פרשת השבוע שלנו עוסקת בתיירות, ומתחילה בפסוק "שְׁלַח לְךָ אֲנָשִׁים וְיָתֻרוּ". כשאנחנו מתכננים טיול לחו"ל אנו בודקים אתרים שבהם נוכל לקיים "וְיָתוּרוּ". במסגרת ההכנות כדאי לנו להכיר חוקים מקומיים הרלבנטיים גם לתיירים, כדי לא להסתבך עם החוק במדינות היעד. במשך שנים רבות של טיולים פרטיים ובהדרכת קבוצות בחו"ל נתקלתי גם ב'דינא דמלכותא' מוזרים, שחלקם מעוררי גיחוך ומתאימים לדרשת רב פורים יותר מאשר לספרי החוקים.
אלה העדות והחוקים והמשפטים אשר ציוו מחוקקים בחו"ל. אחדים מהם מוזרים ומשעשעים. אני מחלק אותם לשני סוגים: 1. "מדאורייתא"- חוקים שנאכפים בקפידה. 2. "מדרבנן"- חוקים שבהם השוטרים המקומיים מקלים ראש, ומסתפקים רק באזהרה.
לאווין "מדאורייתא"
סרילנקה– החוק אוסר לצלם סלפי עם פסלים של בודהא. זאת מפני שבצילום סלפי אנחנו מפנים את הגב והישבן אל בודהא, וזה נחשב "חילול הקודש" בעיניהם. אבל החוק הזה אינו אוסר שמישהו אחר יצלם אותנו על רקע בודהא, למרות שגם אז אחורינו מופנים לפסל הקדוש. אותו חוק אוסר גם לקעקע ציור של בודהא, ותייר שמגיע עם קעקוע כזה, נדרש לכסותו היטב במשך ביקורו באי.
תאילנד– החוק אוסר לצאת מהמלון או מהבית בלי תחתונים. אומנם לא מפשיטים אנשים ברחוב כדי לבדוק זאת, אבל זה נבדק כאשר לוקחים אותנו לחקירה בתחנת משטרה בגין כל עבירה אחרת. אם בהזדמנות זו מתגלה גם שאנחנו לא לובשים תחתונים או חזיה, יוסיפו לנו אישום וקנס גם על סעיף זה.
קוריאה– חוק הפרטיות אוסר להשתיק את צליל המצלמה בסמרטפון, כי קול הקליק בצילום מבהיר לסובבים שמישהו מצלם בקרבתם. החוק נועד להגן על המקומיים מפני תיירים שמצלמים אותם בלי רשות, וגם מפני קוריאנים שמצלמים בחשאי סרטוני סצנות שגיבוריהן אינם מעוניינים להחשף. העובר על החוק מקבל קנס, ומחרימים לו את הטלפון. יש מקומיים שנוהגים לסחוט תיירים שצילמו אותם, כדי שלא ילשינו לשוטרים.
שווייץ– החוק אוסר ללכת יחפים או לצעוד בעירום במסלולי הליכה בהרי האלפים. מי שנתפס יחף ברחוב או בשבילים, מקבל קנס של 100 דולרים.
לונדון– יש חוק האוסר להתהלך בבנין הפרלמנט לבושים בחליפת שיריון ממתכת ולחבוש קסדת אבירים שמסתירה את הפנים. חל גם איסור מוחלט להתפגר ולמות בתוך בנין הפרלמנט. החוק האבסורדי הזה נחקק בשנת 1313 ומאז לא שונה.
סקוטלנד– אחרי לגימת ויסקי סקוטי אסור לרכב על פרה או שור, מחשש לשכרות. אבל חוק זה אינו חל על נהיגה בשכרות במכוניות, שלא היו קיימות כאשר נחקק בשנת 1872.
עוד מסקוטלנד- לתושבי המדינה אסור להרשות לתיירים ולאורחים מקומיים להשתמש בשירותים הפרטיים בבתים.
רוסיה– יש חוק האוסר על נהיגה ברכב מלוכלך, ומקפידים עליו במיוחד כאשר בוץ או לכלוך מסתירים חלק ממספר הרכב בלוחיות הרישוי. לפיכך, כשאנחנו נוהגים במכונית שכורה עלינו לנקות את הלכלוך החיצוני מידי בוקר. זה חשוב במיוחד בג'יפים שיוצאים מטיולי שטח. זאת מכיון שיש שוטרים מושחתים שעושים 'השלמת הכנסה' במארבים לג'יפים ביציאה ממסלולים כאלה, ומוכנים "לוותר" לנו על הקנס בתמורה לבקשיש נאה.
ונציה– אסור להאכיל את היונים בכיכר סן מרקו, וברחבי העיר. האכלת היונים היתה אטרקציה תיירותית מקובלת למשפחות עם ילדים, אבל בשנת 2008 נחקק חוק שאוסר זאת. שוטרים אוכפים אותו ונותנים דו"ח אזהרה למי שמאכיל יונים, ומי שנתפס פעם שניה מקבל קנס של 700 יורו.
פירנצה – חוק עזר מקומי דורש לשמור על התרבות המכובדת של העיר. החוק מפרט דוגמאות של עבירות עליו, וביניהן איסור לאכול בקרבת כנסיות ומוזיאונים או מבנים ציבוריים אחרים. לפיכך אל תוציאו מהתיק את הכריכים כאשר אתם יוצאים מבית הכנסת הגדול, או כשאתם יושבים לנוח על מדרגות הדאומו, או ברחבה מחוץ למוזיאונים.
רומא– אם אתם מגיעים עם הכלב שלכם, דעו שהחוק מחייב אתכם להוציא את הכלב לטיול לפחות פעם אחת ביום. אחרת אתם צפויים לקנס של 625$. בטורינו יש חוק עזר עירוני שדורש להוציא את הכלב לטיול 3 פעמים ביום, וגם חוק שאוסר לצבוע את שיער כלבי הפודל.
אתונה– החוק אוסר להלך בנעלי עקב באקרופוליס ובפרתניאון. נחקק בשנת 2009 לאחר שגילו שאבני הריצוף העתיקות ניזוקו במהלך השנים מעקבים חדים.
ברצלונה– אסור להסתובב ברחבי העיר בלי חולצה ובלי נעליים או בבגד ים בלבד. בשנת 2011 חוקקו את חוק "No shirt, no shoes, no service!", והעוברים עליו צפויים לקנס של 260 יורו.
ארה"ב, אריזונה- החוק אוסר לארח חמור בחדרי מלונות, ובדירות Airbnb אסור לחמור לישון באמבטיה.
אוהיו- אסור בחוק למסטל דגים באלכוהול.
אוקספורד, אוהיו- חוק עזר עירוני קובע שאסור לאישה להתפשט מול תמונה של גבר.
מריון, אורגון- אסור לצעוד אחורנית ברחובות העיר בזמן שאוכלים סופגנייה.
מאיורקה– אסור לבנות טירות חול בשפת הים. גם לילדים! העוברים על חוק זה צפויים לקנס של 100 יורו.
שבדיה– אסור להוריד מים בשירותים אחרי 10 בלילה, כי זה עלול להרעיש לשכנים. מי שעושה צרכיו אחרי שעה זו, חייב להשאיר את ההפרשות שלו בתוך האסלה עד הבוקר. יש סכנה ששכנים קנטרניים ילשינו עלינו.
איחוד האמירויות– החוק אוסר על שימוש בסיגריות אלקטרוניות. אם אתם חייבים לעשן, הקפידו לעשן רק סיגריות רגילות מנייר או סיגרים.
חוק אחר אוסר לדבר בגנות בית המלוכה ולדבר סרה בשייחים המקומיים. מתפללת בבית הכנסת שלי במושב חמד ביקרה לאחרונה בדובאי בתערוכת אקספו, והותקפה מילולית ע"י מציגה בביתן הפלסטיני. לאחר ששאלה אותה "האם את רוצה להרוג גם אותי?", היא נלקחה לחקירה בתחנת המשטרה. לפלסטינית האגרסיבית שהתלוננה לא עשו כלום. לכן עדיף לא לדבר פוליטיקה בכלל באיחוד האמירויות.
סינגפור– קנס כספי גבוה מוטל על מי שמלכלך ברשות הרבים, זורק ברחוב אשפה, או יורק על המדרכה. השוטרים מקפידים במיוחד על תיירים שיורקים מהפה מסטיק משומש. קנס של 100$ מוטל על מי שנתפס פעם אחת, ומי שנתפס פעמים נוספות יקבל קנס של 1000$. החוק אוסר על יבוא מסטיקים לסינגפור, לכן אין מסטיקים בקיוסקים ובחנויות, אבל מותר להביא מסטיקים מחו"ל.
אוסטרליה– אסור לשיר בקול ברחובות. למעשה, החוק המפורש אוסר להשמיע בפרהסיה רק "מילים גסות ופוגעניות", אבל אין בחוק הגדרה מפורשת של "מילים גסות". השוטרים אינם מכירים מלים של שירים בעברית ובשפות זרות, ולכן אוסרים כל שירה בקול רם.
מנילה, פיליפינים– אסור לנסוע במכונית בימים שמסומנים על לוחית הרישוי של הרכב. במנילה יש עומס תחבורתי גדול יותר מתל-אביב, וכדי לצמצמו קבעו יומיים בשבוע שבהם משביתים כל מכונית. שוטרי התנועה מקפידים במיוחד על רכבים שכורים, שבהם נוהגים תיירים שאינם מכירים את החוק, "ואת דתי המלך אינם עושים".
יפן– אסור לרקוד ברחובות אחרי רדת החשיכה. במועדוני לילה מותר לרקוד עד חצות, בתנאי שהם לא חשוכים. חוק ישן זה נחקק בגלל סלידה מסגנון הבילוי של החיילים האמריקאים בתקופת שלטונם ביפן.
איידהו, ארה"ב– חוק מקומי קובע שמי שאוכל בשר אדם או שותה דם אדם, צפוי למאסר של 14 שנה. אבל בחוק זה יש סעיף שמחריג קניבליזם במקרים של סכנת חיים, כך שזה לא "יהרג ובל יעבור".
קולומביה הבריטית, קנדה– אם אתם פוגשים "ביג פוט" ביער, אסור לצוד אותו או להרוג אותו. דיני נפשות ממש, למרות שאיש טרם פגש ביג-פוט, וזה נחשב רק אגדה. החוק קובע קנס של רבע מיליון דולר על מי שעובר עליו כאשר אין לו רישיון צייד.
אונטריו, קנדה– כאשר אומר כָּלב בפרשת השבוע "עָלֹה נַעֲלֶה", כוונתו לארץ כנען. לעומת זאת, בקנדה אסור לטפס על עצים ביערות ובפארקים שבין אוטאווה לטורונטו. הקנס: 365$.
מקסיקו– ברחבי הפאבלות אסור להתנשק בפרהסיה. זה חוק בן יותר ממאה שנים, שאושר מחדש בשנת 2009, ומאז נאכף בקפדנות.
תקנות "מדרבנן"
קנטקי, ארה"ב– חוק מקומי אוסר להכניס גלידה לכיס האחורי של המכנסיים. באמת! החוק המוזר הזה נקבע בגלל שבעבר נהגו גנבי סוסים לגרום כך לסוסים ללכת בעקבותיהם.
מיניסוטה, ארה"ב– חוק עזר מקומי אוסר לתלות בגדי נשים ובגדי גברים לייבוש על אותו חבל. לכן כאשר תיירים כמונו מתאכסנים בדירות Airbnb ועושים כביסה, גם אנחנו חייבים להפריד את הכביסה שלנו.
וורגיניה- אסור לגבר לדגדג אישה.
צפון דקוטה – אסור להירדם בזמן שאתה נועל נעליים.
סן פרנסיסקו– לאחר שטיפת המכונית, אסור לנגב אותה בעזרת תחתונים משומשים.
קונטיקט– אסור לחצות כביש בעמידה על הידיים.
רוסיה– בשנת 2014 נחקק חוק שאוסר ללבוש תחתוני תחרה סינתטיים. החוק קובע שתחתונים חייבים להיות עשויים ממינימום של 6% כותנה "כדי להגן על בריאות התושבים", אך ידוע שמטרתו האמיתית היא להגן על תעשיית הטקסטיל המקומית מפני יבוא זול מסין.
איחוד האמירויות– יש להתלבש בצניעות ברשות הרבים, מחוץ לאזורי המלונות. נשים נדרשות לא ללבוש חולצות עם כתפיים חשופות, ולא להסתובב עם מחשוף נדיב או בחצאיות מיני. לגברים אסור להסתובב במכנסיים קצרים. אומנם חוק זה אינו נאכף על תיירים, אבל ישנם בעלי עסקים שמסלקים מחנויותיהם קונים לא צנועים. שמעתי על זוג נשוי של ישראלים שהתנשקו בתוך מונית שלקחה אותם ממועדון לילה אל המלון, ונהג המונית סטה מהדרך ולקח אותם לתחנת המשטרה.
פורטוגל– חוק שמירת החופים כולל סעיף שאוסר במפורש לעשות פיפי בתוך מי הים. זה רק "הלכתא למשיחא", כי לא ברור איך הם יכולים להוכיח את ביצוע העבירה. אגב, אין חוק שאוסר להפריש צואה בתוך הים.
צרפת– לגברים מותר ללבוש בחופי הים ובבריכות רק בגדי ים צמודים מסוג 'ספידו'. אסור לגברים להסתובב בחופים בבגדי ים רופפים וארוכים מסוג 'ברמודה', כי מקצתם ממשיכים להסתובב עם בגדי ים אלה גם בתוך הערים לאחר שהם יוצאים מהמים.
פולין- אסור להסתובב ליד בתי ספר וגני משחקים לבושים בחולצות טי עם הדפס של דובי-קודי, בגלל שבאיור הוא לא לבוש במכנסיים ובתחתונים, וזה עלול "לקלקל" את הפעוטות.
איי פיג'י– החוק המקומי אוסר להשתזף בעירום בחופי הים או להסתובב בבגדי ים טופלס. באזורים הכפריים אנחנו נדרשים ללכת בכתפיים לא חשופות. גם גברים.
יפן– בפרשת השבוע שלנו מדריך משה רבנו את המרגלים לבדוק גם "וּמָה הָאָרֶץ, הַשְּׁמֵנָה הִיא אִם רָזָה?". מתברר שלאזרחי יפן אסור להשמין (חוץ ממתאבקי סומו). "חוק מטאבו" קובע שכל יפני חייב להיבדק מידי שנה אצל רופא משפחה, ולוודא שהיקף המותניים של גברים לא יעלה על 85 ס"מ, ושל נשים לא יותר מ90 ס"מ. זה מזכיר לנו את הרף הצה"לי החדש של "גובה 166 סנטימטר ו-78 קילו" לצירוף בנות ליחידות מובחרות, אבל מהכיוון ההפוך.
יפן– בנהיגה יש להתרחק משלוליות ולהאט בקרבתן. החוק דורש להאט כשנוסעים בכביש רטוב, כדי לא להשפריץ מים על ההולכים במדרכות.
ריו קלרו, ברזיל– אסור לאכול אבטיחים ברשות הרבים ולמוכרם בדוכנים. "חוק האבטיח" נקבע כאשר חשבו שמחלות טרופיות כמו קדחת וטיפוס מופצות באמצעות אבטיחים, ומאז לא טרחו לבטלו.
האיים הקאריביים– לתיירים ולאזרחים אסור ללבוש בגדים בצבעי הסוואה. מותר רק לחיילים. אז השאירו בארץ את המדים והבגדים המנומרים שלכם.
בוליביה– החוק אוסר על נשים נשואות לשתות יותר מכוס אחת של יין או אלכוהול, כאשר הבעל אינו נוכח. החוק אינו חל נשים פנויות, אולי כי להן מותר להתפרפר. יש בלה-פאז ברמנים שדורשים מהתיירוֹת הוכחה למעמדן.
סמואה– החוק על בעלים לשכוח יום ההולדת של נשותיהם.
סיאם ריפ, קמבודיה– אסור למכור רובי מים ואקדחי מים. ולמי שיש כבר- אסור לשחק בהם ולהשפריץ מים על אחרים.
לסיום, זיכרו את הכלל האוניברסלי "אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש".