בתקופה זו איננו טסים לחופשות בחו"ל כמו בעבר. אבל באשדוד גילינו שאם מוחמד לא בא אל ההר, אז ההר בא אל מוחמד. במקרה שלנו- יוון באה אל ישראל. אם יש את נפשכם לחוות ערב קסום באווירה של חו"ל, בואו אל 'סלון יווני' באשדוד. המסעדן הוותיק, נאור פרץ, מגדיר עצמו "דלוק על יוון". לדבריו, עשר פעמים בשנה הוא טס לבלות שם. הוא החליט להביא לישראל את אהבתו הקולינרית, ופתח לפני כשנתיים מסעדת טברנה יוונית באשדוד. הלכנו לדגום ולטעום אותה.
ההיסטוריה של אשדוד קשורה גם ביוון. כאשר תכננו את בניית נמל תל אביב בשנות השלושים, הפליג אבא חושי לסלוניקי לקרוא לסוורים וימאים יהודים לעלות לארץ ישראל כדי לסייע בהקמת הנמל העברי הראשון. רבים נענו ובאו לישראל. בשנות החמישים החלו לבנות את נמל אשדוד, ושוב נקראו לדגל אותם סלוניקאים-תל-אביבים להציע את מומחיותם בבניית נמל ימי והפעלתו. משפחות רבות של צאצאיהם חיים באשדוד גם כיום.
הכניסה למסעדה 'סלון יווני' מהלובי של מלון ווסט West על הטיילת של אשדוד. כבר בכניסה מרגישים אווירה מיוחדת של חו"ל. מעל הכניסה יש שלט Welcome to Greece )ברוכים הבאים ליוון( באותיות קיריליות יווניות. מוזיקה יוונית שקטה ונעימה מקדמת את פנינו בכניסה, שמעוצבת כמו מעין מנהרה שתקרתה עוטה ענפים פורחים של שיח בוגנוויליה יוונית. על הכותל הימני אחרי הכניסה רואים ארון עם מדפים מלאים בקבוקי יין ואוזו, כולם עם תעודת כשרות.
בפנים 12 שולחנות מעוצבים, וגם כסאות ליד הבר. השולחנות והכסאות מעוצבים בסגנון כפרי, כמו עץ טבעי צבוע "ווש" כאילו ביד חובבנית. על כל שולחן עציץ עם שתיל של עץ זית ננסי ים תיכוני. צלחות קרמיקה עם עיטורים וינטאז'. התאורה באולם המסעדה עמומה מעט, ועל כל שולחן מנורה קטנה להאיר לנו את המאכלים שיגיעו לצלחת. גם התאורה והריהוט מוסיפים לאווירה היוונית. נאור עיצב את המסעדה בעצמו. "היה חשוב לי לשדר לאורחים מקום רגוע ושמח, כמו בטברנות על שפת הים ביוון".
המסעדה נפתחת בשעה 6 בערב, ופועלת עד שאחרון הסועדים עוזב. בימים שלישי וחמישי מלווים את הסועדים נגן בוזוקי וזמר יווני. בשאר הערבים המוזיקה היוונית מוקלטת.
המארחת הושיבה אותנו ליד אחד השולחנות, ומיהרה להגיש שני קוקטיילים על בסיס אוזו וג'ין. האחד נקרא Sunrize (זריחה), והוא בצבע צהוב בהיר, בטעם מתוק חמצמץ על בסיס פסיפלורה ולימונים. השני נקרא Sunset (שקיעה) והוא בצבע אדום כהה של שקיעה. מתוק מאוד, ועשוי על בסיס אוזו ואפריטיף, כשמעליו צפים עלי פרח ורדים. כשמקרבים את הגביע לשפתיים, עולה באפנו ריח נעים מאוד של ורדים. לקוקטייל הזה יש עומק מיוחד. כשאנו לוגמים ממנו מרגישים תחילה טעם אחד על השפתיים, כשמגלגלים על הלשון מרגישים טעם אחר, וכשבולעים מרגישים טעם נוסף. חוויה! דפנות החלק העליון של שני גביעי הקוקטיילים עם סוכר, להמתקת החוויה.
פותחים שולחן עם לחם בייגל יווני ועם מבחר מאזטים קרים. ביניהם ממרח סוקורדליה עם שקדים, סלט יווני פאתוש של חצאי עגבניות שרי וחתיכות מלפפון ופלפל, וביניהן גם מעט קוביות בייגל קריספי עם פרוסה עבה של גבינת פטה מלמעלה. צזיקי יוגורט עם מלפפון ובצל ירוק, חציל יווני עם לימון כבוש שמוסיף ניצוץ גאוני לטעם הסלט הרגיל, והכי טעים לי היה ממרח סלק עם גבינת פטה. יש בתפריט עוד מאזטים נוספים שלא טעמתי.
המנה הראשונה היא של דגים נאים. סשימו, מוסר ים פרוס, לאבנה, פלחי עגבניות, שמן זית, וכמובן גם לימון כבוש, אהבת השף.
מנת דולמדס של עלי גפן עם צזיקי וסילאן. מנת סיגר ממולא לוקוס, ובצידו לבבות חסה, סלסה חריפה, טחינה, ורוטב צ'ילי הדרים. הלוקוס היה מתובל בעדינות ובתשומת לב בלי לפגוע בטעמי הים.
המנה שערבה לחיכי היתה מאפה קריספי פטה. גבינת פטה מלוחה עטופה בצק פילו מוקרם, שעליו ריבת בצל מתוקה, מוגש על צלחת חמה שבתחתיתה דבש. שילוב מושלם של טעמי מתוק ומלוח של הים התיכון. מנה מושלמת.
אחר המנה הראשונה מפנים שוב את השולחן, ובין מנה למנה מחליפים את הצלחות והסכו"ם. יש מבחר מנות דגים, כל אחת טעימה מאחרת. אפשר להזמין כל מנה אישית שתרצו, ואפשר לקבל גם פלטה זוגית או משפחתית עם מספר סוגי דגים שתבחרו.
בתפריט לא מצאנו סופלקי יווני, כי המסעדה הכשרה נחשבת חלבית ואינה מגישה בשר ועוף. בפלטה שהוגשה לנו קבלנו דג דניס שלם צלוי על פחמים, שהיה טעים מאוד. סלמון צרוב טרי מאוד, שאופן ההכנה אף מדגיש את הטריות שלו. המנה החביבה עלי ביותר היתה פילה לברק עם תפוחי אדמה ותבשיל מנגו ועגבניות. התיבול של הלברק היה עדין מאוד, אך התבשיל היה חריף לטעמי, וקלקל קצת את טעם הלברק. אבל למרות זאת הלברק שלהם מומלץ מאוד, ורק בגללו כדאי היה לנסוע עד אשדוד. יש להם גם תפריט קינוחים ותפרט יינות, אבל לא רציתי להזמין כי העדפתי להשאיר בפה את טעם וניחוח הלברק המדהים. אילו הייתי בצוות השופטים של מישלן, הייתי מעניק כוכב למסעדת 'סלון יווני' בעיקר בגלל מנת הלברק.
בצד המסעדה יש מרפסת סגורה שמתאימה לאירועים פרטיים, עם מקום לכמאה איש. בערב שבו סעדנו שם חגג מישהו מסיבת יומולדת 50.
השף הנוכחי הוא בעל המקום, נאור פרץ, בעל ניסיון של 35 במסעדנות. הוא שף מקצועי שמנהל את צוות המטבח מאז המסעדה נפתחה מחדש, לאחר שנסגרה בפרוץ המלחמה בעזה. שני ה"סודות" של הטברנה זה שהצלייה והאפיה נעשים רק בתנור פחמים. ובנוסף, תיבול בלימון כבוש וטרי ובשמן זית למכביר. כל חומרי הגלם הם מתוצרת ישראל, חוץ מגבינות הפטה שהוא מייבא מיוון, "כי בישראל לא מגיעים לרמות איכות כאלה".
כששאלתי אותו על מנת הסלמון הצלוי, השיב נאור: "נכון שסלמון זה לא יווני, אבל הכנסתי לאחרונה לתפריט בגלל שאנשים בקשו".
לטברנה זו יש גם היבט אקטואלי מצער. השף הראשי עד שמחת תורה היה אליהו אוזן הי"ד. בשביעי באוקטובר הלכו אליהו ואביו לדוג בחוף זיקים, ונרצחו שם על ידי מחבלי החמאס שהגיעו בסירות מכיוון הים. המסעדה נסגרה ל60 יום, שבמהלכם חיפש נאור פרץ שף חדש, אך לא מצא בינתיים. כך שאם אנו הולכים לבלות בטברנה 'סלון יווני', אנחנו עושים גם אקט ציוני של הוכחה לחמאס (ואולי גם לעצמנו) שהם לא יוכלו לשבש את שגרת החיים הטובים של תושבי ישראל.
כאמור, המסעדה פועלת בכשרות הרבנות המקומית. נאור מספר לנו שהוא שוקל להוסיף למסעדה גם כשרות של בד"ץ בית יוסף, למרות שהמקום מלא ומבוקש גם עם הכשרות של הרבנות בלבד.
הכתובת: הטיילת 21 אשדוד.
הערה: יש להזמין ולתאם הגעה לפחות שבועיים מראש, כי למסעדה הפופולרית יש רשימות המתנה. אם תופיעו בלי תיאום, יתכן שתשובו הביתה ריקם. המחירים לא הכי זולים, אבל זה שווה כל גרוש.