעומת חמגשיות הפלסטיק, כך נראות מנות טריות כשרות שמוגשות ללקוחות גולדן טורס:

בצלחת זו אנו רואים שיפוד פרגית, כבד אווז, אנטריקוט, וצלע כבש. האם זה בר השוואה בכלל?…

ניק וילקינסון מסביר את החידוש מהצד של החברה: "אנחנו משתדלים לתת שירות מיטבי לכל סוג של לקוחות, כמו נוסעים דתיים, עולים מרוסיה, ערביי ישראל וכדומה. בבדיקות השוק התברר לנו שלציבור הדתי בישראל יש משקל חשוב בתחום תיירות החוץ. לכן אנו מציעים לנוסעינו גם אפשרות לארוחות טריות כשרות. זה מחייב מומחיות שלא היתה לנו, לכן אנו עובדים בשיתוף פעולה עם חברת 'גולדן טורס' מישראל שמנהליה ובעליה שומרי כשרות בעצמם, ויודעים להפעיל זאת היטב".

כידוע, מסעדות הנושא מהוות מקור הכנסה חשוב לחברות הקרוזים. אני שואל את ניק וילקינסון כמה כסף הפסידה נורביג'ן בגלל סגירת אחת המסעדות והפיכתה לכשרה?

ניק: "לא הפסדנו, אלא הרווחנו עוד נוסעים רבים בזכות הכשרות".

שאלה: "אז למה אתם מגבילים את הקבוצה הכשרה למקסימום של 120 נוסעים?".

ניק: "השירות המיוחד לנוסעים דתיים מורכב מהמון פרטים הקשורים לאוכל ולבית תפילה ועוד. כדי להבטיח לנוסעינו חוויה כשרה כראוי, אני חייב להגביל את כמות המשתמשים בשירות המיוחד הזה. אנחנו בשלבי ניסוי ותהייה. כאשר ארגיש שאנחנו בטוחים בזה, יתכן שאגדיל את היקף הקבוצה הכשרה".

כמובן שתפעול האוכל הכשר כרוך בהוצאות נוספות על הבשר הכשר והמאכלים, על כלי האוכל, ועל כרטיסי ההפלגה של משגיח הכשרות ומדריכי הטיולים ושכרם. לפיכך הופתעתי שהפלגה באמצעות גולדן טורס לא עולה הרבה יותר מהמתחרים הלא-כשרים. רק מעט יותר.

השוואת מחירים בין כרטיס הפלגה רגיל לבין חבילה כשרה חייבת להתחשב בכך שכרטיס רגיל אינו כולל טיסות, הסעות משדה התעופה לאוניה ובחזרה, ומלון בנמל היעד. כרטיס רגיל אינו כולל גם סיורי חוף, ואת הפינוקים הרבים של גולדן. כשמוסיפים את העלויות האלה למחיר הרגיל, ההפרש בינו למחיר חבילה כשרה של גולדן אינו גדול.

ניק וילקינסון היקצה לקבוצה הדתית אולם קטן לתפילה בקומה החמישית באוניה. ב"בית הכנסת" המאולתר הזה מתקיימות בכל יום 3 תפילות במנין. חברת גולדן טורס אף הביאה ספר תורה קטן לקריאה בשבתות ובשני וחמישי. בחודש אלול העלו לאוניה אפילו שופר לתקוע בסוף תפילת שחרית.

מנין שחרית על סיפון האוניה EPIC

הופתעתי מרמת הפינוק שמציע הבעלים של 'גולדן טורס' ללקוחותיו הדתיים. בעל החברה, יהושע וידהורן, והמנכ"ל נתי בלוך, הם סרוגים כמונו, ויודעים איך לפנק אותנו בדברים שחברות אחרות אינן מכירות. הם חשבו על הפרטים הקטנים ביותר, ופותרים מראש בעיות ומשאלות לפני שהן נוצרות בכלל. למשל, כל נוסעת בקבוצה מקבלת נרות שבת אלקטרונים מתוצרת 'מכון צומת' (כי אסור להדליק אש על האוניה). בנוסף, לפני כניסת השבת הם נותנים ללקוחותיהם פס מגנטי לשים על משקוף הדלת, באופן שימנע מהלשונית לנעול את דלת החדר. זאת כתחליף לכרטיס המגנטי שמפעיל מנגנון חשמלי שפותח הדלת עם חילול שבת.

'גולדן טורס' משווקת גם חבילות של קרוזים כשרים נוספים בהכשר הרב נחמיה רוטנברג. חבילות הקרוזים הכשרים הינן רק חלק צדדי בפעילות של 'גולדן טורס'. רוב עסקיה הם שיווק קרוזים רגילים לציבור החילוני הכללי בכל חברות השייט בכל העולם, ולא רק לאלה היוצאים מחיפה. ב'גולדן' שואפים להוזיל את השייט הכשר למינימום, כדי שכלל הציבור יוכל להנות משייט כשר.

יהושע וידהורן אומר שחברת השייט מגבילה אותם לקבוצות כשרות עד 120 נוסעים בלבד. לפיכך, לקראת ההפלגות בנובמבר הוא ממליץ להזדרז ולהזמין כרטיסים פן ייחטפו במהירות.

מנהל האופרציה הכשרה ב'גולדן טורס', שלום ברוט

כל קרוז הוא תענוג ונופש עילאי, ובהפלגות הכשרות של גולדן טורס יש גם נשמה יתירה. תפילות השבת החגיגיות, דברי התורה, זמירות השבת, ההרצאות, והארוחות המפוארות והמפנקות, מרוממים את הנפש. אם זה עושה גם לכם חשק לצאת לקרוז כשר, אז דעו שגם אצלי התעורר חשק כזה אף לאחר שירדתי מהאוניה בתום הההפלגה. כעת אני מרגיש כמו הפסוק מתהילים: "כאייל תערוג נפשי על… EPIC מים".

 

 

טיפים מיוחדים לEPIC:

  • כדאי לארוז ולהביא לאוניה גם חוט מאריך עם שקעים אחדים. בחדר שלי באוניה מצאתי רק שני שקעים חשמליים, וזה לא מספיק לזוג להטענת שני טלפונים ועוד מכשיר כמו מצלמה או אוזניות וכדומה.
  • אחדים ממתגי החשמל והשקעים בחדרים חבויים במקומות לא הגיוניים מתחת למדפים ובתחתית ארון האמבטיה. שאלו את החדרנים היכן כל המתגים.
  • להפלגות שנמשכות גם בשבת, כדאי להביא גם סידור תפילה. אני לא ארזתי סידור כי העדפתי להתפלל מתוך אפליקציה בטלפון כהרגלי בחו"ל, אבל שכחתי שבשבת לא מפעילים אותו.
  • מי ששכח להביא חומש לא צריך לדאוג, כי חברת גולדן טורס מדפיסה עבור נוסעיה את פרשת השבוע על דפים נפרדים, והמשגיח דואג לחלק אותם בתפילת שחרית.
  • כדאי להביא נרתיק קטן כמו של 'כרטיס עובד' התלוי על הצוואר, לשים בתוכו את הכרטיס שמשמש אותנו באוניה כמפתח לחדר כאמצעי תשלום. זה יהיה נוח וקל לשלוף אותו, גם כאשר אנחנו מסתובבים באוניה בבגדים בלי כיסים.
  • אסור להעלות לאוניה מכשירים זוללי חשמל כמו מייבש שיער או מגהץ. המכשיר יתגלה בסורק, והמזוודה תעוכב ולא יביאוה לחדרנו. נקבל את המזוודה רק אחרי שנפקיד את מוצרי החשמל אצל קציני הבטחון.
  • כאשר יורדים מהאוניה לסיורי חוף, יש להקפיד לחזור אליה בזמן לפני המשך ההפלגה. אחד הזוגות בקבוצה שלנו התעכבו בעיר לקניות, ואחרו בפחות מחמש דקות. האוניה לא חיכתה להם והפליגה לדרכה. המסכנים נאלצו להמשיך ברכבת לילה לעיר הנמל הבאה שבה עגנה האוניה.
  • עלויות הספא והעיסויים זולות יותר ביום האחרון להפלגה, וגם בשעות היום שבהן רוב הנוסעים אינם באוניה בגלל שירדו לסיורי חוף.

 

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן