תערוכת אומנים חרדים תוצג בגלריה ע"ש גאולה כהן בבית אורי צבי בירושלים. בתערוכה בשם "אור שחור" מציגים אמנים חרדים מלידה, ויוצאים בשאלה או בתשובה, ואמנים ישראלים שמביטים אל העולם החרדי וממנו החוצה.
גלריה "גאולה" הוקמה בתוך בית אורי צבי כדי להציג אמנות ישראלית מקורית שורשית, הקשורה באופן ישיר לזהות ולמורשת הישראלית. הגלריה קרויה על שמה של גאולה כהן, המנהיגה הציבורית והמייסדת בית אורי צבי. מרכז הגלריה הוא בחדר שממנו ניהלה גאולה את הבית וטיפחה דורות רבים של יוצרים ירושלמים. את תחילת הפעילות האמנותית תחנוך התערוכה הראשונה "אור שחור", העוסקת בעולם החרדי. אחדות מהיצירות מצגות את המבט החרדי על אסון מירון.
אריק וייס נקי כפיים
לצד התערוכה יוצא בימים אלו הגליון הרביעי של כתב העת "יהי". הגליון מהווה אסופה מקיפה וראשונה מסוגה, 150 עמ' של מיטב יצירות הספרות והאמנות החרדית. ליוצרים כולם זיקה ביוגרפית ישירה לעולם החרדי, על הסקאלה הרחבה מחוזרים בתשובה ועד יוצאים בשאלה, נשים וגברים, ליטאים, חסידים, בוגרי הישיבות הספרדיות וחסידי חב"ד. תמה מרכזית בגליון, כמו גם בתערוכה, היא אסון מירון. האסון מהווה נקודת שבר המייצגת את התמורות והטלטלות בעולם החרדי. לרבים מן היוצרים והיוצרות זהו פרסום ראשון של ממש. המכנה המשותף ליצירות הוא איכותן, והצוהר שהן מספקות אל עולם שוקק, חי, דינמי, מהרהר ומערער, כוסף ויצרי, שמרני ומורד — העולם החרדי.
אליהו אריק בוקובזה, יום כיפור
מנכ"ל בית אורי צבי, אסף ברקי, אומר: "גלריה גאולה הוקמה במטרה להרחיב את מנעד היצירה האמנותית בישראל, תוך שימת דגש מרכזי על הצגת אמנות ישראלית אלטרנטיבית לזרם המרכזי, ההגמוני. זאת, מתוך רצון לדון בשאלה 'מהי ישראליוּת?', כשאנחנו מתחילים בעבר הרחוק, דרך הפיכתנו ללאום ישראלי, ועד ימינו, דרך גלגולי היְהוּדִיוּת באלף גלויות ומתוך היותנו לאום חי ומובחן לאורך הדורות. אמנות ישראלית לאומית מתבססת על שורשים רחבים ועמוקים שהם השראה ומקור חי ופורה ליצירה ומצפן ערכי ואסתטי. מבטנו נישא יותר אל המקומי, אל הזהותי היורד עד העצם ואל השורשי".
אלחי סלומון, אוצר התערוכה אמר: "התערוכה הראשונה בגלריה גאולה, 'אור שחור', מבקשת לייצג את כפל המבטים, מתוך העולם החרדי ואליו, באופן מקובץ ומרוכז דרך המבע האמנותי. אמניות ואמנים חרדים כמו מוטה ברים ואחרים לצד אמנים ישראלים מן השורה הראשונה כמו אליהו אריק בוקובזה, שי אזולאי, רעיה ברוקנטל, אריק וייס, לאה גולדה הולטרמן, פאבל וולברג, הילה קרבלניקוב פז ועוד שולחים את אלומת המבט מן העולם החרדי ואליו, בקווי המפגש והחיכוך שבינו לחברה הכללית. בתערוכה יצירות צילום, ציור, וידיאו-ארט ומיצב".
התערוכה תיפתח לקהל ביום ראשון הקרוב 19/12/2021, ותנעל ב-11.2.2022