היום, כ"ד טבת, הוא יום פטירת רבי שניאור זלמן מלאדִי, מייסד חסידות חב"ד. בעולם היהודי הוא מוכר בכינוי "בעל התניא", וחסידי חבד קוראים לו "האדמור הזקן".
מידי שנה נערכת ביום זה הילולה ליד קברו בעיירה הָאדִיטְש באוקראינה. ציון הקבר של האדמור הזקן הוא אחד מאתרי התיירות היהודיים החשובים והפופולריים בעולם, ומושך מבקרים רבים. להילולת בעל התניא בהאדיטש יש חשיבות דומה להילולת רשב"י במירון. לפני תקופת הקורונה נמשכו להאדיטש אלפי חסידים וסרוגים, וגם השנה הגיעו לשם מאות יהודים, כמו שהיה גם בשנה שעברה, בשיא המגיפה.
אצל חלק מהחבדניקים יש מנהג קבע לשבות בהאדיטש בשבת שלפני היארצייט. בהילולה בשנה שעברה היה מחוז פולטבה מכוסה שלג עבה, והטמפרטורה היתה 20 מעלות מתחת לאפס. בחוץ קר מאוד, אבל בלב פנימה חם ונעים. בשנים האחרונות יש חימום במבנה שמעל הקבר. שליח חבד להאדיטש, רבי שניאור דייטש (שוּשוּ) הצליח להקים סמוך לציון הקבר מתחם עם בית כנסת ובית מדרש גדול, וגם מסעדה וחדרי אירוח מפוארים ברמת מלון 5 כוכבים. המתחם נקרא "קרית רבנו הגדול", ומהמרפסת במבנה המרכזי אפשר לראות את הקבר עצמו.
בהילולות לפני מגפת הקורונה פעלה רכבת אווירית של טיסות שהגיעו מארצות הברית ומישראל. השנה השתמשו רק בטיסות הסדירות הרגילות של ארקיע ואל-על, וגם של אוקראיין אייר, לנמל התעופה בוריספיל KBP בקייב. מארצות הברית מגיעים מידי שנה אלפי חסידי חבד בטיסות צ'רטר וסדירות, וגם מאות מגיעים ברכבים פרטיים וברכבת מרחבי אוקראינה. יש גם גבירים אמריקאים ואוליגרכים שמגיעים במסוקים פרטיים. מהארץ מגיעים באופן פרטי או בקבוצות מאורגנות. שליח חבד בנס ציונה, הרב שגיא הר שפר, מארגן מידי שנה קבוצה של יותר ממאה איש. השנה הוא הגיע להאדיטש עם 30 איש בלבד. סוכן הנסיעות החבדניק, שניאור סמדר, הגיע עם אוטובוס מלא של כחמישים ישראלים. סוכנות הנסיעות 'דסקל טורס' היתה בעבר מהמובילות בכמות הנוסעים להילולה, אבל השנה הם לא שולחים בגלל הקורונה.
שניאור זלמן הפעוט נולד בעיירה 'לאדי' להורים חסידי הבעל שם טוב. הבעש"ט עצמו גזר את פיאותיו של שניאור זלמן בטקס החלאקה בגיל 3. ארבע שנים אחרי הסתלקותו של הבעש"ט, הגיע שניאור זלמן בן ה19 ללמוד בבית מדרשו של המגיד ממזריץ', ממשיך דרכו של הבעש"ט. הוא התפרסם בגיל צעיר כשיזם שליחות פיוס למעוז "המתנגדים" בוילנא, אך הגאון מוילנא עזב את עירו לקראת ההגעה של ר' שניאור זלמן. כשנפטר המגיד ממזריץ', מונו שני תלמידיו, ר' אברהם מקאליסק ור' מנחם מנדל מוויטבסק, להיות מנהיגי תנועת החסידות. בשנת 1777 הם עלו ארצה בראש קבוצה של 300 חסידים, ורבי שניאור זלמן מונה לנהל את "קופת מעות ארץ ישראל" שאספה כספים לתמיכה בהם. על כך הוא נכלא, בגלל שיהודי מהמתנגדים הלשין לשלטון הרוסי כאילו רבי שניאור זלמן תומך באויב העותומני. (הטורקים שלטו אז בארץ ישראל). בהמשך נבחר רבי שניאור זלמן לכהן כמנהיג החסידים בתחומי רוסיה. במשך 35 שנה הנהיג האדמור הזקן את תנועת החסידות. הוא כתב את ספר ה"תניא", ובין חיבוריו גם "שולחן ערוך הרב", "סידור הרב", ו"תורה אור וליקוטי תורה". האדמור הזקן פעל להפיץ את תורת החסידות ועבודת הלב בקרב כל היהודים, גם פשוטי העם. בהשראת גישתו זו הוקם מפעל השליחים העולמי של חבד.
בשנת 1812 כבש נפוליאון בסערה את רוסיה. האדמור הזקן, שתמך בצאר הרוסי, נאלץ לברוח מביתו מחשש שנפוליאון יתנכל לו. הוא הסתתר בכפר פניע ליד העיר קורסק, שם חלה בדלקת ריאות, ונפטר במוצאי שבת פרשת שמות לפני 209 שנים בכ"ח בטבת תקע"ג 1812. הוא נטמן בבית הקברות היהודי הקרוב ביותר, שהיה בעיירה האדיטש, במרחק 300 ק"מ משם.
ההילולה השנתית בציון הקבר מתחילה בתפילה פרטית מהספרון "מענה לשון", שבו תפילות על חולים ומתים שליקט האדמור האמצעי, רבי בער, לאומרם בהאדיטש על קבר אביו האדמור הזקן. התפילה המיוחדת מתחילה בתפילת הנכנסים לבית קברות, וממשיכה בברכת 'מחיה המתים' מתפילת שמונה עשרה, ותפילות נוספות. אחר כך מדליקים נר, ואומרים מזמורי תהלים וקטעים מהזוהר. המהדרין קוראים את כל ספר תהלים ליד הקבר.
במהלך קריאת ה'מענה לשון' נהוג לקרוא גם מכתב 'פדיון נפש' (קוויטל) פרטי של כל חסיד אל רבו. הרבי מלובביץ אמר פעם על מכתב פדיון נפש שנכתב לחמיו האדמור השישי (הריי"ץ): "כ"ק מו"ח אדמו"ר יצא ממקומו בגן עדן, וילך אל בית דין של מעלה על מנת לבקש לתקן ולשנות את דינו של כותב הפ"נ (פדיון נפש) מרע לטוב".
לאורך כל היום מתקיימות התוועדויות בקרית רבנו הגדול, אך השיא הוא לקראת לילה. האדמור הזקן השיב נפשו לבורא בשעה רבע ל11 בלילה. בדיוק בשעה זו מתקבצים רבים בתוך ציון הקבר ומסביבו. שרים בהתרגשות עצומה ומזמזמים בחיל ורעדה ניגונים שהלחין האדמור הזקן. מתחילים בניגון "4 בבות", וממשיכים בניגונים "אלי אתה", "קול דודי דופק", "אבינו מלכנו", ועוד. בדרך כלל יש גם ליווי מוזיקלי של כליזמרים וחזנים מהצמרת של המוסיקה החסידית בישראל ובעולם. במהלך ההתוועדות הזו והניגונים החסידים מקבלים על עצמם קבלות טובות, ויוצאים מאוהל הקבר בהרגשה עילאית של דבקות בנשמת הרבי.
בשנים נורמליות ישנם שני סוגי ביקורים בהילולה. מסלול קצר ומסלול ארוך. במסלול המקוצר מגיעים להאדיטש בצהריים לשעות אחדות בלבד, משתתפים בהילולה, וטסים חזרה ארצה למחרת. יש גם מסלול של 4-5 ימים שבו מנצלים את ההזדמנות לטייל ולפקוד עוד קברי צדיקים באוקראינה. מבקרים גם בקבר בנו רבי דובער (האדמור האמצעי) בעיירה ניז'ען, גם בקבר הבעש"ט במז'יבוז', משתטחים על קבר המגיד ממזריץ' באניפולי. המרחק בין המקומות האלה הוא כשעתיים עד 4 שעות נסיעה.
כיום אוקראינה פתוחה לתיירים, אף למי שאינו מחוסן. הרשויות המקומיות דורשות רק בדיקת PCR שנעשה 72 שעות לפני הנחיתה, להתקין אפליקצית מעקב מקומית, ולקנות ביטוח רפואי מקומי אף בנוסף על פוליסת נסיעות ישראלית. לקראת החזרה ארצה דורש משרד הבריאות לעשות בדיקת קורונה 72 שעות לפני הנחיתה בנתב"ג. מי שיוצאים רק ליום אחד יכולים להסתפק ולהראות את תוצאות הבידקה שעשו לפני ההמראה לקייב. בנחיתה בנתב"ג חייבים לעשות בדיקת PCR נוספת, ולהיכנס לבידוד של 3 ימים. גם למחוסנים בעלי תו ירוק.
צילומים: מאיר דהן