בנסיעתא
דשמיא

ותוליכנו לשלום

תיירות ולייף סטייל לציבור הדתי

קייב – קהילה יהודית למופת

אחרי התמוטטות השלטון הקומוניסטי בראשית תש"מ חלה התעוררות רוחנית משמעותית בקרב היהודים، למרות הירידה במספרם. בתי כנסת, בתי ספר יהודיים ומוסדות קהילה החלו לפעול ולהתרחב.

בשנת תשנ"ט הוקמה הקונפדרציה היהודית של אוקראינה שהיא ארגון גג המאגד ארגונים יהודיים מקומיים רבים. בראש הקונפדרציה עומד הרב בלייך המשמש כרב הראשי של אוקראינה. בית הכנסת המרכזי, "פדול", המנוהל על ידי הרב בלייך כולל גם "חדר" וישיבה, גן ילדים, בית ספר, בית יתומים, בית אבות, מרכז סיוע, מסעדה כשרה, אחריות על קבורה יהודית ובית דין יהודי.

בית הכנסת "פדול" נבנה בשנת ה' תרס"ב ופתח את שעריו שוב בשנת ה'תש"ז. לאחרונה בשנת תשס"ב, הוא עבר שיפוץ אשר חידש את פניו, באווירה המיוחדת אשר אפיינה את בתי הכנסת העתיקים של התקופה הקומוניסטית. אחד הדברים הבולטים בבית הכנסת הוא המשפט המופיע על אחד מקירות בית הכנסת: "מה נורא המקום הזה". בדרך כלל אין אנו רגילים למשפטים מסוג זה בעיצוב בתי הכנסת. המסורת מספרת שיהודים כתבו את המשפט על קיר בית הכנסת לא כפסוק המתייחס לתפילה או לקדושת המקום, אלא לסובייטים. מה נורא המקום הזה, כפשוטו. המדינה הזאת, השלטון הזה. משהו בנוסח 'עד מתי' שרגילים לכתוב אצלנו בבסיסי צבא.

מעניין לציין כי גם בבתי כנסת נוספים שפעלו תחת השלטון הקומוניסטי נכתבו פסוקים המציינים את היחס לשלטון, כגון בבית הכנסת בריגה שם חרות בארון הקודש עד היום: "ברוך שלא נתננו טרף לשיניהם"; ובבית הכנסת מרינה רוז'ה אשר נשרף בעבר במוסקבה היה כתוב על עמוד התפילה של החזן: "אנא ה' מלטה נפשי…".

בית הכנסת "פדול" נמצא ברחוב שחקוביצקאיה 29, קייב

לקהילה היהודית בקייב יש היסטוריה עשירה. סוחרים יהודים הגיעו לקייב בשנת ד' ת'  לבריאת העולם (לפני כ 1,300 שנה), העיר הייתה אז צומת-דרכים חשוב בין ארצות המזרח למערב-אירופה. לקראת סוף שנת ד' תש"צ לבריאת העולם, ניסו שליחים מארץ הכוזרים לגייר את ולאדימיר, הנסיך של קייב; באותה התקופה כבר הייתה קהילה יהודית בעיר, (במכתב שנמצא בגניזה בקהיר כתוב בעברית משנת ד' תש"ל, ובו פנייה ליהודי קהילות אחרות לסייע בפדיון יהודי מקייב שנאסר בגלל חוב. שמות היהודים במכתב הם עבריים, סלאביים ותורכיים.

קייב נזכרת בתיאורי המסעות של בנימין מטודלה ושל פתחיה מרגנסבורג משנת ד' תת"צ ר' משה מקייב עמד אז בקשרי מכתבים עם רבנו תם במערב ועם הגאון שמואל בן-עלי במזרח.

אנו יודעים על חיבור ל "ספר היצירה" ולפירושיו של אברהם אבן עזרא שנכתבו ע"י ר' משה מקייב.

 

כיום פועלים בקייב בתי כנסת נוספים: ביה"כ "ברודסקי" בהנהלת הרב אסמן, נציג חב"ד;

במרכז היהודי בפדול, יש היום בית מלון יהודי (פדול אין טלפון 380444637088  + ) שומר שבת (אין בו שרותי הסעדה), יש מקוה טהרה מפואר פתוח 24/7 נח מאוד לציבור הנוסעים הרחב, יש מכולת לרכישת מוצרי מזון כשרים, יש במתחם מסעדה בשרית מהודרת בשם טקידה,(טלפון 380672188416 + ) בנוסף, מזנון מהיר ואוכל מצוין וטרי בשם קפה פדול (המסעדה בשרית) גם מסעדה חלבית חדשה בשם חלב ודבש מצוינת בניהול ר' אליעזר מכליו העומדת להיפתח בקרוב(טלפון 380672365436 + )

יש בקייב מערכת עניפה של שיעורי תורה מסביב לשעון, תלמוד תורה ובית יעקב, מנוהלים בידי ועד קהילה והעסקן היקר ר' הלל כהן, שהוא גם ראש ומנהל איחוד הצלה במרחב אוקראינה (חירום רפואי: +380638001221  טלפון 380675964233  +   וואטסאפ 054-456754)

(מבוסס על פרסום גם במגזין "במה")

מאמרים נוספים
שתפו מאמר זה:
דילוג לתוכן